Jaris frågor Flashcards

1
Q
  1. Vad är socialpolitik?
A
  • Socialpolitik är det som staten gör för sina medborgare för att skapa drägliga sociala
    förhållanden.
  • Socialpolitik är i huvudsak en nationell angelägenhet. Det är också ur detta perspektiv som globaliseringen blir en intressant utmaning för socialpolitiken.
  • Socialpolitiken är en viktig bestämningsfaktor och har en normgivande funktion mot det sociala arbetet. Lagstiftning, finansiering och organisering bygger på bindande politiska beslut tagna av politiker i riksdagen. Demokratiska beslut i riksdagen och regeringens utförande är alltså grunden för normgivningen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Varför kom den svenska fattigvårdslagstiftningen att ändras under 1870-talet och under året 1918?
A

1870-talet: 1868 drabbades Sverige av en svår missväxt och sedan en svår hungersnöd och det var i samband med detta som fattigvårdslagstiftningen kom att skärpas. Lagen blev restriktiv. Den fattiga befolkningen hade ingen rösträtt och kunde inte påverka riksdagsbeslutet. De som sökte fattigvård skulle endast få det nödvändigaste i hjälp väg för att inte svälta ihjäl. En annan försämring var borttagandet av överklaganderätten. Detta är den hårdaste sociallagstiftningen i Sveriges historia på grund av missväxten. Vuxna arbetsföra personer ansågs inte längre tillhöra de legitimt fattiga och kom helt utestängas från fattigvård. Arbetslöshet sågs inte som en legitim grund för fattigvård utan kunde leda till tvångsåtgärder i form av intagning på arbetsinrättning.

1918: Försörjningsplikten utökades i 1918 års fattigvårdslag, med betydande skärpningar rörande “vårdslös försörjningsplikt”.
Husbonde väldet avskaffades, jonsystemet, fattig aktioner förbjöds, överklagandes rätten återinförs. Det skapades moderna institutioner och de som avskaffades ersattes. Ålderdomshem etablerades istället för fattigstuga och barnhem istället för fattighus. Från och med 1918 års lag fråntas de hjälpsökande de grundläggande och politiska och civila rättigheterna. Rösträtten försvinner och dessa omyndigförklaras och får därför inte gifta sig. Detta tas bort 1945 då de får tillbaka sina rättigheter.

ANLEDNING: Det fanns ideologiska politiska tankegångar om att systemet var förlegat. Det fanns en överrenskommelse om att fattigvårdlagstiftningen skulle förändras och att den sociala lagstiftningen bör utvecklas. På 1900-talet blev debetten om fattigvård oerhört intensiv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Vad avses med menas med den svenska modellen?
A

Den svenska modellen är byggd på tanken om att lönearbete ska uppmuntras, och att skatt betalas av alla som arbetar. Det som är utmärkande för den svenska modellen är att den är universell, vilket innebär att det finns en grundtrygghet som innefattar alla medborgare men har den även inslag av selektiva rättigheter som är inkomstbaserade och behovsomfattande.
och är influerad av Storbritanniens samt Tysklands modeller för välfärd.

Enligt SNS har den svenska modellen 5 kännetecken

  1. Välfärden ska vara skattefinanserad
  2. Alla medborgare skall omfattas av den sociala välfärden, alla ska ha en grundtrygghet och därmed ska bidrag och förmåner utgå utan behovsprövning, så som fri sjukvård, ålderspension och barnbidrag.
  3. Landet ska ha en stor offentlig sektor
  4. Den svenska modellen bygger också på en strävan efter jämlikhet mellan könen
  5. allmän grundläggande idé om allmän bekämpning av fattigdom
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Vilka är de viktigaste ekonomiska faktorerna som har påverkat utvecklingen av svensk socialpolitik?
A

De viktigaste faktorerna bakom svensk socialpolitik och uppkomsten av en svensk välfärdsmodell är hög ekonomisk tillväxt. Den kom att öka kraftigt från och med 1950-talet. Dessa årtionden brukar benämnas som Rekordåren för att beskriva Sveriges långa högkonjunktur under 1950-talet och 1960-talet. Den ständiga tillväxten gav utrymme för en rad sociala reformer och höjning av levnadsstandarden. Den möjliggjorde uppkomsten av en modern välfärdsstat. Nu fanns det möjligheter att finansiera välfärdsstatens verksamhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Vad utmärker det svenska sociala försäkringssystemet? Vilka krav ställs på oss som medborgare för att kunna bli delaktiga och berättigade till olika typer av sociala försäkringar?
A

Vad som utmärker det är att vissa grundläggande förmåner är generella. Kan knytas till medborgarnas sociala rättigheter. Tillgång till vissa sociala rättigheter såsom offentlig sjukvård, skolbildning, barnbidrag och folkpension har inga andra krav än att man är medborgare i Sverige. Det som definierar den “generella” delen av socialpolitiken är avsaknad av krav på motprestation. exempel på dessa; tillgång till offentlig sjukvård, skolutbildning, gratis skollunch, folkpension och barnbidrag.

Stora delar av det svenska socialförsäkringssystemet är dock inte generella utan kan istället beskrivas som lönebaserade. Här är både finansiering och utbetalningar till den enskilde beroende av inkomster från lönearbete.

Med socialförsäkring menas i de flesta länder rätten till social trygghet i form av sjukpenning, arbetslöshetsersättning, pension, sjukvård och barnbidrag. Det varierar från land till land vilka förmåner som ingår, hur stora de är och hur de finansieras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka huvudsakliga principer kan du nämna gällande a) Grundtrygghet B) Standardtrygghet

A

Standardtrygghet: Standardtrygghetssystemet riktas sig mot lönearbetarna. Detta finansernas via arbetsgivaravgift. Standardtrygghet är att du alltid blir ersatt till den standard du uppnått tidigare. Ett av argumenten för standardtrygghet är att det är lockande även för de med hög inkomst att delta i eftersom de då får ut mer av systemet eftersom de betalar in mer. Exempelvis arbetslöshetsersättning och föräldrapenning.

Grundtrygghet, staten ska garantera medborgaren grundläggande trygghet. Om den enskilda individen vill ha mer måste medborgaren vända sig till privata ställen. Grundtrygghet är därmed bidrag och förmåner som utgår utan behovsprövning, såsom fri sjukvård, ålderspension och barnbidrag

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Hur ersätts bortfallet av inkomster i det svenska sociala försäkringssystemet?
A

Svar: Inkomstbortfallsprincipen: . Med det menas att de som tjänar mer betalar in mer till systemet men får också ut mer i kronor och ören ur systemet vid behov. Den standard som gäller vid lönearbete ska täckas vid de tillfällen man inte lönearbetar; kallas standardtrygghet. Den går ut på att det är den förlorade arbetsinkomsten vid exempelvis sjukdom som ska ersättas. Det ger ett högt arbetskraftsdeltagande, vilket är en förutsättning för en ambitiös välfärdsmodell.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Vad sker när vi som enskilda medborgare av olika skäl inte är berättigade till inkomstbortfall?
    Vad är det sista skyddsnätet för oss? Redogör för det systemet som i kursens litteratur
    Karaktäriseras som marginella, selektiva och behovsprövade sociala förmåner och stöd?
A

Det finns en selektiv och behovsprövande del som bara gäller för de individer som är i specifikt behov såsom socialbidragen och bostadsbidragen. Detta kan bero på att en har speciella behov som andra medborgare inte har och då provas behovet, dels på att man inte har tillgång till ekonomiska medel som andra medborgare har och då prövas medlen. En människa är alltid berättigad tillfälligt försörjningsstöd som utgår från den kommunala socialförvaltningen, då har en rätt till existensminimum. Detta får en om den inte är berättigad till någon form av inkomstbortfallförsäkring såsom sjukpenning och A-kassa. Vilket fungerar som ett skydd att alla medborgare ska vara berättigad till en skälig levnadsnivå

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är social service? Redogör för principerna för social service på kommunnivå?

A

Social service är inom socialpolitiken och socialtjänsten sådan samhällsservice som inte specifikt har med enskilda människors särskilda behov att göra i sitt verksamhetsområde. Den sociala servicen vänder sig till större grupper och innehåller allt från exempelvis bokbussar, bibliotek, barnomsorg, äldreomsorg, utbildning, hälsovård, gratis skolmat, bostadsförsörjning med mera. Målen med en social service kan vara att utjämna sociala klyftor och motverka socialt utanförskap för att uppnå en högre grad av social sammanhållning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Den svenska arbetsmarknadspolitiken karaktäriseras av utländska experter som aktiv.
Redogör grunderna för den svenska arbetsmarknadspolitiken? Har den ändrats?

A

Sedan slutet av nittiotalet beskrivs arbetsmarknadspolitikens uppgift vara att den
skall bidra till att öka anpassningsförmågan och rörligheten på arbetsmarknaden
genom effektiv platsförmedling och kompetenshöjande insatser. På åttiotalet hade den
aktiva arbetsmarknadspolitiken också som ett av sina främsta syften att verka för full
sysselsättning. Denna övergripande målsättning följer med in på nittiotalet som ett
centralt uppdrag för AMV. Men år 2000 förändras dock uppdraget till att endast verka för att främja sysselsättningen. Efter införandet av Arbetsförmedlingen som central myndighet för arbetsmarknadspolitiken beskrivs målet som ”varaktigt öka sysselsättningen” . Dessutom skall Arbetsförmedlingen fokusera på matchningen på arbetsmarknaden och bryta utanförskapet genom att prioritera arbetslösa långt från arbetsmarknaden. Det finns också ett
tydligt fokus på att bidra till att öka arbetskraftsutbudet. Arbetsförmedlingen har sedan
2010 också uppdraget att främja nyinvandrades etablering på arbetsmarknaden, samt
ansvaret för arbetslivsintroduktion för sådana som utförsäkrats från sjukförsäkringen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Vad utmärker 1970-talets socialpolitiska utveckling?
A

På 70-talet skedde även stora förändringar i socialpolitiken. Det togs bort den sista karensdagen i sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen infördes och även män uppmuntrades att stanna hemma och ta hand om barnen. Tillväxten räckte inte att driva igenom socialförsäkringar så Sverige fick börja låna pengar. Framför allt är det kvinnor som träder ut på arbetsmarknaden i större omfattning. I en SOU-utredning från slutet av 1970-talet beskrivs att målet ”full sysselsättning” nu breddats och gäller ”arbete åt alla och att främja jämställdheten mellan kvinnor och män” Individuell inkomstbeskattning 1971: Tidigare inkomstbeskattades familjen som en helhet. Med denna lag kom familjemedlemmar att beskattas individuellt. Tanken var att göra det lättare för kvinnor att förvärvsarbeta.

1970 kom den nya arbetstidslagen om 40 timmars arbetsvecka och några år senare infördes lagen om löntagarrepresentation i företagens styrelser. 1973 kom lagen om anställningsskydd. Den avskaffade arbetsgivarnas rätt att fritt avskeda arbetstagare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är skillnaden mellan Keynesianism och Nyliberalism? På vilket sätt kom nyliberalismen att utmana keynesianismens ekonomiska teorier och den keynesianska välfärdsstaten?

A

KEYNESIANISMEN: Det grundläggande tankeskiftet för Keynes var att han hade en mer pessimistisk syn på “självläkande krafter” i en marknadsekonomi.
John Maynard Keynes menade att allt kunde lösa med finanspolitik. Finanspolitik handlar om politiken om statens finanser. Keynes menade att arbetslöshet beror på att lönerna är för låga och att inkomstutvecklingen har varit negativ. Keynes syftade ofta på att vi måste utveckla ett nationalräkneskap. Där staten måste räkna ut en budget för varje år för att få reda på statens in och utgifter såsom export inkomster, privata sektor, offentliga investeringen osv. Med detta räknesätt menade Keynes att det senare gick att se hur mycket under respektive överskott det fanns, för att senare förstå hur mycket utrymme det fanns att utveckla finanspolitiken med.

Keynes förespråkade att vi måste tillåta en del underskott. Han menade att “vi måste utveckla den statliga socialpolitiken för att stimulera efterfrågan”. Utbudet enligt Keynes fanns men efterfrågan var för svag, det fanns därför mycket matriella ting men för att ha detta måste en vara rik. Därför föreslog Keynes att staten ska låna medel två till fyra månader i taget för att öka medborgarnas efterfrågan gentemot marknade (detta kom att kallas stimulanspolitik).

