DR Flashcards

1
Q

Forklar fra røntgenrør til receptorplade

A

Generatoren genere højspænding jævnstrøm som sættes til anode og katode. Elektroner frigives fra katode og sendes over mod anoden med stor hastighed.
Elektronerne interagerer med anodematerialet og der dannes karakteristisk stråling og bremse stråling.
Fotonerne sendes ud af røret mod patienten og interagerer med atomerne i patienten.
Der laves fotoelektrisk effekt og compton effekt.
Fotonerne kommer ud på den anden side af patienten og rammer detektorpladen. Muligvis et raster inden, hvis man bruger det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forklar bremsestråling

A

. Ved bremsestråling sker der en afbøjning af elektronen når den kommer tæt på atomkernen og der kommer så en foton som har en ny bane end den oprindelig elektron havde

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar karakteristisk stråling

A

. Ved karakteristisk stråling rammer elektronen ind i en indre elektron i et atoms k-skal, elektronen bliver skudt væk og en elektron fra en anden skal hopper ind i k-skallen. Hvilket gør at der bliver skabt en foton

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar fotoelektrisk effekt

A

. Fotoelektrisk effekt opstår når en foton rammer et atom i patienten og bliver absorberet/ stoppet. Det sker når man bruger de lav energetiske stråler fordi de har en lav energi og derfor kan blive stoppet af et atom. Bruger man en lav kV er der større sandsynlighed for at der opstår fotoelektrisk effekt. Samtidig har det indflydelse om man rammer atomer med et højt eller lavt atomnummer. Hvis atomet, som man skyder ind i, har et højt atomnumre bliver sandsynligheden for fotoelektrisk effekt større. Jo højere kV man bruger jo mindre fotoelektrisk effekt, opstår der i billederne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar compton effekt

A

Compton effekt opstår når en foton rammer et atom i patienten, men ikke bliver stoppet. Det betyder at fotonen ændrer retning og bliver omdannet til spredt stråling. Det sker når man bruger en højere kV fordi strålerne har en højere energi og derfor ikke bliver stoppet af et atom men støder sammen med det i stedet for. Ses på lav kontrast billeder. Kompression kan nedsætte compton effekt samt hvis man blænder ind så man kun har det med som man skal bruge. De to kan altså minimere det, men man vil aldrig kunne fjerne det helt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forklar raster

A

Et raster er til for at fjerne/ mindske den spredte stråling. Det består af blylamellerne som har en bredte, en højde og et rum imellem dem hvor strålerne kan passere igennem. Den spredte stråling vil blive absorberet i blylamellerne og på den måde blive mindsket. Der findes to typer raster fokuseret raster og kryds raster. Det fokuserede raster er fokuseret til en bestemt afstand. Så blylamellerne passer til strålebundtet ved en given afstand. Et kryds raster er to lineære raster som ligger oven på hinanden men er krydset, hvilket betyder at der er et mindre område hvor strålerne kan komme direkte igennem. Derfor skal man være meget præcis for at man ikke bare har givet patienten unødvendig strålingen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvornår går man fra fotoelektrisk effekt til compton effekt?

A

Ved omkring 70-80 kV

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Forklar detektorpladens opbygning.

A

En indirekte detektorplade er opbygget af et lag som ligger yderst eller først, derefter kommer der et scintilatorlag og til sidst et lag hvor der ligger fotodioder som hver har en TFT og nogle datalinjer omkring sig hvor dataene kommer fra fotodioden hen til computeren. Hver pixel har en fotodiode, TFT og datalinje samt gate line. Scintilatorlaget er et lag som består af krystaller som konvertere røntgenfotonerne om til lys som fotodioderne så kan opfange.
Når fotonerne har ramt scintilatorlaget og er blevet lavet om til lys som fotodioden opfanger, omdanner den det til et elektrisksignal. Det elektrisksignal bliver så opfanget af TFT og ledet fra den til gate line hvor signalet bliver forstærket. Fra gate line sendes signalet videre og der laves en A/D konvertering af signalet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Forklar hvad der sker fra detektorpladen til det digitale billede kommer på skærmen.

A

ADC - konvertering af et analogt signal til et digitalt signal. Tre trin:
- Sampling: Måler signalet og aflæser det bagefter for at finde ud af hvor kraftigt signalet er.
- Kvantisering: Hver sampling tilldeles en værdi i forhold til signalets styrke.
- Kodning: Det kvantiserede signal for en binære talværdi i forhold til signalets styrke.
Når ADC er overstået laver man en DAC hvor man konvertere det digitale signal til et analogt signal så man kan visualisere det på en skærm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Forklar sammenhængen mellem anvendelse af filtre og grundlæggende strålebeskyttelse.

A

Anvender man filtre sortere man de lavenergetiske stråler fra som ikke vil bidrage til andet en huddosis. Har man en høj filtrering hæver man kvaliteten af strålerne og sænker kvantiteten fordi de lav energetiske stråler bliver sorteret fra. Når man sætter, filtrer på så bliver man nød til at øge kV så man har den rigtige dosis og på den måde kompensere for det som bliver fjernet. Jo højere kV jo større effekt har man af filtreret. Hvilket betyder at man altså øger dosis men de lavenergetiske stråler bliver fra sorteret så de stråler der er tilbage bliver mere gennemtrængende og ikke absorberes i huden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvilken betydning har indblænding for billedkvaliteten?

A

Jo bedre man er til at blænde godt ind så man kun har det med som skal med jo bedre en billedkvalitet for man. Da fotonerne bliver sendt til et mindre område end hvis man har blændet helt ud. Samt man mindsker den spredte stråling fordi fotonerne skal ramme et mindre område

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvilken betydning har afstand for billedkvaliteten?

A

Afstanden fra patienten til detektorpladen har en stor betydning for billedkvaliteten, jo tættere patienten kommer på detektorpladen jo mindre risiko er der for bl.a. formforværring og forstørrelse som er med til at påvirke billedkvaliteten. Afstanden fra røntgenrøret til detektorpladen har også en betydning for billedkvaliteten, hvis man kommer for tæt på detektorpladen, vil strålebundtet blive mere divergerende og det kan give geometrisk uskarphed i billedet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilken betydning har raster for billedkvaliteten?

A

Sætter man f.eks. et raster i uden at øge sine parametre vil man få en dårligere billedkvalitet fordi der ikke er nok fotoner som er kommet gennem raster ned til detektoren. Derfor bliver man nød til at øge sine parametre når man bruger raster for at få en god billedkvalitet fordi rasteret absorbere noget af strålingen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilken betydning har kompression for billedkvaliteten?

A

Ved f.eks. mammografi komprimerer man mamma for at der er mindre væv man skal igennem hvilket betyder at man øger billedkvaliteten fordi der bliver mindre spredt stråling. Man kan også bruge kompression hvis man har en patient som er meget stor for at man for en bedre billedkvalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvad er mAs?

A

Det er mængden over tid, altså antal elektroner over tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvad er kV

A

Det er hvilken energi elektronerne bliver sendt afsted med.

17
Q

Hvad er intern filtrering?

A

Rørets egenfiltrering. Består af glasset, isolationsolien og bakelit vinduet. Filtrer de bløde/ lavenergetiske stråler fra. Øger kvaliteten af strålerne som forlader røret.

18
Q

Hvad er ekstern filtrering?

A

Den filtrering som radiografen/ organprogrammet sætter på. Bruges ofte kobber og aluminium. Jo tykkere jo mere filtrering. Har man en høj filtrering hæver man kvaliteten af strålerne og sænker kvantiteten.

19
Q

Forklar 1-punkts teknik

A

Her kan man stille på kV og så styre røntgenrøret mAs ved brug af målekammer.
Bruges ved thorax og pelvis

20
Q

Forklar 2-punkts teknik

A

Her kan man stille på både kV og mAs. Bruges ved ekstremiteterne.

21
Q

Forklar 3-punkts teknik

A

Her kan man stille på kV, mA og s.
Kan bruges hvis man har en patient som overhovedet ikke kan ligge stille, så man skal have en så hurtig eksponeringstid som muligt.

22
Q

Hvad er støj?

A

Støj opstår hvis detektoren ikke har fået nok signal.
Der er også noget støj i systemet som man ikke vil kunne fjerne.
Jo højere kV jo mindre støj.
Øges mAs for man et bedre støj forhold i billedet fordi der er blevet sendt flere fotoner afsted og derved mere signal til detektoren.

23
Q

Hvad er SNR?

A

Signal/støj forholdet.

Der ligger allerede noget støj i systemet som ens signal skal op over for at få et billede som ikke er al for støjfyldt.

24
Q

Hvad er SID?

A

Source image distance og er afstanden fra røntgenrøret til detektorpladen. Man vil gerne have at SID er så stor som muligt, så strålebundtet er mindre divergerende

25
Q

Hvad er SOD?

A

Source objekt distance og er afstanden fra røntgenrøret til patienten/ objektet. Man vil gerne have at den er så stor som muligt, da det giver mindre divergerende strålebundt og de lav energetiske stråler bliver sorteret fra

26
Q

Hvad er OID?

A

Objekt image distance og er afstanden fra patienten/ objektet til detektorpladen. Den afstand vil man gerne have er så lille som muligt hvilket betyder at patienten skal være helt tæt på pladen for at man ikke for formforstørrelse

27
Q

Forklar tommelfingerreglen

A

Tommelfingerreglen er en regel for hvordan man skruer op og ned for kV for at fordoble eller halvere sin OD.