HC 5: Het lichaam en de ideale zelf Flashcards
Wat is het doel van het reclaimen van het woord ‘dik’ volgens activisten?
Activisten willen het negatieve stigma rond het woord ‘dik’ verwijderen en het weer een neutrale term maken, weg van negatieve connotaties.
Waarom vermijden activisten termen zoals ‘obesitas’ en ‘overgewicht’?
Deze termen zijn medische termen en vertegenwoordigen het dominante perspectief. Activisten willen weg van medische labels en negatieve connotaties.
Wat betekent positionaliteit/reflexiviteit in het context van gewichtsstigma?
Positionaliteit/reflexiviteit verwijst naar het bewust zijn van je eigen positie en standpunt in relatie tot gewichtsstigma. Het gaat om het bevragen van assumpties en transparant zijn over deze aannames bij het genereren en delen van kennis.
Wat is de paradox van hyperzichtbaarheid in relatie tot dikke mensen?
Dikke mensen vallen op en trekken aandacht, maar door het weglaten van het hoofd op foto’s ontstaat er een onzichtbaarheid, wat kan leiden tot materiële problemen zoals het ontbreken van passende stoelen in openbaar vervoer.
Wat is stigma management in het kader van gewichtsstigma?
Stigma management omvat narratieve en fysieke strategieën die mensen gebruiken om met een gestigmatiseerde identiteit om te gaan. Dit kan zich uiten in het vermijden van publieke interactie, het verbergen van stigmatiserende kenmerken, compenserend gedrag of zelfs openlijk uitkomen voor hun identiteit.
Wat is het doel van fat activism?
Fat activism benadrukt de sociale onrechtvaardigheid van gewichtsstigma en vermijdt biomedische discoursen. Het streeft naar een bredere kijk op gezondheid, waarbij niet alleen wordt gekeken naar lichaamsgewicht maar ook naar de algehele levensstijl.
Wat is de relatie tussen fat shaming en seksisme?
Fat shaming en seksisme zijn met elkaar verbonden, vooral voor vrouwen. Vrouwen worden harder beoordeeld op uiterlijk en worden vaak verantwoordelijk gehouden voor het lichaam van henzelf en hun kinderen, zelfs als het gaat om overgewicht bij kinderen.
Waarom wordt gewichtsstigma anders behandeld dan bijvoorbeeld racisme of beperkingen?
Gewichtsstigma wordt gezien als iets dat veranderd kan worden, waardoor het wordt gezien als een kwestie van eigen keuze. Dit leidt tot een verstoorde relatie met eten en het lichaam.
Wat is het effect van gewichtsstigma op de werkplek?
Gewichtsstigma kan de kansen op werk, promotie en salaris beïnvloeden. Werkplekgezondheidsprogramma’s kunnen gewichtsdiscriminatie en stigma versterken, wat kan leiden tot discriminatie van dikke mensen op het werk.
Wat wordt bedoeld met de term ‘toxic positivity’ in het kader van gewichtsstigma?
‘Toxic positivity’ verwijst naar het ongepast benadrukken van positieve emoties en het ontmoedigen van negatieve emoties, zelfs als ze gerechtvaardigd zijn. Het ontneemt mensen de ruimte om negatieve gevoelens over zichzelf te uiten.
Hoe relateert fat activism aan body positivity en wat is de kritiek hierop?
Fat activism benadrukt de sociale onrechtvaardigheid van gewichtsstigma en vermijdt biomedische discoursen. Kritiek op body positivity omvat dat het gecommercialiseerd is en vaak wordt gebruikt door slanke of ‘curvy’ lichamen, wat het oorspronkelijke doel van gelijkwaardigheid ondermijnt.
Hoe zijn fat shaming, racisme en seksisme met elkaar verweven?
Fat shaming heeft historische wortels in racisme en de transatlantische slavenhandel. Luiheid en ongedisciplineerdheid werden gestigmatiseerd bij zwarte mensen. Dit heeft druk uitgeoefend op witte vrouwen om hun lichaam te beheersen om niet vergeleken te worden met tot slaaf gemaakte zwarte vrouwen.