Kärnan i Keynes teori är att “stimulansen stimulerar sig själv” med detta menar Keynes att det sker en multiplikator effekt där olika variablar tillför något positivt. Alltså bättre socialförsäkringar, utveckla olika typer av stöd och bidrag, öka hushållens inkomstnivå som sedan leder ett balanserat samhälle.
NYLIBERALISM/MONETEARISM

Monetarismen kritiserade keynesianismen och menade att ökade inkomster och bidrag resulterar i att prisstabiliteten sätts ur spel till följd av ökad inflation.
Milton Freidman utvecklade denna tankegång och satte penningpolitiken i första rummet. Freidman menade att det handlar om hur staten styr penningmängden men hjälp av statlig räntepolitik. Freidman menade att det enda vi behöver bry oss om är hur vi med hjälp av räntan lär oss att kontrollera inflationen. Hur de kan styra penningmängden, räntan var nyckeln till styrningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  1. Vad var orsaken till krisen och vilka viktiga förändringar kan du nämna som ett resultat av krisen?
A

Svar: Orsaken till krisen: Vinsterna i export industrin fördubblades både år 1983 och 1984 och förblev höga fram till 1989. Regeringen förde också en expansiv penningpolitik genom bland annat löften om höga bidrag till hushållen i valkampanjerna.
Samtidigt genomförde regeringen med finansminister Kjell-Olof Feldt och riksbankschef Bengt Dennis en avreglering av den svenska finansmarknaden år 1985 (Novemberrevolutionen).

Bankerna fick minskade krav på säkerhet vilket innebar att fastigheter och andra tillgångar såsom aktier kunde belånas till ett högre andel av värdet. Riksbankens möjligheter att styra kreditgivningen hade tagits bort för att Sverige hade en fast ränta. Bankerna började därför att låna ut mycket mera pengar till företag, finansinstitutioner och vanliga hushåll. Eftersom huspriserna ökade kraftigt under denna tid passade många husägare på med att låna upp pengar med husen som säkerhet för konsumtion eller investeringar i sina fastigheter. Samtidigt ökade riskerna i utlåningen - bankernas utlåning blev allt djärvare. Risken för att företag och vanligt folk inte skulle kunna återbetala sina lån ökade kraftigt.

Detta påverkade banksektorn negativt eftersom bankerna lånat ut jättemycket pengar kunde de inte få tillbaka lånen som ledde till en bank och finanskris.

Krisen sommaren 1991 - fastighetsbubblan spricker. Eftersom folk hade lånat för mycket pengar för att köpa hus sjönk husen i värde efter att fastighetsbubblan sprack och lånen steg medan massarbetslösheten ökade. 1991 gick även många svenska företag i konkurs. Det skedde även nedskärning av offentlig verksamhet som ledde till att fler kvinnor blev arbetslösa.
1993 bildades Bankstödsnämnden för att hjälpa regeringen hantera fastighetskrisen. Nämnden skulle hantera de 65 miljarderna av stöd som regeringen betalade ut och skulle försöka få tillbaka så mycket som möjligt av dessa pengar. Vidare tog nämnden över Nordbanken som blev helstatlig.
Skattebetalarna bidrog med 65 miljarder kronor i bankstöd via bankstödsnämnden (bankakuten). Av dessa pengar gick 63 miljarder till Nordbanken. Eftersom bankstödsnämndens regler enbart omfattade statligt ägda banker tvingades de kommersiella bankernas ägare att klara upp sina åtaganden själva. Kritiken som bankstördnämnden fått är att de pengar de gick in med krävde ingen återbetalning.

Viktiga förändringar:
• Socialdemokraterna återkom till regeringsmakten 94. Efter 96 började statsskulden sjunka. Den socialdemokratiska regeringen antog 1996 ett mål om att den öppna arbetslösheten skulle halveras till 4 procent år 2000. Den dåvarande regeringen gjorde också en stor satsning på utbildning, skapade det s.k. “kunskapslyftet”. Man talade om en “arbets- och kompetenslinje”. Syftet var att anpassa arbetskraften framförallt för lågutbildade grupper till den nya arbetsmarknad som man såg framför sig efter nittiotalets strukturomvandling.
• Dessa årtionden kom att kallas “nedskärninganas årtionde”, dessa nedskärningar påverkade socialpolitiken och socialtjänstlagen 1998 skärptes till. Den nya socialtjänstlagen 1998 skärptes kraven. Här skapades en riksnorm, normer om försörjning och vad som behövs och kan garanteras. Möjligheten till övrigt bistånd togs bort och kunde heller inte överklagas.

Det nya pensionssystemet som ett exempel på socialpolitikens förändrade inriktning under 1990-talet.

• Kommer att vara offentligt och obligatoriskt.. Pensionsförmånerna baseras på hela livsinkomsten från 16-års ålder.

  • I de pensionsgrundande inkomsterna ingår ersättning från socialförsäkringarna som tex. förtidspension, föräldrapenning, sjukpenning samt arbetslöshetsgrundande inkomst. Också studiemedlens bidragsdel ingår i de pensionsgrundande inkomsterna.
  • De tydligaste inslagen av en grundtrygghetsbaserad välfärdsmodell i detta system är att staten garanterar en grundtrygghet (garantipension). Om medborgarnas ambition är att få en högre ersättning eller gardera sig mot en framtida osäkerhet gällande ersättningsnivån lyder uppmaningen. Komplettera den statliga pensionen med en privat pensionsförsäkring.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
  1. Vad är frivilligt socialt arbete?
A

Sedan mitten av 1980-talet och särskilt under de senaste åren märks ett ökande intresse för frivilligsektorns möjligheter att bidra med alternativ komplement och ersättning till den välfärdsproduktion som sker inom den offentliga sektorn. Ett exempel på ett ökat intresse är exempelvis socialtjänstkommittens förslag till en ny socialtjänstlag. Utredarna till detta förslag lyfter fram frivillighetens möjligheter i det sociala arbetet.

Började på 1800-talet som välgörenhetsorganisationer som byggde på kristna ideal och en framväxande liberal ideologi. Exempel på frivilligt socialt arbete är röda korset och stadsmissionen.

Inom det frivilliga sociala arbetet åtar sig organisationer att hjälpa andra. Sådan hjälp kan inte ges godtyckligt, den måste hålla en god och jämn kvalitet. En sådan kan åstadkommas av frivilliga, men endast om de leds och organiseras på rätt sätt.
Lundström menar att det frivilliga sociala arbetet bygger på en amatörisk medmänsklighet som sker av en spontan känsla av medmänsklighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  1. Varför har det frivilliga sociala arbetet fått en uppblomstring och expansion sedan 1990-talet?
A

Under 90-talskrisen var det för första gången 10 000 som var utförsäkrade och staten hade inte medel att hjälpa dessa. Med utförsäkring menas att de haft a-kassa för länge. Staten hade inte medel att hjälpa dessa och då uppkom frivilligorganisationer som röda korset och frälsningsarmen.

