Företagsvärdering Flashcards
EBITDA
EBITDA
Rörelseresultat före avskrivningar och amorteringar
EBITDA står för ”Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortisation” – intäkter före räntor, skatter, nedskrivningar och avskrivningar. Använder du dig av EBITDA dras alltså varken nedskrivningar eller avskrivningar av från intäkterna. Med det här måttet får du det mest till synes positiva rörelseresultatet, dock för precis samma verksamhet. Många anser därför att EBITDA ger en mindre realistisk bild av verksamheten
EBITA
EBITA
Rörelseresultat före avskrivningar och amorteringar
EBITA står för ”Earnings Before Interest, Taxes and Amortisation” – intäkter före räntor, skatter och nedskrivningar. Skillnaden mellan EBIT och EBITA är alltså att nedskrivningar inte räknas med bland kostnaderna här och därför inte dras av från intäkterna. Det ger dig ett till synes mer positivt rörelseresultat. Avskrivningar ska dock fortfarande dras av från intäkterna.
EBT
EBT
Resultat före skatt (EBT, Pretax profit)
EBT-formel = rörelseresultat – finansnetto
Finansnetto är skillnaden mellan räntor och andra kapitalkostnader som företaget betalar och de räntor och andra kapitalkostnader som företaget får in (det vill säga skillnaden mellan ränteintäkter och räntekostnader).
Årets resultat
Årets resultat (Net Profit)/ = Resultat efter skatt = E
Längst ner i resultaträkningen visas årets nettoresultat. Det kan vara vinst, förlust eller nollresultat, beroende på hur verksamheten har gått under bokslutsåret. Årets resultat är alltså vad som finns kvar när samtliga intäkter och kostnader har redovisats.
Totalt kapital (Total Capital)
Totalt kapital (Total Capital) = Eget kapital + skulder (balansomslutning)
Sysselsatt kapital (Capital Employed)
Sysselsatt kapital (Capital Employed) = Totala tillgångar (balansomslutning) – räntefria skulder = Anläggningstillgångar + plus rörelsekapital
Operativt kapital (Net Operating Assets eller Invested Capital)
Operativt kapital (Net Operating Assets eller Invested Capital) = Totala tillgångar (balansomslutning) - med icke räntebärande skulder- likvida medel - andra räntebärande tillgångar.
Rörelsekapital (Working Capital)
Rörelsekapital (Working Capital) = Omsättningstillgångar – kortfristiga skulder = (Kunfordringar + varulager + den del av kassan som behövs för verksamheten) – (summa kortfristiga skulder)
Räntabiltetssambandet
ROE = (1-t) (ROCE+ D/E (ROCE -RD))
ROE = Räntabilitet på eget kapital = Resultat efter
skatt /Eget kapital
t = Skatt
ROCE = Räntabilitet på sysselsatt kapital =
EBIT/Sysselsatt kapital
RD = Skuldränta
Finansiella intäkter
Finansiella intäkter är intäkter som inte har ett direkt samband med företagets huvudverksamhet. Till finansiella intäkter hör t.ex. utdelningar på aktier, ränteintäkter och vinster till följd av försäljning av värdepapper.
Finansiella kostnader
De kostnader som är relaterade till räntekostnader och förlust vid försäljning av värdepapper och inte har direkt samband med företagets huvudverksamhet.
Nettoskuld
Räntebärande skulder – kassa = nettoskuld
Ett mått på skuldsättningsgrad som beräknas som ett företags räntebärande skulder minus likvida medel.
Räntabilitet på totalt kapital ROTC
ROTC = EBIT + Finansiella intäkter/ Totalt kapital (balansomslutning)
Avkastning på totalt kapital är ett mått på avkastningen på de totala tillgångarna i ett företag. Det används för att bedöma om ett företags verksamhet ger en acceptabel förräntning på företagets resurser. Nyckeltalet visar verksamhetens effektivitet oberoende av hur kapitalet är finansierat, eftersom de finansiella kostnaderna inte räknas med.
Räntabilitet på totalt kapital ROA
ROA = E/ Totalt kapital (balansomslutning)
Avkastning på totalt kapital är ett mått på avkastningen på de totala tillgångarna i ett företag. Det används för att bedöma om ett företags verksamhet ger en acceptabel förräntning på företagets resurser. Nyckeltalet visar verksamhetens effektivitet oberoende av hur kapitalet är finansierat, eftersom de finansiella kostnaderna inte räknas med.
Räntabilitet på sysselsatt kapital (ROCE)
Räntabilitet på sysselsatt kapital (ROCE) = EBIT + Finansiella intäkter/ Sysselsatt kapital
Avkastningen på sysselsatt kapital visar hur väl företaget lyckats förränta det sammanlagda kapital som av ägarna och långivarna ställts till förfogande. Måttet visar därmed företagets avkastning oberoende av finansieringsvalet. Det sysselsatta kapitalet utgörs av de totala tillgångarna i balansräkningen (balansomslutningen) minus icke räntebärande skulder.
Räntabilitet på operativt kapital ROOC
ROOC = EBIT/Operativt kapital
Räntabilitet på operativt kapital ROIC/NOPLAT
ROIC = NOPLAT = EBITx(1-T)/ Operativt kapital
Räntabilitet på eget kapital (ROE)
Räntabilitet på eget kapital (ROE) = Nettoresultat = E/Eget kapital
Rörelsemarginal (operating margin, EBIT margin)
Rörelsemarginal (operating margin, EBIT margin) = EBIT/omsättning
Rörelsemarginal är ett nyckeltal som anger hur stor andel i procent av omsättningen som blir kvar för att täcka räntor och skatt samt ge vinst, efter att företagets kostnader har betalats.
EBITDA-marginal
EBITDA/ omsättning
Vinstmarginal (pretax profit margin, EBT margin)
Vinstmarginal (pretax profit margin, EBT margin) = Resultat före skatt (EBT, Pretax profit)/ omsättning
Soliditet (equity/asset ratio)
Soliditet (equity/asset ratio) = Eget kapital/Balansomslutning
Analys av det finansiella nyckeltalet soliditet syftar till att bedöma ett företags betalningsförmåga på lång sikt. Man brukar använda begreppet soliditet för att visa hur stor andel av företagets tillgångar som finansierats med eget kapital.
En huvudregel är att ju större andel eget kapital som finansierar företaget, desto högre och bättre är soliditeten. En soliditet på 100 % innebär finansiering med enbart eget kapital och en soliditet på 0 % innebär att det inte finns något eget kapital alls.
Skuldsättningsgrad (debt/equity ratio)
Skuldsättningsgrad (debt/equity ratio) = Räntebärande skulder/ Eget kapital
Skuldsättningsgraden är ett mått som tillhör finansiella nyckeltal, som används för värdering och kontroll av ett företags ekonomiska ställning. Just skuldsättningsgraden är ett mått på kapitalstyrka och används för att se relationen mellan skulder och eget kapital, eller mer precist justerad skuld och justerat eget kapital.
Nettoskuldsättningsgrad (net debt/equity ratio)
Nettoskuld/ Eget kapital
Net debt/EBITDA
Nettoskuld/EBITDA
Räntetäckningsgrad (interest coverage ratio)
Räntetäckningsgrad (interest coverage ratio) = EBT+ finansiella kostnader/finansiella kostnader
Nyckeltalet anger vilken förmåga företaget har att täcka sina räntekostnader. Om räntetäckningsgraden är 1,0 ggr gör företaget ett nollresultat efter finansiella kostnader. Om nyckeltalet är lägre än 1,0 ggr innebär det att företagets resultat är negativt efter finansiella poster. Måtett visar hur mycket resultatet kan sjunka utan att räntebetalningarna kommer i fara.