Genetik: Begrepp Flashcards
Allel
De flesta gener finns i olika varianter. Om det till exempel finns en ”mamma”-gen och en ”pappa”-gen som båda påverkar hårfärg, är dessa gener alleler
Anafas
Anafas är den tredje fasen av mitosen. Den börjar då den fullständiga ”kärnspolen” har bildats. Varje delningskromosom delas upp i två och dras av centriolerna till varsin pol i cellen, samtidigt som cellen blir avlång.
Antikodon
De tre kvävebaserna i tRNA:t som binder till kodonet i mRNA:t kallas för antikodon.
Aminosyra
Proteiner är uppbyggda av aminosyror. Det finns många olika, men organismer använder endast 20 när de bygger upp proteiner.
Autosomer/autosomala kromosomer
Kromosomer som inte är könskromosomer
Bakteriekromosom
En bakteriekromosom är ringformad och innehåller färre baspar än en eukaryot kromosom.
Baspar A-T G-C
Kvävebaserna i nukleotiderna som paras med varandra. Adenin parar med tymin (och vice versa), och guanin parar med cytosin (och vice versa).
Cellcykel
Processen som en cell genomgår från att den har bildats till att den delar sig igen kallas för cellcykeln. I genomsnitt tar det 24 timmar för en däggdjurscell att genomgå cellcykeln.
Centromer
Där systerkromatiderna i en delningskromosom sitter ihop. Här fäster sedan proteintrådarna från centriolerna, i metafasen och anafasen.
Centrosomer
Centrosomen består egentligen av två centrioler, en moder- och en dottercentriol.
Centriol/kärnspole
Organell i celler som med hjälp av proteintrådar delar på delningskromosomerna i anafasen.
CRISPR/Cas9
CRISPR/Cas9 är den mest använda tekniken för att förändra DNA-sekvensen i organismer (genteknik). Det har jämförts med en molekylär ”gensax”, och används bland annat för att slå ut gener, aktivera eller minska aktiviteten av gener, samt byta ut gener.
Dihybrid nedärvning
Dihybrid nedärvning innebär att man följer två gener som påverkar två olika egenskaper. Till exempel färg och skrynklig/inte skrynklig ärta. Eller det vi gjorde med majskolvarna.
Diploid cell
Celler som har kromosomer i par (2n). Kromosomerna i paren innehåller samma sorts gener, exempelvis hårfärg. De är homologa. En av kromosomerna kommer från mamman, och en från pappan.
DNA
DNA, eller deoxiribonukleinsyra, är en nukleinsyra som är uppbyggd av två långa kedjor av nukleotider. Varje nukleotider består av deoxiribos (socker), en fosfatgrupp, och en av de fyra kvävebaserna adenin (A), tymin (T), guanin (G), eller cytosin (C). Delar av DNA:t, gener, kan sägas vara ett recept för proteiner.
Vad är DNA en förkortning för?
Deoxiribonukleinsyra
Vad är DNA uppbyggt av?
En fostfatgrupp, socker, och en kvävebas. Kvävebasen är antingen adenin, tymin, guanin eller cytosin. Kvävebasen fäster till sockret.
Vilken kvävebas byts ut i RNA och till vilken?
Tymin byts, i RNA basparas adenin istället med uracil.
DNA-polymeras
Replikationen, alltså kopieringen, av DNA:t sker bland annat med hjälp av enzymet DNA-polymeras, som bygger på med nya nukleotider på de två separerade DNA-strängarna. Den ena strängen är leading, andra är lagging.
Deoxiribos
Deoxiribos är sockret som förekommer i nukleotiderna som bygger upp DNA
Dominant
Om en individ är heterozygot för ett genpar, alltså att allelerna är olika, kan den ena allelen vara fullständigt dominant över den andra. Det här betyder att den dominantas gener kommer användas till proteiner, och den andra får inget inflytande alls.
Dominanta sjukdomar
Ibland uppstår en mutation som gör att ett protein får en förändrad funktion. Då kan det räcka med att mutationen finns i den ena av kromosomerna för att sjukdomen ska bryta ut, sjukdomen är dominant.
Dottercell
En dottercell är en nyskapad cell, från celldelning. Vid varje celldelning delas en modercell upp i två dotterceller.
Eukaryot
En eukaryot cell definieras bland annat av en tydlig cellkärna med arvsmassan inuti.