Infractiuni contra infaptuirii justitiei Flashcards

1
Q

art 266. Nedenuntarea

A

(1) Fapta persoanei care, luand cunostinta de comiterea unei fapte prevazute de legea penala contra vietii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu instiinteaza de indata autoritatile se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani.
(1’) Fapta persoanei care, luand cunostinta de comiterea unei fapte prevazute de legea penala, de trafic si exploatare a persoanelor vulnerabile ori contra libertatii si integritatii sexuale, savarsite fata de un minor, nu instiinteaza de indata autoritatile se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani.
(2) Nedenuntarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste.
(3) Nu se pedepseste persoana care, inainte de punerea in miscare a actiunii penale impotriva unei persoane pentru savarsirea faptei nedenuntate, incunostinteaza autoritatile competente despre aceasta sau care, chiar dupa punerea in miscare a actiunii penale, a inlesnit tragerea la raspundere penala a autorului sau a participantilor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

art 267. Omisiunea sesizarii

A

(1) Functionarul public care, luand cunostinta de savarsirea unei fapte prevazute de legea penala in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, omite sesizarea de indata a organelor de urmarire penala se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cand fapta este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

art 268. Inducerea in eroare a organelor judiciare

A

(1) Sesizarea penala, facuta prin denunt sau plangere, cu privire la existenta unei fapte prevazute de legea penala ori in legatura cu savarsirea unei asemenea fapte de catre o anumita persoana, cunoscand ca aceasta este nereala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, in scopul de a dovedi existenta unei fapte prevazute de legea penala ori savarsirea acesteia de catre o anumita persoana, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseste persoana care a savarsit inducerea in eroare a organelor judiciare, daca declara, inainte de retinerea, arestarea sau de punerea in miscare a actiunii penale impotriva celui fata de care s-a facut denuntul sau plangerea ori s-au produs probele, ca denuntul, plangerea sau probele sunt nereale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

art 269. Favorizarea faptuitorului

A

(1) Ajutorul dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masuri privative de libertate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.
(2) Pedeapsa aplicata favorizatorului nu poate fi mai mare decat pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta savarsita de autor.
(3) Favorizarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

art 270. Tainuirea

A

(1) Primirea, dobandirea, transformarea ori inlesnirea valorificarii unui bun, de catre o persoana care fie a cunoscut, fie a prevazut din imprejurarile concrete ca acesta provine din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, chiar fara a cunoaste natura acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.
(2) Pedeapsa aplicata tainuitorului nu poate fi mai mare decat pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta savarsita de autor.
(3) Tainuirea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

art 271. Obstructionarea justitiei

A

(1) Persoana care, fiind avertizata asupra consecintelor faptei sale:
a) impiedica, fara drept, organul de urmarire sau instanta sa efectueze, in conditiile legii, un act procedural;
b) refuza sa puna la dispozitia organului de urmarire penala, instantei sau judecatorului sindic, in tot sau in parte, datele, informatiile, inscrisurile sau bunurile detinute, care i-au fost solicitate in mod explicit, in conditiile legii, in vederea solutionarii unei cauze,
se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Dispozitiile alin (1) nu se aplica in cazul persoanei urmarite sau judecate pentru infractiunea care formeaza obiectul procesului penal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

art 272. Influentarea declaratiilor

A

(1) Incercarea de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, prin constrangere ori prin alta fapta cu efect vadit intimidant, savarsita asupra sa ori asupra unui membru de familie al acesteia, sa nu sesizeze organele de urmarire penala, sa nu dea declaratii, sa isi retraga declaratiile, sa dea declaratii mincinoase ori sa nu prezinte probe, intr-o cauza penala, civila sau in orice procedura judiciara, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani. Daca actul de intimidare sau corupere constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(2) Nu constituie infractiune intelegerea patrimoniala dintre infractor si persoana vatamata, intervenita in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila sau pentru care intervine impacarea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

art 273. Marturia mincinoasa

A

(1) Fapta martorului care, intr-o cauza penala, civila sau in orice alta procedura judiciara in care se asculta martori, face afirmatii mincinoase ori nu spune tot ce stie in legatura cu faptele sau imprejurarile esentiale cu privire la care este intrebat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Marturia mincinoasa savarsita:
a) de un martor cu identitate protejata ori aflat in Programul de protectie a martorilor;
b) de un investigator sub acoperire;
c) de o persoana care intocmeste un raport de expertiza ori de un interpret;
d) in legatura cu o fapta pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata ori inchisoarea de 10 ani sau mai mare,
se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Autorul nu se pedepseste daca isi retrage marturia, in cauzele penale inainte de retinere, arestare sau de punerea in miscare a actiunii penale ori in alte cauze intainte de a se fi pronuntat o hotarare sau de a se fi dat o alta solutie, ca urmare a marturiei mincinoase.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

