Arta Egipteana Flashcards
Ce rol aveau piramidele?
Complexe funerare
Piramidele importante.
Cele mai importante piramide sunt in apropierea orasului Cairo si sunt: Piramida lui Keops, Kefren, Mykerinos.
Pe langa acestea se mai numara si Piramida lui Djoser, care este cea mai veche, si Piramida din Dashur, recunoscuta pentru constructia ei neobisnuita. Acesta ultima piramida avand jumatatea inferioara mai abrupta ca cea superioara.
Ce este mastaba?
O caldire rectangulara, cu acoperis plat si pereti inclinati ce marca mormantul egiptenilor de rang inalt in antichitate, inainte de aparitia piramidelor.
Templul lui Hatshepsut.
Acesta este un templu cioplit in stanca construit in memoria primei femei faraon, Hathsepsut.
Templul egiptean.
Continea:
-statuia zeului caruia era dedicat.
-incapere sfanta.
-sala hipostila (decorata cu coloane)
Colona egipteana.
Putea prezenta:
-capitel lotiform (aspect de lotus)
-capitel papiriform (aspect de papirus)
Templul lui Amon-Ra
Este cea mai importanta cladire din complexul Karnak, si cea mai mare cladire religioasa vreodata. Acest templu este recunoscut si pentru sala sa hipostila, cat si pentru aleea cu sfincsi de la intreare in templu.
Karnak
Este un complex de temple egiptean, situat pe malul nilului. Aici, pe langa aletele gasim templul lui Amon-Ra, multiple obeliscuri si pyloni.
Imhotep
A fost arhitectul regelui Djoser, si a construit prima piramida.
Cum erau reprezentati oamenii in egiptul antic?
Figurile umane erau reprezentate din perspectiva pe care egiptenii o considerau cea mai recognoscibila:
-capul din profil
-ochiul frontal
-picioarele intro parte
-umerii frontal
Faraonii erau reprezentati tinand in mana un toiag si un imbalciu.
Akhenaton
Acest faraon, tatal lui Tutankamon, schimba si abandoneaza traditile si canonul. Pentru o scurta durata in istoria egiptului, arta nu a mai fost constransa de canoanele si regulile vechi. Cu ascensiunea la putere a regelui Akhenaton, care era opus venerari mai multori zei, supunanduse numai zeului Aton, apar reprezentari mai fluide, mai imperfecte, si mai lipsite de solemnitate. Portretele faraonului pot fi considerate urate, chipul sau fiind neplacut, poate din dorinta faraonului de a sublinia natura sa muritoare. Pana si dimensiunea era reprezentata diferit, el si nevasta sa Nefertiti avand aceeasi inaltime.
Rolul artei in Egipt.
In egipt arta avea mai putin scopul de a infrumuseta mediul in care traiau oamenii, si mai mult ca scop “pastrarea in viata” a subiectului reprezentat. Aceasta abordare vine de la faptul ca egiptenii credeau ca, pentru ca in viata de apoi un individ sa isi pastreze averea, servitorii, si aparenta, acestea trebuiau inmormatate cu el. La inceput un faraon isi ingropa proprii servitorii odata cu el, insa acest obicei a fost abandonat in favoarea reprezentarilor picturale. In mormantul faraonului, realizate doar pentru prezervarea acestuia, erau picturi care aratau toata averea faraonului, si scene din viata acestuia. Oamenii erau reprezentati in stilul canonic cu scopul ca trasturile lor sa fie cat mai recognoscibile, pentru ca in viata de apoi sa nu apara erori. Totul era reprezentat ca si prin ochii unui copil. Faraonul era reprezentat ca un urisa pe langa subiectii sai, animalele erau desenate doar din profil, etc.