Drept internaţional public-consideraţii generale Flashcards
Definiţie Drept internaţional public
Dreptul internaţional public este
o ramură a dreptului ce cuprinde
un ansamblu de principii şi norme juridice
create de către state,
pe baza acordului lor de voinţă,
în scopul reglementării raporturilor internaţionale
Raporturile internaţionale sunt realizate intre:
- -raporturi reciproce între state,
- -raporturi între state şi alte entităţi internaţionale (în special organizaţii internaţionale), precum şi
- -între aceste entităţi internaţionale
Sunt excluse din sfera de aplicare a dreptului internaţional
1) raporturile juridice dintre state (şi alte subiecte de drept internaţional) şi entităţi internaţionale care nu sunt subiecte de drept internaţional
(de exemplu, societăţile transnaţionale, O.N.G. internaţionale, etc.)
2) raporturile juridice în care statul nu participă ca purtător al puterii de stat, ci ca subiect de drept civil,
(de ex. încheierea unui contract civil de închiriere a unui spaţiu între state şi o organizaţie internaţională care îşi are sediul pe teritoriul său).
Trăsăturile dreptului international (3)
- -este un drept de coordonare, şi nu subordonare (în viaţa internaţională, nu există o autoritate superioară cu atribuţii legislative, care să stabilească un ansamblu de reguli cărora statele şi cetăţenii trebuie să li se supună.
- -procesul de elaborare a normei are loc pe orizontală (statele sunt, în acelaşi timp, creatori şi destinatari ai normei). Astfel, pentru elaborarea normelor de drept internaţional public nu există organe sau organisme superioare statelor care să aibă funcţii de legiferare. Normele de drept internaţional sunt create de către state, de regulă în cadrul unui proces de negociere, ce se duce în cadrul multilateral al unor conferinţe internaţionale sau în cadrul bilateral, şi tot ele sunt şi destinatarele acestor norme.
- -în dreptul internaţional, jurisdicţia există, dar nu este obligatorie.Altfel spus, în dreptul internaţional public nu există, ca în dreptul intern, un sistem structural de instanţe judecătoreşti – autoritatea sau puterea judecătorească – cu competenţă generală şi obligatorie care să aplice sancţiuni atunci când normele juridice sunt încălcate. De regulă, organismele jurisdicţionale internaţionale au o competenţă redusă la anumite categorii de procese sau de încălcări ale dreptului internaţional, iar competenţa lor este de regulă facultativă, procedura în faţa lor derulându-se numai cu acordul expres al fiecăruia din statele implicate.
Diviziunile tradiţionale ale dreptului internaţional public (12)
Dreptul tratatelor Dreptul mării Dreptul fluvial Dreptul aerian Dreptul spaţiului cosmic Dreptul internaţional umanitar Dreptul internaţional al mediului Dreptul internaţional al drepturilor omului. Dreptul diplomatic Dreptul consular Dreptul organizaţiilor internaţionale Dreptul internaţional penal
Dreptul tratatelor?
cuprinde normele juridice internaţionale care reglementează relaţiile dintre state şi organizaţii interguvernamentale, cu privire la încheierea tratatelor, intrarea lor în vigoare, efectele şi rezervele la tratate, încetarea şi interpretarea tratatelor
Tratatele prin care s-a codificat ramura Dreptului tratatelor de drept sunt:
Convenţia asupra drepturilor tratatelor încheiate între state, adoptată la Viena, în anul 1969,
şi
Convenţia asupra dreptului tratatelor dintre state şi organizaţiile internaţionale sau dintre organizaţiile internaţionale, adoptată la Viena, în anul 1986.
Dreptul mării?
reprezintă ansamblul normelor de drept internaţional care reglementează regimul juridic al spaţiilor maritime, raporturile de colaborare dintre state pentru folosirea acestor spaţii şi a resurselor lor.
Un adevărat Cod al mării este Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării, adoptată la Montego-Bay (Jamaica), în anul 1982
Dreptul fluvial - definitie:
este ansamblul normelor care reglementează regimul navigaţiei pe anumite fluvii şi activităţile statelor în acest domeniu
Există mai multe tratate regionale care sunt izvoare ale acestei ramuri a dreptului internaţional, stabilind regimul de navigaţie pe mai multe fluvii cu statut internaţional: Dunăre, Congo, Elba, Rin, Niger.
Singurul tratat cu caracter universal care codifică dreptul intemaţional fluvial este Convenţia privind regimul căilor de navigaţie de interes internaţional, adoptată la Barcelona, în anul 1921.
Dreptul aerian
ansamblul nomelor care reglementează regimul suveraveranităţii statului asupra spaţiului său aerian.
Dreptul spaţiului cosmic
este o ramură mai recentă a drept internaţional şi este alcătuită din totalitatea normelor juridice care reglementează relaţiile dintre state şi organizaţiile internaţionale, relaţii născute din activitatea de folosire a spaţiului terestru şi a corpurilor cereşti
Dreptul internaţional umanitar
sau dreptul conflictelor (ius in bello) – care cuprinde totalitatea regulilor juridice internaţionale ce reglementează relaţiile dintre subiectele dreptului internaţional în situaţii de conflict armat.
Subramurile Dreptului International Umanitar
Este alcătuit din două subramuri:
-dreptul internaţional umanitar (Tratatul de la Geneva) - reglementează relaţiile dintre subiectele dreptului internaţional în timp de conflict armat, pentru protejarea victimelor acestuia. Principalele instrumente care îl codifică sunt: cele patru Convenţii de la Geneva (1949) şi cele două Protocoale adiţionale la aceste convenţii (1977);
-dreptul conflictelor armate (Tratatul de la Haga) - reglementează relaţiile dintre participanţii la un conflict armat, cu privire la declanşarea acestuia, metodele şi mijloacele de luptă, regimul ocupaţiei militare, încetarea ostilităţilor etc.
Dreptul internaţional al mediului
reprezintă ansamblul normelor ce reglementează protecţia mediului înconjurător, protecţia având loc conformitate cu tratatele internaţionale în vigoare.
Dreptul internaţional al drepturilor omului
Este alcătuit din totalitatea normelor juridice internaţionale care reglementează protecţia fiinţei umane (de ex., Carta Internaţională a Drepturilor Omului). Există opinii potrivit cărora, în cadrul acestei ramuri a dreptului internaţional, s-au constituit mai multe subramuri, precum dreptul refugiaţilor, dreptul populaţiilor migrante etc.