İk Genel Flashcards
işletme kaynakları kaç çeşittir?
- Fiziksel kaynaklar (bir ürün ya da hizmet üretebilmek için gerekli üretim tesisleri, makine, donanım, hammadde, malzeme vb.),
- Finansal kaynaklar (öz sermaye, alacaklar, borçlar, kârlar vb.)
- İnsan kaynakları (yaratılan tüm ürünler ve hizmetler ile müşterilerin bağlantısını kurabilmek için pazarlama kapasitesi ve örgüte ait bilgi, deneyim, be ceriler, karar verme ve yaratıcılık, bu yeteneklerin örgütlenmesi, yapılandırılması ve ödüllendirilmesi vb.)
işgücü nedir?
İş gücü, genel olarak bilfiil üretim faaliyetlerine katılan çalışanları tanımlayan bir kavramdır.
insan gücü nedir?
İnsan gücü/iş gücü, sözcük anlamıyla “bir insanın yararlı şeyler üretmek için harekete geçirmek zorunda olduğu fiziksel ve düşünsel yeteneklerinin tümü”
Refah sekreterliği kavramı nedir?
Bir örgüt yapısı içinde insan kaynakları bölümünün ilk örneği 1800’lü yılların ikinci yarısında kurulan “Refah Sekreterliği” dir. bazı örgütlerde mali, tıbbi, barınma vb. yardımların yanı sıra çalışanlara kültürel, eğitimsel ve dinlenme kolaylıkları sağlama sorumluluğu bulunan bir pozisyon olan refah sekreterliği doğdu. Refah Sekreterliği (sosyal ya da işçi sağlığı ve iş güvenliği sekreterliği),
personel nedir?
işletmenin sahip ya da sahipleri dışında genel müdürü, müdürü, şefi, memuru, işçisi, teknisyeni, kapıcısı vb. herkes personel olarak tanımlanır .
işçi nedir?
İşçiler (maviyakalılar ), fizik ve beden güçle riyle çalışan ve bu gücü üretimde kullanan personel grubudur. Bu grup bir dönem işgören olarak da tanımlanmıştır.
işçiler üretim faaliyetlerine katılma durumlarına göre kaça ayrılır?
İşçiler üretim faaliyetlerine katılma bakımından iki gruba ayrılır: a. Doğrudan üretimde çalışalar,
b. Üretime dolaylı (bakım-onarım, temizlik, güvenlik gibi işleri yaparak) katılanlar.
Işçiler kaç gruba ayrılır?
a. nitelikli (kalifiye),
b. yarı nitelikli ve
c. niteliksiz olarak gruplandırılabilirler
bilgi işçileri (altın yakalılar) kavramı nedir?
son yıllardaki teknolojik gelişmelere ve bilgi çağının gereklerine paralel değişen yeni çalışma biçimleri bilgi işçilerini ortaya çıkarmıştır. Bilgi işçileri (altın yakalılar), yeni bilgi ürünlerini ve hizmetlerini üretmek amacıyla teorik ve analitik bilgileri kullanabilen, eğitim düzeyi oldukça yüksek personel grubudur
personel kavramı içinde işçiler dışında hangi gruplar bulunur?
Personel kavramının içinde işçilerin yanı sıra teknik, büro ve yönetici personel grupları bulunur: a. Teknik personel (a ç ık mavi y a d a gri yakalılar), teknik işlerde çalışan usta başları, teknisyenler ve mühendislerden meydana gelen ara elemanlardır. Bir fakülte ya da yüksek okul mezunu, en az bir yabancı dil bilen bu grup yönetici statüsünde değildir.
b. Büro Personeli (b ey a z y a k a l ı la r ) , büro hizmetlerinde çalışan personeldir. Bunlar da yönetici gruba dahil değillerdir.
c. B ey a z y a k a l ı grupta yer alan yönetici personel de alt, orta ve üst düzey yöneticilerdir.
İnsan kaynakları kavramını açıklayın?
insan kaynakları yönetimi, insan kaynaklarının diğer kaynaklarla birlikte nasıl sağlanacağına, nasıl istihdam edileceğine ve nasıl yönlendirileceğine ilişkin kavramsal bir çerçeve sunar.
stratejik insan kaynakları yönetimi kavramını açıklayınız?
Stratejik insan kaynakları yönetimi, personelin yetkinliklerini ve davranışlarını kurumun stratejik hedeflerine ulaşmak için ihtiyaç duyduğu yetkinlikleri ve davranışları üreten İK sistemlerinin, politikalarının ve uygulamalarının formüle edilmesini ve yönetilmesini ifade eder. İK stratejisi, insanların uzun vadede örgüte re kabet avantajı sağlayacak şekilde nasıl ve hangi yollar izlenerek yönetileceğini gösterir.
entelektüeI sermaye nedir ?
Entelektüel sermaye, bir işletmede var olan insani, yapısal ve ilişkisel varlık ları içerir. Bu bağlamda işletme için değer yaratma potansiyeli taşıyan maddi olma yan varlıkların tümü entelektüel sermaye kapsamına girer.
insan sermayesi nedir?
Entelektüel sermaye kavramının en temel unsurunu oluşturan insan sermayesi, bir işletmede görev yapan çalışanların bilgi, deneyim, yetenek ve davranışlarından oluşmaktadır. İnsan sermayesi örgüt üyelerinin teknik, mesleki ve işle ilgili bilgilerini, eğitimlerini, problem çözme kapasitelerini, yaşam felsefelerini, yaratıcılıklarını, girişimcilik ve liderlik yeteneklerini, organizasyon süreçlerinde ortaya koydukları fonksiyonları ve bu fonksiyonların niteliklerini belirleyici bir güce sahiptir.
Yapısal sermaye kavramı nedir?
Yapısal sermaye, entelektüel mülkiyetler ve altyapı sermayesinden oluşur. Ente lektüel mülkiyetler arasında patentler, telif ve tasarım hakları, ticari sırlar, markalar, ticari saygınlık vb. sayılabilir.
Altyapı sermayesi de yönetim felsefesi ve süreçlerinden, örgütsel yapı ve kültürden, bilgi altyapısından, bilgi ve ağ sistemlerinden, finansal ilişkilerden, işletme değerleri, stratejileri ve yöntemlerinden vb. oluşur.
Başka bir deyişle yapısal sermaye, çalışanlar evlerine gittikten sonra geride kalan değerleri ifade eder