Hur de olika systemen fungerar Flashcards
Hyperpolariserar
Membranpotentialen blir mer negativ
Depolariserar
Membranpotentialen går i positiv riktning
Mucosas tre skikt
Ett Epitelskikt
Ett Bindvävsskikt
Ett Tunt skikt av glatt muskulatur
Vilopotential
Summering, Cellen i vila. Det råder en elektrisk spänning skillnad mellan cytosolen och den extracellulära vätskan. Den spänninsskillnad kallas för membranpotential. I regel är membranpotentialen i de flesta cellerna negativ och stabil. Storleken på den stabila membranpotentialen kallas vilomembranpotential (vilopotential).
Aktionspotential
Cellen vid aktivitet. Nervceller använder aktionspotentialer för att snabbt skicka ut information. I muskelceller startar aktionspotential den kedja som resulterar till att muskeln kontraheras. Detta med hjälp av jonkanaler som skapas och tillåter inflöde av Na+ eller Ca2+. Jonkanalerna skapas först av receptorer på membranet men vid en viss spänning innanför cellmembranet så öppnas fler kanaler då det även finns spänningsreceptorer.
Beskriv proteinsyntesens steg, från avkodning i cellkärnan till färdigt protein
RNA avkodar/kopierar vissa sektioner av DNA, då DNA är bär på informationen som krävs för att bilda aminosyrasekvenser. Olika sekvenser av aminosyror bildar olika protein.
En gen (sektion i DNA) läses av och bildar budbärar RNA (mRNA) som sedan tar sig ut från cellkärnan till ribosomerna. I ribosomerna avkodas RNA och motsvarande kväve-baser översätts och bildar aminosyrasekvenser, sekvenserna avgör vilken typ av protein som bildats. För att få motsvarande kväve-baser (aminosyror) till ribosomet så används transport RNA (tRNA). Dessa hämtar aminosyror som finns i cellen och tar dem till ribosomen för att sedan agera som byggstenar i bildandet av proteinet.
Vad är melanin, var produceras det och vad är dess funktion?
Melanin är ett färgämne som produceras i överhuden, mer specifikt i epidermis basala cellskikt, av pigmentceller som kallas melanocyter. Melanin skyddar celler från den skadliga ultravioletta strålningen som kommer från b.la solen. Produktionen av melanin ökar när melanocyter stimuleras av solens strålar. Melanin är även anledningen till att huden blir mörkare av solens strålar.
Ange hudens lager med medicinsk benämning, börja med överhuden
Huden (Cutis) tre lager är, epidermis, dermis och subcutis.
Beskriv transport via diffusion
Diffusion är då två olika områden med olika koncentrationer av gasblandningar eller vätskeblandningar vill uppnå balans, det sker att ämnen från det området som har hög koncentration transporteras till området med lägre. Diffusion kan ske i två olika former, Diffusion genom lipidskiktet; fettlösliga ämnen kan lösa sig i det dubbla lipidskiktet som därefter kan passera genom diffusion, samt genom vattenfyllda proteinkanaler; jonkanaler som bildas när koncentrationen utanför cellen är högre eller lägre än inne i cellen, som gör det möjligt för joner att färdas genom cellmembranet.
Beskriv transport via aktiv transport
Aktiv transport kräver ATP då den möjliggör att transportera ämne från ett område med lägre koncentration till ett med högre koncentration.
Penis tre cylinderformade svällkroppar.
Tips: Två av tre har samma namn.
Corpora cavernosa - Placerade framför urinröret (uretra). Som är två av dem tre.
Corpus spongiosum - Omger urinröret.
Utifrån förändringar i ovarierna delas menstruationscykeln in i två faser. Namnge de två faserna och beskrivning vad som sker under varje fas och varför det sker
Livmoder genomgår olika cyklar, närmare bestämt två. Dessa två cyklar kallas Follikelfas och Lutealfas, ägglossning sker i slutet av follikelfasen och börjar lutealfasen. Under dessa två faser genom går ovarierna variationer på grund av hormoner som äggstockarna producerar.
Follikelfasen – Fasen från menstruationsblödningens första dag till ägglossningen. Under blödningen påbörjas follikelmognanden, efter 5-7 dagar finns det i regel bara 1 mogen follikel. Under follikelmognaden bildas mer än en follikel, men dessa avtar i mognaden och lämnar tillslut bara en follikel kvar. De andra kommer sedan brytas ned och tas upp av kroppen igen inom sin tid.
Lutealfasen – Perioden från det att ägglossningen har skett till det att menstruationscykeln börjar. Perioden varar i ungefär 14 dagar. Efter ägglossning delar sig cellerna i follikelväggen, granulosacellerna och tekacellerna, och bildar hormonproducerande körtel, gulkroppen (Corpus luteum). Gulkroppen producerar kvinnliga könshormoner, både östrogen och progesteron. Om inte äggcellen blir befruktas tillbakabildas gulkroppen efter 10-12 dagar och därmed upphör hormonproduktionen.
Ägglossning – ingen fas, oocyten sköljs ut.
Ange tre enzymer som bukspottet innehåller och vad respektive enzym spjälkar
Alla enzymer som bukspottet innehåller är: Pankreaenzymerna, dem är:
Lipas - Spjälkar fett till fettsyror och monoglycerider
Amylas - Spjälkar stärkelse huvudsakligen till maltos (maltsocker), som består av två glukosmolekyler.
Proteaser – Spjälkar protein till peptidet och aminosyror. Består av bl.a trypsinogen.
Nukleaserna – Spjälkar nukleinsyror till nukleotider.
Redogör för betydelsen av att testiklarna är placerade i scrotum
I pungen är temperaturen 1–2 ºC lägre än kroppstemperaturen. Produktionen av spermier är beroende av rätt temperatur. Pungen (scrotum) fungerar som en reglerare av temperatur för testiklarna, genom att dra ihop sig motsvarande slappna av. Scrotum kan kontrahera sig då pungväggen har tvärstrimmig muskulatur som är en fortsättning av muskelskiktet i främre bukväggen.
Vilket hormon påvisas med graviditetstest, och vilken funktion har det hormonet?
Vid befruktning av oocyten måste nästa menstruationsblödning förhindras. Vanligtvis, om oocyten inte blir befruktad, så kommer oocyten att avstötas från livmodern och ”sköljas bort” av slemhinnan. Om det här skulle hända den befruktade oocyten kommer den inte längre kunnas frodas i livmoderhålan, där den livnär sig. Normalt upphör produktionen av östrogen och progesteron från corpus luteum efter 10–12 dagar vilket påbörjar menstruation processen. Vid befruktning kommer då blastocysten yttre cellskikt att producera ett proteinhormon, koriongonadotropin (CG). CG stimulerar luteincellerna att fortsätta producera östrogen och progesteron. CG kan påvisas i blodet ca 1,5 vecka efter befruktning, de vanligaste graviditetstesterna är gjorda för att upptäcka/känna av CG.