Grecia antica Flashcards
Componentele generale ale unei coloane
Coloana;
-stilobat
-baza
-fus
-capitel
Antablamentul:
-arhitrava
-friza
-cornisa
Acoperis:
-ciubuc
-fronton
Diferentele dintre coloanele de ordin ionic si cele de ordin doric
1) La coloanele ionice, spre diferenta de cele dorice, fusul nu sede direct pe stilobat, ci este asezat mai intai pe o baza.
2) Daca la coloanele dorice, capitelul era format dintr-o echina si o abaca simpla si nedetaliata, la coloanele ionice capitelul este format dintro echina cu volute (spirale) si o abaca ornata.
3) Daca la ordinul doric, arhitrava era una simpla, la cel ionic, arhitrava prezinta trei fascii.
4) La ordinul doric, friza are triglifa si metopa.
Despre Atena, si structurile gasite acolo.
In Atena gasim Partenonul, templu construit in secolul 5 I.H., dedicat zeitei Atena Parthenos.
Partenonul este una dintre cele mai recunoscute cladiri ridicate pe acropola Atenei, construita de catre Pericle.
Care sunt cei trei mari sculptori ai clasicismului grecesc, si operele lor.
FIDIAS
Fididas este cel mai bine cunoscut pentru contributia sa la bazoreliefurile partenonului, si pentru sculptura sa din fildes montat pe un schelet din lemn, a zeitei Atena.
POLICLET
Printre lucrarile sale, cele mai de renume sunt “Doriforul” si “Diadumenos”. In ambele sculpturi se observa o pozitie mai naturala a subiectului, care este reprezentat in contrapost.
MIRON
Cunoscut pentru sculptura sa intitulata “Discobolul”, o sculptura ce reprezinta un aruncator de disc intro pozitie dinamica, care incearca sa ilustreze idealul miscarii si al trupului omenesc.
Care sunt cei trei mari sculptori ce au apartinut de perioada celui de al doilea clasicism, si care sunt operele acestora?
PRAXITELES
Praxiteles este autorul primului nud feminin din grecia antica. Sculptura acestuia, “Afrodita din Knidos”, reprezenta zeita iesind din baie nud, lucru nemaipomenit pana in acea vreme.
SCOPAS
Scopas si-a lasat amprenta in istoria greciei antice datorita sculpturilor sale, care prezentau figuri si chipuri deosebit de expresive si de dinamice.
LISIP
“Hercule” este o suclptura realizata de Lisip, aceasta fiind remarcabila deoarece infatisa eroul mitologiei grecesti ca avnd proportii matahaloase, si o musculatura supra dezvoltata, lucru care nu se regasea in majoritatea sculpturilor din acele vremuri, acestea infatisand adesea trupuri mai echilibrate.
“Boxerul” este o alta sculptura remarcabila a artistului, una ce infatiseaza un boxer in momentele ce urmaza lupta. Maiestria sculptorului este evidenta datorita detaliilor chipului sculpturii. Pe toata fata eroului, putem vedea rani si lovituri, precum si prezenta unor urechi umflate, fenomen comun in artele martiale. Aceste detalii ar fi fost pictate pentru a reprezenta si sangele care ar fi curs din ele.