Eksamensspørsmål Flashcards

1
Q

Definer prevalens og insidens og forklar forskjellen mellom dem og hvordan de kan brukes til å beskrive endringer i forekomst av føflekkreft.

A

Prevalens: antall tilfeller av en sykdom i en populasjon på et gitt tidspunkt (antall syke i populasjonen /total antall i populasjonen). Insidens: antall nye tilfeller av en sykdom i en populasjon i løpet av en tidsperiode (antall nye tilfeller av en sykdom i en populasjon i en periode/total antall personer under observasjon) Mer presist snakker en om insidens andel og insidens rate hvor den siste utrykker andelen som blir syke i en populasjon per enhet tid deltagerne i populasjonen er observert. En økning i prevalens betyr at flere i en populasjon har en sykdom enn tidligere. En økning i insidens betyr at flere får sykdommen. Økning i prevalens kan skje uten at insidensen øker hvis sykdommens varighet øker ved f.eks. bedre overlevelse eller behandling uten at pasientene blir kvitt sykdommen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forekomst av sykdom kan beregnes i åpne og lukkede populasjoner. Er den norske befolkningen å regne som en åpen eller lukket populasjon?

A

Åpen populasjon. Populasjonen utgjør de som til en hver tid regnes som nordmenn. Nyfødte og immigranter blir kontinuerlig inkludert og døde og emigranter ekskludert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv kort 3 typer epidemiologiske undersøkelser/design som vil kunne bidra med kunnskap om sammenhengen mellom soleksponering og risiko for føflekk-kreft. Beskriv metodesvakheter ved disse designene.

A

I) Kohortundersøkelser: en følger en gruppe personer over tid, registrerer eksponeringen og sammenligner utviklingen av sykdom blant deltagere etter hvor mye eksponering (eventuelt om de er eksponert eller ikke) de er utsatt for. Feilkilder: unøyaktig eller feil måling av eksponering, konfunderende faktorer, selektivt frafall (seleksjon) under oppfølging. II) Kasus kontroll undersøkelser: En sammenligner eksponering blant syke personer og eksponering blant kontroller som kommer fra den samme populasjonen som de syke personene kommer fra. Feilkilder: unøyaktig, feil eller selektiv måling av eksponering, konfunderende faktorer, skjev rekrutering av kontroller. III) Økologiske undersøkelser: En sammenligner forekomst av sykdom og eksponering i populasjoner (samme populasjon over tid eller mellom forskjellige populasjoner) på populasjonsnivå (aggregert nivå). Feilkilder: unøyaktig eller feil måling av eksponering, konfunderende faktorer, økologisk feilslutninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva skal til for å kunne konkludere med at soleksponering er en rimelig forklaring på den økte forekomsten av føflekk-kreft i Norge?

A

At en har sikker kunnskap for at soleksponering fører til føflekkreft og at det har vært en endring i soleksponering som kan forklare en endring i føflekkreft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Tegn et kart over strukturen på helsetjenesten i Norge i grove trekk med angivelse av ansvars/eierforhold, eller beskriv det med ord.

A

Helsetjenesten i Norge består av to hoveddeler: Den kommunale helse- og omsorgstjenesten, kommunehelsetjenesten som den enkelte kommune har ansvar for, og spesialisthelsetjeneste som staten, gjennom de regionale helseforetakene, har ansvar for (som eier). Gjennom Fastlegeordningen har kommunene plikt til å tilby hver innbygger å stå på liste hos en fast allmennlege. De aller fleste fastleger er næringsdrivende. Private aktører med avtale finner vi også i spesialisthelsetjenesten (der helseforetakene kjøper inn tjenester fra hhv avtalespesialister og –sykehus). Den sentrale helseforvaltningen har et overordnet styringsansvar. Stortinget er lovgiver, statsråden er utøver, departementet styrer helseforetakene (helseminister styreleder) og fører tilsyn med kommunene (som har utstrakt selvstyre, og som «eier» fastlegeordningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva innebærer foretaksmodellen og diskuter fordeler og ulemper med en slik organisering av sykehusvesenet.