art 274. Razbunarea pentru ajutorul dat justitiei

A

Savarsirea unei infractiuni impotriva unei persoane ori a unui membru de familie al acesteia, pe motiv ca a sesizat organele de urmarire penala, a dat declaratii ori a prezentat probe intr-o cauza penala, civila sau in orice alta procedura prevazute in 273, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu o treime.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

art 275. Sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri

A

(1) Sustragerea, distrugerea, retinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de proba sau de inscrisuri, in scopul de a impiedica aflarea adevarului intr-o procedura judiciara, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza impiedicarea, in orice alt mod, ca un inscris necesar solutionarii unei cauze, emis de catre un organ judiciar sau adresat acestuia, sa ajunga la destinatar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

art 277. Compromiterea intereselor justitiei

A

(1) Divulgarea, fara drept, de informatii privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmeaza sa se administreze o proba, de catre un magistrat sau un alt functionar public care a luat la cunostinta de acestea in virtutea functiei, daca prin aceasta poate fi impiedicata sau ingreunata urmarirea penala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de inscrisuri oficiale dintr-o cauza penala, inainte de a se dispune o solutie de netrimitere in judecata ori de solutionare definitiva a cauzei, de catre un functionar public care a luat la cunostinta despre acestea in virtutea functiei, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.
(3) Dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, de catre un martor, expert sau interpret, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.
(4) Nu constituie infractiune fapta prin care sunt divulgate ori dezvaluite acte sau activitati vadit ilegale comise de autoritati intr-o cauza penala.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

art 278. Incalcarea solemnitatii sedintei

A

Intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene, de natura sa perturbe activitatea instantei, de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

art 279. Ultrajul judiciar

A

(1) Amenintarea, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul, savarsite impotriva unui judecator sau procuror aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu jumatate.
(2) Savarsirea unei infractiuni impotriva unui judeactor sau procuror ori impotriva bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se pedepseste cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu jumatate.
(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele comise in conditiile alin (2), daca privesc un membru de familie al judecatorului sau al rocurorului.
(4) Dispozitiile alin (1)-(3) se aplica in mod corespunzator si faptelor comise impotriva unui avocat in legatura cu exercitarea profesiei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

art 280. Cercetarea abuziva

A

(1) Intrebuintarea de promisiuni, amenintari sau violente impotriva unei persoane urmarite sau judecate intr-o cauza penala, de catre un organ de cercetare penala, un procuror sau un judecator, pentru a o determina sa dea ori sa nu dea declaratii, sa dea declaratii mincinoase ori sa isi retraga declaratiile, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza producerea, falsificarea ori ticluirea de probe nereale de catre un organ de cercetare penala, un procuror sau un judecator.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

art 281. Supunerea la rele tratamente

A

(1) Supunerea unei persoane la executarea unei pedepse, masuri de siguranta sau educative in alt mod decat cel prevazut de dispozitiile legale se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii de a ocupa o functie publica.
(2) Supunerea la tratamente degradante ori inumane a unei persoane aflate in stare de retinere, detinere ori in executarea unei masuri de siguranta sau educative, privative de libertate, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

art 282. Tortura

A

(1) Fapta functionarului publica care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat sau a altei persoane care actioneaza la instigarea sau cu consimtamantul expres ori tacit al acestuia de a provoca unei persoane puternice suferinte fizice ori psihice:
a) in scopul obtinerii de la aceasta persoana sau de la o terta persoana [de] informatii sau declaratii;
b) in scopul pedepsirii ei pentru un act pe care aceasta sau o terta persoana l-a comis ori este banuita ca l-a comis;
c) in scopul de a o intimida sau de a face presiuni asupra ei ori de a intimida ori a face presiuni asupra unei terte persoane;
d) pe un motiv bazat pe orice forma de discriminare,
se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Daca fapta prevazuta in alin (1) a avut ca urmare o vatamare corporala, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(3) Tortura ce a avut ca urmare moartea victimei se pedepseste cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(4) Tentativa la infractiunea prevazuta la alin (1) se pedepseste.
(5) Nicio imprejurare exceptionala, oricare ar fi ea, fie ca e vorba de stare de razboi sau de amenintari cu razboiul, de instabilitate politica interna sau de orice alta stare de exceptie, nu poate fi invocata pentru a justifica tortura. De asemenea, nu poate fi invocat ordinul superiorului ori al unei autoritati publice.
(6) Nu constituie tortura durerea sau suferintele ce rezulta exclusiv din sanctiuni legale si care sunt inerente acestor sanctiuni sau sunt ocazionate de ele.

