Demokrati og politikk Flashcards
Hva demokrati og politikk er. På mange måter kan vi kalle politikk for demokratiets verktøy for å fungere. Når vi i et demokrati velger politikere, gjør vi dette i en nøye og formell struktur for å sikre oss at alt er ordentlig og redelig. Deretter skal politikerne våre sørge for å fordele goder og byrder i samfunnet.
Bølgen, The wave
Klasse ved en vgs i Palo Alto i California lærte om nazismen, Hitlers maktovertakelse og Holocause. På spørsmål fra elevene om hvordan det var mulig at så mange kunne støtte en så autoritær og ekstrem politisk bevegelse, ble læreren svar skyldig. Han bestemte seg derfor for å ta klassen med på et lite eksperiment.
- “Styrke gjennom disiplin”
- Symbol: bølgen
- Medlemsbevis. Noen med X på, hemmelige oppdrag, å spionere på andre elever og avlegge rapport ved avvik.
- Hele skolen involvert etterhvert.
Det er mange lærdommer vi kan trekke av det som skjedde ved skolen i Palo Alto. Den viktigste er kanskje at politikk handler om noe mer enn ulike måter å styre samfunnet på. Politikk er ikke noe vi kan velge å stå utenfor. Det er uløselig knyttet til det å leve i samfunn med andre og handler også om hvordan vi forholder oss til andre mennesker.
Václav Havel
Forfatter som ble valgt til president i 1989 i det som da het Tsjekkoslovakia, etter at en fredelig oppstand hadde feid bena vekk under mer enn 40 år med diktatur i landet.
I første nyttårstale til folket:
“…vi er alle sammen - skjønt naturligvis i forskjellig grad - ansvarlige for det totalitære maskineri; ingen av oss er bare dets offer, alle er samtidig dets medskapere.”
Om fremtiden sa han: “…den aller beste regjering, det aller beste parlament og selv den aller beste president alene kan ikke oppnå særlig mye. (…) Frihet og demokrati betyr jo nettopp alles medvirkning og dermed også alles medansvar.”
Demokrati
Ordet betyr “folkestyre” (av gresk, dêmokratia, ‘styre ved folket’. Sammensatt av demos ‘folk’ og kratos, ‘styre, makt’.)
De viktigste kjennetegnene:
- Folkesuverenitetsprinsippet - de politiske myndighetene er valgt av folket
- Politisk likhet - alle myndige samfunnsmedlemmer har de samme formelle mulighetene til å påvirke den politiske utviklingen.
Vanligvis inkl vi også respekt for menneskerettighetene i demokratibegrepet.
Folkesuverenitetsprinsippet
De politiske myndighetene er valgt av folket.
Betegnelse for at den politiske makten utgår fra folket. Dette kan enten skje ved at politiske avgjørelser blir tatt ved folkeavstemninger (direkte demokrati) eller ved at alle myndige innbyggere velger de som skal sitte i de politiske forsamlingene der beslutningene fattes (indirekte demokrati).
Direkte demokrati
Demokratisk styreform hvor folket deltar i de politiske diskusjonene og beslutningene.
Folkeavstemning. (Antikkens Hellas, Sveits…)
Indirekte demokrati
Demokratisk styreform der de som skal ta pol beslutninger, er valg av folket. Indirekte dem kalles ofte også for representativt dem.
Politisk likhet
Innebærer at alle voksne mennesker har de samme formelle mulighetene til å påvirke politiske beslutninger. Lik og allmenn stemmerett er derfor viktig for å oppnå politisk likhet.
Pluralisme
Kan brukes om et samfunn med flere ulike kulturer, livssyn og levesett.
Kan beskrive et bestemt filosofisk syn.
Innen statsvitenskap et politisk system, eller et helt samfunn, som er preget av en betydelig grad av matspredning.
For at et samfunn skal være pluralistisk må være
1) maktdeling mellom en lovgivende, utøvende og dømmende makt.
2) Det må også inkludere maktdeling mellom ulike politiske partier.
3) Spredning av makt mellom det offentlige og ulike private maktgrupper, f eks private bedrifter og et mangfold av interesseorganisasjoner.
Vestlige samfunn og politiske systemer ble etter 2vk ofte karakterisert som pluralistiske, men begrepet har vært mindre i bruk siden 1980-årene.
Statsviter Steinn Rokkan omtalte i 1966 det norske politiske system som preget av “numerisk demokrati”, dvs valgdemokrati, og korporativ pluralisme, dvs et system hvor de organiserte interesser spilte stor rolle, også som påvirkere av offentlig politikk.
Politisk system
Politisk system, styreform, betegnelse som i moderne statsvitenskap brukes om måten staten - og samhandlingen mellom staten og det øvrige samfunn - er organisert.
Pol.system karakteriseres gjerne ved:
- De statlige institusjoner det består av;
- De samhandlingsformer institusjonene inngår i med det øvrige samfunnet; og
- De spilleregler som gjelder for aktiviteten innad i institusjonene og for samhandlingen mellom stat og samfunn.
Vanlige institusjoner i dag: - Nasjonalforsamling - Regjering - Forvaltning - Et sett domstoler. Andre: - Monark, president, et øverste geistlig råd, et militær- eller revolusjonsråd eller et øverste partiorgan.
