Hest -infektiøse Flashcards
Ætiologier ved bronkopneumoni hos hest
- Streptococcus equi spp. Zooepidemicus!(langt den vigtigste)
- Pasteurella spp.
- Actinobacillus spp.
- Klebsiella spp.
- E. Coli
- Staphylococcus spp.
- Pseudomonas spp.
- Anaerobe(ofte forbundet med alvorlige bronchopneumonier/abscesser)
symptomer ved hhv. mild og alvorlig pneumoni hos hest
Ved mild pneumoni: næseflåd, hoste under og efter arbejde, nedsat præstation
Ved svær pneumoni: feber anoreksi, vægtab, tachypnø, dyspnø, pleurodyni(smerte ved palpation af intercostale områder, abducerede albuer og stiv gang)
diagnostik ved pneumoni hos hest
Diagnose: Der auskulteres og høres forstærkede eller forandrede lungelyde; knirkelyde, pipelyde, rallelyde, bronchøs respiration eller dæmpede lungelyde(væske). Forandringer ligger som oftest ventralt. Der kan bruges en re-breathing- bag(plasticpose omkring mulen) som diagnostisk redskab, da afficerede heste vil begynde at hoste ret hurtigt.
De kliniske tegn og auskultation vil som regel kunne stille diagnosen, men man gerne lave yderligere parakliniske tests for at kunne fastsætte agens mhp. CFU og resistens
Parakliniske undersøgelser:
Endoskopi: Man ser mukopurulent flåd i trachea.
TA(Tracheal aspirat): for at lave mikroskopisk undersøgelse: er der neutrofili, forøget celletal eller intracellulære bakterier Mikrobiologisk undersøgelse: hvilken bakterie er det og hvor slemt er det (CFU og resistens)
Ultralyd: se forandringer i pleura (fibrinaflejringer, fortykkelser/hævelser og væske.
behandling af penumoni hos hest
Behandling: Ved Gram positiv infektion(Streptococcus equi spp. Zooepidemicus) gives der penicillin(denne er som regel 1. Valg fordi der oftest er G+ involveret). Ved Gram negativ infektion gives der Sulfa/TMP. Har man mistanke om anaerobe(ex. Absces) gives der metronidazol. I kombination gives NSAID(ex. Metacam) og evt. steroider(clenbuterol- udvider bronchierne). Er hesten svært afkræftet han det gives støttende væsketerapi og sondefodring
komplikationer ved pneumoni og behandling
Diarre som følge af antibiotikabehandling, abscesser(21,6%) er langt den hyppigste komplikation, men man kan også se: bronchopleurale fistler(6,5%), adhærencer til thoraxvæg(7,2%), pericarditis(2,6%) og laminitis(1,3%).
Hvis der har været ilagt katetre i lang tid, kan der udvikle sig phlebitis og trombedannelse i jugularvenerne.
hvilke patogener og infektionsrute ses ved pneumonier hos føl under 1 mdr.
Oftest erhvervet under drægtigheden som sepsis eller perinatalt(hæmatogent ascenderende via navleporten efter fødsel);
E. Coli, Klebsiella spp., actinobacillus equuli, salmonella spp, streptococcus spp.
Hvis føllet har været stresset under fødslen og aspireret meconium eller amniomvæske så vil det give mekaniske luftvejsproblemer og danne grobund for sekundære infektioner.
Det er påvist at infektioner af hoppen med EVA og EHV-1 og EHV-4 under drægtigheden giver pneumoni hos føllet
Patogener hos føl 1 - 6 mdr.
Streptococcus equi spp. Zooepidemicus og Rhoducoccus equi er langt de hyppigste, Men der kan også ses infektioner med: Actinobacillus spp. B. bronchiseptica, E. Coli, Klebsiella, Pasteurella spp., Pseudomonas spp., Stafylococcus spp.
kliniske tegn på pneumoni hos nyfødte føl
Nyfødte føl: Viser sjældent tegn, selv ved svære tilfælde. Men man kan evt finde dyspnø eller auskultere rallelyde. Generelt er de nedstemte med nedsat sutterefleks, evt. anoreksi og feber. Meget sjældent har de hoste eller er cyanotiske.
diagnostik og behandling af nyfødte føl
Diagnose: Thorax røntgen, TA, blodprøver og blodgasanalyse(tjekker arteriel iltspænding)
Behandling: Opretholde iltspænding(med nasal ilttilførsel), antibiotika, bronchiedilator(clenbuterol)
klinik ved pneumoni hos ældre føl
viser symptomer relateret til luftvejene: feber, tachypnø, hoste, udspilede næsebor med flåd, nedstemt, anoreksi, ved auskultation høres abnormale lyde. Mens andre symptomer kan være; diarre(her finder man i 50% af tilfældene multifokal enterocolitis og lymfadenitis i GI kanalen ved R. Equi inficerede), kolik, halthed(evt immunologisk), abscesser(især R. Equi) i hud, øjne, nyrer og diverse andre organer.
patogenese ved R. equi-pneumoni hos ældre føl
R. Equi er en G+ fakultativ intracellulær patogen hvis virulens afhænger af tilstedeværelsen af plasmid med VapA-gen, der gør dem i stand til at replikere og overleve indeni makrofager. Bakterien lever i jorden og GI-kanalen og man ser normalt først udbrud i tørre sæsoner eller hos føl der går på jordfolde, da den normalt koloniserer via luftvejene.
diagnostik ved R. equi pneumoni hos ældre føl og inddeling i 3 grupper - tidligt, moderat og svære stadie.
Thorax røntgen, her kan man groft dele føllene ind i tre grupperinger:
Tidligt stadium: Interstitiel pneumoni, ingen abscesser
Moderat stadium: Interstiel pneumoni, < 50% af lungevævet er afficeret, < 5 abscesser, 50% af lungevævet er afficert, >5 abscesser
Blodprøve: vil vise hyperfibrinogenæmi(= højt fibrinogenindhold), neutrofili og forhøjet SAA.
TA til bakteriologisk undersøgelse og PCR
behandling af pneumoni hos ældre føl og prognose
det er svært at penetrere til lungerne og abscesserne heri, derfor bruges der kombinationsbehandling af makrolid(erythromycin) og rifamycin(rifampicin) gives p.o i 4-6 uger- her skal man være obs på den passive overførsel gennem føllets fæces til andre heste inkl. Moderen, der kan give svære Gi-problemer og pludselig død.
Prognose:
reserveret til slet
Hyppigste luftvejsvira (2 stk.) hos hest, og dennes transmission og inkubationstid
Influenza: Orthomyxoviridae, en virus der har høj grad af antigen shift/drift, derfor er den svær at vaccinere imod og giver kun kort immunitet. Der findes en europæisk(H7N7) og en amerikansk(H3N8) variant. Overlever kort udenfor værten og smitter gennem aerosoler. Inkubationstiden er 2 dage
mindre hyppigt:
Herpesvirus: Alphaherpesvirinae, virus har lav antigen drift/shift, og kun EHV-1 og EHV-4 er patogener. Smitter via aerosoler, men kræver tæt kontakt, invaderer T-lymfocytter i lymfeknuder giver viræmi og persisterer i lymfocytter. Inkubationstiden er 1-3 dage. De er et stort problem for man ved ikke hvor mange der er latent inficerede. Man kan vaccinere mod herpesvirus, men vaccinen beskytter ikke mod neurologisk symptomer ved infektion med EHV-1.
klinik ved influenza-virusinfektion i luftvejene hos hest
Høj feber(det første symptom), anoreksi, næseflåd(serøs -> mucopurulent), tør hoste