A

Et regionalt helseforetak er en virksomhet som er eid av den norske stat v/helsedepartementet, og som har ansvaret for spesialisthelsetjenesten i en region. I Norge har vi fire slike, og de styrer igjen lokale helseforetak. Foretakene reguleres gjennom Lov om helseforetak og styres gjennom profesjonelle styrer og administrerende direktører. Foretakene finansieres delvis med basisfinansiering og delvis med innsatsstyrt finansiering (beregnet etter DRG-prinsippet). Fordeler: Tydeligere og mer helhetlige ansvars- og fullmaktsposisjoner. Bedre grunnlag for økonomisk styring (fordi alle kostnadene reelt kommer inn i foretakenes driftsregnskaper). Mindre sårbart for både lokalpolitisk og sentralpolitisk inngripen etter enkelttilfeller og i henhold til partikulære interesser, kan styre etter ønskede måltall og dermed forme driften. Ulemper: underskudd på demokratisk innsyn og kontroll fordi politikerne er frakoblet styringen, økt avstand mellom ledelse og fagpersoner, overdreven resultat- og målkontroll som binder de ansatte og kan hemme frivillig innsats. Sykehusbehandling kan ikke reduseres til målbar diagnoserelatert aktivitet. Vridning av innsats for å påvirke måleresultatene (mulig bivirkning av innsatsstyrt finansiering).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Man kan si at det finnes tre ideologiske tilnærminger til helsefeltet:
- den liberalkonservative ideologi,
- den sosialliberale ideologi
- den sosialdemokratiske ideologi
Diskuter kort hva som menes med hver av disse ideologiene.

A

Liberalkonservativ: Lik tilgang på goder. Sentral planlegging avvises, det er markedet som skal produsere godene (formell likhet). Politisk innflytelse begrenser seg til å påse at lovverket overholdes.
Sosialliberale: Like muligheter til helsetjenester (reell likhet). Statlig innblanding akseptert for å skape faktisk tilgang til helsetjenester for alle. Denne tilnærmingen inspirerte enten et overordnet nasjonalt helsesystem betalt over nasjonalbudsjettet (som i Storbritannia) med betydelig innslag av private aktører, ELLER et system basert på statsgaranti, men med private forsikringsselskaper som grunnlag for allmenn forsikring (som på kontinentet).
Sosialdemokratiske: Universell rett til og tilgjengelighet for helsetjenester. Omfattende sentralplanlegging. Nasjonalt helsesystem som fullt ut er finansiert over statsbudsjettet. De nordiske sosialdemokratier har kommet nærmest realiseringen av en slik ideologi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilken ytelse til mor er mest aktuell ved en 5-årig diabetiker som er dårlig regulert?

A

Hjelpestønad. Til tilsyn og pleie. Det beskrives et omsorgs- og pleiebehov som friske barn i samme alder ikke har og omfanget på dette behovet kan dokumenteres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva betyr kulturell sensftiv praksis?

A

Ser på betydningen av kultur som noe mer enn språk og oversettelse. Kulturell sensitiv praksis er en strategi rettet mot å minske forskjeller i helse og helsetjenesteytelser basert på sosiokulturelle forskjeller ved å drive en praksis hvor man er bevisst hvordan kulturer - oppfatninger, verdier, og væremåter som er lært ved å tilhøre en gruppe - kan påvirke kliniske møter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan kan du sikre deg at tolken har de nødvendige kvalifikasjoner?

A

Ved å undersøke på www.tolkeportalen.no

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvordan defineres forventet levealder (hvordan er den beregnet)?

A

Forventet levealder er antall år nyfødte kan forvente å leve under rådende døselighetsforhold, og er en prognose for levealderen i befolkningen. Faktisk levealder for et årskull kan vi først finne når alle i årskullet er døde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvordan har forventet levealder forandret seg i Norge de senere tiår i ulike sosioøkonomiske grupper (utdanning)?

A

Forventet levealder har økt betydelig både hos de med lav og høy utdanning. Imidlertid er forskjellen mellom gruppene opprettholdt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

To pasienter fra asylmottak har sterk mistanke om tuberkulose. Skal du som kommuneoverlege etter regelverket formelt melde eller varsle denne saken på noen måte? I så fall, hvordan og til hvem?

A

Kommuneoverlegen skal etter MSIS-forskriften varsle utbrudd av smittsomme sykdommer, inkludert tuberkulose, til Folkehelseinstituttet og til fylkesmannen. Definisjonen av utbrudd er nokså pragmatisk og det er rimelig her å varsle. Varslingen skal skje “umiddelbart”, altså telefonisk. For folkehelseinstituttet kan man gjerne varsle til den døgnåpne Smittevernvakta (telefon).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

To pasienter fra asylmottak har sterk mistanke om tuberkulose. Hvem har ansvaret for å håndtere de smittevernmessige forholdene (altså ikke selve diagnostikken og behandlingen av pasienten) ved denne situasjonen i kommunen?