Statsmakternas syn på i vilken utsträckning frivilliga insatser kan och skall ersätta eller komplettera statliga och kommunala välfärdsarrangemang skiljer sig mellan tid ofta åt. Och framförallt är klargörande och principiella ställningstagande ovanliga. Ett exempel på en ovanlig explanatorisk linje är ett pressmeddelande med anledning att den borgerliga regeringen hösten 93 beslöt tillsätta en beredskap vars syfte skulle vara att främja utvecklingen av den ideella sektorn där civilministern uttryckte sig på följa de vis:

“Låt medborgarna ta större ansvar för sin närmiljö, öka valfriheten genom att släppa in frivilliga organisationer som komplement eller ersättning för den offentliga servicen. Bryt upp onödiga gränser mellan offentliga sektorn, privata sektorn och ideella sektorn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Vilka två huvudmodeller kan du nämna som tillämpas i Sverige vid konkurrensutsättning av offentlig verksamhet?
A
  • Entreprenadsmodellen innebär att den offentliga beställaren och finansiären köper in tjänster från privata aktörer enligt kontraktsavtalade villkor. Denna modell tillämpas inom omsorgen för äldre och funktionshindrade, ungdoms och missbrukarvården liksom inom arbetsmarknadspolitiken.
  • Kundvalsmodellen - konsumenterna får själva välja mellan godkända produkter. kunden tar en offentligt finansierad “påse” pengar med sig till den valda producenten. Förskolan, skolan, sjukvården och i ökande grad även omsorgen för äldre och funktionshindrade omfattas av denna modell.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Redogör för den lagstiftningen som har utvecklats i Sverige kring privatisering och konkurrensutsättning?

A

I och med den borgerliga alliansregeringens tillträde 2006 har reformarbetet för mer valfrihet, konkurrens och privata aktörer tagit fart på nytt. På senare år har bland annat lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om valfrihetssystem (LOV) tillkommit.

  • LOU: Reglerar de köp som görs av myndigheter eller andra verksamheter och som finansieras genom allmänna medel. Syftet är att göra det möjligt för alla aktörer som vill sälja tjänster till den offentliga sektorn att konkurrera på lika villkor. Konkurrensen ska i sin tur göra att den upphandlande myndigheten gör en god ekonomisk affär genom att den mest lämpade aktören anlitas.
  • LOV: Lagen tillämpas då myndigheter eller andra enheter har konkurrensutsatt sin verksamhet genom att låta brukaren, det vill säga kunden eller patienten, själva välja leverantör i ett valfrihetssystem. Valfrihetssystem har införts för hälsovård och socialtjänster och är obligatorisk för landstingen inom primärvården men frivilligt för kommuner att införa.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vilka argument för och emot konkurrensutsättning kan du nämna?

A
  • Friheten att välja uppfattas av många som ett grundläggande värde i ett demokratiskt samhälle.
  • De ekonomiska argumenten för konkurrensutsättning kan sammanfattas i förväntningar om högre effektivitet, bättre kvalitet, bättre tillgänglighet och mindre byråkrati.
  • Konkurrens sätter press på leverantörerna, offentliga som privata, att hitta nya innovativa metoder för att producera fler och bättre tjänster till lägre kostnader.
  • Nya leverantörer som kommer in på marknaden resulterar i ett bredare utbud och högre kvalitet. Marknadsmodellen uppfattas som mer flexibel i såväl variationer i efterfrågan som för målgruppernas behov, vilket förväntas leda till en mer effektiv och en mindre byråkratisk offentlig sektor.

Emot - argument mot konkurrensutsättning är de omvända
• Kostnaderna kan stiga och konsumenterna får sämre eller färre tjänster för en given insats, då verksamheten måste generera vinst.
• Att valfriheten bara gäller de personer som redan har en tjock plånbok. Det vill säga valfrihet för de som redan har.
• Kan leda till ökad ojämlikhet då skillnaderna i tjänsternas kvalité och tillgänglighet antas öka och det bara blir vissa som har tillgång till det bästa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vad menas med NPM?

A

NPM blev samlingsnamnet på det styrning och ledningssystem tekniker och modeller som utvecklades för att sätta liberal fason på den offentliga sektorn och välfärdsarbetet. Är en organisationsform som försöker lösa det som uppfattas som den offentliga sektorns problem. I denna bild uppfattas offentlig sektor, dess professionella aktörer som ett problem i att den är svårstyrd. Grundtanken är att ett företag ska gå med vinst, vilket skapar en nyttig press som tvingar fram effektivisering och smarta lösningar. Om samma mekanismer och krav införs i offentliga sektorn så kommer sjukvården och skolan bli allt effektivare och bli allt smartare. New Public Management drar praxis från den privata sektorn och använder dem i den offentliga sektorn i förvaltningen.

NPM är starkt beroende av uppdelning, kundnöjdhet, entreprenörsanda. Detta visas tydligt i kundundersökningar som mäter ens besök på ex vårdcentraler osv. En tydlig styrning från toppen är ett annat fundament i new public managemrnt och den genomförs med hjälp av heltäckande system och metoder som alla anställda ska följa. Pengarna fördelas från toppen med ansvaret att få de att räcka trycks långt ner i organisationen. Därför har det skett en stor tillväxt av antalet chefer och ekonomer i den offentliga sektorn.

20
Q

Vilka tre olika typer av medborgarskap har utvecklats av T.H. Marshall?

A

T.H Marshalls teori om medborgarskapets utveckling i västerlandet: Delade upp medborgarskapet i tre element; ett civilt, ett politiskt och ett socialt. Utifrån dessa menade han att en kunde beskriva medborgarskapets historiska utveckling mot en mer integrerad medborgargemenskap. Kärnan i Marshalls teori är tanken om ett ömsesidigt beroendeförhållande mellan de olika rättigheterna; att det är omöjligt att utöva fulla civila och politiska rättigheter i en modern demokrati utan ett visst mått av välfärd, det vill säga universella, sociala rättigheter

Civilt- De civila rättigheterna uppstod på 1700-talet som ”negativa rättigheter”. Individuell frihet innebar skydd mot olovlig kränkning från statens sida av den privata egendomen eller de personliga fri- och rättigheterna.

Politiskt- Under 1800-talet fick de civila rättigheterna sällskap av ”positiva politiska rättigheter” som säkrade den aktive medborgarens deltagande i opinionsbildning och politiskt beslutsfattande.

Socialt- På 1900-talet utvecklades sociala rättigheter. Genom rätten till arbete och sociala transfereringar, samt vård och rätten till en tryggad ålderdom garanterades medborgaren ett grundläggande ekonomiskt och socialt välstånd och säkerhet.

21
Q
  1. Uppkomsten av det mångkulturella samhället har resulterat i behovet av kulturella rättigheter. Vilka problem är förknippade med tanken om kulturella rättigheter?
A

Borevi anser dock att det behövs läggas till ytterligare en rättighet till Marshalls 3 och det är den kulturella rättigheten. Kulturella rättigheter är medborgarnas möjligheter att bevara och utveckla sin etniska tillhörighet och kultur.

En av de problem som är förknippade med tanken om kulturella rättigheter är integrationsteorin. En stat som således menar väl i frågan om att främja olika kulturer kan leda till att det spär på en delning människor i mellan. Borevi tar upp tyskland som ett exempel då de inte hade ett krav på att människor som bor tillfälligt i tyskland ska anamma den tyska kulturen, tyskland bidrog därefter med stöd för att dessa skulle få upprätthålla sin kultur. De bidrog med finansiellt stöd där gästarbetarna kunde starta egna skolor där barnen undervisades i deras föräldrars hemspråk, kultur och religion. Staten understödde alltså invandrarnas etniska olikheter men inte i syfte i att integrera dem in i den tyska gemenskapen.

En del med av den svenska välfärdsmodellen är generalitets principen dvs tanken om att alla medborgare är lika inför lagen om det då införs undantag från allmänna lagar för att skydda minoriteters möjligheter att upprätthålla sin religiösa tro och livsstil så strider detta mot generalitets prinicipen. Till exempel dispans från lagen att använda hjälm för sikher i storbrittanien eller undantag från gällande regler om djurslakt med hänsyn till islamamsk tro om halal.

22
Q
  1. Vad avses med ”erkännandets politik ”?
A

Svar: Filosofen Charles Taylor talar om en erkännandets politik som handlar om för att få ett mångkulturelt samhälle måste detrespekteras, accpeteras och erkännas olika typer av kultur.
Taylors resonemang på tanken att vår identitet åtminstone delvis formas av andras erkännande och att misskännande, frånvaron av erkännande, kan orsaka olika former av skada

23
Q
  1. Vilka huvudsakliga integrationspolitiska strategier nämner Borevi? Vad är skillnaden mellan assimilering och integration?
A

Hur en strategi att främja minoritetskulturer i ett visst land ska uppfattas har att göra med vilken föreställning om den nationella identiteten som politiken utgår från. En utgångspunkt i Borevis undersökning är spänningen mellan individen och kollektivet, vilket kan uppstå när staten försöker finna en medelväg mellan dessa i integrationspolitiken.

Borevi har i sin undersökning, i syfte att undersöka detta skapat fyra idealtyper i from av olika typer av förhållningssätt till hur integrationen av invandrare och minoriteter ska gå till.

Idealtyp 1 - Assimilering till etnisk gemenska
Borevis första idealtyp innebär att staten anser att den enda möjligheten till en lyckad integration är att minoritetskulturer assimilerar sig till majoritetskulturen. Alla som räknas som medborgare i ett land ska dela samma etniska identitet. De som är etniskt annorlunda tillåts bli medborgare under villkoret att de ger upp det som gör att de anses som annorlunda.

Idealtyp 2 - Politik för etnisk exkludering

innebär att staten ger aktivt stöd till minoriteter, men inte för att integrera minoriteterna i majoritetskulturen utan istället för att hålla dem utanför.

Idealtyp 3- Assimiliering till civil gemenskap
assimilering till civil gemenskap, är staten neutral till medborgarnas etniska tillhörighet. Det vill säga att de varken motverkar den eller försöker främja den.

Idealtyp 4 - Mångkulturell politik.
Här anses det att staten ska kompensera dem som har en annan kultur än majoritetskulturen.

Assimilaton - Assimilation och Integration används ofta i liknande sammanhang, men är två helt olika saker. Medan Integration betyder att man anpassar sig till varandra och två eller flera grupper försöker respektera varandra i ett samhälle eller i en ny grupp så betyder assimilation istället att endast en grupp ändrar på sig och anpassar sig till andra i det nya samhället eller i den nya gruppen
Assimilation skulle till exempel kunna betyda att man byter sätt att prata på, att man byter klädstil, att man börjar lyssna på samma musik som de i den nya gruppen, att man byter åsikter för att passa in, eller att man till och med byter matvanor.
Ordet assimilation, eller assimilering, används för att beskriva hur en person eller grupp från en kulturell minoritet överger sin kultur, sin historia och sitt språk för att passa in i majoritetssamhället. Assimilering kan ske genom en människas fria val, eller genom att samhället tvingar dessa personer att anpassa sig i samhället.
I Sverige byggde invandringspolitiken på idén om assimilation fram till mitten av 1970-talet. Från samhällets sida ansågs det bäst för personer som kom till Sverige för att stanna, om de så fort som möjligt “blev svenska”. 1975 skrotade man assimileringspolitiken och började föra en integrationspolitik som bygger på jämlikhet, valfrihet och samverkan. Invandrare skulle ha samma rättigheter som infödda svenskar. Anpassningen till det svenska samhället skulle bygga på valfrihet, inte tvång. Ett nytt inslag var dessutom att även svenskar skulle anpassa sig i samhället, inte bara invandrare. Infödda svenskar skulle i viss mån anpassa sig till andra kulturer och traditioner som de som kom till Sverige förde med sig.
Integration - Med integration menas den process som människor från andra kulturer genomgår för att anpassa sig till majoritetssamhället, t.ex. när en människa kommer från ett annat land till Sverige
I motsats till assimilation, där minoriteter helt överger sin gamla kultur, sina traditioner och sitt språk, handlar integration om att få en plats i samhället och samtidigt kunna behålla sin kulturella identitet.
För att integration ska fungera krävs att även majoritetsbefolkningen anpassar sig till minoriteterna, t.ex. genom att tillåta andra religioner, traditioner och seder. Det är med integration som man uppnår ett mångkulturellt samhälle.

