Juridik- Offentlighet Och Sekretess Flashcards
Vad menas med förhandlingsoffentlighet respektive handlingsoffentlighet?
Handlingsoffentlighet innebär regler om insyn och öppenhet i den offentliga verksamheten är alltså fastslagna i grundlagarna. Allmänna handlingar ska i princip vara offentliga, kan endast begränsas i vissa fall. Det råder däremot enligt grundlagen handlings offentlighet. För att främja ett fritt meningsutbyte och allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att ta del av. Förhandlingsoffentlighet förhandling ska alltid vara offentligt om inget annat sägs, §1 i RB
Vad kan hända om man som tjänsteman inom offentlig verksamhet bryter mot tystnadsplikten? Är det någon skillnad om man gör det uppsåtligt eller av oaktsamhet?
Ja det är skillnad, man kan bli dömd för böter med flit, högst 1 års föngelse. Men om man gör det oaksamt kan man dömmas för böter eller inget alls.
Vad är det övergripande syftet med offentlighetsprincipen ??
Att alla ska kunna ta del av materialet. Fri och rättigheter;
- rätt att närvara vid förhandlingar i domstolar och beslutande politiska församlingar.
- yttrande och åsiktsfrihet
- tryckfrihet
- meddelarfrihet
- rätt att ta del av allmänna handlingar
Vad är det för skillnad på en allmän och en offentlig handling?
Allmän handling- skriftligt, ex. sjukhusdokumet, bara jag tar del av.
Offentlig handlig- allmän för alla myndighet som inte har sekretess. Ex . Kommunens handling, ritning
För att en handling ska vara allmän krävs det att den:
- förvaras (finns hos myndigheten),
- är inkommen (har kommit in till myndigheten - kan vara via brev, mail, genom tjänsteman, eller handling som myndigheten framställt själv ex. journal) och
- är upprättad (slutförd, färdigskriven).
Allmänna handlingar är i sin tur antingen offentliga eller sekretessbelagda.
Redogör för rakt och omvänt skaderekvisit
Skaderekvisit anger sekretess styrka.
Rakt skaderekvesit innebär att offentlighet är huvudreglen. Omvänt skaderekvesit innebär att sekretess är huvudregeln.
Vilken typ av skaderekvisit tillämpas som huvudregel i kommunal socialtjänst?
Omvänt skaderekvisit, man ska anta att allt är sekretess för det
är känsliga uppgifter.
Du arbetar inom den kommunala familjerätten inom ramen för familjerådgivningen. Vid samtal
med Johan (13 år) och hans föräldrar framkommer att Göran – en känd alkoholmissbrukare, vid några tillfällen har varit på Johans skola och langat några burkar starköl till elever. Den yngste som har köpt av Göran är 12 år. Vad gör du i detta läge? Ska du anmäla till polisen? Vare sig Johan eller hans föräldrar vill att du gör det!
Nej man kan ej lämna uppgifter till polisen. För att familjrådgivningen är absolut sekretess, om det inte är absolut fara.
Du arbetar som handläggare på ” Snart vuxen” som är en del av socialtjänsten i storkommunen. En dag får du besök av Erik (17 år) som besöker dig för att han upplever att han helt enkelt vill prata av sig. Erik har under senaste halvåret varit svårt deprimerad, varierat i humöret och han berättar att han under en längre tid har använt anabola steroider. Han är skitförbannad på den person som sålt preparaten till honom, och han frågar dig – Jag vill berätta för dig vem det är. Erik undrar också om du har skyldighet eller rätt att anmäla detta till polisen? Har du det?
Om erik vill sätta dit honom får han kontakta polisen, men vi på socialtjänsten vill öppna en utredning så han får hjälp med sina problem.
Skolkurator- anmälningsskyldighet, kap 14 SoL. Jobbar med barn.
Nämn och kommentera förutsättningar som påverkar sekretessprövning.
Tjänstemannen prövar om handlingen omfattas av sekretess-(antingen ingen sekretess- handlingen utelämnas). - Sekretesskyddade uppgifter- helt avslag-> handlingen får ej lämnas ut.
se bild.
För vilken styrka och tid.