CT Flashcards
Forholdsregler i forbindelse med kontrastindgift
- Alle patienter som har en eller flere risikofaktorer skal man have en eGFR på der er max en uge gammel.
- Har pt. en eGFR på over 30 kan man give kontrast efter vægt.
- eGFR under 30 afgøre lægen som der må gives kontrast og hvilke dosis der skal gives
- Man skal kende pt. vægt inden man giver kontrast, så man ved hvor meget kontrast der skal gives.
- Nedsat nyrefunktion.
- Tidligere reaktioner.
- Diabetes
- Forhøjet stofskifte
- Graviditet
Hvad står eGFR for?
Estimeret glomerulær filtrationshastighed/rate. Bruges til at bedømme nyrefunktionen. Man måler kreatinin mængden i blodet. Det er et affaldsstof fra musklerne som nyrerne kun kan udskille.
Enheden er ml/min/1,73 m2.
Hvad er en pixel?
Det mindste billedelement og er et kvadrat i en voxel. En pixel kan kun antage en gråtone. For sin gråtone værdi alt efter absorptionen i patienten.
Hvad er en voxel?
Dybden af en pixel. Snittykkelse. Man vil helst have isotopiske voxel som er lige store for at man kan rekonstruere i alle planer.
Hvad er matrix?
Alle pixels til sammen. Jo større matrix, jo flere pixels og jo bedre billedkvalitet. Matrix størrelse er hyppigst 512 x 512.
Forklar snittykkelse
Tykkelsen på snittene bestemmer hvor mange detaljer man kan se, da man for mere data jo tyndere snit man har.
Snittykkelse har indflydelse på dosis. Tynde snit giver mere dosis til pt fordi røret skal køre flere omgange end hvis snittene er tykkere. For at have en god RO skal snittykkelsen være tynd. Hvis man leder efter noget mindre patologi skal snittene være tynde så man ikke overser det.
Forklar pitch
Pitch beskriver forholdet mellem kollimering og lejets bevægelse, den har betydning for hvor hurtigt man flytter lejet under scanningen. Jo højere pitch man har jo lavere dosis, hvis man har en høj pitch for man en dårlig billedkvalitet da dosis er lavere.
Jo lavere pitch man har jo længere tid, tager det at scanne. Billedkvaliteten bliver bedre.
En pitch på under en 1 så er der overlap. Hvis den er over 1 er der ikke nogen overlap.
Hvor meget dataopsamling der er under scanningen.
Forklar kollimering
Det er den totale indblænding af strålebundtet i z-retningen. Det måles på detektor niveau og har betydning for scantiden og dosis. Har man en fuld kollimering så bruges alle detektor i z-retningen, har man en halv kollimering bruges halvdelen af detektorerne i z-retningen.
Der er to kollimator som hedder primær- og sekundær kollimator. Den primær kollimator bestemmer hvor stor SFOV er. Den sekundær kollimator afgrænser den spredte stråling.
CT1: 64*0,625 så har man 40 mm man kan scanne i en rotation.
Jo mindre kollimering jo bedre billedkvalitet og mindre over range er der. Som giver geometrisk uskarphed.
Hvad er DFOV?
DFOV står for display field of view. Det bestemmer hvor meget af SFOV som bliver rekonstrueret. Det kan være mindre eller lig med SFOV, men aldrig større end SFOV. Fordi man ikke kan rekonstruere noget som man ikke har scannet.
Hvad er SFOV?
SFOV er scan field of view og viser indblændingen i xy-planet. Det definerer altså hvor mange detektorer som bestråles. Det er det område som man scanner af patienten. Hvis man køre med et mindre SFOV vil det give mindre spredt stråling. Man skal dog sørge for at man for det hele med på ens SFOV, da man ikke vil kunne se det som ligger uden for SFOV.
Forklar filter og kernel
Bowtie filter som gør at man for en mere ensartet stråle mængde til detektoren og huddosis til patienten falder fordi der ikke skal bruges lige så mange stråler til at komme igennem perifert som der skal centralt. Filteret sidder lige efter røntgenrøret og er tyndere midt på end ude i siderne. Det gør at intensiteten af strålerne bliver tilpasset patientens anatomi. Men det virker kun optimalt hvis patienten er placeret i isocenteret.
Bløde filter forringer den rumlige opløsning, men de forbedrer LKO. Samt giver et bedre SNR. Lav kernel. Flere opsamlingerne af data for at kunne fremstille de forskellige gråtoner i billederne.
Hårde filter øger den rumlige opløsning, men nedsætter LKO og giver et dårligere SNR. Høj kernel.
Kernel er en algoritme i forhold til den rumlige opløsning. Man kan rekonstruere fra en blød kernel til hård kernel men ikke omvendt.
Ved CT2 kan man ikke lægge iMAR på hvis kernel er for hård, fordi der er for lidt data til at kunne rekonstruere med den algoritme. Man skal derfor gå ned i kernel.
Forklar iterative rekonstruktioner
Iteraktive rekonstruktion er en rekonstruktionsmetode hvor man starter med at antage alle pixels har samme værdi. Man beregner så et billede og sammenligner det med de målte værdier. Så revideres antagelsen og det sammenlignes med de målte værdier. Dette fortsætter ind til at de antagende værdier og de målte værdier er inden for en accepterede grænse. Der beregnes altså hele tiden på billedet. Det er en god måde at trække støj ud af billederne på så man for en bedre billedkvalitet, samtidige kan man også reducere dosis til patienten.
Hvad er rådata?
Rådata er de informationer som kommer fra detektoren der ikke er blevet behandlet. De er beskytter så de ligger altid gemt så man kan rekonstruere ud fra det.
Hvad er MPR?
Står for multi planar rekonstruktion. De data man har fra et plan, man har scannet, kan blive konverteret til data i andre planer som man ikke har scannet. rekonstruere i aksial, coronal og sagital.
Hvad er formålet med at anvende i.v. kontrat/ peroral kontrast?
Formålet med at anvende i.v. kontrast og peroral kontrast er at man bedre kan adskille blodkar og vævsforskelle. Fordi det for en højere absorption end det omkring liggende væv og strukturer.