Grundläggande del 2 Flashcards

1
Q

Varför finns det liv på jorden?

A

Att det finns liv på jorden beror på många saker, som att solen strålar och gör planeten Jorden lagom varm, att det finns vatten samt att det finns kol och andra viktiga grundämnen för att nämna några faktorer. En annan grundläggande anledning till liv på jorden är fotosyntesen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

*Vad är fotosyntes?

A

Det är en kemisk reaktion som där Solljuset omvandlar koldioxid och vatten till druvsocker och syre.

Alla organismer är beroende av fotosyntesen, direkt eller indirekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

*Vad är cellandning?

A

De organismer som inte använder sig av fotosyntesen måste istället äta (förbränna) för att få energi.

När vi äter omvandlas kolhydraterna tillsammans med syre från luften vi andas till koldioxid, vatten och frigjord energi som cellen kan använda. I kroppen kallas reaktionen för cellandning, som är som en bakvänd fotosyntes.

Samma reaktion sker när vi eldar ved och andra bränslen. Då kallas den förbränning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Är alla organismser beroende av solljuset?

A

Alla organismer är beroende av solljuset. Växterna för att leva och de andra organismerna eftersom de äter organismer som någonstans är beroende av fotosyntesen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Varför kan man säga att det är en form av cellandning vid nedbrytning och när något organiskt brinner?

A

När ett organiskt material (växt eller djur) bryts ner och förmultnar sker det också efter cellandningens kemiska formel men i långsam takt. När något organiskt brinner är det också samma formel men i väldigt snabb takt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Varför har kolet flera olika kretslopp?

A

Eftersom kolet är ett sådant vanligt ämne har det flera olika kretslopp som tar olika lång tid. Det som alltid finns med i kolets kretslopp oavsett variant är fotosyntes och förbränning.

Kolets kretslopp kan delas in i två olika kretslopp; det snabba kretsloppet och det långsamma kretsloppet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv det snabba respektive långa kretsloppet för kol

A

Det snabba kretsloppet har en omsättningstid från ett par år till tusentals år, med stora kolflöden mellan atmosfären, haven, havssedimenten, vegetationen och markytan.

Det långa kretsloppet för kol har en omsättningstid på över 10,000 år och inbegriper stora kolreservoarer i sten och sediment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur kan den långa kretsloppet för kol gå in i det snabba kretsloppet?

A

Det långsamma kolet går in i den snabba kolcykeln genom t e x vulkanutbrott, kemisk vittring, ombildandet av sediment och användandet av fossila bränslen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur startar kolets kretslopp?

A

Kolets kretslopp startar alltid med fotosyntesen, men förbränningen tar olika lång tid.

Eldar du upp ett par vedträn eller låter dem ligga i skogen, så att de förmultnar, sker samma kemiska reaktion men den tar olika lång tid.

Vid reaktionen frigörs den kemiska energi som finns i det ursprungliga druvsockret som tillverkades vid fotosyntesen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ge exempel på kolets olika långa kretslopp

A
  1. En dag – En växt tar upp kol genom fotosyntesen. För att få energi till att leva förbränner växten druvsocker omedelbart.
  2. En dag -100 år – En växt tar upp kol genom fotosyntesen. Ett djur äter upp växten. När djuret använder energi genom cellandningen och andas ut kolet återgår det till atmosfären. Kanske kolet används till att bygga upp djuret. Då återgår det när djuret dör.
  3. 100 – 1000 år – Ett träd tar upp kol genom fotosyntesen. Kolatomen kommer att ingå i trädets cellulosa som bygger upp stammen. Kolet återgår till atmosfären när träden dör och förmultnar.
  4. 100 miljoner år – En skog tar upp och binder kol genom fotosyntesen. Genom speciella omständigheter hamnar det organiska materialet under marken där det sakta omvandlas till fossilt bränsle till exempel olja, naturgas eller stenkol. Kolet återgår till atmosfären när det förbränns till exempel i en bilmotor eller för att värma upp ett hus.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är en näringskedja?

A

En näringskedja visar hur växter och djur är beroende av varandra. Enklare förklarat handlar det om vem som äter vem i ekosystemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är en producent (inom biologi) och varför startar alltid en näringskedja med dem?

