Hållbar energi från bränslen Flashcards
Tredje föreläsningen på området hållbarhet (Till seminariumsquiz)
Fråga: Vilka är de huvudsakliga komponenterna i bränslen?
Svar: Kol (C) och väte (H).
Biobränslen innehåller också syre (O). Fossila bränslen innehåller även svavel (S), som kan bilda svaveloxider (SOx) vid förbränning. Fasta bränslen kan innehålla små mängder andra ämnen som bildar askor eller emissioner.
Fråga: Vad innebär CO2-neutral bioenergi?
Svar: Lika stor tillväxt som skörd, CO2-neutral tillsatsenergi och att kol bundet i jorden inte släpps ut i atmosfären. Detta innebär att mängden kol som binds genom fotosyntes ska vara lika stor som mängden kol som släpps ut vid förbränning. Tillsatsenergi, som används för skörd, transport och bearbetning, ska också vara CO2-neutral. Dessutom får marken inte frigöra kol, exempelvis genom erosion eller utdikning.
Fråga: Ge exempel på användningsområden för biomassa i energisystemet.
Svar: Bränsle för el- och värmegenerering, råvara för biodrivmedel och produktion av negativa CO2-utsläpp. Biomassa kan användas i kraftvärmeverk för att producera både el och värme. Den kan också omvandlas till olika typer av biodrivmedel, som etanol och biodiesel. I framtiden kan biomassa användas i kombination med koldioxidinfångning (BECCS) för att generera negativa CO2-utsläpp.
Fråga: Vad är BECCS?
Svar: Bioenergi med CO2-avskiljning, vilket ger netto-negativa CO2-utsläpp. Genom att fånga in CO2 från biomassa, som har absorberat CO2 från atmosfären under sin tillväxt, och lagra den geologiskt, kan man minska den totala mängden CO2 i atmosfären. BECCS anses vara en viktig teknik för att nå klimatmålen i Parisavtalet.
Fråga: Hur fungerar koldioxidinfångning (CCS)?
Svar: CO2 fångas efter förbränning, separeras från andra gaser, komprimeras och transporteras för lagring, exempelvis geologisk lagring. Det finns olika tekniker för att fånga CO2, exempelvis genom absorption med aminlösningar. Den infångade CO2:n komprimeras sedan till vätska och transporteras via pipelines eller skepp till en lämplig lagringsplats, oftast djupt ner i berggrunden.
Fråga: Vad kännetecknar gasbränslen rent tekniskt?
Svar: Ofta enkla att tvätta till hög renhet och relativt enkla att transportera. Gasbränslen, som biogas och naturgas, kan renas från föroreningar som svavel och partiklar. De kan också transporteras relativt enkelt genom pipelines eller i flytande form (LNG).
Fråga: Vad är “syntesgas”?
Svar: En blandning av kolmonoxid (CO) och vätgas (H2). Syntesgas kan produceras genom förgasning av fasta bränslen som biomassa eller kol, eller genom reformering av flytande eller gasformiga bränslen. Syntesgas kan användas som råvara för att producera en rad olika kemikalier och bränslen, som metanol, ammoniak och syntetiska kolväten.
Fråga: Vilken är Sveriges ambition gällande minskning av fossila drivmedel till 2030?
Svar: 40% minskning, med 80% minskning för vägtrafik. Detta mål ska uppnås genom en kombination av ökad användning av biodrivmedel, elektrifiering av transportsektorn och energieffektivisering. För vägtrafiken är målet ännu högre, vilket indikerar en stark satsning på att minska beroendet av fossila bränslen inom detta område.
Fråga: Vilken typ av process används för att omvandla biomassa till biogas?
Svar: Anaerob nedbrytning med mikroorganismer, så kallad rötning. I en syrefri miljö bryter mikroorganismer ner det organiska materialet i biomassan och producerar biogas, som huvudsakligen består av metan (CH4) och koldioxid (CO2). Biogasen kan sedan användas som bränsle för el- och värmeproduktion eller uppgraderas till fordonsgas.