24
Q
  1. Vad döljer sig bakom Borevis teoretiska benämningar ETNOS OCH DEMOS?
A

Etnos: härstamningsprincipen, om du kan bevisa att du har rötter från det landet blir du medborgare (Tyskland).

Demos: territorialprincipen, om du själv blir född i landet är du automatisk medborgare oavsett var föräldrarna kommer ifrån (frankrike, USA, Kanada). MEdborgarskap ges automatiskt till dem som föds inom det egna teritoriet oavsett vilket medborgarskap som föräldrarna har.

25
Q
  1. Vilken roll har välfärdsstaten i den svenska integrationspolitiken?
A

T.H Marshall menar att välfärdsstaten har en strategisk roll för att främja integration. Välfälfärdstaten kan sägas bygga på en inegrationtanke, eftersom den har som mål omjämlikhet genom fördelningspolitik. För samhörighet krävs att det råder en viss nivå av jämlikhet mellan medborgare.

Välfärdsstatens syfte blir därför att utjämna klyftor och bygger på en arbetslinje där syftet är att integrera på arbetsmarknaden.

För att människor ska uppfattas och själva uppfatta sig som fullvärdiga medborgare krävs att de får tillgång till vissa grundläggande resurser som värdesätts i det samhälle där de bor.

26
Q
  1. Vilka är den svenska integrationspolitikens allmänna mål?
A
  1. Jämlikhetsmålet -innebär att invandrarna skulle få möjlighet till samma levnadsstandard som majoritetsbefolkningen och att samma regler skulle gälla för invandrare och svenskar på alla samhällsområden. Ingen grupp skulle behandlas olika.
  2. Valfrihetsmålet - Innebär att den enskilde invandraren skulle kunna välja i vilken grad han eller hon ville behålla sin ursprungliga språkliga och kulturella identitet eller förvärva en svensk.
  3. Samverkansmålet- innebär att ”en givande samverkan bör komma till höjd mellan invandrar- och minoritetsgrupperna och majoritetsbefolkningen. Samverkansmålet inbegriper även ömsesidig tolerans och solidaritet mellan invandrare och den inhemska befolkningen.”
27
Q

Vad avses med genus?

A

Innebörden av begreppet genus har sammanfattats av Europarådet på följande sätt:

“Genus är en socialt konstruerad definition av kvinnor och män. Det är den sociala konstruktionen av de biologiskt könen, som bestäms av en uppsättning föreställning av arbetsuppgifter, funktioner och roller som tillskrivs kvinnor och män i samhället och i det offentliga och privata livet. Definitionen av kvinnlighet och manlighet och varierar därför i tid och rum.”

Som Europarådet påpekar:

Det finns en växande medvetenhet om att kön måste övervägas även på politisk och institutionell nivå.

Med för ovanstående förslag bör inte bara genus hänvisas till den sociala konstruktionen av män och kvinnor utan även konstruktionen bör studeras. Denna konstruktion innehåller ett ojämlik maktförhållande där det manliga är dominant och det kvinnliga underordnad i de flesta av livets områden. Manligheten och dess uppgifter, roller, funktioner och värden som tillskrivs dem värderas - i många avseenden - högre än kvinnor och vad som förknippas med dem. Det blir allt mer uppenbart att samhället präglas av denna manliga tanke: Den manliga formen tas som norm för samhället som helhet, som också återspeglas i politiken och strukturer.

28
Q

Varför är genusvetenskapliga studier viktiga för vår förståelse av välfärdsstatens utveckling?

A

Många av de viktigaste systemen som omfattas av dessa studier, som sjukdom och arbetslöshetsförsäkring är i förekommande fall främst anpassade för manliga arbetstagare.

Ett antal författare har hävdat att kvinnors verksamhet har spelat en viktig roll i kön på grund av det inflytande den har haft på strukturen av välfärdssystemen. För att bara ta ett viktigt exempel, har många välfärdssystem, vilket speglar den antagna strukturen familjer uppbyggd kring en modell av den manliga familjeförsörjaren. I designen av välfärds system har alltså synen kring mannen som familjeförsörjaren och kvinnan som en fru som inte arbetar influerat förmånssystem. Dessa förmånssytem var även utformade att förstärka dessa strukturer där betalningen sker till mannen som sedan ska räcka till resten av familjen. Det är bara helt nyligen som diskriminering av ena könet när det gäller tillgång till sociala förmåner gjorts olagliga och detta fortfarande inte tillämpas på alla områden inom välfärdspolitiken.

Vissa författare från socialistisk och feministisk bakgrund menar att välfärdensstaten blivit formad av både kapitalismen och patriarkatet. McIntosh menar att staten har en del i förtrycket av kvinnor genom sitt stöd av en speciell form av hushållet: Familjehushållet som beror till stor del på manliga lönen och på kvinnliga hushålls service
McIntosh ser detta hushåll systemet som är relaterade till den kapitalistiska produktionen genom att den betjänar för reproduktion av arbetarklassen och för upprätthållandet av kvinnan som en reservarmé av arbetskraft.

29
Q
  1. Varför har Esping-Andersens teori om olika välfärdsregimer eller ” Welfare State Typologies” (Cousins ) Socialdemokratisk, Liberal och Korporativt Konservativ Välfärdsregim också betydelse för Välfärdsstatens genusrelationer?
A

1, (SVERIGE) socialdemoratisk välfärdsregim kännetecknas av generella socialförsäkringssystem i offentlig regi. De sociala tjänsterna utförs i huvudsak som skattefinansierade offentliga tjänster. Skatter och ersättningar är baserade på individen, och kvinnor har ett högt arbetskraftsdeltagande.

2, (USA) liberal välfärdsregim är det huvudsakligen marknaden som fördelar resurser, sociala tjänster och försäkringsskydd. Den offentliga socialpolitiken är mager och inriktad på de fattigaste. En stor privat och lågavlönad tjänstesektor ger förutsättningar för ett högt kvinnligt arbetskraftsdeltagande, dels genom att kvinnor kan finna sysselsättning där, dels för att den ger möjlighet till avlastning från hushållsarbete. Inkomstskillnaderna är betydande.

