Hva er klima og hva er vær? Flashcards
Hva er vær?
Vær er det vi opplever hær og nå, som nedbør, temperatur og vind.
Hva er klima?
Klima er gjennomsnittsværet over en lengre periode.
Klimaet på et sted er gjennomsnitts temperatur, nedbør og vind, med ulike sesongvariasjoner, in løpet av en 30-årsperiode.
Hvordan dannes vær?
Vær dannes ved at ulike mengder solinnstråling og energi fra sola setter luftmasser i bevegelse. Luftmassene beveger seg i ganske stabile mønster, hvor noen av disse er i form av sirkulasjoner som er avgjørende for hvor mye vær vi får på jorda.
Hva er lavtrykk?
Når luftmasser varmes, blir den lettere og stiger oppover i atmosfæren. Da dannes det et lavtrykk ved bakken.
Lavtrykk gir ofte nedbør
Hva er høytrykk?
Nåe luft synker får vi et høytrykk. (Ved 30 grader nord og sør for ekvator synker lufta som kommer fra ekvator og den trekkes langs bakken inn mot ekvator igjen.)
Høytrykk gir ofte klarvær
Hva skaper vind?
Når det dannes lavtrykk trekkes det luft fra nord- og sørsiden av jordkloden mot ekvator langs bakken og slike forskjeller i lufttrykk setter luftmasser i bevegelse og skaper vind.
Lufta beveger seg alltid ut fra et høytrykk og inn mot et lavtrykk. det er denne bevegelsen av luftmasser vi opplever som vind.
Vind er resultatet av naturens forsøk på å utjevne trykkforskjellene.
Hva er hadleycellen?
Høytrykk-sirkulasjonen mellom ekvator og 30 grader nord og sør for ekvator, kalles hadleycellen.
Hva er ferrelcellen?
Hadleycelle-lignende sirkulasjon mellom 30 og 60 grader som kalles ferrelcellen.
Ved 30 grader nord synker lufta pga. et høytrykk og en del av lufta beveger seg langs bakken sørover i hadleycellen, mens en del av lufta beveger seg nordover i ferrelcellen. Ved rundt 60 grader nord møter lufta i ferrelcellen kald luft som kommer langs bakken fra Nordpolen. Lufta presses opp og det dannes et lavtrykk.
Hva er polarcellen?
Polarcellen har lignende sirkulasjon som ferrelcellen.
Lufta stiger ved ca. 60 grader nord der den møter varm luft fra subtropene. Ved polene synker lufta og vi har et stabilt høytrykk der.
Hva er corioliseffekten?
Effekten jordas rotasjon har på vindsystemene, og som gjør at vinden bøyer av mot høyre på den nordlige halvkule og mot venstre på den sørlige.
Det at luftstrømmer svinger seg inn mot lavtrykket og ut fra høytrykket. Som igjen skyldes effekten av at jorda roterer rundt sin egen akse.
Rotasjonshastigheten er høyest ved ekvator og lavest ved polene.
Hvordan oppstår nedbør og hva er kondensering?
Nedbør oppstår alltid ved at luft presses oppover i atmosfæren.
Når luft stiger, dannes et lavtrykk. Luftmassene avkjøles, og vanndampen som er i lufta, blir til dråper. Denne faseovergangen kalles kondensering. Jo høyere lufta stiger jo flere dråper dannes og de kan blir skyer. Hvis dråpene vokser seg store nok, faller de ned som nedbør.
Vi har 3 forskjellige typer nedbør etter hva det er som presser lufta oppover.
Konvektiv nedbør
Når lufta over bakken varmes opp og stiger fordi den blir lettere enn lufta rundt. Dette skaper kondensering, skydannelse og nedbør.
Østlandet får mye ettermiddagsnedbør om sommeren fordi sola varmer opp lufta gjennom dagen.
Orografisk nedbør
Når luftmasser kommer inn mot fjell og andre landformer som presser lufta oppover. Når lufta stiger, avkjøles den og det dannes kondens, skyer og nedbør.
Vestlandet får mye orografisk nedbør fordi fjellene presser lufta opp.
Frontnedbør
Når to luftmasser med ulik temperatur møtes presses den varmeste lufta opp.
Norge ligger mellom 58 og 71 grader nord. Her møtes kald luft fra Nordpolen og varm luft fra subtropene. det er derfor vi har en del frontnedbør her i landet.
Hva er en klimanormal?
En klimanormal, som vi ofte sammenligner med når vi skal vurdere dagens klima, er en periode på 30 år.