John Bowlby Flashcards
John Bowlby
Tilknytningsteoriens egentlige grunnlegger, og viste hvordan tilknytningsrelasjoner mellom barn og omsorgspersoner var avgjørende for utviklingen av barnets personlighet.
Tilknytning
Tilknytning utvikles i interaksjon med omsorgspersoner. Evnen til å knytte nære, følelsesmessige bånd til individer, som evner å beskytte, gi trøst og ro. Tilknytning er medfødt hos spedbarnet, og barnet danner indre representasjoner av sine erfaringer med tilknytning når de søker trygghet og støtte hos tilknytningspersonene (foreldre, søsken, familie, ansatte i bhg).
Tilknytningsatferd
Ulike former for atferd som hjelper barnet med å skape og opprettholde nærhet/kontakt med omsorgspersonen. Smil, gråt, kravling mot/til tilknytningspersonen, mest synlig når barnet er trett, sulten syk osv. Er en betegnelse på alle de ulike formene for atferd som hjelper barnet med å skape og opprettholde nærhet til omsorgspersonen (smil, gråt og senere kravling bort til den voksne).
Atferdssystemet opprettholder en indre balanse (homeostase)- ved at barnet nærmer seg, eller øker avstanden til tilknytningsfiguren, som med sin atferd sender signaler som er med på å regulere barnets atferd- feedback (blikk, tegn). Når barnet er trett eller blir urolig, søker barnet nærhet til moren/tilknytningspersonen, og når barnet føler trygghet kan barnet utforske omverdenen.
Eks: Jeg kan som barnehagelærer vise omsorg og trøst til barnet hvis det trenger det, og når barnet føler seg trygt, kan det utforske omverden.
Den trygge tilknytningen
- Kjennetegnes av at barnet kan bruke foreldrene som en trygg base som de kan søke hjelp hos og finne trøst når det trenger det.
- Barnet viser fleksibilitet, innføling og robusthet overfor stress og tap.
- Foreldrene viser at de er der for barnet når det trengs, og at de er mottakelige for barnets signaler og reagerer kjærlig når barnet søker trøst og beskyttelse.
Utrygg tilknytning
Når det er umulig eller vanskelig for barnet å se på omsorgspersonen som en trygg base, fordi de er utilgjengelige. Når tilknytningen har en kvalitet som gjør det umulig eller vanskelig for barnet å gjøre bruk av tilknytningsfiguren som en trygg base. Det kan ha utviklet defensiv avkopling eller motstridende arbeidsmodeller som følge av omsorgspersonens utilgjenelighet.
Det utrygge ambivalente tilknytningsmønsteret
Omtales også som det engstelig, klamrende mønsteret, hvor barnet er anspent, kronisk usikkert og engstelig for atskillelse og konstant søker nærhet, uten at dette tilfredsstiller barnet og gir det trygghet. Barnet har hele sin atferd orientert mot tilknytningen eller omsorgssfiguren (trygge basen), uten at det finner ro eller kan bruke tilknytningen til å utforske omverdenen. Barnet blir lett overveldet av følelsene sine, og kan føle mye sinne, samtidig som det klynger seg til den voksne. Dette tilknytningsmønsteret oppstår i samspill hvor foreldrene står ustabilt opp for barnet, i noen situasjoner er foreldrene tilgjengelige og imøtekommende, i andre er de utenfor rekkevidde. Kan også forekomme i familier hvor det har vært fysisk atskillelse i form av anbringelse i institusjon eller sykehusinnleggelse, eller at foreldrene bruke trusler om å forlate barnet som oppdragelsesmiddel.
Oppstår i samspill hvor foreldrene står ustabilt opp for barnet- noen situasjoner er foreldrene tilgjengelige og imøtekommende og i andre er de utenfor rekkevidde.
- Lang fysisk adskillelse.
- Trusler om å forlate som oppdragelsesmiddel.
Desorganisert tilknytningsmønter
Barnet utvikler ustabile atferdsnormer -viser motstridende og uforståelig atferd (overdreven omsorg/sinne, bevege seg/stivne).
Barnets signaler blir feiltolket og foreldrenes reaksjon blir skremmende/uforståelig for barnet (barnet får ikke det det ønsker).
Denne formen for tilknytning kan forekomme hos barn som lever i familier hvor det forekommer fysisk mishandling, alvorlige psykiske lidelser, seksuelle overgrep.
Indre representasjoner
Subjektive opplevelser som er vanlige, gjentatte, dagligdagse og konkrete, virkelige hendelser. Konstrueres fra selvopplevelsen av å være sammen med en annen.
EKS:
Mor og barn -den trygge relasjonen, og de trygge rommene og hendelsene som dannes mellom disse.
Trygg base
En plattform som barnet kan gå ut i verden fra, hvor barnet søker trøst, emosjonell støtte, beroligelse. Barnet har utviklet en rekke nye ferdigheter og omsorgspersonene er der og griper inn når det er nødvendig. (foreldre eller ansatte i bhg).
Når du er en trygg voksen føler barnet tillitt og trygghet, tilhørighet.
EKS:
Tilvenning i barnehagen.
Når barnet bruker den sikre basen til å tørre å gå bort til en leke, og kanskje skape relasjoner med de andre barna. Når barnet møter på utfordringer blir stresset utenfor komfortsonen kryper barnet tilbake til den trygge basen.
Hva kan være viktig å vektlegge i barnehagen i den tidlige utviklingen?
- Fokus på barnas sosio-emosjonelle utvikling
- Håndtere egne følelser og atferd
- Relasjoner til ansatte/omsorgspersoner
- Relasjoner til andre barn
Sosio-emosjonell utvikling
Barnets sosio-emosjonelle utvikling starter allerede i mors liv.
- Hvem man opplever seg som, og/eller oppleves som.
- Måten man regulerer følelsene og relasjonene sine til andre.
- Sine ferdigheter og kompetanser i samspill med den kroppen man er og har..
Den sosio-emosjonelle utviklingen kan for noen være krevende og kan gi vansker. Dette kommer til syne som atferdsproblemer.
Atferd bør betraktes som meningsfull -et barn er ikke vanskelig, men kan ha vansker.
Voksen-barn relasjonen
-Utgjør den aller viktigste faktoren for at de yngste skal ha det bra i bhg.
-Det er samspillet mellom personalet og barnet som gir bhg konkret innhold og kvalitet for de yngste barna.
-Sensitiv og stimulerende omsorg på barnets premisser er helt sentralt.
Omsorg- viktig begrep når man jobber med de yngste barna i bhg.
Omsorg i småbarnsavdeling
- Å bry seg om og ta vare på mennesker rundt seg.
- Være emosjonelt tilgjengelig for barna.
- Møte barnas behov for nære relasjoner.
- Å være påkoblet følelsesmessig.
- Evne og vilje til å la seg berøre av barnet.
God emosjonell utvikling
Følelser er kroppslige uttrykk for hvordan barnet har det inni seg.
Grunnleggende følelser:
-Positive
-Negative
God emosjonell utvikling er grunnleggende ferdigheter i sosial (arv og modning) og kognitiv utvikling (tankeutviklingen).
Tilknytningsteori
- Evnen til å knytte nære, følelsesmessige bånd til andre mennesker, som klarer å beskytte.
- Fører til dannelse av indre mentale strukturer.