Het oog Flashcards
Het oog
Het oog zet lichtgolven (elektromagnetische energie) om in neurale signalen via visuele transductie, die plaatsvindt in de retina. Fotoreceptoren, bestaande uit staafjes en kegeltjes, doen het werk.
- Staafjes (125 mil): Zien in het donker, geen kleur
- Kegeltjes (7 mil): Zien van kleur, vooral actief in de fovea (glee vlek)
Transductie in het oog
Transductie is de omzetting van licht in neurale signalen, die plaatsvindt in de retina. Fotoreceptoren in de retina zetten lichtenergie om in neurale impulsen die de hersenen kunnen verwerken.
Fotoreceptoren
Fotoreceptoren zijn gespecialiseerde neuronen die lichtenergie omzetten in neurale impulsen. Er zijn twee soorten: staafjes en kegeltjes.
Staafjes
Staafjes (125 miljoen) zorgen voor zicht bij weinig licht, maar kunnen geen kleuren waarnemen. Ze zijn belangrijk voor het zien in het donker.
Kegeltjes
Kegeltjes (7 miljoen) zijn verantwoordelijk voor het waarnemen van kleuren. Ze bevinden zich voornamelijk in de fovea (gele vlek) en worden geactiveerd bij kleurwaarneming.
Waarom zien we ‘s nachts geen kleuren?
’s Nachts zien we vooral met staafjes, die geen kleuren kunnen waarnemen. Kegeltjes, die voor kleurwaarneming zorgen, worden bij weinig licht niet geactiveerd.
Licht activeert de cellen van het netvlies vanuit de volgorde:
De staafjes en kegeltjes -> de bipolaire cellen -> ganglioncellen
Als je 30 sec. naar een rode vaas kijkt en daarna naar een wit vel papier, dan zie je een groenig nabeeld van de vaas. Dit wordt verklaar door de
opponent-procestheorie.
Dit is het idee dat cellen in het visuele systeem kleuren in complementaire (tegengestelde) paren verwerken, zoals rood of groen of geel en blauw.
opponent-procestheorie
Dit is het idee dat cellen in het visuele systeem kleuren in complementaire (tegengestelde) paren verwerken, zoals rood of groen of geel en blauw.
Visuele cortex (zien met de hersenen)
De visuele cortex in de hersenen vormt visuele beelden op basis van informatie van de oogzenuw. Hier worden visuele sensaties zoals kleur, vorm, omtrek en beweging verwerkt.
Sensatie van helderheid
De helderheid van een beeld wordt veroorzaakt door de intensiteit (sterkte) van het licht. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid licht die de retina bereikt.
Signaaldetectietheorie
volgens de signaaldetectietheorie is sensatie afhankelijk van de kenmerken van de stimulus, de achtergrondstimuli en de detector.
Bijvoorbeeld: vanwege de achtergrondstimuli is het minder waarschijnlijk dat je iemand hoort roepen in een drukke straat, dan in een verlaten park.
Waarom is het minder waarschijnlijk dat je iemand hoort roepen in een drukke straat dan in een verlaten park
Doordat zintuigen op hun eigen manier informatie doorsturen naar de hersenen, ontstaan er verschillen in sensaties.
Achtergrondstimuli
Elektromagnetisch spectrum
het gehele spectrum van elektromagnetische energie, inclusief radiogolven, röntgenstralen, microgolven en zichtbaar licht.
Visueel spectrum
het kleine stukje van het elektromagnetische spectrum waarvoor onze ogen gevoelig zijn.
Trichromatische theorie
kleuren worden waargenomen door drie verschillende typen kegeltjes die gevoelig zijn voor licht in de rode, blauwe en groene golflengten. Dit verklaart de kleurverwerking in de kegeltjes. Blauwe lucht?
Opponent-procestheorie
geeft een verklaring voor negatieve nabeelden, een verschijnsel dat te maken heeft met tegengestelde of complementaire kleuren. Zoals rood en groen, of geel en blauw. Verklaart wat er in de bipolaire cellen verder gebeurt.