Historie Flashcards

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

Hva er et dynasti?

A

Dynasti er en arvefølge av herskere eller statsoverhoder, som tilhører den samme familien og som varer i flere generasjoner.
Ordet dynasti blir også brukt til å beskrive perioden som en familie hersket. I utvidet forstand blir begrepet også brukt om ledelse av familiefirma, mafiafamilier, ledende familier i politiske partier og lignende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er et mausoleum?

A

Et mausoleum er en bygning hvor ett eller flere avdøde mennesker er stedt til hvile. Ordet kommer fra den persiske satrapen Mausolos, som fikk bygget en monumental grav for seg selv, kjent som mausoleet i Halikarnassos.
De jordiske restene kan ligge i sarkofager, under gulvet eller i nisjer i vegg, eller det kan være urner som er satt inn i et columbarium.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er en satrap?

A

Satrap («beskytter av landet») var navnet som ble gitt til guvernørene i provinsene i de antikke persiske Akamenide- og Sassanideimperiene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva betyr arkaisk?

A

arkaisk
adj. arkaisk ( a2) [ɑɾˈkɑːɪsk] som tilhører fortiden, gammeldags
en arkaisk uttrykksmåte
et arkaisk språk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

I hvilken tidsperiode var senantikken?

A

Senantikken er et begrep for å beskrive den historiske tidsepoken som dekker overgangen mellom antikken og middelalderen, både for Europa og for landene rundt Middelhavet. Begrepet ble skapt på begynnelsen av 1900-tallet av den østerrikske kunsthistorikeren Alois Riegl. Perioden plasseres som regel fra begynnelsen av keiser Diokletians styre ved 284 e.Kr. og fram til de muslimske erobringene, grovt regnet fra år 300 til år 600. Perioden også tenkes å dekke fra slutten av Romerrikets krisetid på 200-tallet (ca. 235-284) og fram til reorganiseringen av Østromerriket (eller Det bysantinske riket) under keiser Herakleios (død 641), og samtidig de muslimske erobringene på 600-tallet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Når var Middelalderen?

A

Middelalderen (latin: medium aevum eller media ætas) er en periode i europeisk historie som strekker seg fra antikkens avslutning til tidlig moderne tid eller renessansen. Innen politisk historie har det vært vanlig å tidsfeste den mer presist til 476–1453, med henholdsvis det vest- og østromerske rikes fall som ytterpunktene.

I dag brukes det vanligvis om perioden ca. 500–1500. Omskiftningene som markerer innledningen til middelalderen er Vestromerrikets fall, folkevandringene og kristendommens voksende innflytelse. Avslutningen av middelalderen skyldes den samlede effekt av endringene på 1400–1500-tallet, som skyldtes boktrykkerkunsten, reformasjonen, europeernes oversjøiske reiser, ildvåpnene og østromerrikets fall (1453).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly