Jurisprudentie Hoger Beroep Flashcards
X/Credivance
Hoofdelijke vordering van twee ex-echtgenoten. De ene partij komt opdagen, waar de ander niets van weet. De vordering wordt toegewezen, en de partij die niet is komen opdagen kwalificeert het als een verstekvonnis en stelt verzet in. X wordt niet-ontvankelijk verklaard. De verzetdagvaarding had aangemerkt moeten worden als het eerste stuk in hoger beroep of het Hof had X alsnog in de gelegenheid moeten stellen het juiste rechtsmiddel in te stellen.
G/Goudse Schadeverzekeringen
Nieuwe koers in appel. Dit kan, door de herstel- en herkansingsfunctie. In eerste aanleg had G gederfde inkomsten van zijn huidige baan gevorderd. In hoger beroep wijzigde hij zijn eis naar een nieuwe baan die binnen 3 jaar in het verschiet lag. Dat is geen probleem.
Ponteecen/Stratex
Indien je tegen het eindvonnisgedeelte van een deelvonnis in hoger beroep gaat, kan je ook tegen het tussenvonnisgedeelte van het deelvonnis in hoger beroep, ook al wordt het tussenvonnis bestreken door een appelverbod.
“Een-keer-schieten-regel”
Eenmaal geappelleerd tegen het tussenvonnisgedeelte van het deelvonnis, dan kan dat niet meer bij het eindvonnis aan de orde komen. Je moet alle bezwaren in een keer voorleggen.
Enka/Dupont
Doorbrekingsgronden voor een appelverbod:
- Een regeling ten onrechte, al dan niet met verzuim voor vormen (zoals hoor- en wederhoor), toegepast
- Een regeling ten onrechte buiten toepassing gelaten.
Heep/Heep
De doorbreking van het appelverbod met betrekking tot art. 130 lid 2 is niet mogelijk.
Pinackaers/Weisz & Van Gelderen
Bevestiging Heep/Heep.
Johannes/Baranco
Een uitzondering op de doorbrekingsgronden van het arrest Enka/Dupont is op zijn plaats wanneer het gaat om een vordering van slechts 350 (appelverbod in art. 332 lid 1). Hoger beroep was niet mogelijk, maar cassatieberoep met een beroep op art. 80 RO wel.
Willemsen/NOM
Grieven zijn alle (zelfstandige) gronden die door de appellant naar voren worden gebracht op grond waarvan hij meent dat het bestreden vonnis vernietigd moet worden. Gelijk in het eerste procesrechtelijke stuk (memorie van grieven) dienen alle nieuwe feiten/stellingen/verweren naar voren worden gebracht, ook de eisvermeerdering en eisverandeirng (uitzondering op art. 353 jo. 130 lid 1)
Royal Nederland/Campina
Gedekte verweren. In eerste aanleg zegt Royal dat de schade niet onder de polisdekking valt, maar omdat dit impliciet in het tussenvonnis wordt verworpen spitst het debat zich verder toe op de omvang van de schade. In hoger beroep stelt Royal weer dat het niet onder de polisdekking valt. Dit is geen gedekt verweer, want niet ondubbelzinnig prijsgegeven door proceshouding.
Goglio/SMQ
Gedekte verweren. In eerste aanleg op comparitie stelt Goglio dat er inderdaad te laat is betaald. In hoger beroep stelt ze dat niet te laat is betaald. Dit is een gedekt verweer, omdat Goglio expliciet heeft erkend waardoor het ondubbelzinnig voortvloeit uit haar proceshouding.
Kenbaarheidsvereiste
Een algemene grief waarin staat dat het geding in volle omvang opnieuw wordt voorgelegd aan de hogere rechter is onvoldoende kenbaar en ‘behoorlijk in het geding naar voren gebracht’. De wederpartij weet zo niet waartegen hij zich heft te weren.
Wertenbroek/q.q. Van den Heuvel
Uitzonderingen op de in beginsel strakke regel:
- Ondubbelzinnige toestemming van de wederpartij (K/Jonkers)
- De aard van het geschil (S/F)
- Later bekend geworden feiten (nova)
Ook als een van de uitzonderingen zich voordoet kan de rechter op grond van de goede procesorde toch oordelen dat de in beginsel strakke regel moet worden gehanteerd.
K/Jonkers
Door Jonkers werd tijdens pleidooi nog ingegaan op een standpuntwijziging van K. Dit kon Jonkers niet verweten worden en er is geen sprake van ondubbelzinnige toestemming van de wederpartij en daarmee een uitzondering op de in beginsel strakke regel.
S/F
Hier gaat het om een uitzondering op de in beginsel strakke regel door de aard van het geschil (een alimentatiezaak). Het moet gaan om zaken die continue op basis van gewijzigde omstandigheden opnieuw kunnen worden voorgelegd aan de rechter.