A

En näringskedja startar alltid med en organism som har fotosyntes: alltså en typ av växt. Dessa kallas för producenter. De omvandlar solens energi till biomassa. Det kan till exempel vara gräs eller en alg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är en konsument (inom biologi)?

A

Alla andra organismer som inte har fotosyntes, och som därför är beroende av växter, kallas för konsumenter. Dessa konsumerar (äter).

Beroende på vilken nivå i ekosystemet de befinner sig på kallas konsumenterna olika saker: förstahandskonsumenter (primärkonsumenter), andrahandskonsumenter (sekundärkonsumenter) och så vidare. Högst upp i näringskedjan finns toppkonsumenten som alltid är någon form av rovdjur (de kallas även predator).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är en näringsväv?

A

En näringsväv är många näringskedjor som sätts ihop till en enda.

Varför gör man det? jo naturen är mer komplicerad än bara enkla näringskedjor Vanligtvis äter ett djur olika typer av föda och riskerar att bli uppäten av flera olika typer av djur. Detta visas bättre av en näringsväv.

Observera att pilarna i en näringsväv alltid pekar på den organismen som ”äter” d.v.s. den organism som finns högre upp i näringskedjan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är nedbrytare?

A

En viktig del för att ekosystem ska fungera är nedbrytningen. När växter och djur dör bryts de ner av olika nedbrytare (destruenter). Det kan vara bakterier, insekter och maskar som gör detta viktiga jobb.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad händer vid nedbrytning? Varför är nedbrytning viktigt?

A

När organismer bryts ner återgår alla kemiska föreningar och grundämnen som organismen var uppbyggt av till naturen.

Dessa ämnen går vidare i sina kretslopp. Närsalterna återgår till jorden och kolet till atmosfären i form av koldioxid. Nu kan dessa ämnen återigen tas upp av växter och djur som behöver dem. för

17
Q

Vad är en näringspyramid?

A

Näringspyramiden kallas också för energipyramiden.

En näringspyramid visar en form av en pyramid hur biomassan (energi) fördelas på olika nivåer (näringsnivåer) i ett ekosystem. Det visar även hur energi överförs från producenter till konsumenter uppåt i näringskedjan samtidigt som en energin går förlorad i varje steg.

18
Q

*För populationerna i ett ekosystem är det en ständig kamp för överlevnad. Det finns nästan alltid något som begränsar antalet individer i populationen. Vad kan det vara?

A

Klimatet.
brist på mat, vatten eller boplatser.
sjukdomar eller många rovdjur.

19
Q

Vad händer när arter har tur och få goda förutsättningar?

A

Då stiger antalet individer inom den arten. När det finns många individer inom en art drabbas den enklare av svält eller sjukdomar och då minskar antalet individer igen.

20
Q

När uppstår balans inom en population?

A

En balans inom populationen uppstår när det föds lika många som det dör. Denna balans uppstår när konkurrensen om mat och boplatser är så stor att populationen inte kan växa längre. Det här gäller stabila ekosystem.

21
Q

Det finns också en känslig balans mellan olika arter. Hur fungerar det?

A

Antalet bytesdjur och dess jägare följs ofta åt. Ett exempel är sorkar och ugglor: om det finns många sorkar ett år kommer antalet ugglor att öka eftersom de då får mer mat. Om ugglorna äter många sorkar så de minskar i antal kommer ugglorna få mindre mat och svälta. Då minskar även antalet ugglor.

Antalet individer i dessa populationer följs åt. Många bytesdjur = Många rovdjur. Få bytesdjur = Få rovdjur.

22
Q

Vad händer när balansen rubbas i ett ekosystem? När kan det hända?

A

När balansen rubbas riskerar hela ekosystemet att ta skada. Olika händelser i miljön kan orsaka problem. Det kan till exempel vara naturkatastrofer eller sjukdomar. Människans utbredning påverkar också i högsta grad. Människan planterar också in nya arter i ekosystem vilket orsakar problem.

Organismer förflyttar sig också långa sträckor med fartyg och flygplan och kan ibland föröka sig och då göra intrång i det naturliga ekosystemet.

Den globala uppvärmningen gör också att arter får enklare eller svårare att breda ut sig.

23
Q
A