Geluidsnormen Flashcards
Voor wie gelden in Vlaanderen de geluidsnormen voor muziekactiviteiten?
Geldt voor alle muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor publiek en waar elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld. D.w.z. dat iedere openbare activiteit met opgenomen muziek bv. cd’s, mp3, … of elektronisch versterkte livemuziek bv. liveoptredens met microfoons, versterkers, … onder de regelgeving valt.
Activiteiten met niet-elektrnosch versterkte muziek (bv. fanfare, symfonisch orkest, kamerorkest … zonder versterking) vallen niet onder de regelgeving. bv. symfonisch orkest, kamerorkest, fanfare, … + activiteiten op privédomein niet toegankelijk voor ruime publiek vallen hier ook niet onder.
Invoering van regelgeving omtrent geluidsnormen ingevoerd door Vlaamse regering, waar gelden deze? waar moet men nog rekening mee houden?
geldt dus alleen in Vlaanderen en niet in Wallonië en Brussel; de lokale overheid: college van burgemeester en schepenen kan per geval wel strengere normen en bijkomende voorwaarden opleggen ; normen omtrent omgeving moeten ook gerespecteerd worden + geen storend nachtlawaai of burenhinder
=> milieu-; jeugd- of cultuurdienst van de gemeente helpt je verder, soms ook speciaal evenementenloket
Mag ik voor 22u meer lawaai maken dan erna
nee
Grotere zalen of festivals hebben een andere vergunning nodig dan een klein café of een kleine zaal
Fout, de grootte van een evenement of een zaal speelt geen enkele rol bij de bepaling van de vergunning die je nodig hebt. Alles hangt af van de geluidsvolumes die je wilt produceren. Een klein danscafé die dagelijks muziek op een hoog volume wilt spelen heeft dezelfde verplichtingen als een megadiscotheek.
Beschadiging oren
afhankelijk van het volume maar ook van de duur van de blootstelling - bij hoge volumes zijn oordoppen bij wet verplicht
Welke toelating of vergunning heb ik nodig als ik muziekactiviteiten organiseer?
Belangrijk onderscheid: af en toe of regelmatig muziekactiviteiten op dezelfde locatie organiseren.
Ik organiseer slechts 1 of enkele keren per jaar een muziekactiviteit:
- Het maximumvolume van de muziek is nooit luider dan 85 dB (A) L Aeq. 15min. : je hoeft niets te doen, gewoon de omgevingsnormen respecteren.
- Maximumvolume muziek luider dan 85 dB (A) L Aeq. 15 min. :
Je vraagt voor iedere activiteit toestemming aan het college van burgemeester en schepenen van je gemeente. Je vermeldt het maximumniveau dat je wilt hanteren. Mag nooi boven de 100 dB (A) L 60min. zijn. Afhankelijk van toegestane maximumvolume moet je bepaalde maatregelen nemen + omgevingsnormen altijd respecteren.
Ik organiseer permanent of heel vaak dezelfde soort muziekactiviteiten op dezelfde locatie:
- Maximumvolume van de muziek nooit luider dan 85 dB(A)L Aeq. 15min.
Je hoeft niets te doen. Wel omgevingsnormen respecteren. Als je eenmalig of uitzonderlijk op die locatie eens een luidere muziekactiviteit wilt organiseren, dan kan dat, mits toelating van het college van burgemeester en schepenen.
- Als het maximumvolume van de muziek hoger is dan 85 dB(A) L Aeq. 15 min: er zijn twee mogelijkheden:
A. Mijn muziekactiviteiten zijn niet luider dan 95 dB (A) L Aeq. 15 min. : Je doet bij de gemeente een officiële melding zodat je een “ingedeelde inrichting klasse 3” wordt. Het college van burgemeester en schepenen kan bijkomende voorwaarden of strengere normen opleggen. Sowieso ook vaste bijkomende extra maatregelen. Ook de omgevingsnormen respecteren.
Op dezelfde locatie kan je eenmalig of occasioneel (maximum 12 keer per jaar en maximum twee keer in dezelfde maand) toch een luidere muziekactiviteit organiseren, mits toelating van het college. Voor activiteiten die max. 3 uur duren en plaatsvinden tussen 12u en middernacht kan je dat een onbeperkt aantal keren aanvragen. De aanvraag kan je doen voor verschillende activiteiten tegelijk.
B. Mijn muziekactiviteiten zijn wel luider dan 95 dB(A)L Aeq. 15 min.:
Je vraagt bij de gemeente een milieuvergunning aan om een “ingedeelde inrichting klasse 2” te worden. Vooraleer je deze vergunning krijgt, moet je een akoestisch onderzoek laten uitvoeren door een erkende geluidsdeskundige. Op basis van dit onderzoek vermeldt de gemeente dan in je vergunning het maximum geluidsniveau voor die locatie. Dit zal nooit het absolute maximum van 100 dB(A)L Aeq. 60min. overschrijden. Er zijn sowieso een aantal extra vaste bijkomende maatregelen. + Je moet de omgevingsnormen respecteren.
In geval van twijfel bij iets kan je steeds de bevoegde dienst van je gemeente contacteren.
Wat zijn decibels?
De sterkte van geluid wordt uitgedrukt in decibel, afgekort in dB. De decibelschaal is een logaritmische schaal. Een toename van 3dB = een verdubbeling van het geluid.
Decibels / geluid wordt gemeten met een meettoestel.
