Instuderingsfrågor individen och arvet Flashcards
Vad skiljer RNA från DNA?
RNA och DNA är nukleotidkedjor, medan RNA har en enkel kedja och DNA har en dubbel kedja. Båda består av nukleotider som innehåller en fosfatgrupp, en sockermolekyl och en kvävebas. I RNA används kvävebasen uracil (U) medan i DNA används tymin (T), medan adenin (A), cytosin (C) och guanin (G) är gemensamma för båda.
Hur går replikation till?
Inför celldelningen fördubblas genomet i modercellen genom DNA-replikation, vilket resulterar i systerkromatider - två identiska kromosomhalvor. Replikationen startar när DNA-kedjorna separeras med hjälp av helikas, varvid de fungerar som mallar för kopiering. En kedja kopieras kontinuerligt (leading) medan den andra kopieras hoppvis (lagging) med hjälp av enzymer som DNA-polymeras. Detta skapar två identiska dubbelspiraler som kallas systerkromatider och är ihopkopplade i en centromer.
Var sker transkription?
I cellkärnan
Beskriv translationen
Translation är processen i cytoplasman där aminosyror binds samman till proteiner enligt genernas instruktioner. Det involverar tre RNA-typer (mRNA, tRNA och rRNA), sker på ribosomer och kräver att tRNA-molekyler med specifika antikodonpar matchar kodoner på mRNA för att bygga proteiner stegvis.