Instuderingsfrågor Flashcards

1
Q

Vad fokuserar BFL respektive ÅRL på i redovisningsprocessen?

A

BFL reglerar hur bokföringen ska utföras i företag och fokuserar på att den sker korrekt, rättvist och transparent. Innehåller bestämmelser om vilka transaktioner som ska bokföras, hur bokföringen ska utföras och hur bokföringsunderlaget ska hanteras. ÅRL reglerar hur årsredovisningen ska upprättas och presenteras för ett företag. Fokuserar på att ge intressenter såsom aktieägare, kunder och övriga parter en rättvis och tydlig bild av företagets ekonomiska situation och resultat under året. Innehåller bestämmelser om vilka delar som ska ingå i årsredovisningen, hur den ska struktureras samt granskas av revisorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

På vilka tre sätt kan den löpande bokföringen avslutas?

A

Årsredovisning: gäller för aktiebolag, ekonomiska föreningar, vissa handelsbolag samt större företag ( 6 kap 1-2 § BFL). Årsbokslut: de företag som ej upprättar årsredovisning ( 6 kap 3-5 § BFL). Förenklat årsbokslut: enskilda firmor med nettoomsättning som uppgår högst 3 miljoner kr (6 kap 3, 6 § BFL).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilken är skillnaden mellan ägarintresse, intresseföretag respektive dotterbolag?

A

Ägarintresse avser ett innehav av andelar i ett annat företag avsett att främja verksamheten i ägarföretaget genom en varaktig förbindelse med det andra företaget. Intresseföretag är ett företag där ett annat företag har betydande ägarandel, minst 20% av rösterna. Dotterbolag är ett företag som helt eller delvis ägd av ett annat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad ska en årsredovisning innehålla enligt ÅRL?

A

Balansräkning, resultaträkning, noter och förvaltningsberättelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär kravet på god överskådlighet respektive god redovisningssed?

A

God redovisningssed innebär att företag är skyldiga att följa lag och kompletterande normgivning. Överskådlighet innebär att informationen i årsredovisningens ka presenteras på ett systematiskt sätt så att den blir lättillgänglig för en mottagare. De olika delarna ska kunna läsas tillsammans så innehållet kompletterar varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär helhetskravet respektive rättvisande bild?

A

Helhetskravet innebär att om inte komplett information ges i BR eller i RR ska den kompletteras med en not. Rättvisande bild är det som bör uppnås genom att man har en god redovisningssed. Företag får ej avvika från regler och lagar för att uppnå en rättvisande bild, dock i sällsynta fall avvika från rekommendationer och normer om detta kan motiveras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilket är förhållandet mellan ÅRL och FAR RedR1?

A

FAR RedR 1 är ett komplement till ÅRL som ger mer detaljerade anvisningar om hur en årsredovisning kan upprättas. Den är inte juridiskt bindande men ses av många företag som en norm. Det är en rekommendation där man kan säkerställa att man möter minimikraven i ÅRL om man följer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilket är förhållandet mellan ÅRL och K3?

A

Årsredovisningslagen (ÅRL):

Är en lag stiftad av Sveriges riksdag.
Utgör den rättsliga grunden för all redovisning i Sverige.
Fastställer generella principer och minimikrav för upprättande av årsredovisningar.
Gäller för alla juridiska personer, oavsett storlek eller verksamhet.
K3:

Är ett regelverk utfärdat av Bokföringsnämnden (BFN).
Bygger på ÅRL och utgör en mer detaljerad vägledning för hur man ska upprätta årsredovisningar enligt ÅRL.
Innehåller specifika regler och rekommendationer för olika redovisningsfrågor.
Gäller endast för större företag, som uppfyller vissa kriterier gällande omsättning, anställningsantal och balansomslutning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur definieras begreppen tillgång respektive skuld i K3?

A

En tillgång är en resurs över vilken företaget har det bestämmande inflytandet som innefattar framtida ekonomiska fördelar. En skuld är en befintlig förpliktelse för företaget till följd av inträffade händelser som förväntas ge upphov till ett utflöde av resurser från företaget (K3 P 2.12-2.13).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilken är den begreppsmässiga skillnaden mellan avsättning och skuld?

A

En Avsättning är en reserv för framtida förpliktelser som ännu inte realiserats, medans en skuld representerar en faktisk finansiell förpliktelse gentemot en annan part som uppstått genom tidigare transaktioner eller händelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur definieras begreppen intäkt respektive kostnad i K3, och vad är förklaringen till att definitionerna kan uppfattas som omständliga?

A

En intäkt är en ökning av ekonomiska fördelar under ett räkenskapsår till följd av inbetalningar, ökning av tillgångars värde eller minskning av skulders värde som medför en ökning av eget kapital. En kostnad är en minskning av tillgångars värde eller en ökning av skulders värde, som medför en minskning av det egna kapitalet.

Omständighet: intäkter är inte bara pengar in utan även värdeökning och skuldminskning. Kostnader är inte bara pengar ut, utan även värdeminskning och skuldökning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka är definitionerna på kriterierna sannolik och tillförlitlig värdering?

A

Sannolik värdering innebär att något är mer troligt än icke troligt och berör osäkerheten i in- och utflöde av framtida ekonomiska fördelar förknippade med posten. Argument för sannolikheten krävs på bokslutsdagen, dessutom individuellt för varje enskild post. Tillförlitlig värdering innebär att postens anskaffningsvärde ska mätas på ett tillförlitligt sätt. Kan rimlig uppskattning ej göras ska posten inte redovisar i BR eller RR.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

I K3 presenteras fyra kvalitativa egenskaper som informationen i en årsredovisning ska ha. Namnge var och en och ange vilka krav som ställs för att egenskapen ska anses vara uppfylld.

A

Begriplighet: den finansiella informationen ska vara begriplig för användare med rimlig kunskap om ekonomi, affärsverksamhet och redovisning. Tillförlitlighet: informationen är pålitlig, neutral och riktig.
Relevant: informationen är nyttig, underlättande, bekräftande eller korrigerande.
Väsentlig: bör beaktas så man inte särredovisar information och riskerar att överskölja läsare med information som är irrelevant.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ge exempel på principer som uttrycker grundläggande antaganden och förklara vad de innebär.

A

Innehåll och form: ekonomisk innebörd över juridisk form när en transaktion redovisas.

Avvägning mellan nytta och kostnad: nyttan av informationen är större än kostnaden för att få fram den.

Principen om informationsekonomi: förenkling accepterat vid ekonomiskt motiv.

Konsekvent tillämpning och jämförbarhet: samma begrepp, principer och klassificering ska tillämpas konsekvent år efter år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ge exempel på principer för mätning och förklara vad de innebär.

A

Försiktighetsprincipen innebär att tillgångarna värderas lågt och skulderna värderas högt i balansräkningen, samt att kostnaderna tas så tidigt som möjligt och intäkterna så sent som möjligt i resultaträkningen. Ska tillämpas vid värdering och innebär vid osäkerhet att företaget ska välja en lägre värderingar av tillgångar och en högre värdering av skulder. Bör göras med rimlig försiktighet. Realisationsprincipen utgår från idén om försiktighet och bestämmer när i tiden intäkterna ska tas upp. Konstaterade intäkter får tas med i bokslutet, vilket vanligtvis är först när varan är levererad eller tjänsten är utförd som intäkten är konstaterad och leverantören har rätt att få betald.
Matchningsprincipen innebär att periodens intäkter ställs mot periodens kostnader i resultaträkningen. En utgift ska redovisas som en kostnad i den period som intäkten uppkommer.
Post för post-värdering innebär att man inte får slå ihop olika typer av tillgångar och skulder och göra en helhetsvärdering, utan varje tillgångs- eller skuldpost måste värderas var för sig. Bruttoredovisning innebär att tillgångar och skulder respektive intäkter och kostnader inte får kvittas mot varandra om det inte uttryckligen finns stöd för det i lag eller i kompletterande normgivning. Det betyder t ex att företag måste redovisa finansiella intäkter och finansiella kostnader var för sig och att bruttobeloppen inte får ersättas med ett nettobelopp för finansiella poster.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Förklara övergripande vad som får inkluderas i en anläggningstillgångs anskaffningsvärde

A

Enligt BFNAR 2017:3 punkt 13.5 ska anskaffningsvärdet för en anläggningstillgång inkludera alla utgifter som är direkt hänförliga till förvärvet och iordningsställandet av tillgången.

Direkta kostnader, indirekta tillverkningskostnader, modifieringar och förbättringar, förvärvade rättigheter och licenser samt räntekostnader.

Detta innebär generellt sett följande:

  1. Inköpspris: Det pris som betalades för att förvärva tillgången, inklusive eventuella moms och andra avgifter som är direkt relaterade till köpet.
  2. Transportkostnader: Kostnader för att transportera tillgången till dess plats för användning.
  3. Installationskostnader: Kostnader för att installera och iordningsställa tillgången så att den kan användas i enlighet med avsett syfte.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hur ska avskrivningar på anläggningstillgångar göras enligt ÅRL?

A

Nyttjandeperioden ska styra avskrivningstiden med undantag för immateriella anläggningstillgångar. Kan nyttjandeperioden ej säkerställas är den 5 år och ska redovisas i resultaträkningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

När ska en anläggningstillgång skrivas ner?

A

**Nedskrivningar ska göras om en anläggningstillgång minskar i värde och företaget räknar med att minskningen är bestående. Finns det indikationer på ett nedskrivningsbehov ska detta prövas **(K3 Kap. 27). Företag ska endast skriva ner om återvinningsvärdet är lägre än det bokförda värdet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Hur ska en nedskrivning genomföras?

A

En nedskrivning görs genom att man identifierar indikationer på att tillgången bör skrivas ned och sedan beräknar värdeminskningen för att sedan bestämma återvinningsvärde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Vad är en återföring och hur påverkas det resultat-och balansräkning?

A

Återinföring innebär att när en ej nödvändig nedskrivning gjorts redovisas den som en intäkt i en senare period, samt att värdet på tillgången i balansräkningen ökar med motsvarande belopp (gäller ej goodwill).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

När kan en anläggningstillgång skrivas upp och hur redovisas en uppskrivning?

A

För att en anläggningstillgång ska kunna skrivas upp krävs ett tillförlitligt och bestående värde som väsentligt överstiger det bokförda värdet. Värdet ska kunna bedömas på ett tillförlitligt sätt.

Värdet på tillgången ökar på tillgångssidan i balansräkningen.

Istället för att bokföra uppskrivningen som en vinst, så avsätts motsvarande summa till en uppskrivningsfond. Den här fonden är en del av eget kapital.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Vad innebär att en immateriell tillgång är identifierbar?

A

En immateriell tillgång är identifierbar när den är avskiljbar och har uppkommit till följd av avtalsenliga eller andra juridiska rättigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Ge exempel på internt upparbetade immateriella tillgångar som inte får redovisas som en tillgång i BR. Förklara varför.

A

Internt upparbetade varumärken, utgivningsrätter för tidningar och publikationer, kundregister och liknande får ej redovisas som en tillgång. Även utbildning, säljfrämjande åtgärder, reklam etc. Anledningen är att det är svårt att visa att de uppfyller definitioner och kriterier för en tillgång, exempelvis att utgiften kommer medföra ekonomiska fördelar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Vilka redovisningsprinciper ska tillämpas för ett internt upparbetade immateriella tillgångar?

A

Kostnadsföringsmodellen: värdet på internt upparbetade immateriella tillgångar ska redovisas som en kostnad i den period där den uppkommer Aktiveringsmodellen: utgifter under forskningsfas kostnadförs när de uppkommer, i motsats till utgifter som uppkommer under en utvecklingsfas (K3 18.10-18.12).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Hur ska immateriella tillgångar skrivas av enligt ÅRL och K3?
10. Vid avskrivning av immateriella tillgångar får nyttjandeperioden som fastställts av avtal eller andra juridiska rättigheter ej överstigas. Avskrivningen får överskrida 5 år endast i sällsynta fall där materialstöd kan ges. Kan man ej uppskatta förväntade ekonomiska fördelars uppkomst ska den skrivas av linjärt. På immateriella tillgångar ska avskrivningen påbörjas när tillgången kan användas. Finns indikationer för förändring ska nyttjandeperioden omprövas. Ändringen påverkar RR de år den ändras samt efterföljande år. När det gäller nedskrivning och uppskrivning av immateriella tillgångar under K3, finns det ett tydligare ramverk och striktare krav jämfört med ÅRL.
26
På vilket sätt finns det skarpare regler kring nedskrivning och uppskrivning av immateriella tillgångar i K3 vid en jämförelse med de generella reglerna i ÅRL?
**Nedskrivningstestets omfattning**: K3 kan kräva mer omfattande nedskrivningstester för immateriella tillgångar än ÅRL. Det innebär att företagen under K3 kan behöva noggrant utvärdera om det finns några indikationer på försämrad lönsamhet eller värde förlust för immateriella tillgångar och i så fall genomföra nedskrivningar. ** Uppskrivning av immateriella tillgångar**: Det kan finnas strikta riktlinjer för när och hur en uppskrivning av immateriella tillgångar kan göras, vilket kräver en noggrann bedömning av företagets tillgångars värde. **Utvärdering av nyttjandeperioder och återhämtningsvärden**: Under K3 kan det krävas en djupare analys av nyttjandeperioder och återhämtningsvärden för immateriella tillgångar för att säkerställa att tillgångarna inte är övervärderade eller inte längre genererar tillräcklig ekonomisk nytta. **Krav på information och transparens**: K3 kan också ha strängare krav på företag att tillhandahålla detaljerad information om immateriella tillgångar i sina finansiella rapporter, vilket kan bidra till ökad transparens och rättvis representation av företagets ekonomiska ställning. Sammanfattningsvis kan K3-regelverket erbjuda en mer detaljerad och specifik vägledning när det gäller nedskrivning och uppskrivning av immateriella tillgångar jämfört med de generella reglerna i ÅRL, vilket kan bidra till en mer noggrann redovisning och bättre förståelse av företagets ekonomiska prestanda. Specifikt från boken: internt upparbetade immateriella tillgångar som inte är färdigställda på balansdagen ska redovisningsprövas. Inga indikationer på värdenedgång krävs. Skälet är osäkerhet kring icke färdigställda tillgångar och framtida fördelar. Immateriella tillgångar får bara skrivas upp i undantagsfall.
27
Vad innebär komponentavskrivning och när ska metoden tillämpas?
Om en materiell anläggningstillgång består av betydande komponenter där det är väsentliga skillnader i förbrukningen ska tillgången delas upp i komponenter. Skrivs den av i sin helhet kan det avspegla förbrukningen på ett sämre sätt.
28
När ska avskrivning på en materiell tillgång påbörjas?
Avskrivning på en materiell tillgång ska påbörjas när den tas i bruk: när den är på plats och i det skick som krävs för att kunna användas för huvudmålet.
29
Hur ska restvärde på en materiell tillgång behandlas?
Det ska beräknas vid anskaffningstillfället och då i rådande prisnivå. Spegla det belopp företaget förväntar sig att få för tillgången efter nyttjandeperiodens slut.
30
Hur får man fram ett realisationsresultat för en materiell tillgång och hur ska den redovisas i resultaträkningen?
Realisationsresultat = försäljningspris - (anskaffningsvärde - ackumulerade avskrivningar). Är försäljningspriset högre än anskaffningsvärdet - ackumulerade avskrivningar har det gjorts en vinst. Är försäljningspriset lägre än anskaffningsvärdet - ackumulerade avskrivningar är det gjorts en förlust.
31
Hur ska långfristiga fordringar i utländsk valuta redovisas i samband med bokslutet?
I samband med bokslutet ska långfristiga fordringar i utländsk valuta värderas till balansdagens kurs. Det innebär att man använder den valutakurs som gäller vid räkenskapsårets slut för att omräkna fordringens värde från den utländska valutan till redovisningsvalutan. Detta görs enligt BFNAR 2017:3 punkt 13.5 och K2 punkt 14.6, trots att det inte uttryckligen krävs i 4 kap. 13 § ÅRL.
32
Hur ska aktieinnehav för stadigvarande bruk värderas enligt ÅRL?
Värderas enligt ÅRL som finansiella tillgångar.
33
Förklara övergripande vad lägste värdets princip innebär.
Lägsta värdes princip innebär att omsättningstillgångarna som högst får lov att vara värderade till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet på balansdagen.
34
Vad är definitionen av ett varulager?
Varor i lager är omsättningstillgångar som är a) avsedda att säljas i den löpande verksamheten b) under tillverkning för att säljas och c) i en form av material eller förnödenheter som ska förbrukas i tillverkningsprocessen eller vid tillhandahållandet av tjänster. Varulager är de omsättningstillgångar som är avsedda att säljas i verksamheten.
35
Hur beräknar man varulagrets anskaffningsvärde för handelsvaror?
Varor som anskaffas vid olika tidpunkter bör värderas enligt FIFU-varianten. Är den svår att applicera används vägda genomsnittspriser, men då krävs det att dessa är nära överens med det resultat FIFU skulle ge. Genomsnittspriser räknas ut genom att man ta inköpta varor dividerat med antalet varor man köpt in.
36
Hur beräknar man varulagrets anskaffningsvärde för egentillverkade varor?
För att beräkna varulagrets anskaffningsvärde för egentillverkade behöver man ta hänsyn till fler dimensioner av utgifter: man behöver identifiera kostnaden för de råvaror och material som använda för att tillverka varorna vilken inkluderar kostnaden för att köpa in material som behövs för produktionen (materialkostnader), summera kostnaden för alla material som har förbrukats under tillverkningsprocessen. Man behöver beräkna kostnaderna för den arbetskraft som är involverad i produktionen av varorna (direkta arbetskostnader). Detta inkluderar löner och andra förmåner som är direkt engagerade i tillverkningsprocessen och sedan summera dessa. Man behöver ta hänsyn till indirekta kostnader som är relaterade till produktionen av varorna: maskiner, verktyg, energi, el, underhåll etc. Övriga direkta kostnader är de som är specifika för produktionen så som specifika tjänster etc. När ovanstående har summerats har man anskaffningsvärdet för egentillverkade varor.