Gemiddelde decibels
Er werd gekozen om te werken met normen uitgedrukt in dB(A)L Aeq. Daarbij wordt ook nog een bepaalde tijdsduur verveel, bv. dB(A)L Aeq. 15min. Dit soort decibelnorm wil zeggen dat men het geluid meet gedurende een bepaalde tijd (namelijk 15 min of 60 min) en dan een gemiddelde over die tijdsduur berekent.
Wat telt is dus hoe luid de muziek gemiddeld is gedurende om het even welke periode van 15 min.
Drie geluidsniveaus
Hoe hoger het geluidsniveau, hoe meer maatregelen moeten worden genomen om het geluid te beheersen en gehoorschade te voorkomen. Ieder geluidsniveau heeft zijn eigen verplichtingen.
- Muziekactiviteiten met een maximaal niveau van 85 dB(A)L Aeq. 15min.:
bv. praatcafé of restaurant waar de muziek op de achtergrond speelt
Maatregelen: Je hoeft het geluid niet te meten en geen maatregelen te nemen voor gehoorbescherming.
- Muziekactiveiten luider dan 85 dB(A)L Aeq. 15min. met een maximaal niveau van 95 dB(A)L Aeq. 15min.
bv. fuiven, dansoptredens, liveconcerten van stillere genres, concerten in akoestisch zeer gedempte ruimtes zoals theaterzalen, …
Maatregelen: Je vraagt nodige toelating aan of je doet melding. Bovendien neem je bijkomende maatregelen:
- je meet het geluidsvolume gedurende de volledige activiteit met een reglementair meettoestel
- het gemeten geluidsvolume is permanent zichtbaar voor de persoon die het geluidsvolume bedient.
- je mag ook een geluidsbegrenzer gebruiken meer niet verplicht.
- Muziekactiviteiten luider dan 95 dB(A) L Aeq. 15min met een maximaal niveau van 100 dB(a)L Aeq. 60min.
bv. rockconcerten, grote fuiven en discotheken, popconcerten en rockconcerten in kleine zalen
Je vraagt de nodige toelating of vergunning aan en bovendien neem je volgende bijkomende maatregelen:
- je meet het geluidsvolume gedurende de volledige activiteit met een reglementair meettoestel
- je registreert of ‘logt’ ook het gemeten geluidsvolume gedurende de volledige activiteit, zodat ook na de activiteit kan worden nagekeken welke geluidsvolumes er op welk ogenblik zijn geproduceerd. Je houdt de geregistreerde meetgegevens minstens 1 maand bij.
- Het gemeten geluidsvolume is permanent zichtbaar voor de persoon die het geluidsvolume bedient.
- Je mag een geluidsbegrenzer gebruiken maar niet verplicht.
- Je stelt gratis oordopjes ter beschikking.
- Zalen of cafés die beschikken over een permanente geluidsinstallatie en een klasse 2 vergunning hebben laten een geluidsplan opmaken.
Geluidsnormen schema
Zie blad
Met welke apparatuur meet ik het geluid?
Je meet geluidsvolumes met een sonometer of decibelmeter. Er bestaan zeer veel verschillende types. Prijs tussen 150 tot 5000 euro.
Wanneer decibels hoger dan 85 dB(A)L Aeq. 15min., je meettoestel voldoet aan volgende kenmerken:
- apparatuur voldoet aan eisen van klasse 2 (productnormering volgens internationale normen)
- je vraagt verkoper om certificaat dat je product voldoet aan klasse 2-eisen
- voldoende grote display
- het toestel meet decibels met een A-weging en met dB(A) slow.
- Voor activiteiten die luider gaan dan 95 dB(A)L Aeq 15min moet het toestel ook de gemiddelde geluidsdruk de (L Aeq.) kunnen meten.
Geluidsmeter kan je huren, lenen of kopen.
Hoe en waar moet de meting gebeuren?
Je moet een correcte en representatieve meting uitvoeren: d.w.z. een plaats waar het volume zoveel mogelijk overeenkomt met het gemiddelde volume dat alle luisteraars te verwerken krijgen. Dus zeker niet vlakbij de geluidsbron, maar ook niet helemaal ver weg van de geluidsbron.
Hoe en waar moet de meting gebeuren? Bij een liveoptreden met klassieke jiveopstelling, of wanneer de luidsprekers de muziek in dezelfde richting over het publiek verspreiden:
De representatieve meetplaats bevindt zich op 1/3 tot 1/2 van de afstand tussen het podium en het verste punt van de publieksruimte, centraal tussen de luidsprekers.
In openlucht zijn de afstanden vaak groter en bevindt de representatieve meetplaats zich op 1/2 tot 2/3 afstand tussen het podium en het verste punt van de publieksruimte met een maximum van 70 meter en centraal tussen de luidsprekers.
Hoe en waar moet de meting gebeuren? Bij een opstelling zonder mengtafel en wanneer de luidsprekers de muziek in verschillende richtingen verspreiden.
De representatieve meetplaats bevindt zich centraal tussen de verschillende luidsprekers, indien mogelijk op de kruising van de denkbeeldige assen door alle luidsprekers. Concreet betekent dit meestal: centraal boven de dansvloer.
Hoe en waar moet de meting gebeuren? Ook de positie van de microfoon is van belang:
Microfoon te laag: geluid wordt gedempt door publiek
Microfoon te hoog: te lage of te hoge geluidsvolumes kunnen worden gemeten
Positie moet dus aan volgende criteria voldoen:
- tussen 1,5 en 3 meter boven de vloer, bij voorkeur net boven het publieksvlak
- niet gehinderd door publiek of andere obstakels
- indien mogelijk minstens 0,5 meter van het plafond, liefst zelfs 1 meter
Bij twijfel: overleg dan met de bevoegde controledienst en bepaal samen de representatieve meetplaats.