Født sånn eller blitt sånn (Kapittel 1 & 4) Flashcards
Hvordan kan miljø illustreres? Hint: Ryggsekk
Miljø kan illustreres gjennom en ryggsekk. Livets ryggsekk: Hva du med deg, tidligere erfaringer, opplevelser – som påvirker deg idag. Oppdragelse, traumer, hjemme, venner. Alle har en slags ryggsekk med erfaringer. Av og til kan det være lurt å «titte» i ryggsekken for å forstå hendelsene som har skjedd, slik at man kjenner seg selv bedre. En psykoanalytiskpsykolog vil spesielt se på tidligere erfaringer i livet ditt for å få en oppfatning av hvorfor du er som du er.
Hva er tilknytning?
Tilknytning = emosjonelt bånd mellom mennesker. Knytte bånd til andre mennesker i tidlig alder. Som barn må du fylle opp fysiske behov, men også omsorg, bli tatt vare på – tilknytning. En god tilknytning, følt deg trygg = bedre forutsetninger for et godt selvbilde, bånd til andre mennesker, selvsikkerhet. Hvis du knyttet tillit med flere mennesker i livet, øker dette resiliensen (hvor tykke vegger man har). Mye omsorg som barn, er bedre resiliens – bedre forutsetninger for å håndtere livet.
Hva er resiliens?
Ved høy resiliens håndterer du utfordringer bedre. Resiliensen er en slags «tykk» vegg som beskytter deg, høy resiliens. Tynn resiliens, opplever fort psykisk krise, stress, etc.
Harry Potter (løvetannbarn). Dårlig oppvekst, dårlige boforhold. Kommer til et miljø som hjelper han, i motsetning til Joker. Bedre resiliens.
Hva er risikofaktorer?
Risikofaktorer kan være medfødte gener som gjør at de er mer stresset enn andre. Foreksempel mor bruker rus mens hun er gravid, påvirker gener, hvordan du håndterer stress. Risiko kan også være knyttet til livskriser, andre psykiske problemer og persepsjon (noen ser på en hendelse som mer farlig enn andre).
Hva er sosiale faktorer? Går inn under resiliens
Sosiale faktorer – økonomi, født i fattig familie, lite støtte.
Hva beskytter oss for stress?
Sosiale relasjoner og sosialt miljø
- Kjærlighet, omtanke, trøst og tilhørighet
- Samfunnsordninger, utdannelse, jobb
Individuelle faktorer
- Godt selvbilde, optimisme og persepsjon
Hvilke tre typer psykodynamiske teorier har vi?
- Tilknytningsteori (John Bowbly), - Tilknytningstyper – (Mary Ainsworth), og Erikssons tilknytningsteori
Forklar tilknytningsteori (John Bowbly)
Handler om babyer. Når du blir født, klarer du ikke skille hvem som er omsorgsperson og ikke. Etter hvert når babyen blir 7 måneder, vil babyen begynne å kjenne igjen mor – lukt, ansiktet. Dette skaper en selektiv tilknytning. Dette fører med at når mor og far er borte føler barnet frykt og angst.
Forklar Mary Ainsworth sin teori om tilknyntningstyper
Mary har kommet med 3 ulike tilknytningstyper. Måten man ser på disse typene er hvordan man er i relasjon med andre.
1. Trygg tiljnytningstype
2. Utrygg- engstelig
3. Utrygg unnvikende
Forklar Erikssons tilknytningsteori
- Spedbarnstiden, mellom 0-1,5 år. Her er grunnleggende tillit versus mistillit kilden til krise, og målet er håp. Målet oppnås hvis perioden er preget av stabilitet og mye omsorg. Da vil barnet oppleve verden som et trygt sted å være, og det vil ha tillit til sine foreldre og omverdenens.
- Tidlig barndom, mellom 1,5-3år. Her foregår krisen mellom selvstendighet, skam og tvil. Hvis foreldrene gir barnet selvstendigheten til å utvikle seg, vil barnet utvikle vilje, som er målet i denne fasen. Eksempel er når barnet lærer seg å gå og løpe. Det negative utfallet skjer ved mangel på selvstendighet, som kan føre til at barnet utvikler adferd preget av skam og tvil på egne evner.
- Førskolefasen, mellom 3,5-5 år, er krisen preget av initiativ kontra skyldfølelse. Mye av grunnlaget er lagt i de to tidligere fasene. Hvis barnet har utviklet vilje, ønsker det å utføre oppgaver og mestre nye utfordringer, og derfor er det vanlig at barn i denne alderen stiller mange spørsmål. Målet i fasen er målbevissthet, som skjer hvis barnets initiativtaking blir oppfordret av foreldrene. Motstand fra foreldrene vil igjen føre til skyldfølelse fordi barnet føler det ikke har mestret en oppgave eller at den har gått for langt.
