HC.3 microscopie anatomie longen en luchtwegen Flashcards
bovenste luchtwegen
neus, neusbijholten t/m nasofarynx
onderste luchtwegen
larynx, trachea, bronchi, bronchioli
gasgeleidingssysteem
neus, neusbijholten, (naso)farynx, larynx, trachea, bronchiën, bronchioli
gaswisselingssysteem
bronchioli respiratorii, ducti alveolares, sacculi alveolares, alveoli
neus bijholten
- sinus frontalis
- sinus ethmoidalis
- sinus sphenoidalis
- sinus maxillaris
functie neusbijholten
- het gewicht van de schedel verlagen
- helpen bij de vorming van het stemgeluid en de luchtconditionering
- stootkussen om de hersenen te beschermen
verschil trachea en oesophagus
De trachea heeft hoefijzervormige kraakbeenringen, die de buis openhouden en grotere brokken voedsel in de oesophagus de ruimte geven te passeren. Aan dorsale zijde is geen kraakbeen aanwezig, maar bindweefsel en spieren (musculus trachealis) die de C-vormige kraakbeenring verbindt.
asymmetrisch dichotoom
dubbele aftakkingen waarbij één aftakking kleiner is dan de andere aftakking
onderscheid bronchi en bronchioli
Bronchi hebben altijd hyalien kraakbeen in de wand. In de wand van een bronchus kom je spierweefsel tegen. Naarmate een bronchus kleiner wordt, zit er minder glad spierweefsel omheen. Klierstructuren in de wand ontbreken bij bronchioli. Bij een bronchus ligt altijd een arterie.
opbouw bronchiën en bronchioli
Respiratoir epitheel is pseudogestratificeerd epitheel. Het lijkt meerlagig, maar alle cellen zijn gelegen op het basale membraan. De opbouw van de bronchiën en bronchiolen is steeds hetzelfde. Er is een mucosalaag met trilhaarcellen, slijmbekercellen, basale cellen (stamcellen). neuro-endocriene cellen en club cellen (clara cellen), gladde spiercellen en bij de bronchiën kraakbeen aanwezig. De cellen zitten allemaal op een basaal membraan bestaande uit de lagen: lamina lucida, lamina densa en met daaronder een lamina reticularis, die zich na de geboorte vormt met de leeftijd en verdikt is bij mensen met asthma of rokers. Cellen zijn onderling met elkaar verbonden via tight junctions, adhesive belt, desmosomen en gap junctions.
basale lamina
De basale cellen staan via hemidesmosomen in contact met de basaalmembraan. De tight junctions/adhesive belt gaat/gaat openstaan bij irraties/beschadigingen (bij infecties of asthma). Zo kan er vocht in- en uittreden.
trilharen
Hieronder vallen de microvilli en de cilia. Beide zijn temperatuurafhankelijk waardoor de lucht verwarmd moet worden, hoe warmer de lucht hoe vaker de trilharen zullen slaan. Dit kost energie en is dus ATP afhankelijk.
basale cellen
Stamcellen zijn onder het epitheel te vinden in de basale lamina. Deze stamcellen zijn voornamelijk bedoeld voor club cellen en type 2 pneumocyten. Ze zijn met hemidesmosomen verbonden en staan in contact met het basale membraan.