Föreläsning 1 Flashcards
Vad innebär begreppet “hållbar utveckling” enligt Brundtlandrapporten?
Det definieras som en utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina.
Vad menas med hållbar produktutveckling?
Hållbar produktutveckling handlar om att integrera ett strategiskt hållbarhetsperspektiv i produktinnovationsprocessens tidiga skeden, med hänsyn till hela produktens livscykel.
Varför ska man beakta hållbarhetsfrågor tidigt i produktutvecklingen?
Över 80 % av produktens livscykelpåverkan fastställs i tidiga faser, och det blir mycket dyrare att ändra designen sent.
Vad innebär ett reaktivt vs. proaktivt förhållningssätt till miljöfrågor i industrin?
Reaktivt: åtgärder vid krav eller problem. Proaktivt: förebyggande och strategiskt arbete för att stärka konkurrenskraft och minimera risker.
Nämn ett motiv för industrin att anta en hållbar strategi.
T.ex. lägre kostnader långsiktigt, starkare varumärke, anpassning till kommande lagstiftning eller ökad innovationsförmåga.
Vilka är de tre huvudsakliga dimensionerna av hållbarhet (triple bottom line)?
Ekologisk, social och ekonomisk dimension.
Ge ett exempel på hur företags hållbarhetsarbete gått från reaktivt till mer systemiskt perspektiv.
Historiskt fokus på att rena utsläpp och uppfylla minimikrav → idag helhetssyn och cirkulära affärsmodeller som inkluderar värdekedjan.
Vilken roll spelar ingenjörer i hållbar produktutveckling?
Ingenjörer kopplar samman tekniska lösningar med samhälleliga och miljömässiga behov, och kan göra avgörande designval som minskar negativ påverkan.
Varför är det viktigt att förstå hela produktens livscykel vid hållbar utveckling?
För att undvika suboptimeringar mellan olika faser, t.ex. minska utsläpp i produktion men öka utsläpp i användningsfasen.
Vad är skillnaden mellan att ‘vara lagenlig’ och ‘vara proaktiv’ inom hållbarhet?
Lagenlig: uppfylla gällande minimikrav. Proaktiv: aktivt arbeta för att minimera negativ påverkan och öka positiv påverkan utöver det lagen kräver.