- 6-12 år. Her foregår krisen mellom arbeidsevne og mindreverdighetsfølelse, og målet er kompetanse. Kompetanse utvikles hvis barnet får motivasjon til å mestre og skape. Det negative utfallet kan være at barnet føler det ikke lykkes og at det dermed får adferd preget av mindreverdighetskomplekser.Eriksson er dermed kritisk til den ensidige kunnskapsskolen, fordi man hele tiden skal sammenlignes med andre. Han mente at det fører til mindreverdighetskomplekser hos de som ikke møter skolens og samfunnets strenge krav.
- Tenårene- er preget av hvordan selvbildet har blitt utviklet i forrige fase. Kampen foregår mellom identitet og identitetsforvirring. Her må tenåringen ofte reevaluere seg selv og egen identitet på grunna av de mange forandringene som skjer fysisk og psykisk. Både Jeg-identiteten og sosial-selvbilde blir utfordret. Det ønskede utfallet er trofasthet, mens det negative er at tenåringen kan bli identitetsforvirret. Det er viktig å nevne at identitetsforvirring ikke er det samme som at man har flere identiteter.
- Ung voksen alder. Her foregår kampen mellom intimitet og isolasjon. I disse årene utsettes personen for mange endringer, som flytting og starten på studier. For å oppleve intimitet må man ha en adferd der man tilpasser seg omgivelsene og samarbeider. Klarer man det, vil man oppleve kjærlighet, mens man vil oppleve isolasjon hvis man ikke klarer å tilpasse seg. Det er derimot viktig å finne en balanse mellom disse to ytterpunktene- da vil man oppleve kjærlighet, men samtidig være selvstendig.
- Voksen-fasen, mellom 40-65 år. Kamp mellom generativitet og stagnasjon. Noen føler de ikke har gjort en forskjell verken på jobb eller i privatliv, og finner ikke meningen med livet- Da vil det oppstå en følelse av stagnasjon.Målet er skaperglede, som man får om man har følelsen av å lykkes med å være skapende og produktiv.
- Alderdommen- preget av alle de tidligere fasene. Her er de motstridende følelsene integritet versus fortvilelse. Målet er forsoning, som man oppnår hvis man kan se tilbake på livet sitt og akseptere hvordan det har vært- både med de gode og de dårlige tidene.
Det negative utfallet er hvis man ikke klarer å akseptere alderdommen og er bitter over livet en har levd. Dødsangst forekommer ofte, krise.
Forklar det behavioristiske perspektivet, samt knytt det til miljøfaktorer
Behavioristiske perspektivet, atferd. Handler om atferden som kan oberseveres, og er ikke kognitivt (i hodet), arv og gener. Alt knyttet til miljø og det som kan oberseveres. Din personlighet kan trenes opp, og læres. Miljøfaktorer spiller en rolle i hvordan du er. Du har en rekke vaner du gjør, som du kan knytte til assosiasjon. Kanskje jeg har fått veldig god respons på å være åpen, som gjør at jeg lærer at åpenhet er et personlighetstrekk som passer meg. Kanskje jeg tidlig har opplevd at det er et personlighetstrekk som får god respons. Dette gjør meg mer åpen.
Kan knyttes til belønning. Og straff. Hvilke respons får du fra andre når du oppfører deg på en viss måte. Når du var liten og kom hjem og hadde gjort alle leksene, fikk du responsen «så flink du er», da får du muligens motivasjon og oppretter et bilde av at du er flink – fordi du har fått den responsen.
Hvordan kan du med et kognitivt perspektiv kritisere at imitasjon er viktig for personligheten?
- Imitasjon handler om å handle. Eksempel jeg ser opp til Sophie Elise, vil imitere henne. Sophie har en viss type atferd, kanskje jeg ser opp til utseende hennes. Hun har gjort flere operasjoner, fillers, rumpe, etc. Hvis vi skal kritisere at imitasjon er viktig for p, kan man si at hvis jeg vil imitere Sophie, så vil jeg ta fillers, operere rumpa, etc. Gjennom de kognitive har jeg en evne til å tenke selvstendig, «kanskje jeg ikke trenger fillers, jeg har en bra rumpe».
Å kritisere et perspektiv mot et annet perspektiv er en måte å forstå/se ting med ulike briller.
Annet eksempel: kanskje man føler en indre konflikt, hvis du vil imitere en person med kriminell atferd, men du vet at det ikke er riktig og du ender opp med å ikke gjøre det. Evnen til å tenke, og ikke bare imitere.
Forklar sosialpsykologiske perspektiver, knyttet til miljøfaktorer (Hint: Hvem påvirker personligheten din, Sosialisering, primær..)
Sosialpsykologiske perspektiver: Folk du er i klassen med, mor og far, venner – er med på å påvirke din personlighet. Begrepet sosialisering er viktig. Sosialisering er alle miljøfaktorer, mennesker har ulike normer, holdninger og verdier som påvirker deg som menneske.
