IMC Flashcards

1
Q

Kaj je integrirano marketinško komuniciranje?

A

IMK je je pristop k trženju, ki združuje različne komunikacijske elemente v enotno in usklajeno marketinško sporočilo, ki bo usmerjeno v doseganje markteninških ciljev v podjetju. Marketinška orodja se uporabljajo v skladu z marketniško strategijo. To pomeni, da se različne marketinške aktivnosti kot so oglaševanje, PR, neposredno trženje, promocije in osebna prodajajo uporabljajo na način, da bi podjetje doseglo največji učinek. Prednost IMK-ja je da zagotavlja jasno marketinško sporočilo. To pomaga povečati učinkovitost programa in odziv potrošnikov. Poleg tega pa omogoča tudi, da podjetje natančno cilja svojo publiko in izboljša uspešnost marketinških kampanj.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kateri trendi vplivajo na tržno komuniciranje?

A
  1. Digitalizacija je pomembno vplivala na tržno komuniciranje, saj je večina potrošnikov na digitalnih medijih kot so družbena omrežja, aplikacije, e-pošta, …
  2. Personalizacija: Potrošniki danes pričakujejo personalizirane izkušnje. Doseže se lahko z uporabo podatkov o strankah, kot so njihove nakupovalne navade, preference, lokacija, …
  3. Družbena odgovornost: Pomembno je da podjetja delujejo družbeno odgovorno in da svoje sporočilo prilagodijo tako, da izražajo vrednote in prepričanja. Potrošniki se vse bolj zavedajo pomena družbene odgovornosti kot na primer vpliv na okolje, družbo, …
  4. Interaktivnost: Stranke želijo sodelovati pri tržnem komuniciranju zato podjetja vključujejo stranke s kvizi, nagradnimi igrami, vprašalniki, …
  5. Mobilnost: Danes večina ljudi dostopa do spleta preko mobilnih naprav, zato je ključnega pomena, da podjetja prilagodijo marketinške strategije mobilnim napravam
  6. Vplivneži so osebe z veliko število sledilci na družbenih omrežjih in lahko vplivajo na mnenja svojih sledilcev
  7. Video vsebine: Podjetja se vse bolj nanašajo na video vsebine kot so vlogi, animacije, interaktivni videji, da predstavijo svoje izdelke.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Katere so komponente integriranega programa tržnega
komuniciranja?

A
  1. Oglaševanje: to je plačana promocija izdelkov ali storitev preko medijev kot so tv, radio, tiskani mediji, splet, družbena omrežja.
  2. Digitalni marketing: SEO, PPC, trženje v družbenih medijih, , e-pošta
  3. Družbena omrežja: doseganje občinstva na oseben način, vspostavljanje interakcije
  4. Alternativni marketing: inovativni pristop, ki pritegne stranke in vzpodbudi interakcijo z blagovno znamko.
  5. Database marketing uporablja podatke strank za segmentacijo strank in ciljno usmerjenih sporočil.
  6. Neposredno trženje: to vključuje neposredno komuniciranje s potencialnimi in obstoječimi strankami preko e-pošte, družbenih medijev, SMS sporočili, telefonski klici.
  7. Osebna prodaja: je neposredna interakcija med prodajalcem in stranko, kot je na primer prodajni zastopnik v trgovini
  8. Promocija: Popusti, nagradne igre, vzorci izdelkov, promocijski material
  9. Odnosi z javnostmi: to vključuje izdajanje tiskovnih sporočil, organiziranje dogodkov, sodelovanje s predstavniki medijev in upravljanje ugleda podjetja.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kaj pomeni GITK? Pojasni na primeru.

A

Globalno integrirano marketinško komuniciranje pomeni uporabo enotne marketinške strategije na globalni ravni, ki omogoča enotno in dosledno sporočanje blagovne znamke na vseh tržiščih, kjer podjetje deluje.
Coca cola uporablja enotno marketinško strategijo po vsem svetu z vizualno podobo, sporočilom za javnost, slogom, …. Poleg tega ustvarjajo lokalno prilagojene kampanje. Recimo na Azijskem trgu so preko oglaševalskih sporočil poudarjali družinske vrednote, med tem ko so na evropskem trgu poudarjali povezovanje in družabnost. V Indiji pa prilagajajo tudi okusi svojih napitkov glede na njihove priljubljene okuse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kaj je blagovna znamka?

A

Blagovna znamka je simbol, ime, besedilo, oblika, zvok ali kombinacija teh elementov, ki identificira in razlikuje izdelke ali storitve enega podjetja od izdelkov ali storitev drugih podjetij. Gre za vrsto intelektualne lastnine, ki jo podjetje ustvari in jo uporablja za izgradnjo prepoznavnosti svojih izdelkov in storitev ter za ustvarjanje zvestobe strank.

Blagovna znamka lahko vključuje tudi vrednote, kakovost, slog, poslanstvo in vizijo podjetja. Blagovna znamka lahko pomaga ustvariti pozitivno podobo podjetja in izdelkov ali storitev, povečati zvestobo strank in izboljšati prodajo. Podjetja pogosto vlagajo veliko truda in denarja v razvoj in upravljanje svoje blagovne znamke ter v izgradnjo zavedanja o njej v ciljnem trgu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kako podoba znamke vpliva na potrošnike, podjetje in konkurenco?

A

Potrošniki: Podoba znamke lahko pomaga potrošnikom prepoznati in razlikovati izdelke ali storitve enega podjetja od drugih na trgu. Ko imajo potrošniki pozitivno podobo znamke, so bolj verjetno, da bodo zvesti in kupili izdelke ali storitve podjetja, čeprav so lahko dražji od izdelkov drugih podjetij.
Podjetje: Upravljanje podobe znamke je ključno za uspešnost podjetja. Pozitivna podoba znamke lahko pomaga podjetju povečati zvestobo strank, povečati prodajo in dobiček ter izboljšati tržni delež. Hkrati lahko negativna podoba znamke povzroči upad prodaje in dobička ter zmanjšanje tržnega deleža.
Konkurenca: Podoba znamke lahko vpliva tudi na konkurenco. Ko ima podjetje močno blagovno znamko, lahko to vpliva na konkurenco in jih prisili, da izboljšajo svoje izdelke in storitve ter spremenijo svoje marketinške strategije, da bi se lahko bolje konkurirali.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Katere vrste blagovnih znamk in imen blagovnih znamk uporabljajo podjetja?

A
  1. Očitna imena: razkrivajo kaj podjetje počne (Zavarovalnica Sava, Amarican Airlines)
  2. Nakazana imena: vsebuje besede ali dele besed, ki sporočajo kaj podjetje počne (snapchat; STA potovanja)
  3. Konceptualna imena: zajamejo bistvo ponudbe podjetja (Fructal, Google)
  4. Ikonoklastična imena: predstavljajo nekaj edinstvenega, ne pokaže kaj počne podjetje (Nike, Ikea, Adidas)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Katere lastnosti ima učinkovit logo/znak?

A
  1. Prepoznavnost: Mora biti preprost in enostaven, da si ga lažje zapomniš
  2. Vsebina: mora biti povezana s podjetjem ali izdelkom za lažje grajenje blagovne znamke
  3. Za potrošnike zmanjša trud pri odločevanju o nakupu izdelka ali storitve (zaupajo eni blagovni znamki)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Katere lastnosti ima učinkovit logo/znak?

A
  1. Prepoznavnost: Mora biti preprost in enostaven, da si ga lažje zapomniš
  2. Vsebina: mora biti povezana s podjetjem ali izdelkom za lažje grajenje blagovne znamke
  3. Za potrošnike zmanjša trud pri odločevanju o nakupu izdelka ali storitve (zaupajo eni blagovni znamki)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kako tržniki prepoznajo, ustvarijo, pomladijo ali spremenijo podobo blagovne znamke?

A
  1. Raziskava trga: Tržniki lahko izvajajo raziskave trga, da bi bolje razumeli svoje ciljno občinstvo in konkurenčni okvir. To lahko pomaga pri odkrivanju trendov, potreb in želja potrošnikov ter pri razumevanju, kaj lahko podjetje ponudi, da izstopi iz množice.
  2. Oblikovanje strategije: Na podlagi raziskave trga tržniki oblikujejo marketinško strategijo, ki vključuje cilje, načrte in ukrepe za ustvarjanje ali spremembo podobe blagovne znamke. Strategija bi morala določiti cilje, ciljno občinstvo, prednosti blagovne znamke, konkurenco, načrte za uvedbo nove podobe in ciljne segmente, ki se jim bo spremenjena podoba blagovne znamke najbolj prilagodila.
  3. Oblikovanje nove podobe: Tržniki lahko oblikujejo novo podobo blagovne znamke, ki bolje odraža njen namen, vrednote in cilje. Novi logotipi, barvne sheme, slogani in drugi elementi blagovne znamke se lahko oblikujejo za izboljšanje prepoznavnosti in sporočanja bolj učinkovitih marketinških sporočil.
  4. Pomlajevanje podobe: Tržniki lahko pomladijo podobo blagovne znamke z osvežitvijo obstoječih elementov blagovne znamke, kot so logotipi, barvne sheme ali slogan. S tem lahko osvežijo podobo blagovne znamke in pritegnejo nove generacije potrošnikov.
  5. Sprememba podobe: V nekaterih primerih se lahko blagovna znamka spremeni iz več razlogov, na primer zaradi sprememb v tržnih pogojih, ciljnem občinstvu, konkurenci ali poslovnih ciljih. V tem primeru se lahko oblikuje nova strategija za uvedbo nove podobe blagovne znamke, ki je v skladu s spremenjenimi pogoji.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kako lahko podjetje razvije, gradi in vzdržuje blagovno znamko, da bi povečalo
vrednost blagovne znamke in preprečilo dojemanje enakosti blagovne znamke?

A
  1. Razvijte jasno identiteto blagovne znamke: Zgrajenje jasne identitete blagovne znamke je ključnega pomena za razlikovanje blagovne znamke od konkurence. Identiteta blagovne znamke vključuje vizualno podobo, ton glasu in vrednote.
  2. Izgradite zvestobo strank: Zveste stranke so ena največjih prednosti blagovne znamke, saj lahko zagotavljajo stabilen tok prihodkov in poslovno rast. Da bi izgradili zvestobo strank, podjetje lahko ponudi visokokakovostne izdelke, storitve in podporo strankam.
  3. Razvijte učinkovito marketinško strategijo: Učinkovita marketinška strategija bo pomagala povečati prepoznavnost blagovne znamke, pridobiti nove stranke in povečati zvestobo obstoječih strank. Marketinška strategija bi morala vključevati uporabo različnih kanalov trženja, vključno z digitalnim trženjem, oglaševanjem, javnimi odnosi in drugimi taktikami.
  4. Stalno izboljšujte izdelke in storitve: Stalno izboljševanje izdelkov in storitev lahko pomaga ohraniti blagovno znamko svežo in relevantno ter preprečuje dojemanje enakosti blagovne znamke z drugimi na trgu.
  5. Poskrbite za dosledno uporabo blagovne znamke: Dosledna uporaba blagovne znamke je ključnega pomena za prepoznavnost blagovne znamke in gradnjo zaupanja strank. Dosledna uporaba blagovne znamke vključuje dosledno uporabo logotipa, barv, slogana in drugih elementov blagovne znamke na vseh kanalih trženja.
  6. Sledite trendom in spremembam v panogi: Spremembe v panogi in trendi lahko vplivajo na dojemanje blagovne znamke. Podjetje bi moralo biti pozorno na spremembe in trende, da bi se lahko prilagodilo in ohranilo relevantnost in prepoznavnost blagovne znamke.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kateri trenutni trendi vplivajo na zasebne blagovne znamke?

A
  1. Rast e-trgovine: Spletna prodaja in e-trgovina sta v vzponu, kar je povečalo tudi priljubljenost zasebnih blagovnih znamk. Potrošniki se vse bolj obračajo k zasebnim blagovnim znamkam, saj pogosto ponujajo konkurenčno ceno in dobro razmerje med kakovostjo in vrednostjo izdelka.
  2. Poudarek na trajnostnosti: Potrošniki so vedno bolj ozaveščeni glede okoljskih vprašanj in iščejo izdelke, ki so proizvedeni na trajnosten način. Zasebne blagovne znamke se odzivajo na to povpraševanje in ponujajo trajnostne alternative, bodisi z uporabo okolju prijaznih materialov, recikliranjem ali drugimi trajnostnimi praksami.
  3. Personalizacija in prilagodljivost: Potrošniki želijo izdelke, ki so prilagojeni njihovim potrebam in željam. Zasebne blagovne znamke so se odzvale na to s trendom personalizacije, kjer potrošniki lahko prilagodijo izdelek ali storitev po svojih željah, kar povečuje zvestobo strank.
  4. Digitalno trženje in vplivniki: Vpliv digitalnih platform, kot so družbena omrežja, blogi in vplivniki, ima vedno večji vpliv na potrošniške odločitve. Zasebne blagovne znamke izkoriščajo te platforme za promocijo in širjenje zavedanja o svojih izdelkih ter vzpostavljanje bolj neposrednega in osebnega odnosa s strankami.
  5. Inovacija in tehnološki napredek: Napredki v tehnologiji, kot so umetna inteligenca, internet stvari (IoT) in pametne naprave, odpirajo nove priložnosti za inovacije pri zasebnih blagovnih znamkah. Zasebne blagovne znamke lahko izkoristijo tehnologijo za izboljšanje izdelkov, storitev in izkušenj strank.
  6. Povečano zaupanje v zasebne blagovne znamke: Potrošniki postajajo vse bolj zaupljivi do zasebnih blagovnih znamk, saj se zavedajo, da velike blagovne znamke niso vedno sinonim za kakovost. Zasebne blagovne znamke so uspešno gradile svoj ugled in pridobile zaupanje strank s kakovostnimi izdelki, odlično vrednostjo in pozitivnimi
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kako lahko embalaža in etikete podpirajo program ITK doma in v tujini?

A
  1. Prepoznavnost blagovne znamke: Embalaža in etikete so pomemben nosilec identitete blagovne znamke. Z uporabo prepoznavnih elementov blagovne znamke, kot so logotip, barvna shema, slogani in grafični elementi, embalaža in etikete pomagajo pri prepoznavnosti blagovne znamke ter pripomorejo k ustvarjanju enotne in dosledne podobe blagovne znamke na trgu.
  2. Komunikacija vrednot in sporočil: Embalaža in etikete omogočajo podjetjem, da komunicirajo svoje vrednote, sporočila in prednosti izdelka. Na embalaži se lahko pojavijo ključne informacije, kot so sestavine, navodila za uporabo, trajnostni certifikati ali oznake, ki potrošniku sporočajo, kaj izdelek počne, kako ga uporabiti in kakšne koristi prinaša.
  3. Doseganje ciljnega občinstva: Pravilna uporaba embalaže in etiket lahko pomaga podjetjem doseči svoje ciljno občinstvo. Na primer, z uporabo jezika, simbolov ali slikovnega gradiva, ki je relevantno in privlačno za ciljno občinstvo, lahko embalaža in etikete pritegnejo pozornost ter vzpostavijo čustveno povezavo s potrošniki.
  4. Diferenciacija od konkurence: Kreativna in edinstvena embalaža ter etikete lahko pomagajo podjetjem izstopati med konkurenco. Z uporabo inovativnih oblik, materialov ali funkcionalnosti embalaže podjetje lahko ustvari izkušnjo, ki je unikatna in privlačna za potrošnike, kar lahko vodi do večje prepoznavnosti in privlačnosti izdelka na trgu.
  5. Informiranje o varnosti in skladnosti: Embalaža in etikete so ključni za zagotavljanje informacij o varnosti izdelka in skladnosti z zakonodajo. Pravilne oznake, opozorila in navodila na embalaži in etiketah zagotavljajo, da se izdelek uporablja na pravilen način in da se potrošniki zavedajo morebitnih tveganj ali posebnih zahtev.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kako podjetja upravljajo blagovne znamke na mednarodnih trgih?