17
Q

art 283. Represiunea nedreapta

A

(1) Fapta de a pune in miscare actiunea penala, de a lua o masura preventiva neprivativa de libertate ori de a trimite in judecata o persoana, stiind ca este nevinovata, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
(2) Retinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, stiind ca este nevinovata, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

18
Q

art 284. Asistenta si reprezentarea neloiala

A

(1) Fapta avocatului sau a reprezentantului unei persoane care, in intelegere frauduloasa cu o persoana cu interese contrare in aceeasi cauza, in cadrul unei proceduri judiciare sau notariale, vatama interesele clientului sau ale persoanei reprezentate se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza intelegerea frauduloasa dintre avocat sau reprezentantul unei persoane si un tert interesat de solutia ce se va pronunta in cauza, in scopul vatamarii intereselor clientului sau ale persoanei reprezentate.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

19
Q

art 285. Evadarea

A

(1) Evadarea din starea legala de retinere sau de detinere se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Cand evadarea este savarsita prin folosire de violenta sau arme, pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(3) Se considera evadare:
a) neprezentarea nejustificata a persoanei condamnate la locul de detinere, la expirarea perioadei in care s-a aflat legal in stare de libertate;
b) parasirea, fara autorizare, de catre persoana condamnata, a locului de munca, aflat in exteriorul locului de detinere;
c) incalcarea de catre persoana aflata in arest la domiciliu a obligatiei de a nu parasi imobilul ori nerespectarea de catre aceasta a itinerarului sau a conditiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.
(4) In situatiile prevazute la alin (3) lit a) si lit b), pedeapsa aplicata pentru infractiunea de evadare se adauga la restul de pedeapsa ramas neexecutat la data evadarii.
(4’) In situatia prevazuta la alin (3) lit c), se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(5) Tentativa la infractiunile prevazute la alin (1) si (2) se pedepseste.

20
Q

art 286. Inlesnirea evadarii

A

(1) Inlesnirea prin orice mijloace a evadarii se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.
(2) Inlesnirea evadarii:
a) savarsita prin violente, arme, substante narcotice sau paralizante;
b) a doua sau mai multor persoane in aceeasi imprejurare;
c) unei persoane retinute sau arestate pentru o infractiune sanctionata de lege cu detentiunea pe viata ori cu pedeapsa inchisorii de 10 ani sau mai mare ori condamnate la o astfel de pedeapsa,
se sanctioneaza cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(3) Daca faptele prevazute in alin (1) si alin (2) sunt savarsite de catre o persoana care avea indatorirea de a-l pazi pe cel retinut sau detinut, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.
(4) Inlesnirea evadarii savarsita din culpa de catre cel care avea indatorirea de a-l pazi pe cel care a evadat, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani.
(5) Tentativa la infractiunile prevazute la alin (1)-(3) se pedepseste.

21
Q

art 287. Nerespectarea hotararilor judecatoresti

A

(1) Nerespectarea unei hotarari judeactoresti savarsita prin:
a) impotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenta fata de organul de executare;
b) refuzul organului de executare de a pune in aplicare o hotarare judeactoreasca, prin care este obligat sa indeplineasca un anumit act;
c) refuzul de a sprijini organul de executare in punerea in aplicare a hotararii, de catre persoanele care au aceasta obligatie conform legii;
d) neexecutarea hotararii judeactoresti prin care s-a dispus reintegrarea in munca a unui salariat;
e) neexecutarea hotararii judeactoresti privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata;
f) nerespectarea hotararilor judeactoresti privind stabilirea, plata, actualizarea si recalcularea pensiilor;
g) impiedicarea unei persoane de a folosi, in tot sau in parte, un imobil detinut in baza unei hotarari judecatoresti, de catre cel caruia ii este opozabila hotararea;
h) nerespectarea unei masuri de protectie dispuse in executarea unui ordin european de protectie,
se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) In cazul faptelor prevazute la lit d)-g), actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(3) In cazul faptei prevazute la alin (1) lit h), impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

22
Q

art 288. Neexecutarea sanctiunilor penale

A

(1) Sustragerea de la executare ori neexecutarea conform legii a unei pedepse complementare ori accesorii sau a masurilor de siguranta prevazuta in art 108 lit b) si lit c), de catre persoana fizica fata de care s-au dispus aceste sanctiuni, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
(2) Sustragerea de la executarea unei masuri educative, privative de libertate prin parasirea fara drept a centrului educativ sau a centrului de detentie ori prin neprezentarea dupa expirarea perioadei in care s-a aflat legal in stare de libertate se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(3) Neexecutarea, de catre mandatar sau administrator, a pedepselor complementare aplicate unei persoane juridice dinte cele prevazute in art 141 se pedepseste cu amenda.