geografi Flashcards

1
Q

Hva er et annet ord for befolkningslære? Hva handler det om?

A

Et annet ord for befolkningslære er demografi. Demografi handler om læren om befolkningens vekst og antall. Ordet betyr å beskrive folket, og forholdet mellom utvikling og levekår regnes også som demografi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Når nådde folketallet i verden 1 milliard? Hva er prognose til framtida?

A

Folketallet i verden rundet 1 milliard omkring år 1830. Prognosene for fremtiden er at det vil bli en stabilisering på i underkant 10 milliarder mennesker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er dødsrate?

A

Dødsrate er antall døde i promille eller prosent av en gitt folkemengde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er fødselsrate?

A

Fødselsrate er antall fødte i prosent eller i promille av en gitt folkemengde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar forskjellen mellom naturlig tilvekst og befolkningstilvekst.

A

Forskjellen mellom naturlig tilvekst og befolkningstilvekst er at naturlig tilvekst bare tar med faktorer som døde og fødte, mens befolkningsvekst også tar med innvandring og utvandring. Befolkningstilvekst kan være en fin oversikt til hvert enkelt land, men på verdensbasis er det naturlig tilvekst som er de eneste faktorene til økning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvor stor er den prosentvise befolkningsveksten per år i Norge?

A

Den prosentvise befolkningstilveksten per år i Norge ligger på 0,1%, og mesteparten av veksten skyldes innvandring. Dette blir totalt en økning på ca. 60 000 personer årlig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

naturlig tilvekst

A

Naturlig tilvekst er fødselsrate minus dødsrate som gir et fødselsoverskudd. Dette er hva som brukes på verdensbasis fordi vi ikke har innvandrere til jorda, og relativt få utvandrer( astronauter, men de kommer vanligvis tilbake) Overskuddet befolkningen selv produserer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Befolkningsvekst

A

Befolkningsvekst er fødselsrate-dødsrate+innvandring-utvandring. Dette er en måte for å måle befolkningen på som fungerer godt innenfor landegrenser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Samlet fruktbarhetstall

A

Samlet fruktbarhetstall er hvor mange barn i gjennomsnitt hver kvinne føder i løpet av sine fødedyktige år(15-49) dersom vi regner med at fødselsratene holder seg konstant. Vi finner ikke ut det eksakte fruktbarhetstallet før et kull er ferdig med sin fødedyktige alder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva mener vi med reproduksjonsnivået? Hva er tallet i Norge i dag på?

A

Reproduksjonsnivået er antall barn hver kvinne i gjennomsnitt må føde for at folketallet skal holde seg stabilt(vi ser bort ifra innvandring og utvandring) . Hver kvinne må føde en jente og dermed erstatte seg selv. Egentlig trenger hver kvinne å føde 2,1 barn for å gi vekst, men siden noen kvinner dør før de føder, og at det er en tendens til å bli født flere gutter en jenter trenger vi i Norge et reproduksjonsnivå på ca. 2,08 for å være på den sikre siden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er spedbarnsdødelighet? Hva er det en indikator på?

A

Spedbarnsdødelighet er døde i alderen 0 til 1 år i promille per 1000 fødte. Spedbarnsdødelighet er den viktigste indikatoren når vi sammenligner helse og levekår i forskjellige land.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva menes med befolkningsteori?

A

Med befolkningsteori menes en teori om hvordan befolkningen kommer til å utvikle seg i fremtiden og hva slags konsekvenser dette eventuelt vil ha.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Befolkningsteorier

A
  • Thomas Malthus la frem en teori i 1798 om befolkningsvekst. Han mente veksten ville resultere i høyere dødsrate og mindre vekst i befolkningen fordi matproduksjonen ikke ville kunne følge utviklingen i befolkningen. Dette ville føre til hungersnød. Han mente også at fattige fikk for mange barn, noe som førte til at de bare ville bli mer fattige. Han la skylden på dem for den store befolkningsveksten.
    • Forskeren Esther Boserup mente at med befolkningsveksten ville det også komme økt kunnskap, bedre teknologi og høyere arbeidskunnskap, som videre ville føre til at matproduksjonen ville øke i takt med folketallet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilke hindringer mente Malthus kunne begrense befolkningsveksten? Nevn noen av dem.

A

Naturlige hindringer som: krig, epidemier og hungersnød

Forebyggende hindringer som: Tiltak for barnebegrensning som abort, prevensjonhøyere ekteskapsalder og seksuell avholdenhet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvordan kunne befolkningsveksten virke på matproduksjonen, ifølge Boserup?

A

Forskeren Esther Boserup mente at med befolkningsveksten ville det også komme økt kunnskap, bedre teknologi og høyere arbeidskunnskap, som videre ville føre til at matproduksjonen ville øke i takt med folketallet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvem er de såkalte ny-malthusianerne?

A

Ny-malthusianerne er tilhengere av malthus og holder fast ved at det er den raske befolkningsutviklingen som er årsaken til fattigdom og mangel på økonomisk utvikling i dag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hva menes med uttrykkene «befolkingsbombe» og «befolkningseksplosjon»?

A

Med disse utrykkene menes en stor økning av barnefødsler over en kort periode. At det plutselig blir født mange flere ett år for eksempel.

18
Q

Hva hevder motstandere av det malthusianske synet?

A

Motstanderne av det malthusianske synet mener at befolkningsproblemer er resultatet av feil politikk, da særlig den urettferdige fordelingen av ressurser i verden. Folk blir ikke fattige fordi de får barn, men får barn fordi de er fattige. De fattige landene får ikke bedret sin økonomi fordi de stadig blir utnyttet av de rikeste landene.

19
Q

Hva menes med setningen «Folk blir ikke fattige fordi de får mange barn, men de får mange barn fordi de er fattige»?

A

Setningen mener at folk ikke blir fattige av å få mange barn, men at de får mange barn nettopp fordi de er fattige. Dette er fordi mange barn er en slags økonomisk sikkerhet for foreldrene når samfunnet svikter. I mange av disse landene har man ikke ordninger som pensjon, og mange barn er nødvendig for å overleve når man blir gammel. Det er billigere arbeidskraft, og man kan forsørges senere. I tillegg når man har dårligere levekår trenger man å få mange barn for å øke sjansene til at noen av dem vokser opp og blir voksne.

20
Q

Forklar begrepet den demografiske overgangen.

A

Den demografiske overgangen er en forenklet modell av hvordan fødselsrate og dødsrate i et land endrer seg når landet utvikler seg sosialt og økonomisk. Den demografiske overgangen består av fire faser, og noen mener også at det er en femte fase som kalles demografisk treghet.

21
Q

Hvor mange faser har vi av den demografiske overgangen?

A

Den demografiske overgangen består av fire faser, og noen mener også at det er en femte fase som kalles demografisk treghet.

22
Q

Hva skjer i den første fasen i den demografiske overgangen, og hvorfor? Hvor ligger de fleste landene som er i denne fasen?

A

I fase 1 i den demografiske overgangen har smittsomme epidemier og hungersnød stor påvirkning på befolkningen. Spedbarnsdødeligheten er svært høy og både fødsels og dødsraten er også høy. Allikevel blir det lav befolkningsvekst, og folk får flere barn for å få en sikrere økonomisk hverdag. Folk dør fordi det er lav helsetilstand og folk blir født fordi foreldrene vil sikre sin egen fremtid + at de vil sikre at noen av barna overlever. Det er ingen land i fase 1 i verden i dag, men alle land startet i denne fasen i utgangspunktet.

23
Q

Hva skjer i den andre fasen i den demografiske overgangen, og hvorfor? Hvor ligger de fleste landene som er i denne fasen?

A

I den andre fasen i den demokratiske overgangen avtar dødsraten fordi landet utvikler seg økonomisk og helsetilstanden blir bedre. Flere barn vokser opp, og fødselsraten holder seg som før. Dette er på grunn av de økonomiske og de sosiale grunnene. I tillegg har kulturen og tradisjonene mye å si, det som er vanlig blant befolkningen fortsetter vanligvis. Den naturlige tilveksten øker mye i denne perioden, og de fleste landene som ligger i denne fasen er i hovedsak i sentral-Afrika.

24
Q

Hva skjer i den tredje fasen i den demografiske overgangen, og hvorfor? Hvor ligger de fleste landene som er i denne fasen?

A

I fase 3 avtar fødselsraten, mens dødsraten fortsetter å synke (ikke like fort og mye som før). Grunnen til dette er at de billigste og mest effektive metodene som bedre hygiene og sosialforhold allerede er innført, og det er få tiltak som kan gjøres for å bedre forholdene. Familiene får en større økonomisk trygghet og de er ikke lenger avhengige av mange barn for å overleve, og foreldrene er relativt sikre på at barna deres vil vokse opp.
Bedre og mer utdanning fører til aktiv familieplanlegging blant kvinner og de får færre barn, ettersom de er opptatt av sin egen karriere.

Noen ganger er det også land som innfører befolkningspolitikk som påvirker fødselsraten. Mexico, Sør-Afrika og Indonesia er noen av landene som er i denne fasen i dag.
25
Q

Hva skjer i den fjerde fasen i den demografiske overgangen, og hvorfor? Hvor ligger de fleste landene som er i denne fasen?

A

I den fjerde fasen er både fødselsraten og dødsraten lav. Dermed blir den naturlige tilveksten liten. Mange industriland er i denne fasen som Thailand, Brasil og Kina. Kvinner tar utdanning og planlegger familielivet. Barn er heller en utgiftspost enn en inntektskilde. Levealderen øker samtidig som dødsraten stiger. Derfor må fødselsraten øke igjen for å få en vekst.

26
Q

Hva mener demografer med den femte fasen i den demografiske overgangen, og hvorfor? Nevn noen landene som er i denne fasen.

A

Den femte fasen regnes ofte som den fasen der utviklingen blir negativ. Den naturlige tilveksten blir negativ og land som er i denne fasen er Tyskland, Russland og Japan.

