Hygien Flashcards

1
Q

Förklara betydelsen av de olika stegen rengöring, desinfektion och sterilisering?

A

Rengöring är att torka av ytor osv med trasor eller papper. Syftet är att få bort synlingt smuts detta kan göras vis torrengöring eller våtrengöring. Tar bort synlig smuts.
Desinfektion kan anvöndas med antingen kemiska medel eller värmedesinfektion. Används kemiska medel torkas ytor av med lily nails sanitizer eller hand desinfektion. Metallverktyg kan desinfekteras i en steriliseringsbox. Värmedesinfektion är när vi använder värme för att desinficera, exempel koka metallverktyg i vatten. Syftet är att avlägsna smuts och bakterier för att hindra smitta. Tar bort en del av den osynliga smutsen och bakterier.
Sterilisering rengör och tar bort alla bakterier, svamp och sporer bort. Man behöver en steriliseringsmaskin för detta. Tar bort all smuts och bakterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är viktigt med lokalen du arbetar i ur en hygienisk synpunkt. Viktigaste delarna och förklara varför de är viktiga?

A

En lokal som har en yrkesmässig hygienisk verksamhet bör inte användas för någon annan verksamhet. Bör vara utformad så att det underlättar städning eller andra hygieniska rutiner. Golv, väggar, tak och inredning bör vara av material som är enkelt att rengöra. Viktigt att det finns tillräckligt med utrymme i lokalen för att lätt kunna komma åt att städa och rengöra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Varför är ett utsug viktigt när vi arbetar som nagelterapeuter?

A

Den renar luften kring dig från farliga gaser och små partiklar som uppstår vid nagelbehandlingar. Det är små partiklar som oftast inte syns som är de mest skadliga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad ska vi göra med en burk med lite gele kvar i som ska slängas?

A

Vi ska lägga den i lampan och härda för då räknas det inte längre som ett farligt avfall och man kan sortera den som vanligt. Skadiga avfall är produkter som kan ska människor och miljön. Aceton och gele räknas som farliga avfall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara vad en god allmänventelation är och varför det är viktigt i en lokal där det arbetas med naglar?

A

Det minskar risken för infektioner och ökar välbefinnandet för både dig och dina kunder. Ett godt allmänventelation ska uteluftsflödet vara minst 7 1/sek. Det rekommenderas att inte bara gå efter den allmäna ventilationen pågrund av ångor och fildamm. Då behövs ett extra utsug vid arbetsplatsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Att ha bra arbetskläder är viktigt, förklara vad som ska tänkas på när det gäller dina egna kläder under tiden du arbetar med naglar?

A

Munskydd används endast om du som nagelterapeut vill motverka smittspridning av eventuella sjukdomar som uppstår via droppsmitta. Anvönda en lågarmad tröja och ett förkläde när vi arbetar. Materialet ska gå att tvätta i minst 60 grader för att de ska vara godkända som arbetskläder enligt arbetsmiljöverket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka är våra 3 upptagningsvägar i kroppen?

A

Huden genom att vi får material vilket kan leda till allergier i framtiden. Inandning av partiklar och damm om vi inte har utsug. Förtäring genom att vi tex inte tar av oss förklädet eller kläderna när vi ska äta och det åker ner i maten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilken typ av handskar ska hi anvönda som nagelterapeut och hur länge håller de innan du måste byta?

A

Nitrilhabdskar för det ger det absolut bästa skyddet. Vi använder handskar för att minimera risken för slitage, skador, allergier och att få hälsofarliga ämnen på vår hud. Går handsken sönder ska det bytas ut direkt. Vid längre användning blr handskarna bytas ut minst en gång under behandlingens gång.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Att ha goda rutiner i din salong är viktigt, men för vem är det viktigast och varför?

A

Goda hygienrutiner skapar bättre arbetsmiljö för dig, och med det ger du ett gott intryck till kunderna, som kommer att vilja komma tillbaka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilken ordning gör man när man bemöter en kund?

A

Först hälsar man och ber de hänga av sig. Efter det tar man på sig förkläde och sätter upp sitt hår. Därefter tvättar kunden händerna med tvål och vatten med en nagelborste. Efter det tvättar jag mina händer. Därefter applicerar jag handdesinfektion på mina händer och sedan tar på mig handskar, efter det applicerar jag handdesinfektion på min kund. Man arbetar alltid med verktyg som är rengjorda samt ett bord som är rengjort. När man är klar slänger man handskarna och engångshandduken. Efter det rengör man bordet och lamporna med sanitizer. Därefter byter man filar till nästa kund. Till sist rengör man verktygen med sanitizer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly