Hjerte/lunge anatomi Flashcards

0
Q

Hjertets kontraktile aktivitet styres af henholdsvis sinusknuden og atrioventrikulærknuden.
- Angiv beliggenheden af disse to ansamlinger af knudevæv.
- Hvilke celletyper danner overflade på henholdsvis endocardiet og epicardiet?

A

Sv.: Sinusknuden i højre atrium i vinklen mellem v. cava superior og højre aurikel. AV-knuden i den septale væg af højre atrium over tilhæftningen af den septale tricuspidalklap - foran ostium sinus coronarii.
Sv.: Henholdsvis endotel og mesotelceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Hvilke strukturelle elementer indgår i opbygningen af alveolevæggen?

A

Sv.: Type 1 og type 2 pneumocyter (makrophager) , et tæt kapillærnet, lidt bindevæv - primært med elastiske fibre og nogle få kollagene fibre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  • Beskriv kort slimhinden i regio olfactoria.
  • Angiv beliggenhed og histologiske karakteristika for det kavernøse (pseudokavernøse) væv i cavum nasi.
A

Sv.: Olfaktoriske celler er bipolære afferente neuroner med en dendrit der ender i en olfaktorisk knop med cilier og en centralt forløbende axon. Axonerne løber sammen og danner nervus olfactorius .Støttecellerne danner et flerradet cylinderepitel med basalceller (stamceller) og sekretoriske celler med mikrovilli.

Sv.: Nederste del af septum samt concha media og inferior. Består af et plexus af store tyndvæggede vener hvis varierende gennemstrømning regulerer luftpassagen i næseborene og sikre opvarmning af indåndingsluften.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Af leverens stofskifte funktioner er glukoneogenese og urinstofsyntese kvantitativt vigtige.

Forklar med udgangspunkt i denne oplysning hvorfor en sænkning i kulhydrat indholdet og en samtidig øgning i protein indholdet i kosten vil føre til et øget energi forbrug i lever.

A

Sv: Med lavt kulhydrat indhold i kosten er organismen nødt til at dække sit obligatoriske glukosebehov ved glukoneogenese. Denne proces koster 6 ATP per glukose dannet fra pyruvat. Efter nogen tid på en sådan kost, kan pyruvat kun stamme fra nedbrydning af protein, hvor de glukogene aminosyrer omsættes til pyruvat. Denne proces omfatter transaminering og urinstofdannelse fra den frigjorte aminogruppe. Dannelse af 1 mol urinstof fra 2 mol alanin koster 4 ATP.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hjertet har fire sæt hjerteklapper – to mellem atrier og ventrikler og to mellem ventrikler og henholdsvis truncus pulmonalis og aorta. Beskriv makroskopisk opbygningen af disse klapper.

A

Sv.: I atrioventrikulær ostierne findes fligklapper (tre tricuspidalklapper på højre side og to mitralklapper på venstre). En fligklap er trekantet med en rand tilhæftet anulus fibrosus og to frie, let uregelmæssige rande, hvortil er hæftet chordae tendineae, som forbinder klapperne med papillærmusklerne. Klapperne lukkes svarende til lukkelinier, som findes ca. 2 mm fra den frie rand. Aorta og pulmonalostiet har hver 3 poseklapper – semilunærklapper - med en tynd fri kant som på midten har en knudeformet fortykkelse (nodulus). Lukkelinierne er ligeledes her ca. 2 mm fra den frie kant og det overlappende stykke betegnes lunula.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv kort forgreningsmønstret fra trachea til bronchiole.

A

Sv.: Trachea deles til 2 hovedbronchier, som igen deler sig i 2 + 3 lap-bronchier. Lapbronchierne forgrenes til segment bronchier (10 og 11). Herefter er forgreningen dichotom – dvs. ”en bliver til to”. Der er endnu 4 bronchiegenerationer. Herefter kommer man over i bronchiolerne (ingen brusk,kirtler og bægerceller, men megen glat muskulatur og enlaget cylinderepitel) som der er ca. 7 generationer af. Den sidste bronchiole hedder den terminale bronchiole. Den er også afslutningen på det konduktive system , og man kommer herefter over i den respiratoriske del, hvor der er alveoler i væggen. Den første del af det respiratoriske system er de respiratoriske bronchioler , som der er 3 generationer af, med tiltagende antal alveoler i væggen. Herefter alveolegange, som er næsten uden egenvæg med alveoler og alveoleansamlinger mundende overalt i væggen. Sidstnævnte benævnes alveolesække. Vi er til sidst ude ved de enkelte alveoler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

b) Beskriv de celler som producerer surfactant.

A

Sv.: Surfactant produceres af henholdsvis clara-celler i bronchioleepitelet og type 2 pneumocyter i alveolerne. Det er kubiske afrundede celler, som prominerer ud i lumen. De har et veludviklet rer og er karakteristiske ved i elektronmikroskopet at have store, lamellære, lipidholdige sekretkorn, som indeholder surfactant. Dette nedsætter den luminale overfladespænding i alveoler og bronchioler og hindrer dermed sammenfald.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Det føtale hjerte modtager iltet blod via vena cava inferior.
Angiv kort blodets passage gennem hjertet hos fosteret.

A

Sv.: Størstedelen af det iltede blod fra vena cava inf. ledes via foramen ovale direkte til venstre atrium og videre til det store kredsløb. Via vena cava sup. kommer venøst blod til højre atrium. Det vil til dels opblandes med det iltede blod. Størstedelen passerer til højre ventrikel og videre enten ud i lungekredsløbet eller direkte via ductus arteriosus til aorta – med indmunding under afgangen af karrene til hoved og overextremiteter. Fra lungen vender venøst blod tilbage til venstre atrium via v. pulmonalis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

b) Navngiv og definer de makroskopiske strukturer (ostier, muskulære strukturer etc) der kan erkendes i det opklippede højre atrium?

A

Sv.: Ostium venae cavae sup et inf – indmundingerne af de to vener. Sinus venarum cavarum – det glatvæggede bageste fælles indmundingsområde for vena cava sup. et inf. Crista terminalis – grænsen mellem sinus venarum cavarum og det egentlige atrium. Ostium atrioventriculare dxt med valva tricuspidalis. Fossa ovale – det lukkede føtale foramen ovale (forbindelsen mellem de to artrier). Ostium sinus coronarii – indløbet af hjertets venøse blod fra sinus coronarius. Auricula dxt. – tyndvægget udposning på atriet fortil. Musculi pectinati – parallelt forløbende muskelkamme udgående fra crista terminalis frem mod ostium atrioventriculare dxt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

a) Beskriv hjertets fire ostier med tilhørende klapsystemer.

A

Sv.: Der findes to ostier mellem atrier og ventrikler og to mellem ventrikler og henholdsvis afgangen af aorta og truncus pulmonalis. Ostium atrioventriculare dxt er lidt større (11-12 cm i circumferens ) end ostium atrioventriculare sin (9 – 10 cm). De er forsynet med henholdsvis 3 og 2 trekantede fligklapper, som har en side tilhæftet anulus fibrosus og to sider som via chordae tendineae er nedbundet til papillærmusklerne. Lukkelinierne er den del af klappen som lukkes mod den modstående klap. De ligger ca. 2 mm fra den frie rand.

Ostium aortae og trunci pulmonalis er mindre med en circumferens på 7-8 cm. De er begge forsynet med 3 pose(semilunær) klapper. Disse har en tynd fri kant med en lille fortætning, nodulus, midt på. Lunula er et tyndt seglformet parti som lukker mod den modstående klap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

b) Beskriv henholdsvis knudevæv og purkinjefibre. Hvor i hjertet findes de to typer væv?

A

Sv.: Knudevævet består af små modificerede hjertemuskelceller som ligger tilfældigt anordnet og med en del karholdigt løst bindevæv imellem muskelcellerne. Purkinjefibre er store, modificerede hjertemuskelceller som indeholder få myofibriller. De er glycogenrige og de ligger placeret subendocardielt.

Knudevævet ligger i sinus knuden og atrioventrikulærknuden. Sinusknuden ligger subepicardialt i vinklen mellem v. cava superior og højre atrium mens AV knuden ligger i septum i højre atrium - lige over trigonum fibrosum. Purkinjefibrene starter lige under AV knuden og fører impulsen ned gennem trigonum fibrosum som det His’ske bundt, som herefter splittes op til hver sin ventrikel og udbredes subendocardielt til ventrikelvæg og papillærmuskler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv Vena Azygos systemet.

A

Består af V. azygos, V. hemiazygos og V. hemiazygos accesoria. Drænerer thoraxvægen og bagerste del af mediastinum. Danner en anastomose mellem V. cava inf. og sup. uden om hjertet, og danner desuden en anastomose mellem disse store vener og vener fra hvirvelsøjlen.

V. azygos: - størst, højre side - løber bag oesophagus, til højre for ductus thoracicus og aorta thoracica, tæt opad højre lunge. –> Svinger over højre hovedbronchie –> Til v. cava sup. (i niveau med T4-T5)

V. hemiazygos og hemiazygos accessoria: - danner tilsammen en longitudinel stamme på venstre side - stor variation

Hemiazygos: Ascenderer op til T8 –> Svinger over columnas forside (bag aorta, oesophagus og ductus thoracicus) til v. axygos.

Hemiazygos accessoria: Descenderer fra T1 til T8 –> Til V. hemiazygos/direkte til v. azygos

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv aorta’s relationer i Thorax.

A

Aorta ascendens - i mediastinum medium: Fortil – auricula dxt., truncus pulmonalis, pericardiet, højre lunge og pleura, thymus
Bagtil – a. pulmonalis dxt., hø. hovedbronchie, sinus transversus pericardii, ve. atrium

Arcus aortae - i mediastinum superius: Højre side – bagtil ligger trachea og oesophagus. Venstre side – krydses af n. phrenicus sin., n. vagus sin., rr. cardiaci n. vagi sin., nn. cardiaci fra grænsestrengen, venstre lunge. Nedadtil, i konkavitet – truncus pulmonalis’ deling, venstre hovedbronchus, n. laryngeus resurrens sin.

Aorta descendens - I mediastinum posterius: Bagtil – Columnae thorakalis (først lidt til venstre, til sidst i midtlinien). Ductus thoracicus og v. hemiazygos (venstre) og v. azygos (højre). Fortil – venstre hovedbronchus, pleura og venstre lunge, pericardium (venstre atrium), nedad til oesophagus. Opadtil ligger den til venstre og lidt foran oesophagus, nedadtil bag oesophagus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv oesophagus relationer i thorax.

A

Relationer: - I mediastinum superius: Fortil – trachea, bifurkatur, nn. laryngi recurrentes (i fure lateralt) Bagtil – Columna thorakale. Højre – pleura og højre lunge, v. azygos (buer ind mod v. cava. sup.) Venstre – a. carotis comm. sin., a. subclavia sin., aortabuen, aorta thoracica, n. recurrens sin., pleura og venstre lunge.

I mediastinum posterius Fortil - pericardiet/venstre atrium Bagtil – (fra ve. mod hø.) Aorta thoracica, v. hemiazygos, ductus thoracicus, v. azygos, samt Columna thoracalis. Lateralt – Pleura og lunger

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv endocardiet mikroskopisk.

A

Endocardiet består af det egentlige endocardium, og et subendocardielt lag:

Egentlige endocardium: Lag af tæt bindevæv - inkl. mange elastiske fibre og bundter af glatmuskulatur.

Subendokardialt lag: Løsere bindevæv - Inkl. kar, nerver og dele af impulsledningssystemet. Nedbinder endocardie til myocardie og fortsætter mellem muskelfibrene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv epicardiet mikroskopisk.

A

Epicardiet = Pericardium serosum’s lamina visceralis = serøs hinde - et lag mesothelceller - submesothelialt bindevæv, inkl. koronarkar, nerver og fedtvæv (især langs kar)

16
Q

Beskriv myocardiet i atrier og ventrikler.

A

Generelt for myocardiet: hjertemuskelfibre bundet sammen af bindevæv.

Atrier: Mange elastiske fibre - Myoendokrine celler = specielle hjertemuskelceller med atriale granula der secenerer ANP (atrialt natriuretisk peptid der medfører at BT sænkes) - Trabekulær struktur i dele af atrierne (atrium proprium dxt., samt auricula dxt./sin.)

Ventrikler: - tykkere, arrangeret i spiralforløb - Trabeculae carneae (endocardiebeklædte muskelfiberbundter) - Mm. papillares - Få elastiske fibre.

17
Q

Beskriv hjerteklapperne, anuli fibrosum og trigonum fibrosum mikroskopisk.

A

Hjerteklapper: Folder af endocardium. Central plade af tæt bindevæv (mod ventriklerne og lidt elastisk). Mod atrier/blodkar er der også løsere og mere elastisk bindevæv, som fungerer stødabsorberende NB! Avaskulære, evt. lidt blodkar perifert.

Anuli fibrosi: Tæt fibrøst bindevæv. Udgør tilhæftning af cuspis, fligklapperne.

Trigona fibrosum: Tæt fibrøst bindevæv, evt. fibrøst brusk. Penetreres af det His’ske bund.

18
Q

Beskriv den histologiske opbygning af en alveole.

A

Omgivet af en alveolevæg mellem to naboalveoler. Den består af et bindevævslag, der på hver side, ud mod alveolerummet, er beklædt med epithel. Bindevævslaget indeholder kollagene og elastiske fibre der danner et fletværk, hvor de pulmonære alveoler bugter sig. Kapillærerne anastomoserer og danner et tæt kapillærnet. Bindevævet indeholder desuden fibroblaster, makrofager, mastceller, lymfocytter og plasma celler. Naboalveoler kan kommunikere via. alveolære porer. Epitelet er type I-pneumocytter og type II-pneumocytter, samt alveolære makrofager.

19
Q

Beskriv pleura i lungerne.

A

Består af et visceralt blad: pleura pulmonalis, og et parietalt blad: pleura parietalis, der adskilles af cavum pleurae.

Pleura pulmonalis: beklæder overfladen af lungen. Består af et lag af mesothel, hvis celler hviler på et tyndt lag kollagent bindevæv. Det fortsætter i dybden i et tykkere lag bindevæv, der primært indeholder elastiske fibre og som er sammenhængende med bindevævet i interlobære, intersegmentale og interlobulære septa i lungen.

Pleura parietalis: består ligeledes af mesothel med underliggende bindevæv, men er tykkere og mere fibrøs.

20
Q

Navngiv og definer de makroskopiske strukturer (ostier, muskulære strukturer etc) der kan erkendes i det opklippede højre atrium?

A

Sv.: Ostium venae cavae sup et inf – indmundingerne af de to vener. Sinus venarum cavarum – det glatvæggede bageste fælles indmundingsområde for vena cava sup. et inf. Crista terminalis – grænsen mellem sinus venarum cavarum og det egentlige atrium. Ostium atrioventriculare dxt med valva tricuspidalis. Fossa ovale – det lukkede føtale foramen ovale (forbindelsen mellem de to artrier). Ostium sinus coronarii – inløbet af hjertets venøse blod fra sinus coronarius. Auricula dxt. – tyndvægget udposning på atriet fortil. Musculi pectinati – parallelt forløbende muskelkamme forløbende fra crista terminalis frem mod ostium atrioventriculare dxt.

21
Q

Angiv kort blodets passage gennem hjertet hos fosteret.

A

Sv.: Størstedelen af det iltede blod fra vena cava inf. ledes via foramen ovale direkte til venstre atrium og videre til det store kredsløb. Via vena cava sup. kommer venøst blod til højre atrium. Det vil til dels opblandes med det iltede blod. Størstedelen passerer til højre ventrikel og videre enten ud i lungekredsløbet eller direkte via ductus arteriosus til aorta – med indmunding under afgangen af karrene til hoved og overextremiteter. Fra lungen vender venøst blod tilbage til venstre atrium via v. pulmonalis.

22
Q

Beskriv kort en type 1 og type 2 pneumocyt.

A

Sv.: Type 1: Helt affladigede celler som dækker det meste af alveoleoverfladen. ca 0,1 μm i tykkelse. Få organeller.
Type 2: Enkeltliggende, kubiske celler (lig Claraceller) med lipidholdige, ”lamellære” sekretkorn, veludviklet rer og golgi. Producerer surfactant.

23
Q

Hvad forstås ved en ”alveole gang” (ductus alveolares)?

A

Sv.: Fortsættelsen af en respiratorisk bronchiole, hvor væggen mest består af alveoleindmundinger og der kun findes korte segmenter bronchiole epitel tilbage. Dette består primært af Claraceller.

24
Q

Omslagsfolden mellem det viscerale og parietale blad af pericardiet danner to steder en ”sinus”. Navngiv disse og angiv deres beliggenhed.

A

Sv.: Sinus obliquus ligger på hjertets bagside og begrænses af omslagsfolden mellem det viscerale og parietale blad af pericardiet i relation til vena cava sup. og inf samt de fire pulmonalvener. Sinus transversus har afgangen af aorta og truncus pulmonalis fortil og indløbet af v. cava sup og vena pulmonalis (sup inf) bagtil.

25
Q

Navngiv og angiv beliggenheden af højre lunges flader, kanter og fissurer.

A

Sv.: Facies mediastinalis vender medialt mod strukturerne i mediastinum. Facies costalis udgør resten af circumferensen og vender mod thoraxvæggen, mens facies diaphragmatica vender nedad mod diaphragma. Margo anterior adskiller facies costalis og mediastinalis fortil mens margo inferior adskiller facies costalis og diaphragmatica.
Fissure obliqua forløber skråt nedad medialt og opdeler lungen i en øvre og underlap. Fissura horisontalis deler den øvre lap i en overlap og en mellemlap.

26
Q

Benævn de strukturer der findes i mediastinum posterius.

A

Sv.: Esophagus, nn vagi, aorta, vv azygos og hemiazygos, ductus thoracicus, lymfeknuder og truncus sympaticus

27
Q

Hvor forekommer der myo‐endokrine celler i hjertet? Navngiv sekretionsproduktet og angiv funktionen af dette.

A

Sv.: Atrialt natriuretisk peptid (ANP) findes i hjertemuskelcellerne i atrierne – primært højre. ANP frigives ved øget strækning af hjertemuskelcellerne og har en diuretisk (øget NaCl og væskeudskillelse i nyrerne) og blodtrykssænkende effekt.