Individ og samfunn Flashcards
Forholdet mellom mennesker og samfunnet; hvilke relasjoner og utviklingsområder påvirker mennesket i samhandling med system og samfunnsprosesser. Hvilke forventninger ligger gjensidig inkl i dette området. Forventningene er basert på sosiale situasjoner og miljø. Forventninger er utgangspunktet for forholdet mellom samfunnet og individet.
Identitet
Det vi oppfatter som viktige og stabile trekk ved oss selv eller andre.
Personlig identitet
Hvordan du oppfatter deg selv som person.
Gruppeidentitet
Fellestrekk som blir oppfattet som viktige i en gruppe
Identitetsfellesskap
En følelse av samhørighet blant en gruppe mennesker som mener de har noe til felles som skiller dem fra hverandre.
Rolle
Summen av de forventningene om atferd som er knyttet til en posisjon eller en oppgave, for eks til det å være elev i den videregående skolen. - Skoleelev, lærer, lege, bussjåfør. Stifte egen familie gjør noe med din identitet. Hva gjør kvinner og menn i et samfunn; økonomiske sjikt i et samfunn.
Kjønnsrolle(r)
Summen av de forventninger om atferd som rettes mot oss fordi vi er gutter/menn eller jenter/kvinner.
Likestillingsloven
1978 vedtatt av Stortinget. Sikre at kvinner og menn får samme muligheter i samfunnslivet, hjem og arbeid.
Krysspress
En situasjon der en person stilles overfor motstridende forventninger fra to forskjellige kanter.
Rollekonflikt
En situasjon der en person fyller flere roller samtidig, og kravene til de ulike rollene er motstridende eller kommer i konflikt med hverandre.
Pluralistisk samfunn
Samfunn der ulike samfunnsgrupper har mulighet til å kjempe for synspunktene sine, og der diskusjon og meningsmangfold blir sett på som et gode.
Storsamfunn
Samfunn som er så store og sammensatte at vi ikke kjenner alle medlemmene, men der det likevel finnes en opplevelse av fellesskap og tilhørighet.
Sosialisering
Å tilpasse seg de formelle og uformelle nromene i en gruppe eller et samfunn. Primær- og sekundærsosialisering.
Primærsosialisering
Den grunnleggende sosialiseringen i samfunnet som først og fremst foregår i familien. I dagligtalen omtales dette vanligvis som oppdragelse.
Sekundærsosialisering
Den delen av sosialiseringen som foregår i bla skolen og yrkeslivet, og som handler om å tilegne seg de ferdighetene som skal til for å fylle bestemte roller.
Verdier
Grunnleggende oppfatninger om rett og galt som styrer handlingene våre. Verdiene i et samfunn får sitt konkrete uttrykk i normer, dvs regler for rett og galt.
Normer
Skrevne og uskrevne regler for hvordan vi skal opptre eller handle i ulike situasjoner. Normene bygger som oftest på mer grunnleggende verdier. Formelle og uformelle normer.
Formelle normer
Skrevne lover og regler som er bindende for medlemmene av et samfunn.
Uformelle normer
Uskrevne regler som forteller oss hva vi bør eller ikke bør gjøre.
Sanksjoner
Positive og negative. Ulike former for reaksjoner på menneskers oppførsel eller handling.
Negative sanksjoner
Ulike former for straffereaksjoner, for eks fengsel, bøter, husarrest. Den som bryter de uformelle normene risikerer verken bot eller fengsel, men kan likevel få sin straff, f eks gjennom å bli holdt utenfor fellesskapet eller få et strengt blikk eller kjeft mens andre hører på.
Positive sanksjoner
Ulike former for belønning, eks ros og anerkjennelse. Klapp på skulderen og oppfordring til å stå på. Viser seg at denne typen tilbakemeldinger er svært viktige i sosialiseringsprosesen. Å ta tak i det positive er som oftest mer effektivt enn avstraffelser når målet er å formidle grunnleggende verdier - ros virker gjerne bedre enn ris.
Samfunnsprosesser
Fem samfunnsprosesser, betegnelse for de grunnleggende prosessene som er nødvendige for at samfunn skal kunne bestå over tid.
- Rekruttering
Et stadig tilsig av nye medlemmer som samfunnet trenger for å kunne bestå. Det skjer først og fremst ved at det fødes nye barn. Gj.s føder norske kvinner 1,9 barn. Fruktbarheten i Norge er i toppsjiktet i Europa.
- Sosialisering
En livslang prosess der mennesket vokser inn i et samfunn gjennom tilpasning og selvstendiggjøring. Gjennom sosialiseringen lærer mennesket “kjørereglene” i samfunnet. - Produksjon
En prosess der det skapes nødvendige varer og tjenester i et samfunn. - Fordeling
Fordeling av goder og byrder på medlemmen i et samfunn. Godene og byrdene må fordeles på en måte som samfunnsmedlemmene kan godta og respektere. - Sosial kontroll
Mekanismer som sikrer at normer og regler i et samfunn blir respektert.
