Formativ Bedömning 1 Flashcards

1
Q

Den ursprungliga, bokstavliga betydelsen av det engelska ordet formative är enligt Merriam-Websters Online Dictionary (2017) “kapabel till förändring genom växande och utveckling”. Det antyder att…

A

Att formativ bedömning formar undervisning – våra formativa erfarenheter är de som har format våra nuvarande jag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

All undervisning består i korthet av tre nyckelprocesser och involverar tre slags roller.

A

Processerna är: 1) att ta reda på vart eleverna är på väg, 2) att identifiera var de befinner sig i sitt lärande och 3) att bestämma hur de ska göra för att nå sitt mål. Rollerna är 1) lärare, 2) kamrat och 3) elev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

De fem nyckelstrategierna i formativ bedömning är…

A

NYCKELSTRAETGI 1: 1 Klargöra, delge och skapa förståelse för lärandemål och kriterier för framgång.

NYCKELSTRAETGI 2: Få fram belägg som visar att lärande har skett.

NYCKELSTRAETGI 3: Ge återkoppling som för lärandet framåt.

NYCKELSTRAETGI 4: Aktivera eleverna som läranderesurser för varandra.

NYCKELSTRAETGI 5: Aktivera eleverna som ägare av sitt eget lärande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Lärarens arbete är inte att överföra kunskap eller att förenkla lärande. Det är…

A

Det är att skapa effektiva lärmiljöer för eleverna. De viktigaste kännetecknen på effektiva lärmiljöer är att de skapar engagemang hos eleverna och gör att lärare, elever och deras kamrater blir förvissade om att lärandet går i avsedd riktning. Den enda vägen att nå dit är genom bedömning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Innan läraren kommunicerar lärandemål åt elever måste hen först…

A

När vi kommunicerar lärandemål till elever måste vi därför först avgöra om vi, med Polanyis språk, ger regler eller maximer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad indikerar om elevens uppfyllt lärandemålet?

A

Om eleven kan överföra och tilllämpa kunskapen i ett annat sammanhang. Eleven tillämpar kunskapen bortom lärandets sammanhang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är kontraproduktivt med bedömningsmatriser?

A

Om man i detalj anger vad eleverna ska lära sig, då lär de sig antagligen exakt det – men förmodligen lär de sig bara det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

En annan fördel som uppstår när eleven uppnått lärandemål…

A

En annan fördel med att skilja lärandemålen från lärandets sammanhang är att det blir mycket lättare att differentiera undervisningen utan att skapa en klassrumsmiljö där olika elever strävar mot olika mål. Alla elever kan arbeta mot samma lärandemål; differentieringen kommer med kriterierna för framgång. Ett särskilt effektivt sätt att differentiera dessa kriterier är att se hur långt eleverna kan gå i att överföra sitt lärande till nya sammanhang. Alla elever bör kunna överföra vad de har lärt sig till mycket likartade sammanhang, medan andra kan visa hur långt de kan överföra vad de har lärt sig.

Vi måste alltså kunna skilja mellan avsedda lärandemål och de undervisningsaktiviteter som vi hoppas ska leda till målen, och det är en distinktion som många lärare har svårt att göra. Jag frågar ofta lärare “Vilka är dina lärandemål för den här lektionen?” Många gånger svarar lärarna genom att säga någonting som “Jag tänker låta eleverna …” och sedan nämner de en aktivitet. När jag följer upp med att fråga vad läraren väntar sig att eleverna ska lära sig genom aktiviteten, möts jag ofta av en tom blick, som om frågan är meningslös eller banal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilken problematik finnns med fråga-och-svara undervisning?

A

De elever som deltar blir klokare, medan de som undviker att engagera sig avstår från möjligheten att öka sin förmåga. Lärarna kan emellertid använda några tekniker för att uppmuntra elever att delta och hålla sig engagerade. De flesta teknikerna handlar om att välja ut elever slumpvis och att införa regeln “inga händer upp”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Tekniker för att uppmuntra elever att delta, 1)

A

Välja elev slumpmässigt. Många lärare använder numera regeln “händer upp bara för att fråga” i sina klassrum (Leahy m.fl., 2005). Läraren ställer en fråga och väljer slumpvis ut en elev. En grundskollärare från Greenwich i sydöstra London beskriver tekniken som fråga–paus–nedslag–studs. Hon ställer en fråga, väntar minst fem sekunder (som hjälp för att hålla tiden mumlar hon ibland tyst för sig själv “ett, två, tre, vem ska jag frågan ge”), väljer slumpvis ut en elev som ska svara, och “studsar” den elevens svar till en annan slumpvis vald elev och frågar: “Vad tycker du om det svaret?”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Tekniker för att uppmuntra elever att delta, 2)

