Historie Flashcards

1
Q

Innholdsbegrep

A

spesifikke begreper knyttet til en historisk periode. Feks i forhold til den kalde krigen; jernteppe, terrorbalanse, atom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nøkkelbegrep

A

Ikke knyttet til en bestemt tid eller sted i perioden, og kan brukes uavhengig av tema. Eksempler; tid, endring, årsak, kilde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

hva er den industrielle revolusjon?

A

Den industrielle revolusjon er en betegnelse for den hurtige industrialiseringen som begynte i Europa på slutten av 1700-tallet, og de forandringene i samfunnsforholdene som fulgte med denne. Begrepet er særlig brukt om industrialiseringen i England på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet.

Den industrielle revolusjon var ingen brå overgang fra tradisjonelt håndverk til industriproduksjon, men en gradvis omlegging til moderne produksjons- og samfunnsforhold. Samtidig som fabrikkproduksjonen brøt igjennom, ble også moderne samferdselsmidler som jernbane, kanaler og dampskip utviklet. I industrien ble mange varer, som for eksempel tekstiler, så billige at folk i stor utstrekning fant det hensiktsmessig å kjøpe dem istedenfor å lage dem selv.

Etterspørselen etter arbeidskraft til industrien var stor, og menn som var blitt overflødige i tradisjonelle næringer, fikk arbeid i den nye industrien. Det gjaldt også mange kvinner og barn, som tidligere produserte forbruksvarer i husholdene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

ny industriell revolusjon

A

Betegnelsen «en ny industriell revolusjon» blir brukt om den omfattende rasjonaliseringen av industrien som foregikk i mellom- og etterkrigstiden, og om den utviklingen som oppstod ved bruk av ny teknologi. Dette er imidlertid forandringer innenfor en allerede eksisterende industri, og navnet industriell revolusjon bør helst reserveres for overgangen fra et førindustrielt til et industrielt samfunn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

nasjonalisme

A

Nasjonalisme er en politisk ideologi som henspiller på at folk skal ha selvbestemmelse i sin egen stats dannelse og forsvar av absolutt suverenitet. At de fleste av Europas statsgrenser gjenspeiler befolkningens etnisitet, viser i hvilken grad nasjonalistisk ideologi har hatt gjennomslagskraft uavhengig av om man tar nasjonalismen for gitt verdimessig, normativt eller ikke.

Selv om begrepet er yngre er det bred enighet om at Nasjonalismen i sin nåværende form oppsto under den franske revolusjon og spredte seg til resten av verden i løpet av de drøye 200 årene som er gått siden revolusjonen. Det er ofte debattert i hvilken grad tilsvarende patriotiske følelser forut for nasjonalismen på 1800-tallet kan begrunne og legitimere nasjonalismen som ideologi, likevel er det enighet om at som politisk massebevegelse fikk nasjonalismen først betydning på 1800-tallet. Det har historisk vært snakk om to hovedretninger innen nasjonalisme: liberal nasjonalisme og etnonasjonalisme. Kan være ekskluderende

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

versailles-traktaten

A

Versailles-traktaten var en fredsavtale som ble sluttet mellom de allierte og Tyskland etter første verdenskrig. Den ble undertegnet i Versailles utenfor Paris 28. juni 1919 og trådte i kraft fra 20. januar 1920.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly