Förvaltningsrätt quiz Flashcards
När ska ett förvaltningsbeslut ändras?
38 § En myndighet ska ändra ett beslut som den har meddelat som första instans om den anser att beslutet är uppenbart felaktigt i något väsentligt hänseende på grund av att det har tillkommit nya omständigheter eller av någon annan anledning, och beslutet kan ändras snabbt och enkelt och utan att det blir till nackdel för någon enskild part.
Exempelvis om en socialnämnd inser att ett tidigare avslagsbeslut rörande försörjningsstöd är uppenbart oriktigt. De behöver bara trycka på en knapp för att ändra beslutet.
I vilket fall får ett överklagande avvisas?
45 § Beslutsmyndigheten prövar om överklagandet har kommit in i rätt tid. Om det har kommit in för sent ska myndigheten besluta att överklagandet inte får tas upp till prövning (avvisning).
Ett överklagande ska dock inte avvisas om
1. förseningen beror på att myndigheten inte har lämnat en korrekt underrättelse om hur man överklagar, eller
2. överklagandet har kommit in till överinstansen inom överklagandetiden.
Exempelvis klaganden kom inte in med sitt överklagande i tid eftersom klaganden låg på sjukhus under överklagandetiden.
Miljöförvaltningen får in ett mål rörande buller. Vilken handläggare är troligtvis inte jävig?
A) Handläggaren A har haft ett annat ärende rörande buller på samma fastigheter.
B) Handläggare B är god vän med anmälaren.
C) Handläggare C är sambo med ombudet för anmälaren.
A).
16 § Den som för en myndighets räkning tar del i handläggningen på ett sätt som kan påverka myndighetens beslut i ärendet är jävig om
han eller hon eller någon närstående är part i ärendet eller annars kan antas bli påverkad av beslutet i en inte oväsentlig utsträckning,
han eller hon eller någon närstående är eller har varit ställföreträdare eller ombud för en part i ärendet eller för någon annan som kan antas bli påverkad av beslutet i en inte oväsentlig utsträckning,
han eller hon har medverkat i den slutliga handläggningen av ett ärende hos en annan myndighet och till följd av detta redan har tagit ställning till frågor som myndigheten ska pröva i egenskap av överordnad instans, eller
det finns någon annan särskild omständighet som gör att hans eller hennes opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas.
Om det är uppenbart att frågan om opartiskhet saknar betydelse, ska myndigheten bortse från jäv.
Karlsson gillar inte det faktum att myndigheters handläggning är skriftlig. Han vill därför få in ett muntligt inslag. Vad får han göra?
A) Kräva att få komma på besök en torsdag eller tisdag eftermiddag för att berätta om sitt ärende.
B) Kräva att myndigheten dokumenterar hans telefonsamtal, i alla fall allt som han inte tagit upp tidigare.
C) Kräva att myndigheten besvarar hans frågor rörande ärendet i samtalet inom en vecka.
B) Kräva att myndigheten dokumenterar hans telefonsamtal, i alla fall allt som han inte tagit upp tidigare.
27 § En myndighet som får uppgifter på något annat sätt än genom en handling ska snarast dokumentera dem, om de kan ha betydelse för ett beslut i ärendet. Det ska framgå av dokumentationen när den har gjorts och av vem.
När en enskild startar ett ärende genom en ansökan finns vissa krav på vad som ska ingå i ansökan. Vad måste finnas med?
Kontaktuppg till den sökande
19 § En enskild kan inleda ett ärende hos en myndighet genom en ansökan, anmälan eller annan framställning. Framställningen ska innehålla uppgifter om den enskildes identitet och den information som behövs för att myndigheten ska kunna komma i kontakt med honom eller henne.
Det ska framgå av framställningen vad ärendet gäller och vad den enskilde vill att myndigheten ska göra. Det ska också framgå vilka omständigheter som ligger till grund för den enskildes begäran, om det inte är uppenbart obehövligt.
Vad ska en myndighet kunna tillhandahålla?
1. Biträde
2. Ombud
3. Tolk
Tolk
13 § En myndighet ska använda tolk och se till att översätta handlingar om det behövs för att den enskilde ska kunna ta till vara sin rätt när myndigheten har kontakt med någon som inte behärskar svenska.
En myndighet ska under samma förutsättningar använda tolk och göra innehållet i handlingar tillgängligt när den har kontakt med någon som har en funktionsnedsättning som allvarligt begränsar förmågan att se, höra eller tala.
I vilket fall står det klart att en handling kommit in till en myndighet?
A) Samma dag som myndigheten får en avi på en obetald postförsändelse.
B) Samma dag som handlingen lämnas i myndighetens frågelåda
C) Samma dag som handlingen lämnas i myndighetens brevlåda
C) Samma dag som handlingen lämnas i myndighetens brevlåda
22 § En handling har kommit in till en myndighet den dag som handlingen når myndigheten eller en behörig befattningshavare.
Om en handling genom en postförsändelse eller en avi om en betald postförsändelse som innehåller handlingen har nått en myndighet eller behörig befattningshavare en viss dag, ska handlingen dock anses ha kommit in närmast föregående arbetsdag, om det inte framstår som osannolikt att handlingen eller avin redan den föregående arbetsdagen skilts av för myndigheten på ett postkontor.
En handling som finns i en myndighets postlåda när myndigheten tömmer den första gången en viss dag ska anses ha kommit in närmast föregående arbetsdag.