A
  1. Globalna doslednost: Podjetje skuša ohraniti doslednost blagovne znamke po vseh mednarodnih trgih. To pomeni, da se ključni elementi blagovne znamke, kot so logotip, barve, slogani in vrednote, ohranijo enaki ali se prilagodijo, da ohranijo prepoznavnost in identiteto blagovne znamke.
  2. Lokalna prilagoditev: Podjetje se prilagodi lokalnim kulturnim, jezikovnim in tržnim razlikam na mednarodnih trgih. To vključuje prilagajanje marketinških sporočil, embalaže, izdelkov in storitev glede na specifične potrebe in preference lokalnih potrošnikov.
  3. Razumevanje tržnih trendov: Podjetje skrbi za razumevanje tržnih trendov in potreb potrošnikov na vsakem mednarodnem trgu, na katerem posluje. S tem lahko prilagodi svoje blagovne znamke, izdelke in marketinške strategije, da zadovolji lokalne potrošnike in se učinkovito konkurenčno pozicionira na mednarodnem trgu.
  4. Pravilno pozicioniranje: Podjetje se odloči, kako želi, da se njegove blagovne znamke pozicionirajo na mednarodnih trgih. To vključuje določanje jasne vrednostne ponudbe, ciljnega občinstva in konkurenčne prednosti na vsakem trgu, da se doseže želeni učinek in prepoznavnost blagovne znamke.
  5. Upravljanje distribucijske mreže: Podjetje skrbi za učinkovito upravljanje svoje distribucijske mreže na mednarodnih trgih. To vključuje izbiro pravih distribucijskih partnerjev, upravljanje zalog, logistiko ter zagotavljanje, da so izdelki dostopni in na voljo potrošnikom na vseh ciljnih trgih.
  6. Skrb za lokalno zakonodajo in predpise: Podjetje se drži lokalne zakonodaje in predpisov na vsakem mednarodnem trgu, na katerem posluje. To vključuje skrb za skladnost z zakoni in pravili glede oglaševanja, embalaže, varnosti izdelkov in drugih regulativnih zahtev.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kateri elementi so vključeni v notranje in zunanje iskanje informacij s strani
potrošnikov kot del nakupovalnega procesa?

A

A: Notranje iskanje informacij:

  1. Interni spomin: Potrošniki se osredotočajo na svoje prejšnje izkušnje, znanje, mnenja in prepričanja o izdelkih ali blagovnih znamkah, ki jih že poznajo.
  2. Osebne preference: Potrošniki se opirajo na svoje osebne preference in vrednote ter iščejo izdelke, ki so v skladu z njihovim življenjskim slogom, potrebami in željami.
  3. Vrednotenje alternativ: Potrošniki primerjajo različne izdelke ali blagovne znamke, ocenjujejo njihove lastnosti, prednosti, ceno, kakovost in druge pomembne vidike, da bi izbrali najbolj primerno možnost.

B: Zunanje iskanje informacij:

  1. Osebni viri: Potrošniki se obrnejo na osebne vire, kot so družina, prijatelji, sodelavci ali drugi znanci, ki imajo izkušnje z določenimi izdelki ali blagovnimi znamkami.
  2. Komercialni viri: Potrošniki uporabljajo komercialne vire, kot so oglaševanje, prodajni materiali, brošure, katalogi, embalaža izdelkov in druge promocijske aktivnosti, da bi pridobili informacije o izdelkih.
  3. Neodvisni viri: Potrošniki se zatečejo k neodvisnim virom informacij, kot so ocene izdelkov, mnenja in priporočila potrošnikov na spletnih platformah, pregledi izdelkov, strokovni članki ali raziskave.
  4. Spletni viri: Potrošniki uporabljajo internet in spletne vire, kot so spletna mesta blagovnih znamk, družbena omrežja, blogi, forumi in spletni pregledi, da bi pridobili informacije o izdelkih, pregledali mnenja drugih potrošnikov ter opravili primerjave in ocene izdelkov.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kateri trije modeli pojasnjujejo, kako posamezniki ocenjujejo možnosti nakupa?

A

The evoked set method: se osredotoča na na ugotavljanje nabora blagovnih znamk, ki jih potrošniki upoštevajo v procesu ocenjevanja in nakupa. Potrošniki imajo omejen nabor blagovni znamk, ki jim pridejo na misel, ko razmišljajo o določeni kategoriji izdelkov, ki jih bi kupili. Metoda vključuje izvajanje anket s potrošniki, da bi zbrali informacije za katere blagovne znamke se odločajo za določene kategorije izdelkov.

The Multiattribute Approach: je pristop, ki preučuje kako se potrošniki odločajo med različnimi alternativami na podlagi atributov. Potrošniki ocenjujejo izdelke ali blagovne znamke glede na njihove lastnosti, ki sem jim zdijo pomembne za odločitev nakupa. Za odločitev nakupa potrošniki seštejejo vse atribute in se odločijo za nakup izdelka z najvišjo oceno.

Affect refferal je proces, ko se potrošniki za določen izdelek ali blagovno znamko odločajo na podlagi svojih pozitivnih ali negativnih čustev. Na čustvene odzive lahko vplivajo predhodne izkušnje, osebne preference, družbeni in kulturni vplivi ter tržno komuniciranje.

17
Q

Kaj je CO-marketing?

A

Co-marketing je strategija, kjer več podjetij sodeluje pri promocij svojega izdelka ali storitev. Namen je povečati prepoznavnost blagovnih znamk ter pridobivanje novih strank in povečati prodajo. Podjetja se odločijo za skupno organizacijo dogodkov, promocij, kampanj,… S tem si zmanjšajo tudi stroške, povečajo doseg, krepitev blagovne znamke.

18
Q

Kaj je segmentacija strank in kako poteka. Naštej 4 modele segmentacije!

A

Segmentacija je razvrščanje prejemnikov v manjše skupin, pri razvrščanju pa upoštevamo manjše skupine. Manjše skupine združujejo podobni interesi, želje, lastnosti oz. potrebe ter jih lažje nagovarjamo na kar se da učinkovit način. Idealno je, da bi bil vsak potencialni kupec svoj segment.

  1. Demografska segmentacija: spol, dohodek, izobrazba, poklic, narodnost, starost.
  2. Geografska segmentacija: delijo se glede na geografsko lokacijo kot so država, regija, mesto, kontinent.
  3. Psihografska segmentacija: je segmentacija, pri kateri se potrošniki delijo glede njihove psihološke in vedenjske značilnosti ter glede na življenjski slog (interesi, aktivnosti)
  4. Segmentacija ugodnosti: potrošniki se delijo na ugodnosti, ki jih pričakujejo od izdelkov ali storitev (potrebe, želje, motivacja,…)
19
Q

Kako določimo proračun za podjetje?

A
  1. Cilji in strategija podjetja: podjejte mora določiti kakšni so dolgoročni marketinški cilji in koliko sredstev je potrebnih za dosego ciljev
  2. Trženjske aktivnosti: Vlaganje v oglaševanje, tržne raziskave, digitalni marketing,… so stvari katere vplivajo na proračun
  3. Konkurenca: Podjetje mora upoštevati koliko vlaga konkurenca v trženje .
  4. Ciljna skupina: nekatere ciljne skupine zahtevajo več nekatere pa manj naložbe za večji doseg.
  5. Pretekli rezultati: analiza preteklih vlaganj ter prilagajanje naložb glede na pretekle uspehe/neuspehe.
  6. Razpoložljiva sredstva: Proračun se prilagodi razpoložljivim sredstvom, da se zagotovi finančna vzdržnost podjetja.
20
Q

Model hierarhije učinkov.

