Fysiikka 4 Flashcards
Liikkeen lait, noste, liikemäärä, työ
Mitkä voimat vaikuttavat väliaineessa olevaan kappaleeseen (esim kappale vedessä)
kuva
Mikä on impulssi?
Impulssi I=Fdt, [Ns]. Yhdensuuntainen voiman kanssa. Jos || myös liikkeen suunnan kanssa, voima kiihdyttää kappaletta, vastakkaissuuntaisena liikkeen suunnan kanssa voima hidastaa kappaletta. Impulssi siis voima * sen vaikutusaika. I on erisuuri kuin F, mieti, jos samalla voimalla työnnetään paalua maahan hetki tai tunti, impulssi paljon suurempi tunnin kohdalla ja lopputulos myös, vaikka voima on sama. Kappaleen sysäys liikkeelle nopeasti tai hitaasti samaan vauhtiin suurella tai pienellä voimalla.
Minkä kanssa kappaleen liikemäärä on aina samansuuntainen? Onko impulssi jonkin kanssa samansuuntainen?
liikemäärä p=mv || v kappaleen nopeuden kanssa. Impulssi I || F eli voiman kanssa. Jos myös I || v, voima F kiihdyttää kpletta, jos erisuuntaiset voima F hidastaa kpletta.
Mitä tarkoittaa painovoiman tekemä työ?
Kappaleen potentiaalienergian muutos on yhtä suuri mutta vastakkaismerkkinen kuin painovoiman tekemä työ.
Mitä sanoo työperiaate?
Kappaleeseen vaikuttavan kokonaisvoiman tekemä työ on yhtä suuri kuin kappaleen liike-energian muutos. Tähän liittyy myös ne “energiakaaviot” missä kaksi laatikkoa ja nuolessa työ.. . Työperiaate on voimassa yleisesti, kiihtyvyyden ei tarvitse olla vakio!
Mekaniikan energiaperiaate?
Mekaanisen energian muutos on yhtä suuri kuin kappaleeseen vaikuttavien (muiden, paitsi konservatiivisten) voimien tekemä työ. Esimerkiksi kitkavoima pienentää mekaanista energiaa, joten kitkavoiman tekemä työ yhtä suuri kuin energian muutos. Energia voi siis olla Ep ja/tai vaan Ek. W=dE, W=Fscosa.
Painovoiman tekemä työ ja potentiaalienergian muutos.
Kappaleen potentiaalienergian muutos on yhtä suuri, mutta vastakkaismerkkinen kuin painovoiman tekemä työ. Myös jousivoima on konservatiivinen voima, joten jousen pot. energian muutos on yhtä suuri, mutta vastakkaismerkkinen kuin jousivoiman tekemä työ.
Jousivoima, ja jousen potentiaalienergia?
F=-kx, Ep = 1/2kx^2
Työperiaate
Kappaleeseen vaikuttavan kokonaisvoiman tekemä työ on yhtä suuri kun kappaleen liike-energian muutos. W=Ek.
Mekaanisen energian säilymislaki.
Mekaaninen energia säilyy kun kappaleeseen vaikuttavat voimat ovat konservatiivisia. Ealussa=Elopussa. Mekaaninen energia = Ek + Ep.
Mekaniikan energiaperiaate
Mekaanisen energian MUUTOS on yhtä suuri kuin kappaleeseen vaikuttavien ei-konservatiivisten voimien tekemä työ. W=Elopussa-Ealussa.
Newtonin I laki
Eli jatkuvuuden laki. Kun kappaleeseen vaikuttavien voimien summa on nolla, kappale on paikallaan tai suoraviivaisessa tasaisessa liikkeessä. £F=0.
Newtonin II laki
Dynamiikan peruslaki. Kappaleeseen vaikuttavien voimien summa antaa kappaleelle kiihtyvyyden a, siten että £F=ma.
Newtonin III laki
Voiman ja vastavoiman laki. Jos kappale A työntää kappaletta B voimalla F, työntää kappale B kappaletta A yhtä suurella, mutta vastakkaissuuntaisella voimalla -F.
Luettele perusvuorovaikutukset
Gravitaatiovuorovaikutus (kpleiden välillä)
Sähkömagneettinen vuorovaikutus (+ ja - hiukkasten välillä, fotonit)
Vahva vuorovaikutus (pitää atomiytimen protonit ja neutronit kasassa)
Heikko vuorovaikutus (liittyy beetahajoamiseen)