A

Kommuneoverlegen skal selv etter smittevernloven (paragraf 7-2) håndtere de smittevernmessige sidene av situasjonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

To pasienter fra asylmottak har sterk mistanke om tuberkulose. Hvilke instanser eller skriftlige kilder kan gi råd om hvordan de smittevernmessige sidene ved denne situasjonen skal håndteres?

A

De viktigste kildene er:

a. Smittevernhåndboka fra Folkehelseinstituttet.
b. Tuberkuloseveileder fhi.
c. Folkehelseinstituttet, Smittevernvakta.
d. Andre, som er mindre egnet enn a-c, er: infeksjonsleger, lungeleger ved sykehuset, fylkesmannen, Helsedirektoratet, frivillige organisasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

To pasienter fra asylmottak har sterk mistanke om tuberkulose. Hvordan er situasjonen for tuberkulose i Norge nå? Og hva er de viktigste virkemidlene for å bekjempe sykdommen?

A

Sjelden i Norge, 300-400 tilfeller per år. 90 % av disse er født utenfor Norge. Dette er asylsøkere og arbeidsinnvandrere som har hatt latent tuberkulose da de kom til landet. For å bekjempe sykdommen: Screening og årvåkenhet ved symptomer.

17
Q

Hvordan kan en almennpraktiker bidra til å forebygge arbeidsrelaterte sykdommer hos en pasient? Beskriv også hvilken informasjon allmennpraktikeren trenger å innhente fra pasienten for å kunne bidra til forebygging.

A

Spørre hva om hva jan/hun jobber med, og hvilke arbeidsoppgaver han/hun har. Sette seg inn i hvilke sykdommer og skader som kan forårsakes av pasientens arbeidsmiljø, gi råd til pasienten om hvordan han/hun skal forholde seg til arbeidsoperasjoner som kan være helseskadelige. For eksempel beskyttelsesutstyr som: Hørselsvern, åndedrettsvern, støttebandasje etc. Bidra til gode vurderinger av arbeidsmuligheter og tilrettelegging av sykemelding og attføring.

18
Q

Gi eksempler på både primær og sekundærforebyggende tiltak som kan være aktuelle.

A

Primærforebygging: Gi råd om arbeidsvalg hos en atopiker som ønsker å bli frisør. Gi råd om røykeslutt og åndedrettbeskyttelse hos en snekker som har astma.
Sekundære: Råd om henvisning til fysioterapeut for ryggtrening og riktig løfteteknikk feks hos en ryggoperert hjelpepleier.

19
Q

Noen yrkessykdommer likestilles med yrkesskade. Hvordan kan du finne ut om en sykdom faller inn under denne kategorien? Hvilken betydning har dette for pasienten?

A

En sykdom kan godkjennes som yrkessykdom hvis den er en følge av skadelig påvirkning fra arbeidsmiljøet og er en av sykdommene som er nevnt i forskriften som yrkessykdommer. Det er krav om at eksponeringen for den skadelige påvirkningen er stor nok til å forårsake den aktuelle sykdommen. Det har betydning for pasienten å få sykdommen godkjent som yrkessykdom likestilt med yrkesskade ved at dette kan utløse ytelser. Disse ytelsene inkluderer dekning av utgifter i tilknytning til medisinsk behandling, mererstatning for mer enn 15 % medisinsk invaliditet samt yrkesskadeerstatning for arbeidsgiverens forsikringsselskap. Det gir utvidet også rett til uføretrygd (uføregrad ned til 30 %).

20
Q

Gi to eksempler på yrkessykdommer som likestilles med yrkesskade.

A
  • løsemiddelskader, kreft, luftveislidelser.
  • allergisk kontakteksem, ikke-allergisk eller irritativt/toksisk kontakteksem, enkelte astma
  • hornhinnebetennelse, stråleskader
  • nedsatt hørsel
  • lungesykdommer som skyldes påvirkning av finfordelte stoffer ++++++++++++++++
21
Q

Hvilke kriterier må være oppfylt for å få AAP?

A

A) Nedsatt arbeidsevne pga sykdom, skade eller lyte.( §11-5)
- Minst 50% arbeidsufør ved inngang AAP
- arbeidsuførhet må ha årsakssammenheng med nedsatt funksjon pga sykdom
B) Helse er kun en av flere faktorer som vektlegges ved vurdering av den nedsatte arbeidsevne. C) Aktivitetskrav. §11-6. Det skal lages en aktivitetsplan som beskriver aktiv behandling, arbeidsrettede tiltak og/eller annen oppfølging av NAV med sikte på å komme i jobb.

