Begrepp Flashcards
Affärshändelse
En transaktion, med ekonomiska förtecken, med en motpart i företagets omvärld. Affärshändelsen innebär att både storleken och sammansättningen av tillgångar, eget kapital, skulder, inkomster och/eller utgifter förändras. Det innebär sammantaget att företagets förmögenhet ändras.
Amortering
Återbetalning av ett lån. Återbetalningen kan ske i lika stora poster. I samband med lånet tecknas ett avtal mellan parterna om amorteringstidens längd och antalet amorteringsperioder.
Anläggningstillgångar
Återfinns på balansräkningens aktivisida. Anläggningstillgångar är tillgångar som är avsedda att behållas för att användas under en längre tid än ett år, dvs. att stadigvarande bruk innehas.
Anskaffningsvärdet/-utgiften
Är de totala utgifterna, dvs. inte bara inköpspriset, företaget haft för att anskaffa anläggnings- eller omsättningstillgång.
Attestera
Innebär att skriftligt godkänna, på t.ex. en verifikation, att något är riktigt.
Avskrivningen
Är en systematisk periodisering av materiella och immateriella anläggningstillgångars anskaffningsvärden över deras respektive nyttjandeperiod, dvs. över den til under vilken tillgången i fråga förväntas bli använd för sig ändamål. Avskrivningen är med andra ord en periodisering över tiden av utgiften för det som har anskaffats, och den uttrycker den materiella, eller immateriella anläggningstillgångens värdeminskning. Att avskrivning ska ske regleras civilrättsligt i ÅRL, och beaktas därmed först i bokslutsarbetet. Avskrivningen är vanligtvis linjär (proportionell). Årets avskrivning enligt plan = Anskaffningsvärdet/Nyttjandeperioden. I resultaträkningen blir årets avskrivning en del av rörelsens kostnader. I balansräkningen minskar årets avskrivning av anläggningstillgångens kvarstående bokförda värde.
Avsättningar
Återfinns på balansräkningens passivsida. Avsättningar är förpliktelser som är säkra eller sannolika beträffande sin förekomst, men som är ovissa ifråga om beloppet eller tidpunkten då de ska infrias. Avsättning innebär att företaget gör en reservering för utgifter vilka man antar skall uppkomma i framtiden, exempelvis pensioner. Avsättningen medför att utgifterna blir kostnader i resultaträkningen
Balansdag
Räkenskapsårets sista dag och den tidpunkt då en balansräkning och resultaträkning ska upprättas.
Balansidentitet
a) är ett matematiskt samband som säger att summan av tillgångar är lika med summan av eget kapital plus summan av skulder (trekontoteorin). Balansekvationen ‘‘T = E + S’’ inget vilka balanskonton som värdemässigt ökar i debet, dvs T, och vilka som värdemässigt ökar i kredit, dvs EK & S.
b) är ett matematiskt samband som säger att summan av tillgångar plus summan av utgifter är lika med summan av eget kapital och skulder plus summan av inkomster (fyrkontoteorin). Balansekvationen ‘‘T + U = E’’ och ‘‘S + I’’ anger dels vilka balanskonton, dels vilka resultatkonton som värdemässigt ökar i debet dvs T och U, och vilka som värdemässigt ökar i kredit, dvs EK, S samt I.
Balanskonton
Är de konton som bokslutsarbetet avläses mot balansräkningen. Benämning på konton som påverkar företagets ställning vid en viss tidpunkt, dvs. tillgångar samt eget kapital och skulder. I BAS-kontoplanen återfinns balanskonton i kontoklasserna 1 och 2.
Balansräkningen
Är en uppställning av företagets tillgångar samt eget kapital och skulder på balansdagen. I bokslutsarbetet avläses samtliga balanskonton mot balansräkningen. Balansräkningen ger en ögonblicksbild av företagets ekonomiska ställning. Balansräkningen presenteras vanligen i rapportform i form av två kolumner med tillgångar, dvs. vad som har anskaffats i den ena och hur det anskaffade har finansierats i den andra. Sidan med tillgångar kallas aktivsidan och sidan med eget kapital och skulder kallas passivsidan
Balansomslutning
Är summan av alla tillgångar, som i sin tur är lika med summan av eget kapital och alla skulder.
