Hoofdstuk 6 Flashcards
welke drie belangrijke stappen vereist doelgroepmarketing?
marktsegmentatie, doelgroepkeuze en positionering
Wat houdt markt segmentatie in?
de markt indelen in afzonderlijke klantgroepen met verschillende behoeften, kenmerken of gedragingen die mogelijk een apart product of een aparte marketingmix vereisen.
Wat is een doelgroepkeuze?
de aantrekkelijkheid van elk segment evalueren en een of meer segmenten uitzoeken waarop je je wilt richten.
Wat is positionering
het product of merk een concurrerende positie geven in de markt en hiertoe een gedetailleerde marketingmix samenstellen.
Welke type segmentaties zijn er?
Geografisch, demografisch, psychografisch en gedragssegmentatie
Geografische segmentatie=
het indelen van de markt naar geografische eenheden, bijvoorbeeld in economische samenwerkingsverbanden (EU), klimaatgebieden, steden of wijken. Een bedrijf kan zich richten op een of meer geografische regio’s.
demografische segmentatie=
het indelen van de markt naar leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, inkomen, opleiding, religie, enz. Demografische factoren zijn de meest gebruikte criteria voor de segmentatie van consumentengroepen. Demografische variabelen zijn makkelijker te meten dan andere variabelen.
psychografische segmentatie=
het indelen van kopers naar sociale klassen, levensstijl of persoonlijkheid. Mensen uit één demografische groep kunnen zeer uiteenlopen qua psychografische kenmerken.
gedragssegmentatie=
het indelen van kopers op basis van hun kennis van, houding tegenover, gebruik van of reactie op een product. Volgens veel marketeers zijn gedragsvariabelen het beste uitgangspunt om marktsegmenten op te bouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fotocamera’s, telecommunicatie, auto’s en verzekeringen.
wat is een doelmarkt?
een groep klanten met gelijke behoeften of eigenschappen, waarop je je als bedrijf wilt richten.
Welke 4 niveaus zijn er bij doelgroepmarketing?
Bedrijven kunnen hun doelgroep zeer breed nemen (ongedifferentieerde marketing), of zeer smal (micromarketing) of daartussenin (gedifferentieerde of geconcentreerde marketing).
Ongedifferentieerde marketing=
hierbij negeer je de verschillen tussen de segmenten en richt je je met één aanbod op de hele markt. Een massamarketingstrategie houdt in dat je je richt op gemeenschappelijke behoeften, niet op de verschillen. Coca-Cola is hiervan wat betreft hun reguliere cola een voorbeeld.
gedifferentieerde marketing=
hierbij worden verschillende doelgroepen aangesproken met een verschillend marketingaanbod. Denk hierbij aan diverse wasmiddelmerken, zoals Omo en Biotex van Unilever. Gedifferentieerde marketing maakt het zakendoen duurder. Wanneer je een gedifferentieerde marketingstrategie overweegt, moet je de hogere omzet afzetten tegen de hogere kosten. Unilever heeft daarom nog niet zo lang geleden wereldwijd het aantal afzonderlijke merken drastisch terug gebracht.
geconcentreerde marketing (niche marketing)
deze strategie is aantrekkelijk wanneer de middelen beperkt zijn. Je richt je niet op een klein deel van een grote markt, maar op een groot deel van een of meer marktsegmenten of niches. Met geconcentreerde marketing bereik je een sterke marktpositie. Geconcentreerde marketing kan uiterst rendabel zijn, maar de risico’s zijn ook groter dan normaal. Bedrijven die afhankelijk zijn van enkele segmenten, krijgen grote klappen als een van die segmenten minder aantrekkelijk wordt, of als grotere concurrenten zich in dit segment begeven.
micromarketing
de praktijk waarbij producten en marketingprogramma’s worden aangepast aan de smaak van specifieke personen en specifieke locaties. Micromarketing omvat lokale marketing (de groenteman in de buurt) en individuele marketing.