Infractiuni contra persoanei Flashcards
Infractiunile contra vietii
art 188. Omorul
art 189. Omorul calificat
art 190. Uciderea la cererea victimei
art 191. Determinarea sau inlesnirea sinuciderii
art 192. Uciderea din culpa
art 188. Omorul
(1) Uciderea unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi
(2) Tentativa se pedepseste
art 189. Omorul calificat
(1) Omorul savarsit in una vreuna din urmatoarele imprejurari:
a) cu premeditare
b) din interes material
c) pentru a se sustrage pe sine ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la raspundere penala sau de la executarea pedepsei
d) pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea unei infractiuni
e) de catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune de omor sau o tentativa la infractiunea de omor
f) asupra a doua sau mai multor persoane
g) asupra unei femei gravide
h) prin cruzimi
se pedepseste cu detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicereea exercitarii unor drepturi
(2) Tentativa se pedepseste.
art 190. Uciderea la cererea victimei
Uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestate medical, cauzatoare de suferinte permanente greu de suportat, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.
art 191. Determinarea sau inlesnirea sinuciderii
(1) Fapta de a determina sau inlesni sinuciderea unei persoane, daca sinuciderea a avut loc, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 7 ani.
(2) Cand fapta prevazuta la alin (1) s-a savarsit fata de un minor cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani sau fata de o persoana cu discernamant diminuat, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani.
(3) Determinarea sau inlesnirea sinuciderii, savarsita fata de un minor care nu a implinit varsta de 13 ani sau fata de o persoana care nu a putut sa-si dea seama de consecintele actiunilor sau inactiunilor sale ori nu putea sa le controleze, daca sinuciderea a avut loc, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(4) Daca actele de determinare sau inlesnire prevazute in alin (1)-(3) au fost urmate de o incercare de sinucidere, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.
art 192. Uciderea din culpa
(1) Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitatii se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Cand incalcarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere consituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(3) Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevazute in alin (1) si alin (2) se majoreaza cu jumatate.
Infractiunile contra integritatii corporale si sanatatii
art 193. Lovirea sau alte violente
art 194. Vatamarea corporala
art 195. Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte
art 196. Vatamarea corporala din culpa
art 197. Relele tratamente aplicate minorului
art 198. Incaierarea
art 193. Lovirea sau alte violente
(1) Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata in zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
art 194. Vatamarea corporala
(1) Fapta prevazuta la art 193, care a cauzat vreuna dintre urmatoarele consecinte:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav si permanent;
d) avortul;
e) punerea in primejdie a vietii persoanei
se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cand fapta a fost savarsita in scopul producerii uneia dintre consecintele prevazute in alin (1) lit a), lit b) si lit c), pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani
(3) Tentativa se pedepseste.
art 195. Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte
Daca vreuna dintre faptele prevazute in art 193 si art 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani.
art 196. Vatamarea corporala din culpa
(1) Fapta prevazuta la in art 193 alin (2) savarsita din culpa de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau in desfasurarea unei activitati ce constituie prin ea insasi infractiune se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta in art 194 alin (1) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Cand fapta prevazuta in alin (2) a fost savarsita ca urmare a nerespectarii disozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea uni anumite activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda
(4) Daca urmarile prevazute in alin (1)-(3) s-au produs fata de doua sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime
(5) Daca nerespectarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere sau desfasurarea activitatii care a condus la comiterea faptelor prevazute in alin (1) si alin (3) constituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(6) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
art 197. Relele tratamente aplicate minorului
Punerea in primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltarii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de catre parinti sau de orice persoana in grija careia se afla minorul, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
art 198. Incaierarea
(1) Participarea la o incaierare intre mai multe persoane se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Daca in cursul incaierarii s-a cauzat o vatamare corporala uneia sau mai multor persoane si nu se cunoaste care dintre participanti a produs urmarile, se aplica tuturor pedeapsa inchisorii de la unu la 5 ani, cu exceptia victimei, care raspunde potrivit alin (1).