Löpande bokföring
Innebär att löpande föra bok över verksamhetens affärshändelser, vilket ser med hjälp av dubbel bokföring. Löpande bokföring sker på balanskonton och resultatkonton löpande under räkenskapsåret. Det är också en sammanfattande benämning på grundbokföringen och huvudbokföringen. Reglerna om löpande bokföring, en del av bokföringsskyldigheten, återfinns i BFL.
Grundbokföring
Bokföring i kronologisk ordning
Huvudbokföring
Bokföring i systematisk ordning
Bokföringsorder
Verifikation
Bokföringspost
Defineras enligt BFL som varje enskild notering i grundbokföringen eller i huvudbokföringen
Bokföringsskyldighet
Omfattar varje näringsidkare. Juridiskt sett innebär bokföringsskyldigheten att man måste ha en löpande bokföring, upprätta bokslut med en balansräkning och en resultaträkning samt arkivera räkenskapsmaterialet.
Bokfört värde
Definieras här som skillnaden mellan anskaffningsvärdet för en materiell eller immateriell anläggningstillgång och de ackumulerade avskrivningar enligt plan som är gjorda på den materiella anläggningstillgången ifråga. Synonymt begrepp är bokfört restvärde. På anskaffningsvärdet dras vanligtvis alla avskrivningar enligt följande: Anskaffningsvärdet - ackumulerade avskrivningar enligt plan = bokfört värde, högsta värde enligt årsredovisningslagen - ackumulerade avskrivningar över plan = redovisat värde, lägsta värde enligt inkomstskattelagen.
Bokslut
Är i dagligt tal en regelbunden genomförd sammanställning av ett företags redovisning. Dokumentet innehåller minst en balansräkning och en resultaträkning.
Bokslutsarbetet
Kan sägas bestå av fyra steg. Det första steget är avstämning av redovisningen som sker mot innehållet i den sidoordnade bokföringen och likaså ett genomförande av de återkommande periodiseringar som normalt finns. Det leder fram till en uppdaterad balansrapport och en ny och uppdaterad resultatrapport ur bokföringsprogrammet. De andra steget avser värderingen av tillgångar och skulder. Det leder fram till en ny och uppdaterad balansrapport och en ny och uppdaterad resultatrapport ur bokföringsprogrammet. Det tredje steget avser beaktandet av bokslutsdispositioner, dvs sambandet mellan redovisning och beskattning. Det leder slutligen fram till en balansräkning och resultaträkning ur bokföringsprogrammet. Det fjärde och sista steget i bokslutsarbetet avser framställandet av årsredovisningen. I dokumentet ingår bl.a. en balansräkning och resultaträkning. Marton har en motsvarande indelning i tre steg, i stället för bokslutsarbete används begreppet redovisningsprocessen.
Bokslutsdag
Den dag då årsredovisningen undertecknas, vilket normalt inträffar ett par månader efter balansdagen.
Bokslutsdispositioner
Åtgärder, helt enligt svensk inkomstskattelag (IL), som vidtas vid bokslutsarbetet. Tanken är att företaget skall ha möjlighet att skjuta upp beskattningen av delar av resultat. Åtgärderna skall både synas i företagets deklaration och i företagets redovisning. Så länge sambandet mellan redovisning och beskattning finns skall rubriken ‘‘bokslutsdispositioner’’ återfinnas i resultaträkningen. Motsvarande rubrik i balansräkningen är ‘‘obeskattade reserver’’.
Check(räknings)kredit
Kan användas för att tillfälligt förbättra likviditeten. När ett företag behöver kapital för en expansion i form av t.ex. en utbyggnad av lokaler, ett inköp av maskiner eller annan större investering är banklån ett alternativ. Men för att tillfälligt förstärka företagets likviditet, utan att behöva låna en specifik summa, kan ett företag ansöka om en så kallad checkkredit (observera att idag har checkar ersatts av kort, men checkkrediten fungerar på samma sätt även med kort). En checkkredit kan knytas till ett bankkonto som företaget har hos en viss bank. Checkkrediten är alltså ett enkelt sätt att kortsiktigt låna pengar av banken. Kreditbeloppet på kontot och kortet bestäms individuellt. Checkkrediten innebär att företaget löpande kan låna pengar på bankkontot upp till ett visst belopp (limit). Ränta betalas för det belopp företaget har utnyttjat och inte på hela kreditbeloppet. Det är en del av fördelarna med en checkkredit, nämligen att företaget inte belastas med ränta för en större kredit, dvs. lån av pengar för en kortare tid, än den företaget för stunden utnyttjar.