Hst.4 Natuurrampen Flashcards
Aardmantel
Hete vloeibare magma die langzaam beweegt. Het ligt tussen de aardkern en aardkorst.
Aardkorst
Buitenste laag van de aarde waar wij op leven, en die laag is best klein in opzichte met de hele aarde. Deze laag bestaat uit continentale en oceanische platen die bewegen over de aardmantel.
Platentektoniek
Het bewegen en botsen van platen over de aardmantel
Het epicentrum
De plaats waar de aardbeving het heftigst is. Het zit bovenin de aardkorst en is meestal pal boven het beginpunt van de beving.
Hypocentrum
De plek in de aardkorst waar de beving ontstaat. Hoe minder diep het hypocentrum bij het oppervlakte ligt hoe sterker de aardbeving is in het epicentrum
De schaal van Richter
Daarin wordt aangeduid hoe zwaar de aardbeving is. Van 1 tot 12. Is het getal één hoger is het 10x zwaarder, dus 6 is 10x zo waar als 5 en 8 is 100x lichter dan 10.
Een oceanische plaat wordt naar onder geduwd als die tegen een continentale plaat botst. De continentale plaat is dik, maar licht. De oceanische plaat is dun, maar zwaar door het water
.
Een trog
De plek waar een oceanische plaat onder een continentale plaat schuift waardoor er een diepe gleuf tussen de oceaanbodem en het continente plaat komt.
Aardkern
Vaste massa in het midden van de aarde, het zit 3500 km diep
Op welke manieren kunnen aardkorstplaten bewegen
Naar elkaar toe, convergent. Langs elkaar, transversaal. Weg van elkaar, divergent.
Welke delen heeft een rivier
De boven-, midden- en benedenloop
Wat is sedimentatie en in welk deel komt het voor
Vanuit het begin van de rivier wordt bijv. modder meegenomen, tot bij de benedenloop waar de snelheid van het water afneemt en het blijft liggen
Wat zijn de zes oorzaken van een tsunami?
1 aardverschuiving. 2 land-ijs dat afbreekt en in zee valt. 3 meteorietinslag. 4 aardbeving. 5 vulkaan. 6 modderstromen.
Golflengte
De afstand tussen twee golftoppen. Hoe groter de afstand hoe groter de volgende golf wordt.
Absolute bodemdaling
Daling van grondoppervlak ten opzichte van een vast punt.