hoofdstuk 9 Flashcards
defenitie van waarden
waarden zijn algemene, abstracte richtlijnen die zeggen wat een bepaalde groep als goed of fout beschouwt. Waarden zijn maatstaven waarmee men eigen gedrag en de van anderen beoordeelt.
defenitie persoonlijke waarden
persoonlijke waarden verwijzen naar een attitude: ze zeggen iets over de persoonlijke houding van iemand.
defenitie algemene of maatschappelijke waarden
waarden die goed zijn voor iedereen noemen we algemene waarden.
normen
normen zijn concrete gedragsregels die aangeven hoe we ons in een bepaalde situatie moeten of niet mogen gedragen.
formele normen of rechtsnormen
formele normen of rechtsnormen worden in een samenleving vastgelegd in schriftelijke wetten. Daarnaast zijn ze verboden met sancties. Wie zulke normen niet naleeft, krijgt er een bepaalde straf voor. De naleving kan gecontroleerd worden door politie en justitie.
informele normen of gedragsnormen
informele normen of gedragsnormen zijn niet in wetten vastgelegd, maar de meeste mensen vinden dat ze hoe dan ook nageleefd moeten worden. Wie zulke normen niet naleeft, wordt nier formeel bestraft, maar het niet naleven ervan kan wel maatschappelijk worden bestraft.
instituties
instituties zijn maatschappelijke systemen die ervoor zorgen dat niet enkel waarden gerealiseerd worden, maar ze ook doorgegeven worden van de ene generatie op de volgende zodat ze niet verloren gaan.
welke kenmerken heeft een institutie
1; ze geeft vorm aan menselijk handelen
- ze bepaalt onderlinge sociale verhoudingen
- ze brengt mensen samen in een georganiseerde sociale eenheden.
- ze is dwingend en normatief
- ze lzidt tot rolverwachtingen
socialiseren
leren hoe men zich de cultuur van de groep waarin men leeft eigen maakt.
cultuuroverdracht
cultuurelementen doorgeven van de ene generatie op de andere of aan nieuwe leden van de gemeenschap noemen we cultuuroverdracht.
socialisatie
het langdurige proces waarbij cultuurkenmerken worden overgedragen van een samenleving of sociale omgeving naar een individu. Het is een socialisatieproces dat zich afspeelt binnen de cultuur waarin men is geboren. Cultuuroverdracht verloopt van de ene generatie naar de andere
acculturatie of cultuurcontact
het geheel of gedeeltelijk overnemen van een vreemde cultuur wanneer verschillende gemeenschappen in min of meer langdurig direct contact met elkaar komen.
het socialisatieproces
het socialisatieproces is het proces waarbij een individu de waarden, verwachte handelingen en gewoonten die heersen in een bepaalde samenleving leert kennen en in zich opneemt. Dit gebeurt gradueel, stap voor stap. Het individu is vanaf begin een actief wezen in dit proces.
- dit proces verbindt de verschillende generaties met elkaar, omdat het sociale proces de band tussen generaties zodanig smeedt dat ze gewoonlijk voor de rest van hun leven bij elkaar betrokken blijven.
expliciete waardeoverdracht
de omgeving geeft uitdrukkelijk aan wat goed of slecht is en hoe je je moet gedragen. Deze waardeoverdracht kan mondeling of schriftelijk gebeuren.
impliciete waardeoverdracht
de waardeoverdracht gebeurt niet uitdrukkelijk. Je moet de waarden afleiden uit afbeeldingen, situaties, woordenspellingen, opmerkingen, verhalen, sprookjes,…