Maktfordelingsprinsippet
Politisk-juridisk prinsipp som går ut på at statsmakten skal fordeles på tre uavhengige institusjoner:
- En lovgivende (Folkevalgt forsamling. STORTINGET)
- En utøvende (KONGEN/nå REGJERINGEN)
- En dømmende (DOMSTOLENE)
Prinsippet mo maktfordeling ble lansert av den franske statsrettsfilosofen Montesquieu i arbeidet “Lovenes ånd” (1748). “Den som har makt, er tilbøyelig til å misbruke den.”
Styreform
Betegnelse på de politiske institusjoner i et samfunn, og de prosesser som skjer i tilknytning til dem. Det er også vanlig å inkl hovedtrekk ved innholdet i institusjonens styringsatferd som en del av styreformen.
- MONARKIER OG REPUBLIKKER
Noen sammenhenger vanlig å dele ulike styreformer inn i monarkier og republikker, avhengig av hvem som formelt - ikke reelt - har den høyeste utøvende myndighet, altså om det er er en monark eller en president. - DEMOKRATIER OG DIKATURER
Innenfor statsvit. særlig fordelingen av autoritet i og mellom institusjonene og aktørene det tas utgangspunkt i. Jo mer autoritet borgerne (og de institusjoer de evt har valgt) har i utformen av offentlig politikk, jo mer demokratisk sier man at en styreform er; jo mindre autoritet de samme instanser har, jo mer diktatorisk - eller autoritær - kaller man styreformen.
+ Kan si at styreformen har et byråkratisk innslag (når byråkrater øver en selvstendig politisk innflytelse)
+ Korporativt innslag (når interesseorg, særlig i arbeids- og næringslivet) spiller en viktig rolle både i utformingen og iverksettingen av offentlig politikk. - ENHETS- OG FORBUNDSSTATER
Også vanlig å karakterisere styreformer etter den geografiske autoritetsfordelingen. - Enhetsstater
Samfunn hvor all myndighet i prinsippet er samlet i de statlige institusjoner. (Skandinaviske land, Storbritannia, Frankrike, Italia) - Føderal- eller forbundsstater
Samfunn hvor lavere geografiske enheter har en konstitusjonelt garantert selvstendighet. (Tyskland, Sveits, Canada, USA)
Rettsstat
En stat der domstolene er uavhengige av de politiske myndighetene, og der ingen skal kunne settes i fengsel eller straffes uten å ha fått prøvd saken sin for en domstol
Diktatur
Politisk system hvor makten er samlet hos én person el hos en gruppe mennesker som ikke har kommet til makten gjennom frie valg. (Nord-Korea)
Militærregime
Politisk system hvor grupper fra de væpnede styrkene har tilranet seg makten. (Syria)
Ettpartistat
Politisk system hvor bare ett politisk parti får lov til å drive sin virksomhet. I slike systemer er det derfor ingen reell konkurranse om den politiske makten, og de som er uenige med makthaverne, har ingen mulighet til å organisere seg for å kjempe for sin politiske meninger. (Kina)
Offentlige overføringer
Fellesbetegnelse på ulike ordninger hvor grupper i befolkningen mottar økonomisk støtte fra staten. Eks: barnetrygd, jordbruksstøtte.
Omfordelingspolitikk
Betegnelse på en politikk der staten tar inn penger gjennom skatte og avgiftssystemet og fører disse midlene tilbake til samfunnet i form av tjenester og offentlige overføringer. På denne måten kan staten i noen grad omfordele de økonomiske midlene mellom ulike grupper i samfunnet.
Interessekonflikter
Oppstår når ulike grupper kjemper om MATERIELLE eller ØKONOMISKE goder som ikke finnes i ubegrensede mengder.Hvis politikerne f eks velger å sette i gang en omfattende satsing på veibygging, vil det kunne få konsekvenser for andre fellesgoder, f eks skoler eller kulturtilbud. Skal noen tiltak få mer penger, må nødvendigvis andre får mindre.
Verdikonflikt
Oppstår når det er uenighet om hvilke GRUNNLEGGENDE MÅL, IDEALER eller LIVSSYN som skal prege samfunnet. I Norge har vi f eks hatt en strid om homofile par skal ha samme rettigheter som heterofile par.
Valg til folkevalgte forsamlinger i Norge
Stortingsvalg
Lokalvalg
Sametinget
Stortingsvalg
Hver velger gir sin stemme til et av de politiske partiene som stiller til valg. På den måten påvirker hver enkelt av oss sammensetningen av Stortinget. Det er politikerne der som tar alle viktige avgjørelser i saker som gjelder hele landet. Det er også partisammensetningen på stortinget som avgjør hvilket parti eller gruppe av partier som skal sitte i regjeringen.
Valg hvert 4. år. Samtidig som valg til Sametinget.
Lokalvalg
I hver kommune velges det et kommunestyre med rett til å ta avgjørelser i lokale spørsmål. På samme måte velger innbyggerne i hvert enkelt fylke sitt eget fylkesting. Valget på disse folkevalgte forsamlingene kaller vi lokalvalg (fellesbetegnelse).
Valg hvert 4. år. 2 år etter/før Stortings- og Sametingsvalget.
Sametingsvalg
Den samiske delen av Norges befolkning kan delta i valgene til Sametinget. Dette er en egen folkevalgt forsamling for det samiske folket. Sametinget skal fungere som samenes talerør overfor den norske staten.
Valg hvert 4. år. Samtidig som valg til Stortinget.
Allmenn stemmerett
Tidligere var stemmeretten ofte knyttet til kjønn, yrke el inntekt. Når alle innbyggere over en bestemt alder har stemmerett, kaller vi det allmenn stemmerett.