eu nu strivesc corola Flashcards
Tema
atitudinea poetului in fata marilor taine ale Universului ;prin mit si simbol sa patrunda adanc in tainele Universului, sporindu-le.
Lirism subiectiv
se realizeaza prin atitudinea poetica transmisa in mod direct si prin marcile subiectivitatii (pronumele personal la persoana I singular, verbele la prezent; topica afectiva (inversiuni si dislocari sintactice)
Titlul
metafora revelatorie care semnifica ideea cunoasterii luciferice; “eu”asezat la inceputul primei poezii din primul volum - expresionism (exacerbarea eului); verbul la forma negativa “nu strivesc”exprima refuzul cunoasterii de tip rational si optarea pentru cunoasterea luciferica; “corola de minuni a lumii”- imagine a perfectiunii, a absolutului; ideea de cerc semnifica misterele universale, iar rolul poetului este adancirea tainei care tine de o vointa de mister specific blagiana.
Incipit
titlul este reluat in incipitul poeziei, ca prim vers, iar sensul sau imbogatit prin seria de antiteze si lantul metaforic, se intregeste cu versurile finale: “caci eu iubesc/si flori si ochi si buze si morminte?
Poezia
act de creatie iar iubirea calea de cunoastere a misterelor.
Metafore “flori?
viata/efemeritate/frumos
Metafore “ochi?
cunoastere/contemplatia poetica a lumii
Metafore “buze?
iubirea/rostirea poetica
Metafore “morminte?
tema mortii/eternitatea.
Prima secventa
cu ajutorul verbelor la negativ exprima atitudinea poetului. Se asocieaza cu metafora “calea mea?
A doua secventa
mai ampla se construieste pe baza unor relatii de opozitie: eu-altii; “lumina mea”- “lumina altora?
A doua secventa
Metafora luminii = cunoasterea. (cunoasterea de tip rational vs cunoastere poetica, intuitiva)
A doua secventa; Sintagme antitetice
; “lumina altora”= sugruma, striveste, ucide; “lumina mea”= mareste, imbogatesc, iubesc;
A doua secventa; Verbele la prezent
dispuse in serii antonimice, afirmative si negative, plaseaza eul liric intr-o relatie definita cu lumea, care sta sub semnul misterului.
Antiteza marcata si grafic
median sunt plasate cel mai scurt vers (“dar eu?) si cel mai lung (“eu cu lumina mea sporesc a lumii taina?). Toate aceastea afirma clar optiunea poetica pentru un mod de cunoastere, “cu lumina mea?, si atitudinea fata de misterele lumii.