3, (TYSKLAND) Konservativ, koorperativ välfärdsregi. I denna regim betonas familjens roll starkt och kvinnors arbetskraftsdeltagande är lågt, vilket subventioneras av skattesystemet. Huvuddelen av de sociala tjänsterna utförs som obetalt hushållsarbete och den offentliga tjänstesektorn är liten.

Anledningen till varför dessa olika är intressanta i ett genyssyfte är för att de har olika syn på kvinnan och mannens roll i arbetet. Andersen utvecklde sedan commodifiering som innebär =

På en sedvanlig kapitalistisk arbetsmarknad säljer arbetstagaren sin arbetskraft. Det intressanta är att vi är beroende av att sälja vår arbetskraft om vi inte gör det har vi ingen möjlighet att inte jobba eftersom du måste ha jobbat för att få något tillbaka. Ex pension.
Dekommodofiering menas att vi i Sverige dock har så pass bra socialpolitik att den kan garantera individen försörjning, vård och omsorg oberoende om vi har jobbat tidigare eller ej. Vi behöver alltså inte först sälja oss själva för att kunna bli sjuka.

Dekomodofiering/komodifiering blir alltså intressant i ett genussyfte eftersom vissa länder såsom länder med den konservativ-koperativ välfärdsregim har fortfarande mannen som försörjar norm vilket leder till att kvinnan inte kan få tillbaka lika mycket som mannen i commodifieringsteorin.

30
Q

Ankarloo pratar om att globaliseringen kan hota välfärdsstaten, vad menar han med det?

A

Ankaloo menar att globaliseringen har lett till att svenska politiker inte längre har samma kontroll över marknaden då en stor del av produktionen numera sker utomlands. Tidigare hade svenska politiker haft mer kontroll över den svenska marknaden och därmed större möjligheter att intervenera och styra marknaden i rätt riktning (så som man tex gjorde på 50-talet när man införde solidarisk lönepolitik och därmed tvingade gamla och inproduktiva företag i konkurs genom att tvinga igenom principen om “lika lön för lika arbete”).

31
Q

(EGNA) Vad menas med “inkomstbortfallsprincipen”?

A

Inkomstbortfallsprincipen bygger på att alla medborgare ska känna en trygghet i att omfattas av rätten att få en viss andel av sin inkomst täckt i händelse av sjukdom/ arbetslöshet/ föräldraledighet eller när en går i pension. Ersättningen som utgår är beroende av vilken lön personen har haft, alla får alltså olika stora erättningsbelopp eftersom ersättningen beror på hur hög lön personen har haft.
Tidigare var det staten som betalade ut ersättningen för inkomstbortfall men numera krävs det oftast att en tecknar privata försäkringar, så som att gå med i a-kassan, spara i privata pensionsfonder etc. för att få ut tillräckligt stor andel av ens tidigare lön. Staten betalar endast ut ett visst grundbelopp vid sjukdom/arbetslöshet/pension etc. Utöver detta grundbelopp betalar försäkringsgivare, så som akassorna, ut pengar till de som tecknat dessa försäkringar.

32
Q

(EGNA) Skillnaden på välfärdstat och välfärdsamhälle?

A

I båda modellerna är välfärdspolitikens mål i grunden detsamma: medborgare ska kunna garanteras välfärdstjänster vid behov och oavsett betalningsförmåga. Skillnaden mellan modellera idag finns i produktionen, Den traditionellt dominerande modellen – välfärdsstaten – utgår från den offentliga sektorn som central aktör i rollen som serviceproducent. Den nya modellen – välfärdssamhället – är öppen för valet av verksamhetsform när det gäller produktionen av välfärdstjänster. I ett välfärdssamhälle är individuell frihet och konkurrens genom marknadslösningar centrala medel för att nå målet om hög välfärd för alla.

33
Q

Vad innebär Taylorism?

A

Fredrick winslow Taylor kom på teorin scentific management som var ett för arbetarna att jobba så effektivt som möjligt. Taylor kom därför på mtm som stod för metod tid och mätning, var mål vad att optimera arbetsprocesser inom industrin.

34
Q

Vad menas med kulturpluralism?

A

Kulturpluralism, är en samhällsmodell som bygger på att olika etniska grupper i ett samhälle ges utrymme att ge uttryck åt sina kulturella särdrag. I princip avser begreppet detsamma som mångkultur.

35
Q

Förklara tankarna bakom den svenska arbetslinjen -

A
  • En utgångspunkt är att arbetslinjen omfattar alla i arbetsför ålder och att den innebär ett stort ansvar för var och en av oss att försörja oss själva. Att skapa bästa möjliga förutsättningar för detta är dock samhällets ansvar.
  • arbetslinjens målsättning bygger på att varje människas vilja och förmåga att arbeta ska tas tillvara.
  • Det ska löna sig att arbeta både genom hög lön och att genom arbete kvalificera sig till trygghetsförsäkringar som sjuk-, föräldra- och arbetslöshetsförsäkringar inklusive pensionssystemet.
  • När vi genom arbete får tillgång till trygghetsförsäkringar med höga ersättningsnivåer blir det attraktivt att arbeta och arbetskraftsdeltagandet ökar. Genom dessa upprätthålls ett högt arbetskraftsdeltagande.
36
Q

Vad innebär Rehn- Meidnermodellen?

A

Rehn- Meidnermodellen är ett kännetecken för den svenska modellen och innebär solidarisk lönepolitik. Utgångspunkten var att lönerna skulle vara lika för likvärdiga arbeten över hela arbetsmarknaden.

37
Q

Vad vet vi om resultatet av den genomförda konkurrensutsättningen och marknadsstyrningen enligt Hartman m.fl.?

A

Den främsta slutsatsen är att kunskapsläget inom många områden är anmärkningsvärt begränsat. Det är därför svårt att dra några generella slutsatser om vare sig vinster eller förluster. Den visar däremot många intressanta områden att forska vidare om liksom en rad intressanta resultat om förutsättningar för välfungerande marknader.

Hartman menar även att konkurrensutsättningen inte blev den “mirakelmedicin” som skulle leda till ökad effektivitet och kvalité. Detta kan förklaras med två saker enligt Hartman. För det första är dessa marknader inte några riktiga marknader utan karaktäriseras som kvasimarknader som betyder “En kvasimarknad kan enklast förstås som konstruktionen av en marknad i den mån att vi konkurrensutsätter viss verksamhet (skolan är ett exempel) men fortsätter att finansiera den via offentliga medel.”