22
Q

Hvilke medisinske krav må være oppfylt for å få varig uførepensjon?

A

A. Hensiktsmessig utredning og behandling skal være forsøkt. (§12-5)
B. Medisinske hinder for arbeidsrettet aktivitet. (§12-5)
C. Varig sykdom, skade, lyte – krav til årsakssammenheng (Den medisinske lidelsen må ha medført en
varig funksjonsnedsettelse av en slik art og grad at den utgjør hovedårsaken til nedsettelsen av inntektsevnen/arbeidsevnen.)

23
Q

Hva bør være med i den ”legeerklæring ved arbeidsuførhet”?

A

A. Generelt (identifisere pasienten og legen, samt beskrive formålet med erklæringen)
B. Diagnose (r)
C. Sykehistorie – (symptomer, forløp, pasientens egen historie)
D. Status presens (oppgi dato, objektive funn)
E. Gjennomført og eventuell videre plan for medisinsk utredning og behandling
F. Forslag til ikke-medisinske tiltak (arbeidsrettede tiltak)
G. Medisinsk begrunnet vurdering av FUNKSJONSEVNE og innvirkning av medisinske
forhold på arbeidsevnen (legens vurdering)
H. Prognose (varighet)
I. Årsakssammenheng mellom sykdommen og arbeidsuførheten.

24
Q

Hva sier uførepensjon og reaktivisering. (rundskriv til §12-2 tredje ledd)?

A

A. Det er mulig å prøve seg i lønnet arbeid.
B. Avtales med NAV (hvis inntekt over 1 G). Uførestønaden forkortes (hvis inntekt over
1G).
C. Beholder rett til ”hvilende pensjon” i 5 år. (Kan forlenges eter søknad) Hvilende
pensjonsrett gir medlemmet rett til å få tilbake tidligere innvilget uførepensjon, uten at
det skal foretas en ny vurdering av vilkårene dersom arbeidsforsøket mislykkes.
D. Det er ikke krav til ventetid før å få innvilget ”hvilende pensjonsrett.”

25
Q

Hvordan kan man sammenlikne to befolkninger/utvalg med forskjellig alderssammensetning?

A

Man kan stratifisere på alder, f.eks i 5-års grupper, vekte disse gruppene mot en standard populasjon og lage et vektet prevalenstall. Dette kalles for aldersjustering (direkte metode), og tar bort effekten av at det er forskjellig alderssammensetning. Eventuelt bruke regresjonsmodeller og juster for alder.

26
Q

Nevn og begrunn fem viktige årsaker til fall hos gamle:

A

Man kan stratifisere på alder, f.eks i 5-års grupper, vekte disse gruppene mot en standard populasjon og lage et vektet prevalenstall. Dette kalles for aldersjustering (direkte metode), og tar bort effekten av at det er forskjellig alderssammensetning

27
Q

Hvilke diagnostiske kriterier kreves for fibromyalgi?

A
  • Varighet med samme smerteintensitet > 3 måneder
  • Smertepunkter («Widespread Pain Index» WPI) > 7 og Symptom Severity (SS) scale > 5,
    eller WPI 3-6 og SS scale score > 9
  • Annen sykdom som kan forklare smertene skal være utelukket
28
Q

Blodprøver ved klinisk fibromyalgi for å utelukke annen organisk underliggende sykdom?

A

Hb, SR, CRP kan være relevant for infeksjoner og malignitet FT4 og TSH for å utelukke hypothyreose
ANA, (RF) og anti CCP for å utelukke inflammatorisk leddlidelse CK for å utelukke muskelsykdom
Vit B12 for å utelukke perniciøs anemi
Borrelia antistoff er relevant for å utelukke Borreliose Vitamin D mangel har vært foreslått som årsak til myalgier

29
Q

Medikamentell behandling fibromyalgi?

A

Medikamentell smertelindring med tricycliske antidepressiva og/eller antiepileptika.

30
Q

Organsystemer og svimmelhet?

A
  • Vestibularis (indre øret): forstyrrelser i endolymfen i en eller flere bueganger
  • Sentralnervesystemet: ledningsforstyrrelser (nevritt), lillehjerneinfarkt
  • Det perifere nervesystemet: polynevropati (nedsatt ledningsevne perifert)
  • Sirkulatoriske system: hypotensjon, aterosklerose (a. vertebralis), anemi
  • Synet: nedsatt visus, diplopi
  • Psyken: angst, spenninger
  • Nakkemyalgier: Økte muskelspenninger, stress
  • Endokrine system: diabetes, hypothyreose