37
Hur beräknar man varulagrets nettoförsäljningsvärde för handelsvaror?
Man beräknar det pris som företaget kan få vid försäljning under normala förhållanden med avdrag för eventuella försäljningskostnader och andra utgifter i samband med försäljning. Hänsyn ska alltid tas till verklig inkurans.
38
Hur beräknar man varulagrets nettoförsäljningsvärde för egentillverkade varor?
Det kan vara svårt att fastställa nettovärdet, därav kan man använda sig av återanskaffningsvärdet. Nettoförsäljningsvärdet beräknas genom att man först bestämmer det totala värdet av de egentillverkade varorna som sålts under en viss period, för att sedan dra av kostnaden för att producera dessa sålda varor från det totala värdet för att få nettoförsäljningsvärdet. Återanskaffningsvärde är den kostnad som krävs för att ersätta eller återanskaffa en tillgång under rådande marknadsförhållanden
39
Hur påverkar ett tillverkande företags produktionskapacitet varulagervärderingen?
7. En hög produktionskapacitet kan leda till att företaget producerar stora mängder varor som kan lagra i sitt lager. Om lagernivåerna är höga kan det påverka varulagervärderingen och öka det totala värdet av lagret. Om produktionskapaciteten är låg och företaget inte kan producera tillräckligt med varor för att möta efterfrågan, kan lagernivåerna minska vilket kan påverka varulagervärdering genom att minska det totala värdet av lagret. Har företaget hög produktionskapacitet och effektivitet kan de producera varor till lägre kostnad per enhet vilket kan påverka varulagervärderingen genom att minska den genomsnittliga kostnaden per enhet. Om företaget begränsas av omodern produktionsutrustning eller ineffektiva produktionsprocesser kan det påverka både produktionskostnaderna och tiden det tar att producera varor.
40
Hur bestämmer man det högsta respektive lägsta värdet ett varulager kan vara värderat till?
Högsta värdet kan vara marknadsvärdet, vilket är det belopp företaget skulle kunna sälja varorna för på marknaden vid en viss tidpunkt. Detta kan baseras på aktuella marknadspriser och efterfrågan. Det högsta värdet kan också vara anskaffningskostnaden för att ersätta varorna med liknande varor vid dagens marknadspriser, detta kan vara särskilt relevant för specifika eller säsongsbetonade varor. Det lägsta värdet kan vara nettorealiseringsvärdet, vilket är det belopp som företaget förväntas få genom att sälja varorna minus eventuella försäljningskostnader. Om varorna har minskat i värde eller om det finns en minskad efterfrågan kan nettorealiseringsvärdet vara lägre än det ursprungliga värdet. Det lägsta värdet kan också vara det belopp som företaget förväntas förlora om varorna blir oanvändbara eller föråldrade, exempelvis på grund av teknologiska förändringar eller modeförändringar.
41
Var finner man lagtext och kompletterande normgivning som reglerar varulagervärdering?
ÅRL, mer detaljerat i K3.
42
Hur hanteras osäkra kundfordringar när företagets fordringar ska värderas?
** Osäkra kundfordringar hanteras genom en nedskrivning**, vilket innebär att de inte värderas till sitt fulla belopp. Detta görs för att följa försiktighetsprincipen i redovisningen, som säger att man inte får ta upp intäkter eller tillgångar till ett högre värde än vad som är sannolikt. Hur nedskrivningen görs beror på om det är en befarad eller konstaterad kundförlust. Befarad kundförlust: om det finns risk att kunden inte kommer betala hela fordran men man är osäker, kan man göra en befarad kundförlust. Detta innebär att man bokar en kostnad för den del av fordran som man befarar inte kommer att betalas. Man får inte begära tillbaka moms på den befarade kundförlusten. Konstaterad kundförlust: om det är säkert att kunden inte kommer betala hela fordran, kan man göra en konstaterad kundförlust. Detta innebär att man skriver ner fordran till sitt verkliga värde, vilket oftast är 0kr. Man får begära tillbaka moms på den konstaterade kundförlusten. För att avgöra om en kundfordran är osäker kan man titta på följande faktorer: kundens kreditvärdighet, om den betalat sina fakturor i tid tidigare, om den hamnat i ekonomiska problem och om det finns tvister mellan företaget och kunden.
43
När får momsen på osäkra kundfordringar återföras?
När det är en konstaterad kundförlust.
44
Hur ska kortfristiga fordringar i utländsk valuta redovisas, och vad händer om valutakursen går upp/ner?
De ska räknas om till redovisningsvalutan som är när transaktionerna inträffar. Finns det en valutakursdifferens blir det antingen en valutakursvinst eller valutakursförlust.
45
Hur ska tillfälliga placeringar i aktier värderas enligt ÅRL? Enligt K3?
Nettoförsäljningsvärdet ska jämföras med börskursen på balansdagen, är den inte tillgänglig ska man använda sig av betalkursen.
46
Vilka regler gäller vid vinstutdelning i ett handelsbolag om det saknas avtal mellan delägarna i handelsbolaget?
Reglerna som gäller är reglerna i lag om handelsbolag och enkla bolag. Det framgår i 2 kap 6-8 paragrafen att en bolagsman för varje räkenskapsår dels ska tillgodoräknas ränta på den insats som fanns vid räkenskapsårets början, dels få en skälig andel för sin förvaltning av bolagets angelägenheter. När räntan fastställs ska man utgå ifrån den räntefot som motsvarade den referensränta som fastställdes av riksbanken och som gällde vid räkenskapsårets början med ett tillägg med 2 procent. När ränta och arvode har tillgodoförts delägarna är överskottet eller den brist som fastställs räkenskapsårets resultat. Resultatet ska fördelas lika mellan bolagsmännen.(ej fokus)
47
Vad innebär det att ett företag är en juridisk person?
Att ett företag är en juridisk person innebär att det i juridiska sammanhang betraktas som en separat enhet från sin ägare. Detta ger företaget vissa rättigheter och skyldigheter likt det en fysisk person har. Juridisk person innebär att företaget kan förvärva rättigheter och därmed inträda sig vissa förpliktelser.
48
Hur sker beskattning av resultatet i ett företag om företaget inte är ett särskilt skattesubjekt?
Skattemässigt behandlas företaget** inte separat från ägaren.** Det är ägaren till firman som redovisar företagets intäkter och kostnader och som blir beskattad för firmans resultat.
49
Vad är det för skillnad mellan fritt och bundet eget kapital i aktiebolag?
