Inleiding ow hc 2 Flashcards
Hoorcollege 2
Wat is onderwijssociologie?
De tak van de sociologie die de relatie tussen onderwijs en samenleving bestudeert. Het onderzoekt hoe sociale factoren zoals: klasse, etniciteit, gender en economische achtergrond invloed hebben op onderwijskansen, leerresultaten en de organisatie van het onderwijssysteem.
Wat zijn de 3 onderwijsfuncties en wie heeft die bedacht?
Kwalificatie, socialisatie en subjectivering - Biesta
Wat wordt er bedoeld met selectie en allocatie?
De manier waarop onderwijs studenten filtert en naar verschillende maatschappelijke en economische posities leidt. Examens, diploma’s en aanbevelingen bepalen bijvoorbeeld wie toegang krijgt tot bepaalde vervolgopleidingen en beroepen.
Wat wordt er bedoeld met de emancipatorische functie van het onderwijs?
Dit betekent het geven van autonomie en de mogelijkheid om eigen keuzes te maken, ongeacht achtergrond of sociaaleconomische status. Door onderwijs krijgen individuen kansen om zich sociaal en economisch te ontwikkelen, wat bijdraagt aan gelijkheid en het doorbreken van armoedecycli.
Wat houd de reproductie (functie) in?
Dit houdt in dat onderwijs bestaande maatschappelijke structuren en ongelijkheden in stand kan houden, zelfs wanneer dat niet de bedoeling is. Doordat kinderen van verschillende sociale achtergronden vaak ongelijkwaardige kansen krijgen in het onderwijs, kan onderwijs sociale ongelijkheid versterken.
Meritocratie (sleutelmacht van het onderwijs)
Dit betekent dat onderwijs wordt gezien als een systeem waarin iedereen gelijke kansen krijgt om te slagen op basis van eigen talent en inzet.
In een meritocratische samenleving heeft onderwijs een centrale positie als ‘sleutelmacht’ wat houd dit in?
de prestatie van een individu zou idealiter moeten bepalen welke positie hij of zij in de samenleving inneemt, los van afkomst of connecties. In de praktijk kan echter ook meritocratie leiden tot het legitimeren van ongelijkheid, omdat niet iedereen evenveel toegang heeft tot onderwijs en kansen.
Sociale mobiliteit
veranderingen in de positie of status van mensen op de maatschappelijke ladder.
Wat wordt bedoeld met bewegen op de maatschappelijke ladder?
Dit betekent dat mensen hun sociale positie, of status, kunnen veranderen. Dat kan omhoog (een betere sociale of economische positie) of omlaag (een minder gunstige positie). De maatschappelijke ladder omvat allerlei posities, van beroepen met meer macht, rijkdom of status tot beroepen met minder hiervan.
Wat betekent Intergenerationele mobiliteit
Dit geeft aan hoe de sociale positie van een persoon zich verhoudt tot die van zijn of haar ouders. Als een kind een hogere positie bereikt dan de ouders, spreken we van opwaartse intergenerationele mobiliteit. Als de positie lager is, is er sprake van neerwaartse intergenerationele mobiliteit.
Wat betekent het concept sociale reproductie volgens Pierre Bourdieu?
Het proces waarbij sociale ongelijkheden van de ene generatie op de volgende worden overgedragen via instellingen zoals het onderwijs. (niet bewegen op de maatschappelijke ladder en kinderen krijgen dezelfde maatschappelijke positie als hun ouders)
Wat legt Pierre Bourdieu’s reproductietheorie uit?
Deze theorie legt uit hoe sociale ongelijkheden zich voortzetten van de ene generatie op de andere, waarbij bepaalde groepen in de samenleving hun macht en status behouden. Hij introduceert hiervoor het idee van verschillende vormen van kapitaal: economisch, sociaal en cultureel kapitaal, die samen bijdragen aan wat mensen kunnen bereiken en welke kansen ze hebben.
Economisch kapitaal
Dit verwijst naar financiële middelen, zoals inkomen en bezit. Mensen met veel economisch kapitaal hebben vaak meer toegang tot goede opleidingen, gezondheidszorg en netwerken die hen helpen om hun sociale positie te versterken of te verbeteren.
Sociaal kapitaal
Dit gaat over sociale netwerken en relaties die iemand heeft. Bijvoorbeeld, iemand met veel sociaal kapitaal heeft connecties die hen kunnen helpen bij het vinden van banen, of toegang tot exclusieve informatie en ondersteuning. Mensen uit hogere sociale klassen hebben vaak netwerken die meer waardevolle informatie en voordelen bieden.
Cultureel kapitaal
Dit omvat kennis, vaardigheden, opleiding en opvattingen die worden gewaardeerd in de samenleving. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het beheersen van de “juiste” taal of kennis van kunst en literatuur. In veel gevallen wordt cultureel kapitaal overgedragen binnen gezinnen, waardoor kinderen uit hogere klassen makkelijker succesvol zijn in bijvoorbeeld het onderwijs.