DNW 2023/12 Geopolitiek Flashcards

1
Q

Wat is politiek? En volgens Spengler? En wat hebben wij eraan gedaan afgelopen jaren?
Vervreemding van Rusland?

A

Politiek gaat over verschillende partijen, parlement etc. Volgens Spengler gaat politiek vooral om de vraag of het land voldoende doet om zich te beschermen tegen risico’s van buitenaf.

De vraag is of dit wel gedaan is de afgelopen jaren, en de focus niet teveel heeft gelegen op dat wij denken dat ons systeem goed is en dat opleggen aan anderen.

Hebben we ons niet teveel vervreemd van Rusland? Waardoor Europa in een neerwaarste situatie terecht is gekomen. We kopen Russische olie nu via Saoedi Arabië

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Bestuursstijl Europa

A

Technocratisch. Komt ook mede door de depolitisering van de bestuursstijl

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Amerika heeft ons mede bevrijd en daar zijn we/europa eeuwig dankbaar voor maar…

A

Niet denken dat Amerika onze vriend is. Zo hebben we mee gebombardeerd in Syrië, niet voor onszelf maar voor belangen van Amerika. Nu is er een vluchtelingen stroom op gang gekomen naar Europa en zitten wij met de gebakken peren. Net zoals Amerika er belang bij heeft dat ASML geen chips verkoopt aan China

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Europ wordt gebruikt en misbruikt door Amerika. Zoals opblazen van Nordstream

A

Seymour Hersh (meest gezaghebbende onderzoeksjournalist op het gebied van veiligheid en militaire zaken) heeft aannemelijk gemaakt dat e-mails erachter zit. Opblazen is niet in het belang van Duitsland of Rusland.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Gevolgen beleid Europa en opblazen nordstream. Standpunt Duitsland. Oorlog Amerika en China

A

Productie chemie sector Duitsland nu 20% lager omdat energiekosten te hoog zijn

Duitsland voor een multipolaire wereld: dus naast dollarsysteem ook China en andere landen. Dat vind Amerika vreselijk en dus alle belang bij de verhouding tussen Duitsland en Rusland te verstoren

Oorlog tussen Amerika en China op allerlei gebieden uitgevochten. ASML op technologisch gebied, Oekraïne of militair gebied.
Amerika stuur militaire schepen naar zuid Chinese zee om aan te geven dat ze niet instemmen met beeld China dat het hun wateren zijn. Nederland heeft ook marine fregat gestuurd naar zuid Chinese zee. US coast guard is actief op Perzische golf. Strijd van de koudegolf in jaren 60 komt op allerlei manieren terug

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Grote veranderingen beginnen vaak bij een filosoof, mogelijk met een boek of gedachtegang die verbindend werkt. zoals Marx (op zijn manier). Hegel over nood.

En nu?

A

Nood dwingt tot denken. Zie je steeds terug in economie zoals ineenstorting Griekse democratie, waar plato en Aristoteles uit zijn voortgekomen. Ook de verlichting en godsdienstoorlogen daar komen filosoof met antwoord. Filosofen hebben ook een hoop stukgemaakt.

De democratie begint zichzelf uit te hollen

Nu gaat het om de uitgangspunten te bepalen van de moderniteit

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly