HLR Flashcards
- Blodflöde eller cirkulation
Blodflöde eller cirkulation är kroppens system för att transportera syre, näringsämne och avfall via blodet. Hjärtat pumpar blod genom kapillärer, vener och artärer. Syrerikt blod går från hjärtat och till kroppen, medan syrefattigt blod återvänder till hjärtat och vidare till lungorna för att ge syre till. Detta är viktigt för att kroppens organ ska fungera.
Cirkulationssvikt
Cirkulationssvikt: Detta är ett allvarligt tillstånd som kan innebära att blodcirkulationen inte kan leverera tillräckligt med syre och näring till kroppens vävnader. Detta kan bero på hjärtsvikt, låg blodvolym eller kärlvidgning, som kan leda till låg blodtryck. Symtom inkluderar kall hud, yrsel, snabb puls och andnöd. Det kräver snabb behandling för att återställa cirkulationen och för att förhindra organskador.
Hjärt-lungräddning
Hjärt-lungräddning (HLR) är en livräddande åtgärd som utförs vid hjärtstopp för att upprätthålla blodcirkulationen och syresättning tills professionell hjälp anländer. Det innebär att man gör bröstkompressioner för att pumpa blod och rädda hjärnan och andra organ, samt ge inblåsningar för att syresätta blodet. Rätt teknik och snabbhet kan öka chansen för att personen överlever.
Hjärtstartare
En hjärtstartare eller en defibrillator, är en medicinsk enhet som används för att återställa hjärtrytm vid hjärtstopp. Det fungerar genom att ge elektrisk stöt för att återställa hjärtrytmen, det kan rädda liv. Hjärtstartare finns på offentliga platser och är lätt att använda, för att det ger ut tydliga instruktioner. Det fungerar vid ventrikelflimmer eller ventrikeltakykardi, där hjärtat slår ineffektivt.
Högläge
Det innebär att höja en kroppsdel, oftast benen, över hjärtnivå för att förbättra blodcirkulationen. Det används vid cirkulationsproblem, som vid svullnad eller chock, för att underlätta blodtrycket tillbaka till hjärtat och att minska belastningen för cirkulationssystemet. Tekniken kan lindra symtom som svullna fötter eller bensår, och används även vid akuta situationer för att stabilisera blodtrycket.
Kompression
Kompressioner innebär att man trycker rytmiskt på bröstkorgen vid HLR. Syftet är att hjälpa hjärtat att pumpa blod och syre till kroppen när det har stannat. Trycket ska vara cirka 5-6 cm djupt med en takt på cirka 100-120 tryck per minut. Effektiva kompressioner kan rädda liv vid hjärtstopp.
Medvetslöshet
Medvetslöshet är ett tillstånd där personen inte reagerar på tilltal eller berörning. Det kan bero på hjärnskada, syrebrist, förgiftning eller andra medicinska tillstånd. Första åtgärden är att kontrollera andningen, pulsen, luftvägarna samt lägga personen i ett stabilt sidoläge om de andas.
Nöd
Nöd är en situation där någon är i akut fara eller behov av hjälp, exempelvis vid olyckor eller naturkatastrofer. Vid nödsituationer är det viktigt att agera snabbt, exempelvis genom att kontakta 112, utföra första hjälpen eller evakuera platsen om det behövs.
Stabilt sidoläge
Det är första hjälpen-teknik som används för medvetslösa personer som andas själva. Personen läggs på sidan med böjda ben för att förhindra rullning, och huvudet vinklas för att hålla luftvägarna öppna. Detta minskar risken för kvävning, exempelvis av kräkningar eller tungan.
Bogsera
Det innebär att dra eller flytta någon eller något med hjälp av en lina, fordon eller kroppsstyrka. Vid livräddning i vattnet bogserar man en nödställd person till säkerhet genom att simma och hålla dem i ett grepp eller använda en livboj för extra stöd. det kräver att vara lugn och kontroll för att undvika att förvärra situationen.
Drunkning
Det inträffar när en person inte kan andas på grund av att vatten blockerar luftvägarna. Syrebrist leder snabbt till medvetslöshet och kan vara livshotande. Vid misstänkt drunkning är snabba åtgärder viktiga, såsom att få personen ur vattnet, kontrollera andningen och utföra HLR vid behov.
Förlängda armen
Den förlängda armen är en räddnings metod där man använder ett föremål, som en gren, livboj eller stång, för att nå en nödställd utan att riskera sin egen säkerhet. Metoden minskar risken för att räddaren själv hamnar i fara, särskilt vid olyckor på is eller i vatten. Det är en enkel men effektiv teknik som ofta används av både privatpersoner och räddningstjänst för att undvika direkta faror vid räddningsinsatser.
Isdubb
Är ett säkerhetsverktyg för att ta sig upp ur en vak om man går igenom isen. De består av två handtag med spetsiga metallpinnar som sticks ner i isen för att få grepp De är viktiga vid vinteraktiviteter på is.
Ispik
En spik är ett spetsigt metallföremål som används för att fästa material, oftast trä, genom att drivas in med en hammare eller spikpistol. Spikar finns i olika storlekar och former, anpassade för specifika ändamål, som byggkonstruktioner, möbelmontering eller detaljerade snickeriarbeten.
Livboj
En livboj är en cirkulär flytanordning, ofta tillverkad av hållbart plastmaterial, som används för att rädda personer som hamnat i vattnet. Den är designad för att hålla en person flytande och kan kastas ut med hjälp av en lina. Livbojar är placerade vid sjöar, hamnar och fartyg som en del av grundläggande säkerhetsutrustning.