* Primærsosialisering (de nærmeste rundt deg. Har aller mest å si som barn)
* Sekundærsosialisering (venner og skole påvirker deg)
* Tærtiærsosialisering (Sosiale medier, tv, radio, alle de sosialisering-faktorer som ikke påvirker deg direkte, men gjennom en slags kanal).
Påvirker oss indirekte; at du er i et norsk samfunn. Du ville vært annerledes hvis du vokste opp i et annet land.
Forklar Meads speilingsteori. Hint: Tilbakemedlinger, fin på håret og signifikante andre
- Ditt selvbilde er påvirket av hvordan andre reagerer på deg, på tilbakemeldingene du får av andre mennesker. Du speiler deg hele tiden av andres tilbakemeldinger.
- Noen spesifikke mennesker som du bryr deg om mer enn andre, og deres mening betyr mer enn andre – og kalles signifikante andre. Når du er liten er det som oftest en forelder, etter hvert kan det være en bestevenn, kjæreste, etc.
Forklar sosial sammenligningsteori (Leon Festinger)
- Idag sammenligner vi oss med hele verden, på grunn av digital eksponering. Mennesker har alltid sammenlignet seg med andre, men tidligere hadde du et mindre spekter av mennesker du kan sammenligne deg med.
Hva går sosial identitetsteori ut på (Tajfel og Turner)? Hint: Jeg- og sosial identitet
Sosial identitetsteori (Tajfel og Turner).
* Jeg – identitet: Navn, personlige markører, alder og personlighet.
* Sosial identitet: Alle gruppene vi er en del av
Eksempel du går på Oslo Handelsgymnas: sleik, frakk etc. Handler om identitetsteori, hvilke grupper du identifiserer deg meg – OHG blir din inngruppe. Personlige markører.
Har du for eksempel en helt annen identitet enn de som går på handels, kan «jeg-identiteten» og sosial identiteten ha en konflikt – ettersom at vi stadig er i en indre konflikt.
Vi liker å identifisere oss med en gruppe, for eksempel vennegjengen vår, og vi tar avstand fra en gruppe vi ikke føler oss en del av (utgrupper). Er du en del av et politisk parti, identifiseres med i gruppen (inngruppe), men tar ekstra avstand fra medlemmene av de andre partiene (utgruppe).
Hva har påvirket deg til den du er:
Arv
-Epigenetikk
Miljø
-Kultur
-Normer i et samfunn
-Oppdragelse
-Vennene du har
-Tilbakemeldingene du får, endrer personlighet og atferd ut ifra det
-Skolen/barnehagen du gikk på
-Livet ryggsekk, hva har du med deg av tidligere erfaringer som påvirker deg i dag, lurt å forstå disse hendelsene, slik at man kan forstå seg selv bedre, i tidligere leveår har disse hendelsene hatt mest effekt på hvem du er i dag
-Traumatiske hendelser
Hva er resiliens?
Resilens er motstandsdyktighet eller robusthet – evnen til å håndtere en krise.
Hva betyr mentaliering?
Mentalisering betyr å lære seg å forstå hva som ligger til grunn for andres atferd og mentale tilstander, og forstå hva dette gjør med en selv og andre- altså hvilke tanker og følelser som kan forklare deres handlinger. Et eksempel: «Stine» sitter i sofaen ved siden av «Martin». Hun er så forelsket i ham.
Hva er selvregulering? Hint: styring og samfunnet
Menneskers evne til å kunne forstå og styre egne tanker og følelser i tråd med miljøets forventninger og utfordringer.
Hva skjer hvis et barns tilknytning er utrygg/dårlig?
Er våre tilknytninger derimot utrygge kan dette føre til at barnet utvikler en mer sårbar personlighet. Et utrygt barn vil muligens late som at det ikke trenger hjelp, og dermed ikke får regulert følelsene sine, og vil oftere føre på skam, skyld eller en unnvikende/klamrende personlighet.
Hva påvirker et barns tilknytningsmønster?
Trygge foreldre og gode venner har stor betydning for hvorfor vi blir som vi blir, og handler som vi gjør. Foreldres omsorg, oppmerksomhet og kommunikasjon er av stor betydning for hvordan man utvikler seg, både kognitivt, sosialt og emosjonelt. Videre er forhold i de sosiale omgivelsene – for eksempel kultur, sosiale medier, økonomi, boligforhold og krisesituasjoner – klart med på å påvirke barns tilknytningsmønster.
Forklar Ainsworth sin teori om trygg tilknytningstype
Trygg tilknytningstype. Relasjon, føler du deg trygg på kjæresten din. Trygg på at du er likt, føler du folk liker deg, trygg på seg selv. Dette får man hvis man har hatt en trygg oppvekst, fått tillit, kjærlighet og medfølelse.