För det andra är välfärdstjänster en alldeles särskild typ av tjänst i och med att de är komplexa och förknippade med betydande externaliteter.

38
Q

Globaliseringen är en myt, vad menas med det?

A

världen är inte mer global idag än tex under tiden mellan 1870 - 1914 vad gäller handel och kapitalflöden.

Handeln är inte “global” utan koncentrerad till tre block nordamerika, europa och Japan.

De påstådda effekterna på välfärdsstaten kan inte empiriskt beläggas.
Vissa länder har minskat sina sociala utgifter sedan globaliseringens start, andra har ökat dem.

det finns dessutom starka mottendenser till globaliseringens effekter på välfärdspolitiken: en allt äldre befolkning och en fortsatt välfärdskonsensus.

39
Q

Globaliseringen existerar och hotar välfärden.?

A

Den tidigare maktbalansen mellan arbete, kapital och stat förskjuts i och med globaliseringen av kapitalmarknaderna. Den nationella statens handelsutrymme minskar. Eftersom makten förskjuts från staten till kapitalet kan inte längre den demokratiska nationalstaten utnyttjar för att uppnå en jämn maktbalans mellan klasserna. Därför gör globaliseringen det närmast omöjligt att upprätthålla “den fulla sysselsättningens politik”. alltså, Keynesianism i ett land är inte längre ett möjligt alternativ. Detta gör att globaliseringen tenderar att öka ojämlikheterna både vad gäller inkomster, arbetsförhållanden och social trygghet. Utvecklingen mot en ökning av ojämlikhet riskerar i sin tur att underminera den nationella sammanhållning och konsensus som har varit en så viktig aspekt av den svenska modellen.

40
Q

Ge två exempel på två viktiga sådana försämringar efter 90 talskrisen?

A

Det skedde tillfälliga sänkningar av ersättningsnivåer i arbetshetsersättningen. Ersättningsnivån sänktes från 90 till 75 procent.

I och med den nya socialtjänstlagen 1998 togs övrigt bistånd bort. Övrigt bistånd kunde vara tillexempel att ungdomar fick bidrag till att flytta hemifrån. Men detta togs bort och överklagande rätten togs bort.

41
Q

Man brukar peka ut tre grupper som särskilt drabbades under 90-talskrisen: Vilka?

A

Ungdomar, invandrare som inte har tidigare arbetslivserfarenhet samt ensamstående mödrar.

42
Q

I långtidsutredningen m.fl. ställen hävdas att vi måste utreda formerna för en privat finansiering av välfärdstjänsterna p.g.a. välfärdssystemen står inför en rad utmaningar.

 a) Vilka utmaningar står vi enligt LU inför ? 
 	b. ) Vilka konkreta åtgärder föreslår man?
A

a) Vi står inför utmaningar som låga pensioner till kvinnor och invandrare som arbetat i låglöneyrken eller inte funnits på arbetsmarknaden i hela sitt arbetsföra liv. En annan utmaning är att betalningsviljan måste bli större i relation till den kollektiva välfärden, alltså människor måste känna att de har ett socialt skydd när de betalar skatt.
b) En lösning på det kan vara att återinföra en högre pension eller i större utsträckning kvotera föräldraförsäkringen.

43
Q
  1. Ett alternativ till privatisering av utförandet av social service är att frivilligorganisationer tar över (s.k. contracting out) produktionen av denna. Vilka vinster finns det - enligt Lundström - för de politiska beslutsfattarna att göra på detta sätt? Frivilligsektorn kan bidra till minskade kostnader i jämförelse med den offentliga sektorn på minst fem sätt.
A

1, genom att frivilligorganisationerna vid sidan av proffesionella insatser kan mobilisera oavlönat frivilligarbete
2, det kan använda medel som insamlats genom gåvor
3, de har mindre kostnader för byråkrati
4, de kan anlita billigare arbetskraft
5, att stat och kommun genom att använda entreprenader inte binder upp sig om om man själv inrättar verksamhet.

44
Q

Trots krisen genomfördes några mycket kostsamma socialpolitiska reformer under 1990-talet. Vilka?

A

År 1998 inför den socialdemokratiska regeringen en ny allmän och sammanhållen försäkring som bestod av en grundförsäkring med ett grundbelopp och en frivillig försäkring med inkomstrelaterad ersättning.

Pensionssystemet förbättrades: De tydligaste inslagen av en grundtrygghetsbaserad välfärdsmodell i detta system är att staten garanterar en grundtrygghet (garantipension). Om medborgarnas ambition är att få en högre ersättning eller gardera sig mot en framtida osäkerhet gällande ersättningsnivån lyder uppmaningen. Komplettera den statliga pensionen med en privat pensionsförsäkring.

Ädelreformen genomfördes i Sverige den 1 januari 1992 och innebar att kommunerna fick ett samlat ansvar för långvarig service, vård och omsorg för äldre och handikappade och genom detta ta över en del ansvar som tidigare legat på landstingen.

45
Q

Vad kan du säga om demografi och offentliga finanser?

A

Antalet äldre i försörjningsberoende ålder växer betydligt snabbare än antalet personer som är förvärvsaktiva. Det är historiskt sett en helt ny situtation.

46
Q

Kan nuvarande välfärd och dess finansiering upprätthållas med en åldrande befolkning?

A

Kostnaderna ökar. Kostnaderna för välfärdstjänsterna har under de två senaste decennierna stigit avsevärt mer än vad som varit motiverat av den demografiska utvecklingen. Därtill finns det risk att personalbristen inom offentlig sektor framöver kan bidra till att lönekostnaderna drivs upp. Det är svårt att bedöma hur hälsoutvecklingen bland de äldre påverkar kostnaderna för vård och omsorg samtidigt det finns enbart begränsade möjligheter till produktivitetsförbättringar.

47
Q

Vem är William Baumols och vad hade han för teori?

A

William Baumols teori tar sin utgångspunkt i tanken att produktiviteten i den offentliga tjänsteproduktionen inte kan öka på samma sätt som i varuproduktionen. Den är mer personalintensiv och för med sig ökade kostnader.
Därför är Baumols kostnadssjuka särskilt vanlig i personalintensiva verksamheter som undervisning och vård.

Baumol betonar att varuproduktion som sker inom den privata konkurrensutsatta sektorn
är produktiv.
Den offentliga tjänsteproduktionen betecknas av Baumol som mindre produktiv.