De fem samfunnsprosessene: Rekruttering
Et stadig tilsig av nye medlemmer som samfunnet trenger for å kunne bestå. Det skjer først og fremst ved at det fødes nye barn. Gj.s føder norske kvinner 1,9 barn. Fruktbarheten i Norge er i toppsjiktet i Europa.
De fem samfunnsprosessene: Sosialisering
En livslang prosess der mennesket vokser inn i et samfunn gjennom tilpasning og selvstendiggjøring. Gjennom sosialiseringen lærer mennesket “kjørereglene” i samfunnet.
De fem samfunnsprosessene: produksjon
En prosess der det skapes nødvendige varer og tjenester i et samfunn.
De fem samfunnsprosessene: Fordeling
Fordeling av goder og byrder på medlemmen i et samfunn. Godene og byrdene må fordeles på en måte som samfunnsmedlemmene kan godta og respektere.
De fem samfunnsprosessene: Sosial kontroll
Mekanismer som sikrer at normer og regler i et samfunn blir respektert.
Storfamilie
Familie som består av mer enn to generasjoner (foreldre og barn). Kan f eks bestå av barn, foreldre og besteforeldre, pluss onkler og tanter.
I verdenssamfunnet finnes mange ulike familietyper. De mest vanlige er storfamilien og kjernefamilien. Sosialiseringen skjer først og fremst gjennom den oppdragelsen vi får av de voksne i vår nære familie.
Registrert partnerskap
Fram til januar 2009 var det ikke lov for homofile å inngå ekteskap. Deres alternativ var registrert partnerskap. Omtrent samme reglene som for ekteskap. Ett unntak er at partene i et registrert partnerskap ikke har rett til å adoptere barn. Partnerskap kan omgjøres til ekteskap.
Partnerskap
Ekteskap; registrert partnerskap; samboerskap
Kjernefamilie
Familie bestående av én eller to foreldre.
I verdenssamfunnet finnes mange ulike familietyper. De mest vanlige er storfamilien og kjernefamilien. Sosialiseringen skjer først og fremst gjennom den oppdragelsen vi får av de voksne i vår nære familie.
Støtteordninger for småbarnsfamilier
Legge forhold tilrette for det blir overkommelig å kombinere lønnsarbeid med omsorg for små barn. Lettere å få barn i ung alder.
- Barnetrygd
Ordning innfør i 1945. Alle fam med barn u/18 år får barnetrygd, uansett inntekt. Månedlig sum ca 1.000. - Foreldrepermisjon
Lovfestet rett til permisjon med lønn ifm fødsel. I perioden fra 1986 til 2014 ble f.perm utvidet fra 18 til 49 uker. I denne perioden mottar den av foreldrene som er hjemme med barnet, full lønn. Alternativet er 59 uker med 80% lønn. 10 uker av foreldreperm forbeholdt far. Må ha vært i jobb for å ha rett til foreldreperm. - Engangsstønad ved fødsel
For de som ikke har opptjent seg rett til foreldrepermisjon. Summen var i 2016 i overkant av 46.000. - Lovfestet rett til barnehageplass
I 2009. Vedtatt en maksimumpris på barnehageplass, som i 2016 var 2.655 kr pr mnd per barn. - Kontantstøtte
Ordning innført i 1998. Til familier hvor en av foreldrene er hjemme med barn mellom 1-2 år (opprinnelig 1-3). Kontantstøtten var i 2015 6.000kr for barn i alderen 13-23 mnd når barnehage ikke brukes.
Barnetrygd
- Barnetrygd
Ordning innfør i 1945. Alle fam med barn u/18 år får barnetrygd, uansett inntekt. Månedlig sum ca 1.000.
Foreldrepermisjon
- Foreldrepermisjon
Lovfestet rett til permisjon med lønn ifm fødsel. I perioden fra 1986 til 2014 ble f.perm utvidet fra 18 til 49 uker. I denne perioden mottar den av foreldrene som er hjemme med barnet, full lønn. Alternativet er 59 uker med 80% lønn. 10 uker av foreldreperm forbeholdt far. Må ha vært i jobb for å ha rett til foreldreperm.
Engangsstønad ved fødsel
- Engangsstønad ved fødsel
For de som ikke har opptjent seg rett til foreldrepermisjon. Summen var i 2016 i overkant av 46.000.
Lovfestet rett til barnehageplass
- Lovfestet rett til barnehageplass
I 2009. Vedtatt en maksimumpris på barnehageplass, som i 2016 var 2.655 kr pr mnd per barn.
Kontantstøtte
- Kontantstøtte
Ordning innført i 1998. Til familier hvor en av foreldrene er hjemme med barn mellom 1-2 år (opprinnelig 1-3). Kontantstøtten var i 2015 6.000kr for barn i alderen 13-23 mnd når barnehage ikke brukes.
Samfunn
Defineres som en gruppe mennesker som over tid har en opplevelse av fellesskap, gjerne knyttet til et geografisk område.