Forklar Ainsworth sin teori om utrygg- engstelig
Utrygg-engstelig. Dette handler om å føle seg utrygg på folk. Har du en kjæreste er du muligens tvilende om kjøresten din liker deg, bekreftelse – klengete som et resultat av dette. Engstelig om vennene dine liker deg
Forklar Ainswirth sin teori om utrygg unnvikende
Utrygg-unnvikende. Unnvikende = liker å være for deg selv, stenge inne følelser. Redd for hva som skjer hvis du åpner deg for andre. Har man en unnvikende tilknytningstype, vil det være vanskelig å være i et forhold. Dårlig hvis man kommer i et forhold med utrygg-engstelig (vil ha bekreftelse), utrygg-unnvikende (vil ha space). Mary testet mange barn i forskningen, og resulterte i at barndommen er årsaken til hvilken tilknytning du tilhører.
Forklar de 4 ulike stresstypene
Sjokkfasen- foregår det følelses-og tankemessig utestengning, som følge Freud er en form for forsvarsmekanisme da det beskytter deg mot angst og stress. Det er kjennetegnet av akutt stress, kan vare fra noen minutter til noen dager. I hjernen blir fryktsenteret aktivert, Amygdala. Overlevelsesmekanismer (fight, flight, freeze), i krypdyrhjernen, og det skjer automatisk. Dette er grunnet vi mennesker var tidligere mer utsatt for farer, for eksempel villdyr = evolusjonspsykologi. Fysilogisk reaksjoner: Adrenalin (takler stresset bedre, mer klar for kamp), kortisol, sympatiske nervesystemet.
I reaksjonsfasen slipper følelser og tanker endelig til, og i
Bearbeidingsfasen bearbeider man disse følelsene.
I nyorienteringsfasen har man klart å tilpasse seg den nye livssituasjonen.
Hvilket perspektiv retter seg mest mot arv og miljø?
Humanistene legger vekt på at mennesket gjennom sine valg har en frihet til å skape sitt eget liv og dermed forme sin egen identitet. De mener at mennesker er påvirket av arv og miljø, men at vi likevel kan kontrollere adferden vår på grunn av vår frie vilje.
Forklar kort hva kognitiv psykologi studerer
Kognitiv psykologi studerer indre, mentale prosesser, som oppmerksomhet, persepsjon, hukommelse, tanker og språk.
-Oppmerksomheten: informasjon som når oss via sansene (syn, hørsel, luktesans etc)
-Persepsjon: Sørger for at vi oppfatter og tolker informasjon.
-Hukommelse: i aksjon når vi husker noe, gjenkjenner og lærer noe nytt.
-Tankeprosesser: innebærer at vi tenker over noe, analyserer og fantaserer.
-Språklige prosesser: gjør det mulig for oss å motta verbal informasjon og kommunisere med andre.
Hva påvirker graden av inteligens?
I dag er mange enige om at graden av intelligens er en kombinasjon av arv og miljø. Man kan si at arven setter rammen for utviklingsmuligheter, mens miljøet er avgjørende for hvor mye av denne arven vi klarer å utnytte.
Gi et eksempel på hvordan miljø utfordrer inteligens
Rosenthal effekten viser jo at når læreren har forventninger til nivået eleven er på, vil det påvirke elevenes resultater. Hvis man tar utgangspunkt i denne teorien, vil nivåinndelingen fører til at de som gjør det best på skolen gjør det enda bedre mens de «dummeste» vil få enda dårligere resultater. I verste fall kan dette føre til at utviklingen av intelligens hos de svakeste bremses ned av skolen. Alle disse argumentene viser hvor vanskelig skoledebattene er: hvilken intelligens skal vektlegges, hvordan skal norske elever få bedre resultater i internasjonale matematikk tester uten å kutte i andre fag, Hvordan skal man inkludere alle og samtidig gi den undervisningen som hvert enkelt individ trenger?
Hvilken del av hjernen regulerer din tilpassning av atferd etter miljøet
Hvordan du tilpasser atferden din etter miljøet, eller hvordan du tenker over konsekvenser
etter handlinger, eller generell regulering av tanker og følelser ligger også i frontlappene
Hva er akkomodasjon. Hint: barn tegning v hund
Akkomodasjon – en ny oppfatning, virkelighetsoppfatning. Mennesket har fått nye erfaringer, noe som har resultert i at mennesket tenker og oppfatter på en ny måte, som
igjen reviderer eksisterende skjemaer.
Barnet konstruerer et skjema av en hund i hodet og tenker: Hund = fire bein, hale, ører. Senere, når barnet ser en hund for første gang utvides dette skjemaet ved hjelp av en assimilasjonsprosess: Barnet ser at den har fire bein, hale og ører – det må være en hund