Föreläsning 1: Intro Flashcards
- Vad är integrationsproblemet inom filosofin om matematik?
Integrationsproblemet innebär att försöka besvara både den metafysiska/semantiska och epistemologiska frågan om matematiska objekt på ett koherent och sammanhängande sätt.
- Vilka är de två huvudfrågorna som måste besvaras för att lösa integrationsproblemet?
- Metafysisk/semantisk fråga: Hur ska vi förstå de objekt (tal, funktioner, mängder osv.) som matematiken refererar till?
- Epistemologisk fråga: Hur förklarar vi att vi kan få kunskap om dessa objekt?
- Vad innebär den pragmatiska frågeställningen i relation till integrationsproblemet?
Den pragmatiska frågan handlar om att förklara matematikens framgångsrika användning inom vetenskap och teknologi, det vill säga varför och hur matematiska begrepp fungerar så bra i praktiken, trots eventuella filosofiska problem.
- Hur beskriver Platon de objekt som matematiken refererar till (metafysisk/semantisk fråga)?
Enligt Platon är matematiska objekt abstrakta men verkliga, likt idéer i en separat idévärld. De existerar oberoende av den fysiska världen och är lika “verkliga” som konkreta objekt.
- Hur förklarar Platon att vi kan få kunskap om matematiska objekt (epistemologisk fråga)?
Platon menar att vi har kunskap om matematiska objekt eftersom vi minns dem från själens tidigare existens i idévärlden, där vi hade direkt kontakt med dessa abstrakta objekt.
- Varför anses Platons epistemologi vara otillfredsställande ur ett modernt vetenskapligt perspektiv?
Platons idé om att kunskap är ett minne från själens tidigare liv anses vara otillfredsställande och svår att förena med moderna vetenskapliga förklaringsmodeller, som kräver empirisk eller rationell bas för kunskap.
- Hur besvarar fiktionalismen den metafysiska/semantiska frågan om matematikens objekt?
Fiktionalismen hävdar att matematiska objekt är fiktiva, ungefär som karaktärer i en roman. De existerar inte på riktigt, utan är skapade av människan för att uppfylla ett syfte.
- Varför anser fiktionalister att den epistemologiska frågan inte behöver förklaras?
Eftersom matematikens påståenden är strikt sett falska, enligt fiktionalismen, finns det inget behov att förklara hur vi får kunskap om dem – vi har ingen “verklig” kunskap om dessa objekt.
- Vilka problem stöter fiktionalismen på när det gäller matematikens pragmatiska användning?
Fiktionalismen har svårt att förklara varför matematik fungerar så framgångsrikt inom vetenskap och teknologi om dess objekt bara är fiktiva. Det pragmatiska problemet är varför en fiktiv teori skulle vara så användbar i den verkliga världen.
- Vad innebär skillnaden mellan en realistisk och en antirealistisk syn på matematik?
- Realistisk syn: Matematiska objekt existerar oberoende av människans tänkande, precis som fysiska objekt.
- Antirealistisk syn: Matematiska objekt är beroende av människans uppfattning och existerar inte utanför våra tankar eller begrepp.
- Vad är skillnaden mellan syntetisk och analytisk kunskap?
- Syntetisk kunskap: Kunskap som bygger på observation eller erfarenhet och utvidgar vår förståelse, till exempel “Alla kroppar är tunga”.
- Analytisk kunskap: Kunskap som är sann enbart genom begreppens innebörd, utan att behöva hänvisa till erfarenhet, till exempel “En ungkarl är en ogift man”.
- Vad innebär att något är a priori respektive a posteriori?
- A priori: Kunskap som vi kan ha oberoende av erfarenhet, till exempel matematiska eller logiska sanningar.
- A posteriori: Kunskap som baseras på erfarenhet eller observation av den yttre världen.
- Hur ser Kants metafysiska syn på matematiken ut?
Kant har en antirealistisk syn på matematiken. Han menar att matematik handlar om former för vår egen perception av världen, snarare än objekt som existerar oberoende av oss.
- Hur klassificerar Kant den kunskap vi får genom matematiken? Är den syntetisk eller analytisk? A priori eller a posteriori?
Kant menar att matematisk kunskap är syntetisk a priori. Den är syntetisk eftersom den ger ny information om världen, men a priori eftersom vi kan nå den utan att behöva erfarenhet, då den bygger på våra inneboende former av perception och tänkande.
- Vilka var några av de viktigaste matematiska framstegen under 1800-talet?
- utvecklingen av rigorös analys
- icke-euklidisk geometri
- Cantors teorier om oändlighet och mängdlära.