HC3 - De paradigmatheorie van Kuhn en waarden in de wetenschap Flashcards
Paradigma
Laat zien dat wetenschappers worden gesocialiseerd en beinvloed door de omgeving. Wetenschap is een sociaal proces met alles wat daarbij komt kijken aan hierarchie en belangen etc..
Belangrijk verschil Popper en Kuhn
Meer normatief idee over wetenschap en falsificatie als belangrijk uitgangspunt om de wetenschap verder te brengen. Kuhn leit zien dat dat in de werkelijkheid zelden zo werd gehanteerd; ook in veel natuurwetenschappen werden vaak concepten gebruikt en experimenten gedaan die de theorie weerlegden, maar dat leidde zelden tot weerleggen van de theorie.
Pre-paradigmatische periode (1e periode)
Geen overeenstemming over de meest geschikte werkwijze, wat de benodigde vaardigheden zijn, over de bepaling van relevante problemen.
Normale wetenschap (2e periode)
- Een gevestigd paradigma.
- Zekere consensus over de te volgen methoden, wat goed / slecht onderzoek is, welke theorieen belangrijk zijn, na te streven waarden, etc.
Revolutionaire wetenschap (3e periode)
- Probleem: teveel anomalieen
- ‘Bekering’ (Crisis, Gestalt Switch)
Anomalieen
Onderzoek / kennis die tegen het bestaande theoretisch kader in gaan.
Dogma
Een element uit een theorie, een aanname uit een theorie die niet betwijfeld mag worden. Deze wordt gerepresenteerd als een waarheid waar geen kritische vragen over gesteld mogen worden.
Incommensurabiliteit
Cyclisch verloop van de wetenschapsgeschiedenis. Een lange periode van betrekkelijke rust wordt door Kuhn normale wetenschap genoemd, terwijl een korte periode van stormacthige ontwikkeling een revolutie genoemd wordt. Na deze revolutie is de wetenschap volgens Kuhn totaal veranderd; de maatstaven of paradigma’s zijn veranderd. Omdat na de paradigmaverschuiving nieuwe maatstaven bij oude worden gevoegd, is er geen gemeenschappelijke maat meer en kan er geen logische dwingende reden gegeven worden om te kiezen tussen twee theorieen. Dit is het principe van de incommensurabiliteitsthese.
Common-sense visie op de wetenschap
Wetenschappelijke kennis komt tot stand door nauwkeurige en systematische observatie, door het opzetten en uitvoeren van controleerbare en herhaalbare experimenten en door het zorgvuldig testen van wetenschappelijke uitspraken met als resultaat de bevestiging, bijstelling of verwerping van de betreffende hypothese of theorie.