**Fritt eget kapital består av medel som aktiebolaget har tjänat in genom sin verksamhet och som inte är bundna av specifika regler och begränsningar.** Inkluderar: Balanserad vinst - vinster från tidigare år som inte delats ut till aktieägarna. Vinster/förluster för det senaste räkenskapsåret, fria fonder och kapitaltillskott från ägare exempelvis genom nyemissioner. Det fria egna kapitalet kan användas till: vinstutdelning till aktieägarna, reinvestering i verksamheten, betalning av skulder och andra ändamål som styrelsen beslutar om. **Bundet kapital består av de medel som aktiebolaget inte fritt kan disponera då dessa medel är bundna av specifika regler och begränsningar. ** Detta inkluderar bland annat aktiekapital (det kapital ägarna skjutit till), reservfond (en fond för att stärka bolagets soliditet, uppskrivningsfond (en fond som uppstår när tillgångar skrivs upp i värde) samt en fond för utveckling. Bundet kapital får inte delas ut till ägarna och inte fritt användas till vinstutdelning utan måste i huvudsak behållas i bolaget. Det främsta användningsområdet är att täcka förluster, finansiera investeringar och stärka bolagets soliditet
50
Förklara innebörden av rubriken fond för utvecklingsutgifter, som finns under bundet eget kapital.
Fond för utvecklingsutgifter: om ett aktiebolag har aktiverat egen utveckling ska en avsättning till utvecklingsfond göras (en typ av immateriell anläggningstillgång). Det belopp som aktiverats för egen utveckling redovisas som en immateriell tillgång på balansräkningen samt intäktsförs under rubriken ''aktiverat arbete för egen räkning'' på resultaträkningen. Utöver det så måste ett aktiebolag göra en överföring från fritt till bundet kapital. Fond för utveckling finns under bundet eget kapital och ska öka med samma belopp som har aktiverats på balansräkningen. Motsvarande belopp ska minska fritt eget kapital, till exempel balanserade vinster. Förändringar under eget kapital får som konsekvens att beloppet inte kan delas ut.
51
Vad finns det för utdelningsbegränsningar vad gäller aktiebolag?
Möjligheten till värdeöverföring från ett aktiebolag är starkt begränsade. Vinstutdelning är dock tillåtet inom vissa ramar. Bolagsstämman fattar beslut om utdelning till aktieägare, men den får inte besluta om en högre utdelning än den som styrelsen föreslår ( 18 kap 1 par ABL). **En värdeöverföring får inte äga rum om det inte finns full täckning för det bundna egna kapitalet efter värdeöverföring.** Det innebär att det fria egna kapitalet inte får vara negativt. I ABL framgår att ''även om det inte finns några hinder enligt första stycket får bolaget genomföra en värdeöverföring till aktieägare eller annan endast om den framgår som försvarlig med hänsyn till 1. de krav som verksamhetens art, omfattning och risker ställer på storleken av det egna kapitalet, och 2. bolagets konsolideringsbehov, likviditet och ställning i övrigt.'' Denna försiktighetsregel innebär att företagets behov av likvida medel måste noga analyseras, det vill säga man måste bedöma om utdelningen kan innebära svårigheter att klara framtida utbetalningar.
52
Hur kan en fondemission genomföras?
En fondemission innebär att aktiekapitalet ökar men företaget får inga nya tillgångar. Ett sätt att öka aktiekapitalet är att minska andra poster som finns under eget kapital med motsvarande värden. Man kan även skriva upp en anläggningstillgång och på så sätt genomföra en fondemission.
53
Vad kan det finnas för skäl till att genomföra en fondemission?
Fondemission kan göra att man uppfattas som tryggare av långivare då man har ett stort bundet eget kapital.
54
Vilka effekter på balansräkningen får en nyemission?
Likvida medel ökar, aktiekapitalet ökar med aktiens kvotvärde och överkursen placeras under rubriken överkursfond som är fritt eget kapital.
55
Vad kan det finnas för skäl till att genomföra en nyemission?
Företaget är i behov av mer likvida medel från sina aktieägare, exempelvis för att dem ska genomföra en investering och inte vill finansiera denna endast med lån. Det gör också att låta aktieägarna teckna nya aktier behåller dem sitt inflytande i bolaget.
56
När kan det bli aktuellt för ett företag att tvångslikvideras?
Styrelsen i aktiebolag har ansvar för att upprätta en kontrollbalansräkning om det finns skäl att anta att det egna kapitalet understiger halva aktiekapitalet. När en kontrollbalansräkning upprättas frångås krav på bokförda värden och istället ska tillgångarna värderas till nettoförsäljningsvärdet. Om kontrollbalansräkningen visar att halva aktiekapitalet är förbrukat kan det leda till tvångslikvidation.
57
Vad finns det för typer av aktieägartillskott och hur påverkar ett aktieägartillskott balansräkningen hos bolaget som är mottagare?
Det finns villkorade och ovillkorade aktieägartillskott. Villkorade innebär att aktieägare har rätt till återbetalning under vissa förutsättningar, kan exempel vara att återbetalning sker när det finns ett fritt eget kapital i bolaget. Vid ovillkorade aktieägartillskott finns det ingen rätt till återbetalning. Oavsett om det är ett villkorat eller ovillkorat aktieägartillskott ska det redovisas under fritt eget kapital. De likvida medlen på tillgångssidan ska öka med samma belopp som aktieägartillskottet.
58
Varför skapar företag obeskattade reserver?
Den vanligaste orsaken är att jämna ut skattebelastningen mellan olika år. Genom att avsätta vinst till obeskattade reserver under goda år kan man betala mindre i skatt då. Under sämre år kan man använda reserverna för att sänka skattekostnaden, vilket ger en mer stabil ekonomisk situation för företaget. Obeskattade reserver räknas som eget kapital, vilket kan förbättra företagets kreditvärdighet och göra det lättare att låna pengar i framtiden. Det kan också vara attraktivt för investerare som ser ett starkt eget kapital som en indikator på ett stabilt och lönsamt företag. I vissa fall kan det vara en delvis skattemässig fördel att använda obeskattade reserver. Exempelvis kan man skjuta upp beskattningen av vinster från vissa typer av investeringar.
59
På vilka typer av tillgångar kan skattemässiga avskrivningar tillämpas?
Maskiner och inventarier.
60
Vilka nya rubriker på balans- respektive resultaträkningen tillkommer om företaget värderar maskiner och inventarier skattemässigt?
Avskrivningar som på grund av skatteregler kan göras utöver de bokföringsmässiga redovisas under Bokslutsdispositioner på resultaträkningen samt ackumuleras på balansräkningen under rubriken obeskattade reserver.
61
Vad finns det för fördelar med att tillämpa skattemässiga avskrivningar?
Motivet för att skriva av maskiner och inventarier skattemässigt är tidsvärdet av pengar. Det är bättre att göra större avskrivningar idag eftersom det medför lägre vinst och lägre skatt. Att få lägre skatt idag än i framtiden är bättre om företaget vill minimera skattebetalarna, med tanke på pengarnas värde. En annan fördel med skattemässiga avskrivningar är att om företaget går med förlust har de rätt att upplösa överavskrivningar som har gjorts tidigare år