(3) Cand prin fapta savarsita in conditiile alin (2) s-a cauzat moartea unei persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani, iar daca s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.
(4) Nu se pedepseste cel care a fost prins in incaierare impotriva vointei sale sau care a incercat sa-i desparta pe altii.
Infractiunile savarsite asupra unui membru de familie
art 199. Violenta in familie
art 200. Uciderea ori vatamarea nou-nascutului savarsita de catre mama
art 199. Violenta in familie
(1) Daca faptele prevazute in art 188, art 189 si art 193-195 sunt savarsite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu o patrime.
(2) In cazul infractiunilor prevazute in art 193 si art 196 savarsite asupra unui membru de familie, actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu
art 200. Uciderea ori vatamarea nou-nascutului savarsita de catre mama
(1) Uciderea copilului nou-nascut imediat dupa nastere, dar nu mai tarziu de 24 de ore, savarsita de catre mama aflata in stare de tulburare psihica se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Daca faptele prevazute in art 193-195 sunt savarsite asupra copilului nou-nascut imediat dupa nastere, dar nu mai tarziu de 24 de ore, de catre mama aflata in stare de tulburare psihica, limitele speciale ale pedepsei sunt de o luna si, respectiv, 3 ani.
Agresiuni asupra fatului
art 201. Intreruperea cursului sarcinii
art 202. Vatamarea fatului
art 201. Intreruperea cursului sarcinii
(1) Intreruperea cursului sarcinii savarsita in vreuna dintre urmatoarele imprejurari:
a) in afara institutiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate in acest scop;
b) de catre o persoana care nu are calitatea de medic de specialitate obstretica-ginecologie si drept de libera practica medicala in aceasta specialitate;
c) daca varsta sarcinii a depasit 14 saptamani,
se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Intreruperea cursului sarcinii, savarsita in orice conditii, fara consimtamantul femeii insarcinate, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(3) Daca prin faptele prevazute in alin (1) si alin (2) s-a cauzat femeii insarcinate o vatamare corporale, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca fapta a avut ca urmare moartea femeii insarcinate, pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(4) Cand faptele au fost savarsite de un medic, pe langa pedeapsa inchisorii, se va aplica si interzicerea exercitarii profesiei de medic.
(5) Tentativa la infractiunli prevazute in alin (1) si alin (2) se pedepseste.
(6) Nu constituie infractiune intreruperea cursului sarcinii in scop terapeutic efectuata de un medic de specialitate obstretica-ginecologie, pana la varsta sarcinii de 24 de saptamani, sau intreruperea ulterioara a cursului sarcinii, in scop terapeutic, in interesul mamei sau al fatului.
(7) Nu se pedepseste femeia insarcinata care isi intrerupe cursul sarcinii.
art 202. Vatamarea fatului
(1) Vatamarea fatului, in timpul nasterii, care a impiedicat instlarea vietii extrauterine se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 7 ani.
(2) Vatamarea fatului in timpul nasterii, care a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Vatamarea fatului in timpul sarcinii, prin care s-a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(4) Vatamarea fatului in timpul nasterii de catre mama aflata in stare de tulburare psihica se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin (1) si alin (2), ale carei limite speciale se reduc la jumatate.
(5) Daca faptele prevazute in alin (1)-(4) au fost savarsite din culpa, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.
(6) Nu constituie infractiune faptele prevazute in alin (1)-(3) savarsite de un medic sau de persoana autorizata sa asiste nasterea sau sa urmareasca sarcina, daca acestea au fost savarsite in cursul actului medical, cu respectarea prevederilor specifice profesiei si au fost facute in interesul femeii gravide sau al fatului, ca urmare a riscului inerent exercitarii actului medical.
(7) Vatamarea fatului in perioada sarcinii, de catre femeia insarcinata, nu se pedepseste.
Infractiuni privind obligatia de asistenta a celor in primejdie
art 203. Lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in dificultate.
art 204. Impiedicarea ajutorului.