A

Diskutera frågan med sin granne. Eleverna har nog inte lika lätt för att få tunghäfta om de får några få minuter på sig att tänka igenom svaret på frågan och diskutera det med en bänkgranne, innan läraren väljer vem som ska svara. Att kräva att elever ska prata med en granne har två fördelar: det ger eleverna tillfälle att samla sina tankar och att repetera det ordförråd som de kan använda i svaret. Ett annat bra sätt att sänka ribban när elever väljs ut slumpmässigt är att inte be dem säga vad de själva trodde om svaret, utan att be dem berätta vad deras kamrat sa. Det är inte så känslomässigt laddat eftersom eleverna kan luta sig mot vad någon annan har sagt, och detta har förstås dessutom den fördelen att eleverna därmed lyssnar på varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv hur du som lärare kan hjälpa dina elever att utveckla deras förmåga att utföra kamratbedömning och kamratfeedback på ett bra och utvecklande sätt.
.

A

Reflekterande bedömning & utveckla kriterier för framgång: under en serie aktiviteter individuellt och i liten grupp blev eleverna upplysta om de nio bedömningskriterierna (alla bedömdes på en fempunktsskala) som lärarna skulle använda för att utvärdera deras arbete. Efter varje episod inom en modul skulle eleverna bedöma sin prestation mot två av kriterierna.

När hela modulen var avslutad fick eleverna bedöma sin prestation mot alla nio kriterierna. För varje bedömning skulle de skriva en kort redogörelse för vilka aspekter av deras arbete som låg till grund för deras poängsättning. Efter varje modul visade eleverna sitt arbete för klassen, och deras kamrater använde kriterierna för att ge dem återkoppling.

Fördelen med att utveckla kriterier för framgång tillsammans med eleverna är att det skapar en mekanism genom vilken elever kan diskutera och tillägna sig lärandemålen och framgångskriterierna, så att de på ett bättre sätt kan tillämpa dem i sitt eget arbete.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är lärandemål?

A

En god egenskap, vad elever förväntas “kunna, förstå och kunna göra” efter en avslutad studieperiod.

Men vad både Polanyi och Pirsig påpekade var att vi ibland använder lärandemål som om de vore definitioner av kvalitet, när de i själva verket är efterrationaliseringar av kvalitet – nog så bekanta för dem som vet vad de gör men inte till hjälp för dem som ännu inte nått så långt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Framgångkriterier?

A

Framgångskriterier hjälper eleven att förstå hur lärandemålen ska nås i praktiken. De beskriver vilka aspekter läraren kommer att leta efter i elevens arbete för att bedöma dess kvalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Bedömningsmatris?

A

I en bedömningsmatris uttrycks förväntningar på elevuppgifter genom kriterier och beskrivningar av kvalitativa nivåer. De kan används som bedömningsstöd av läraren när komplexa uppgifter skall bedömas men de kan även användas av eleverna i arbetet med uppgiften.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur kan läraren förtydliga lärandemålet?

A

Genom att kunna differentiera mellan Slärandemål och lärkontext (lektionsaktivitet), det vill säga omformulera och förtydligade lärandemål, och separera den från lärkontexten.

17
Q

Vad bör läraren göra innan hen tar för givet att eleven har förstått något?

A

Lärare måste vara medvetna om att eleverna inte nödvändigtvis lär sig vad lärarna avser, och det är oundvikligt på grund av inlärningens oförutsägbara natur. Det är alltså viktigt att lärarna utforskar elevernas tänkande innan de tar för givet att eleverna har förstått något. Att konstruera frågor som ger denna avgörande insikt om elevernas tänkande är emellertid inte alldeles lätt.

18
Q

Om lärarna ska gå igenom en sak under undervisningen en gång till, eller gå vidare är ett professionellt beslut som de måste fatta, och då måste de ta hänsyn till ett antal faktorer…

A

Till exempel kan några aspekter i kursplanen vara viktiga, men inte betydelsefulla avseende framsteg i lärandet. Med andra ord kan en elev som misslyckas med att lära sig något i det avseendet ändå göra framsteg. Å andra sidan är vissa saker absoluta förutsättningar för meningsfulla framsteg.

19
Q

Det finns två goda skäl för att ställa frågor i klassrummet:

A

1) generera tänkande och 2) förse läraren med information om vad som ska göras härnäst.

20
Q

Hur kan läraren få en inblick i elevers tänkande?

A

Genom exempelvis diagnostiska frågor, också kallat vändpunktsfrågor. De ska ge inblick i elevers tänkande för att ta reda på vad de kan. Sådana frågor kräver ett tolkande lyssnande från lärarens sida.

Diagnos - att fastställa

21
Q

Ausubel (1968) påstår att den viktigaste faktorn för att påverka lärandet är…

A

Det eleverna redan vet, och att lärarens arbete går ut på att ta reda på vad eleverna redan vet, och att undervisa utifrån det.

Elevernas uppfattningar är inte slumpmässiga villfarelser utan resultatet av sofistikerade och kreativa försök att förstå sina erfarenheter.

22
Q
A