62
Vad innebär upplösningar av avskrivningar?
Upplösning av avskrivningar innebär att man återför en del av de avskrivningar som tidigare gjort på en tillgång. Upplösningen innebär att en intäkt redovisas, men det medför ingen skatt eftersom företagets totala kostnader är större än intäkterna (det utgår ingen skatt när företaget går med förlust).
63
Hur avspeglas det lägsta skattemässigt tillåtna värdet på balansräkningen?
Om LTV är lägre än det bokförda värdet måste det bokförda värdet justeras ner till LTV. Det innebär att värdet på balansräkningen kommer vara lägre än det bokförda värdet.
64
Vilka typer av företag kan göra avsättning till periodiseringsfond?
Aktiebolag får göra avsättning med 25% av det skattemässiga resultatet efter övriga bokslutsdispositioner. Det betyder att man utgår ifrån resultat efter finansiella poster och justerar för eventuella förändringar, både positiv och negativa, i bokslutsdispositionerna för att få fram underlaget för årets avsättning. Att poängtera är att om det finns skillnader mellan skattemässiga regler och redovisningsregler för någon post som ingår i bokslutet måste underlaget justeras. Det skattemässiga resultatet ligger till grund för beräkningen av avsättningen till periodiseringsfond. Enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag kan göra avsättning till periodiseringsfond med 30 procent på underlaget för avsättningen.
65
Vilket underlag ligger till grund för avsättning till periodiseringsfond?
Avsättning till periodiseringsfond innebär att företaget får behålla den del av avsättningen som i annat fall skulle bli en skatteutbetalning. Företaget kan använda periodiseringsfonden för att delfinansiera de tillgångar som verksamheten kräver. Ur företagets perspektiv är fördelen med användning av periodiseringsfond att medel som skulle betalas i skatt får behållas i verksamheten, åtminstone under en period. Nackdelen, i likhet med när obeskattade reserver skapades via skattemässiga avskrivningar, är att ett aktiebolag binder en del av den egentliga vinsten som en obeskattad reserv och inte har möjlighet att dela ut vinstdelen av den obeskattade reserven (periodiseringsfonden) till ägarna. Om företaget inte hade använt sig av periodiseringsfonden hade vinsten blivit högre efter skatt och utdelningen hade kunnat bli högre. Underlaget är företagets beskattningsbara vinst under ett räkenskapsår, samt dess företagsform.
66
När kan en periodiseringsfond återföras?
Periodiseringsfonden måste återföras senast sex år efter det taxeringsår som avsättningen gjordes. Företag kan dock återföra hela eller delar av fonden tidigare och det är lämpligt att göra när företaget går med förlust, eftersom man då undviker beskattning på det återförda beloppet.
67
När måste en periodiseringsfond återföras enligt plan?
Periodiseringsfonden måste återföras senast sex år efter det taxeringsår som avsättningen gjordes
68
Vad utmärker en avsättning?
Avsättning är en typ av skuld som ska redovisas under egen rubrik, och därmed vara skild från långfristiga och kortfristiga skulder, då de är osäkra till sin karaktär. Anledningen till att dem anses vara osäkra är att det finns en osäkerhet kring antingen betalningstidpunkten och/eller beloppet som leder till utflöde av resurser. K3 Kap 21 för centrala frågor vid avsättningar, K3 Kap 28 för pensionsavsättningar. Det innebär att o Avsättningar uppkommer av olika anledningar såsom garantier och pension. I ÅRL definieras avsättningar enligt 3 kap 9 p.
69
Vad är en förpliktande händelse?
Det innebär att företaget inte har något annat alternativ än att reglera förpliktelsen. Man har alltså skyldighet att agera på ett visst sätt enligt överenskommelse eller lag.
70
Vad krävs för att det ska gå att göra en avsättning för omstrukturering?
Det kan finnas affärsmässiga eller rättsliga krav som ligger till grund för omstruktureringen, alltså att företag måste fullfölja omstruktureringen på grund av en legal eller informell förpliktelse. Informell är en fastställd utförlig omstruktureringsplan där de som berörs har en välgrundad uppfattning om att den kommer att genomföras. Det innebär att företaget påbörjat genomförandet, eller tillkännagett huvuddragen i planen som berörs (K3 P. 21.7)
71
Hur påverkar en avsättning i bokslutet?
En avsättning blir en kostnad som redovisas på resultaträkningen innan utgiften uppkommit. Samtidigt redovisas den som en avsättning i balansräkningen, då den är osäker kan den inte redovisas som en skuld. Under förutsättningarna att bedömningarna för avsättningens storlek stämmer innebär det att det år utgiften uppkommer påverkas inte resultatet eftersom man har tagit kostnaden innan utgiften uppkommit
72
Vad får en omprövning av en avsättning för redovisningsmässiga konsekvenser?
Avsättningar måste omprövas vid varje bokslut eftersom ju närmare den slutliga tidpunkten man kommer, desto bättre uppskattningar kan göras av det riktiga värdet. Det kan dock leda till att tidigare gjorda avsättningar måste återföras och redovisas som en intäkt i resultaträkningen. En omprövning kan också leda till ytterligare avsättningar, dvs en ökad kostnad i resultaträkningen.
73
Vad kan det finnas för skäl till att företag överskattar/underskattar sina avsättningar?
Företag kan överskatta sina avsättningar exempelvis på grund av försiktighet och därför avsätta mer pengar än nödvändigt för att undvika negativa överraskningar eller för att förbättra företagets finansiella ställning. De kan underskattas på grund av felaktiga beräkningar, men företag kan även både under- och överskatta för att sänka sin vinst och därmed betala mindre skatt.
74
Hur ska valutakursdifferenser på långfristiga skulder redovisas?
Fordringar och skulder i utländsk valuta ska omräknas till balansdagens kurs. Valutakursdifferenser ska redovisas i resultaträkningen när de uppkommer. Valutakursdifferenser på långfristiga skulder ska placeras som en finansiell post i resultaträkningen under rubriken räntekostnader och liknande kostnader, oavsett om det är en kursvinst eller kursförlust.
75
Hur ska valutakursdifferenser på kortfristiga skulder redovisas?
Även kortfristiga skulder ska på balansdagen omräknas till balansdagens kurs. Valutakursdifferenser ska redovisas i resultaträkningen det år de uppkommer. En valutakursvinst ska redovisas som en övrig rörelseintäkt och en valutakursförlust ska redovisas som en övrig rörelsekostnad.
76
Hur definierar man en intäkt?
En intäkt definieras enligt K3 som en ökning av ekonomiska fördelar under ett räkenskapsår till följd av inbetalningar eller en ökning av tillgångars värde eller minskning av skulders värde som medför en ökning av eget kapital. Tillskott från ägare som ökar eget kapital är inte en intäkt. Intäkter kan också ses som inkomster fördelade till den eller de perioder som prestationen avser.
77
Nämn några typer av intäkter ett företag kan ha.
Företaget utför en tjänst eller säljer en vara till en kund, arvoden, hyror, räntor och utdelningar. Ökar värde på en tillgång kan vara en intäkt, eller när skulder minskar (specifika fall).
78
Förklara skillnaden mellan inkomst, inbetalning och intäkt.
Inkomst: värdet på resurser som levererats till företaget. När företaget säljer en vara eller tjänst uppstår en inkomst. Inkomsten är det som företaget ska ha i ersättning för den sålda varan eller tjänsten. Inkomsten uppstår ofta när fakturan skrivs. Inbetalning: likvida medel som betalas till företaget. När kunden betalar för den sålda varan eller tjänsten blir det en inbetalning för företaget. Intäkt: utförd prestation (periodiserad inkomst). När företaget har fördelat inkomsten till den period som den tillhör. Oftast när varan levererats eller tjänsten utförts, då har också definitionerna på en intäkt enligt K3 2.16 uppfyllts, nämligen att tillgångar har ökat och därmed medfört en ökning av det egna kapitalet.
79
Spelar betalningstidpunkten roll för när i tiden en intäkt ska redovisas? I så fall på vilket sätt?
En intäkt anses vara realiserad när risker och fördelar som är förknippade med produkten eller tjänsten överförts från säljare till köpare. Tar man inte hänsyn till detta kan det ge en felaktig bild av företaget då intäkter som sedan kanske inte blir av redovisas. Det är även en förutsättning för matchningsprincipen där kostnader ska matchas mot intäkter.
80
Vilka kriterier ska vara uppfyllda för att något ska få redovisas som en intäkt?
K3 p. 23.2: En intäkt ska redovisas när företaget erhållit ett inflöde av ekonomiska fördelar eller om företaget kommer att erhålla ekonomiska fördelar som måste komma företaget själv till godo. K3 2.18: företaget räknar med att få betalt för varan och att värdet kan mätas på ett tillförlitligt sätt. Alla väsentliga risker och förmåner ska ha överförs till köparen, ofta sammanfaller detta vid köpet. Företaget ska inte längre ha något engagemang som kan förknippas med ägande eller kontroll över de sålda varorna. Det ska på ett tillförlitligt sätt gå att beräkna utgifterna som förväntas uppkomma i samband med transaktioner.
81
Till vilket värde ska en intäkt redovisas till enligt K3?
K3 23.3: Ett företag ska värdera en intäkt till det verkliga värdet av det som erhållits eller kommer att erhållas. Det verkliga värdet är det som företaget erhåller i form av likvida medel, minskat med moms (nettovärdet)
82
Hur hanterar man värdet av intäkten om företaget ger kunden en räntefri kredit?
K3 23.4 När en betalning senareläggs är det verkliga värdet av en intäkt nuvärdet av alla framtida betalningar. Alltså är det nuvärdet av alla framtida betalningar som intäkten ska värderas till. Om det är en räntefri kredit som kunden blivit erbjuden eller om räntan är lägre än marknadsräntan ska skillnaden mellan det företaget får, det verkliga värdet, och värdet som den finansiella tillgången har, det nominella värdet, redovisas som en ränteintäkt.
83
När ska en intäkt redovisas om man gett kunden särskilda garantiåtaganden?
Man väntar med att redovisa intäkten till inkörningsperioden är slut. Ofta gör man en bedömning utifrån tidigare erfarenheter där man även kan intäktsföra men göra en avsättning.
84
Vad är det för skillnad mellan uppdrag på löpande räkning och uppdrag till fast pris?
Ersättningen grundar sig på den tid som går åt att utföra uppdraget och de verkliga utgifter som utföraren har (K3 P. 23.11) Ett uppdrag till fast pris innebär att ersättningen utgår när uppdraget har slutförts och ett belopp har bestämts i förväg (K3 P 23.12).
85
Hur redovisar man uppdrag på löpande räkning?
När ett arbete utförs på löpande räkning är det uppdragsgivaren som står för den ekonomiska risken, exempelvis om ett arbete tar längre tid eller materialen går upp i kostnad. Uppdrag på löpande räkning innebär att intäkter och kostnader bokförs utefter när de uppkommer, det innebär i takt med att arbetet utförs och material levereras eller förbrukas, oavsett när fakturering av arbetet sker. (K3 P 23.17). Det innebär att vinsten redovisas i takt med att uppdraget utförs. Eftersom det är prestationen som avgör kräver det att företaget har någon form av projektredovisning så man kan mäta utfört arbete och förbrukat material om projektet sträcker sig över ett bokslut.
86
Hur redovisar man uppdrag till fast pris?
Det finns två alternativ: Vinstavräkning vid färdigställandet innebär att några intäkter inte redovisas löpande utan först när alla nedlanga utgifter i projektet fram till färdigställandet har gjorts. Under tiden fram till färdigställandet redovisas nedlagda utgifter som pågående arbete (alternativregeln). Successiv vinstavräkning innebär att prestationen utförs i takt med att arbetet utförs istället för att redovisa hela prestationen när hela arbetet i slutfört. I resultaträkningen tar man upp andelen av intäkten som är färdigställd, kostnader som är nedlagda och vinsten som är upparbetad. Det innebär att företaget eftersom att arbetet blir klart redovisar intäkter, kostnader och vinst och på så sätt får man ett mer rättvisande resultat än om man skulle redovisa intäkten först när arbetet är färdigställt och slutavräknat. För att detta ska få användas måste inkomster kunna mätas på ett tillförlitligt sätt, ofta i används projektredovisning, även förkalkyl och uppföljning av kalkylerna är lämpliga verktyg. Det ekonomiska fördelarna ska tillfalla uppdragstagarna, det ska vara sannolikt att de får betalt. För det tredje behöver företaget kunna mäta färdigställandegraden, hur stor andel av projektet som är klart på ett tillförlitligt sätt. Man kan göra det genom att besikta projektet, eller genom att jämföra nedlagda utgifter på balansdagen med beräknade totala utgifter för projektet. Återstående utgifter måste också kunna mätas på ett tillförlitligt sätt (K3 p.23.18). När utfallet av kontraktet kan beräknas tillförlitligt redovisas uppdragsintäkter- och kostnader som intäkt respektive kostnad i förhållande till färdigställandegraden.
87
Hur beräknar man färdigställandegraden av ett projekt eller uppdrag?
färdigställandegraden fastställs ofta genom att beräkna förhållandet mellan nedlagda uppdragskostnader och beräknade totala uppdragskostnader.
88
Hur hanterar man osäkerhetsfaktorer i ett projekt gällande projektets kostnader?
Är osäkerheten så pass stor att det är svårt att beräkna och mäta utfallet på ett tillfredsställande sätt får inte den upparbetade delen av uppdragsvinsten redovisas. Företaget ska endast redovisa en intäkt som är lika stor som de nedlagda utgifterna. Sannolikheten är att företaget kommer få betalt för sina uppdragsutgifter måste också tas med i beräkningen (K3 P 23.23).
89
Hur hanterar man osäkerhetsfaktorer i ett projekt gällande kundens betalning?
Misstänker man förlust ska den tas direkt, så snart den upptäckts. Intäkter ska reduceras och kostnader ökas beroende på händelsens art. Kostnad redovisas som en kundförlust. Om kostnaderna överstiger intäkterna ska det överstigande beloppet direkt redovisas som en förlust.
90
Var i lag och kompletterande normgivning finns regler om kassaflödesanalyser?
I ÅRL 6 kap 5 § nämns att kassaflödesanalysen ska visa företagets in- och utbetalningar. Dock saknas beskrivning om kassaflödesanalysens utformning i ÅRL, detta har lämnats till kompletterande normgivning och för onoterade företag finns regler för kassaflödesanalysens utformning i K3 Kap. 7.
91
Vad beskriver kassaflödet?
Fokuset i kassaflödesrapporten är in- och utflöde av likvida medel under perioden. En kassaflödesanalys innehåller uppgifter om räkenskapsårets förändringar av företagets likvida medel
92
Hur definieras likvida medel?
Likvida medel i sammanhanget definieras som kassamedel, disponibla tillgodohavanden hos banker och andra kreditinstitut och kortfristiga likvida placeringar som lätt kan omvandlas till känt belopp och som är utsatta för en obetydlig risk för värdefluktuationer (K3 p. 7.4). Kassamedel avser sedlar och mynt samt postväxlar, mottagna checkar och andra betalningsmedel som snabbt kan omsättas till pengar. Syftet med likvida medel är att ta dem i anspråk för att fullgöra kortfristiga åtaganden. En placering kan normalt klassificeras som likvida medel endast när den har en kort löptid, räknat från anskaffningspunkten, vanligtvis tre månader eller kortare.
93
Vad innebär det att en rapport är dynamisk?
Att en rapport är dynamisk innebär att den visar vad som hänt mellan två tidpunkter.
94
Hur ska en kassaflödesrapport utformas?
K3 7.5: Ur ett kassaflödesperspektiv ska företagets aktiviteter delas in i tre faktorer för att underlätta användarnas analys av finansiell information. De tre kategorierna är löpande verksamhet, investeringsverksamhet och finansieringsverksamhet.
95
Vad ingår i kassaflödet från den löpande verksamheten?
Den löpande verksamheten är generellt ett resultat av händelser och transaktioner som påverkat företagets resultat. Det innefattar: ▪ inbetalningar som avser sålda varor och utförda tjänster, inbetalningar som avser royaltyer, arvoden, provisioner och övriga intäkter. ▪ utbetalningar till leverantörer för varor och tjänster. ▪ utbetalningar som avser löner och personalutgifter. ▪ utbetalningar och återbetalningar som avser inkomstskatter som inte särskilt kan hänföras till investerings- eller finansieringsverksamheten. ▪ In- och utbetalningar som avser investeringar, lån och andra kontrakt som innehas för handel och som kan jämföras med lagerposter som förvärvats i avsikt att säljas vidare. ▪ Inbetalningar som avser medlemsavgifter, gåvor och bidrag. Det finns en stor koppling mellan den löpande verksamheten och poster som återfinns i resultaträkningen. Försäljning av anläggningstillgångar ska dock tas upp i investeringsverksamheten trots att den kan uppkomma i resultaträkningen
96
Vad ingår i sektorn investeringsverksamhet?
K3 7.6: Investeringsverksamheten utgörs av förvärv och avyttring av anläggningstillgångar och även de placeringar som inte omfattas av begreppet likvida medel. Det innefattar bland annat: ▪ Utbetalningar för förvärv av materiella och immateriella anläggningstillgångar. ▪ Inbetalningar från försäljning av materiella och immateriella anläggningstillgångar. ▪ Utbetalningar som avser investeringar i aktier eller skuldebrev utgivna av andra företag. ▪ Inbetalningar som avser avyttrande aktier eller skuldebrev utgivna av andra företag. ▪ Utbetalningar av förskott och lån till utomstående. Inbetalningar av utomstående av lån och förskott.
97
Vad ingår i sektorn finansieringsverksamhet?
K3 7.7: Finansieringsverksamheten utgör åtgärder som medför förändringar i storleken på och sammansättningen av företagets eget kapital och upplåning. Några aktiviteter som kan hänföras till finansieringsverksamheten är: * Inbetalningar av emissioner av egna aktier. * Utbetalningar till ägarna för återköp eller inlösen av egna aktier. * Inbetalning till ägarna som avser utdelning. * Inbetalning av emissioner av obligationslån, reverslån och incheckningslån samt andra kort- eller långfristiga lån.
98
Vilka två uppställningar finns för kassaflödet från den löpande verksamheten och vad är skillnaden?
Det finns två olika metoder som kan användas för att presentera kassaflödet. Den direkta metoden beskriver in- och utbetalningar från den löpande verksamheten. I den löpande verksamheten ska exempelvis inbetalningar från kunder respektive utbetalningar till anställda och leverantörer framgå av uppställningen. K3 7.10: Vid tillämpning av direkt metod ska väsentliga slag av in- och utbetalningar i den löpande verksamheten redovisas brutto och separat. Den direkta metoden är enkel att förstå för den som inte är insatt i ekonomiska begrepp. Den är dock ovanlig då den anses svår att tillämpa. Den indirekta metoden är den vanligaste uppställningsformen av kassaflödet från den löpande verksamheten och utgår från resultaträkningens poster. Den bygger helt enkelt på att intäkter och kostnader justeras i uppställningen för att få fram kassaflödet från den löpande verksamheten.
99
Vilka justeringar är vanliga enligt den indirekta metoden för att komma fram till kassaflödet från den löpande verksamheten?
Vanliga justeringsposter är av- och nedskrivningar, realisationsresultat samt förändringar av avsättningar.
100
Förklara hur rörelsekapitalförändringar påverkar kassaflödet.
Lagerförändringar påverkas av sålda varors kostnad. En ökning av varulager ger en negativ effekt på likvida medel. Justeringar för lagerökning och minskning innebär att man omvandlat varukostnaden och i stället efter justeringarna fått fram inköpen av varor under räkenskapsåret och deras direkta effekt på kassaflödet. Företag kan dock både ha köpt in och sålt olika typer av resurser utan att det motsvaras av in- och utbetalningar, därför måste justeringar göras för att från inkomster men även utgifter få fram inbetalningar och utbetalningar.