A

Model opisuje skozi katere stopnje gre potrošnik preden se odloči za nakup izdelka ali storitve.
1. Pozornost: Podjetje mora pridobiti pozornost potencialne stranke preko vizualno privlačnih oglasov.
2. Zanimanje: Ko pritegnemo potrošnika je pomembno, da pri njem vzbudimo zanimanje in ga spodbudimo k nadaljnjemu raziskovanju izdelka ali storitve.
3. Želja: Naslednji korak je ustvarjanje želje pri potrošniku. Izpostaviti prednosti in vrednosti izdelka ali storitve.
4. Dejanje: vzpodbujanje potrošnika k dejanju (nakup). Zagotoviti enostavne nakupe/rezervacije/dejanja, …..

21
Q

Agencije znotraj podjetja in zunaj podjetja. Namen agencij

A

Agencija je zadolžena za:
1. Načrtovanje strategije tržnega komuniciranja, določanje ciljev, ciljne skupine in sporočil.
2. Upravljanje blagovne znamke: vzpostavljanje podobe blagovne znamke na vseh kanalih.
3. Kreativno oblikovanje vsebin, da pritegnejo pozornost potrošnikov. Spletne strani, družbeni mediji, tiskovine,…
4. Marketinške kampanje: Izvajanje marketinških kampanj na tv, radiu, digitalnih medijih,…
5. Odnosi z javnostmi: komunikacija s predstavniki medijev, organizacija dogodkov.

Prednosti notranje agencije:
- nižji stroški
- hitrejša produkcija oglasov
- boljše poznavanje blagovne znamke
- tesnejše sodelovanje z CEO

Prednosti zunanje agencije:
- Večje strokovno znanje
- Dostop do vrhunskih talentov

22
Q

Parametri oglaševalskih kampanj.

A
  1. Oglaševalski cilji se nanašajo na povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, pridobivanje novih strank, zvestoba strank
  2. Izbor medijev: odvisno od ciljne publike je treba izbrati ustrezne medije (tv, radio, e-pošta, družbeni mediji,..9
  3. Tagline: so kratki slogani, ki predstavljajo bistvo kampanje.
  4. Konsistentnost: vsi elementi kot vizualna podoba, slogani,… morajo biti usklajeni .
  5. Pozicija blagovne znamke: določanje kako želi podjetje da jo potrošniki razlikujejo od konkurence
  6. Trajanje: Podjejte določi trajanje kampanje, ki je odvisna od proračuna, sezone, ciljne skupine,…
23
Q

7 tipov privlačnosti

A
  1. Humor prispeva k pozitivnemu odzivu potrošnikov in večji privlačnosti blagovne znamke. To doseže z uporabo šal, duhovitosti in komičnih elementov v oglaševalskih sporočilih. Ustvarja pozitivna čustva in zapomnljivost oglasa.
  2. Strah temelji na izkoriščanju strahov, skrbi ali negotovosti potrošnikov glede določenih situacij, težav ali nevarnosti. V oglaševanju ima naslednje cilje:
    - poudarjanje težav in nevarnosti, ki jih lahko rešijo z izdelkom ali storitvijo
    - vzbujanje potrebe po zaščiti
    - posledice ne ukrepanja
  3. Pomanjkanje
  4. Čustva
24
Q

Naštej 3 tipe tradicionalnih medijev in razloži kje se uporabljajo in za koga?

A
  1. Televizija je tradicionalni medij, ki se uporablja za prenos video vsebin. Oglaševalci pogosto uporabljajo televizijo za doseganje velike množice ljudi, saj je televizija v vsakem gospodinjstvu. Namenjena je promociji izdelkov in storitev za zelo široko množico ljudi oziroma potrošnikov.
  2. Radio je tradicionalni medij, ki se uporablja za prenos zvočnih vsebin. Namenjen je predvsem za lokalno občinstvo in publiko. Je zelo učinkovit za promocijo lokalnih izdelkov in storitev ter dogodkov.
  3. Tiskani mediji so časopis, revije, letaki se uporabljajo za specifične skupine. Recimo revija Finance za poslovneže, revija Ekipa za športne navdušence, letaki za različne dogodke,…