27
Q

Hvorfor har ikke Afrika hatt samme reduksjon i fruktbarheten som andre verdensdeler?

A

Afrika har ikke hatt samme reduksjon i fruktbarhet fordi det er en tradisjon å få mange barn og det gir økonomisk og sosial sikkerhet.

28
Q

Forklar hva vi legger i betegnelsen demografisk treghet.

A

Når det kan ta mange år før vi ser konsekvensene av slik det er nå. Folketallet vil øke selv om fødselsraten synker fordi det er mange yngre i forhold til eldre som vil få barn etter hvert.

29
Q

Hva mener demografene med begrepet «baby-boom»?

A

Med baby boom menes det en periode hvor veldig mange barn blir født i forhold til før. For eksempel de høye fødselstallene etter andre verdenskrig ettersom mange par ventet med å etablere seg før krigen var over.

30
Q

Når omtrent gikk Norge inn i fase 2 i den demografiske overgangen? Hva lettet befolkningspresset i Norge i den andre fasen i den demografiske overgangen?

A

Norge gikk inn i fase 2 i den demografiske overgangen omkring år 1800. Det som lettet presset i den andre fasen i Norge var at så mange som 800 000 personer utvandret til Amerika hovedsakelig.

31
Q

Hvor stor del av befolkningstilveksten i Norge utgjøres av naturlig tilvekst?

A

Ca. 30 % av befolkningstilveksten skyldes naturlig tilvekst, mens 70% skyldes innvandring.

32
Q

Hvor stor prosentandel utgjør eldre over 67 år i Norge?

A

Andelen over 67 år i Norge er på 135, men det forventes å stige til 22% i 2050.

33
Q

Hva ligger i begrepet eldrebølgen? Nevn og forklar årsakene og konsekvensene til det.

A

Eldrebølgen betyr at det vil bli mange eldre i forhold til yngre i fremtiden. Grunnen til dette er at folk lever lenger og dermed vil være eldre lenger. Det kommer til å være færre yngre noe som kan skape problemer. For hvem skal passe på de eldre og kommer vi til å få nok arbeidskraft til å gjøre de andre oppgavene i samfunnet? De yngre blir nødt til å jobbe mer, fordi det er flere folk som krever mat og andre behov må også dekkes.

34
Q

Hvor høy er forventet levealder i Norge for kvinner og menn?

A

Forventet levealder for kvinner er 82 år og for menn er det 78 år.

35
Q

Hvilken aldersgruppe av kvinner har størst fødselshyppighet i Norge?

A

Kvinner i alderen 30-34 år har størst fødselshyppighet.

36
Q

Hva er den beste indikatoren når vi vil sammenligne helse og levekår i forskjellige land?

A

Den beste indikatoren er spedbarnsdødelighet fordi det viser hvor gode helsetilbud det er i samfunnet.

37
Q

Hvor stor er forskjellen i levealder mellom Oslo øst og Oslo vest?

A

I øst er levealderen for menn 7 år mindre, og for kvinner 4 år mindre enn i vest-delen av Oslo.

38
Q

Hva mener vi med befolkningsstruktur?

A

En oversikt som viser hvor stor andel av befolkningen som er i de forskjellige alderskategoriene. Delt opp i kvinner og menn.

39
Q

Beskriv forskjellen mellom en alderspyramide i et u-land og i et i-land.

A

I-landet vil ha relativt få barn som blir født, og en stor andel eldre. U-landet vil ofte ha høy på fødselsdelen, men stadig synkende mens vi kommer lenger opp i pyramiden.

40
Q

Forklar og gi eksempler på antinatalistisk- og pronatalistisk befolkningspolitikk.

A

Antinatalistisk politikk er tiltak som er med på å begrense fødselstallene. Eksempel er i Kina der de har innført en ettbarnspolitikk, der kun ett barn er lov. Dersom man får flere barn blir man straffet økonomisk. Denne politikken har ført til at mange barn har blitt skjult eller drept, da særlig jenter ettersom det er mer populært å få gutter. Dette fører til mannsoverskudd, noe som betyr at mange kinesiske menn ikke vil finne seg maker.

Pronatalistisk politikk er tiltak som er med på å øke befolkningstallet. Man oppmuntrer til flere fødsler gjennom for eksempel fødselspermisjon, økonomisk støtte og utbygging av barnehageplasser.
41
Q

Gi eksempler på befolkningspolitikk i Norge.

A

Fødselspermisjon, barnetrygd og utbygging av barnehageplasser.

42
Q

Begrepet «land grabbing»: årsaker og konsekvenser. Land rammet.

A

Land grabbing er når fremmede nasjoner eller private investorer kjøper eller leier jordbruksarealer. Landene trenger kanskje mer mat på grunn av høyt matbehov. Noe positivt er at det blir flere jobber, men det er mye negativt også. Regnskogen blir spesielt utsatt, lokalbefolkningen blir flyttet og nedprioritert og det kan ødelegge sårbare økosystemer.