Djurfysiologi 1 Flashcards
Vilka är de fyra vanligaste grundämnena i människans kropp? Varför är de så viktiga för kroppen?
Kol, väte, syre och kväve. De bygger upp de viktiga molekylerna våran kropp besår av, proteiner, kolhydrater och fetter.
Vad är ett organsystem och ge ett exempel på ett sådant.
Alla organ varierar i djur, så man pratar istället om organsystem.
Varje organsystem existerar för att lösa djurs olika behov.
För att allting ska vara korrekt i en flercellig organism behöver organsystemen samarbeta för att organismen ska kunna existera. Även system inom organsystemen. Kommunikation är viktigast för djur. Ett exempel är nervsystemet.
Vilka olika typer av vävnader finns det? Ge fyra exempel
Muskelvävnad, epitelvävnad, stödjeväv, nervvävnad.
Vad är ett organ? Ge flera exempel på organ.
Olika vävnadstyper bildar tillsammans organ. Ett organsystem består av flera organ. Organ är avgränsade delar av kroppen som fyller olika funktioner.
När de första organismen började bli flercelliga behövde cellerna specialisera sig tog lång tid men med tiden utvecklade de organen vi har idag. Magsäck, hjärna, lever, njure, urinblåsa, lungor, hjärta.
Vad innebär homoestas?
När organismer behöver hålla samma miljö kallas det homeostas.
Vad är det för skillnad på jämnvarma och växelvarma djur?
Djur som behöver hålla en jämn kroppstemperatur är man jämnvarm.
Djur som kan reglera sin kroppstemperatur är växelvarma.
Organismer är sällan helt jämnvarma eller helt växelvarma, utan man är lite både och men kanske mer jämnvarm.
Har man som behov att öka kroppstemperaturen fort lägger sig exempelvis i solen för att värma sig eller vara i skuggan exempelvis reptiler.
Att vara jämnvarm kostar mycket energi. Jämnvarma djur behöver ibland 50 gånger mer energi än växelvarma djur, vilket innebär mat. Så om en orm hade varit lika stort som oss, hade de bara behövt äta 9 gånger så lite än oss. Detta förklarar varför ormar kan äta en gång i månaden.
Kan du ge exempel på organ som skulle kunna tillhöra flera olika organsystem?
Blodet, det tillhör cirkulationssystemet och immunsystemet. Blodet innehåller vita blodkroppar som spelar en nyckelroll i försvaret mot infektioner och sjukdomar. Blodet pumpas genom hjärtat och cirkulerar genom hela kroppen för att transportera syre, näringsämnen och andra ämnen till celler och organ.
Vad hade hänt om det inte hade funnits enzymer i kroppen?
Om enzymer inte hade funnits i kroppen hade många kemiska reaktioner och processer i kroppen gått för långsamt. Temperaturen i kroppen hade varit högre.
Varför är det viktigt för celler/organ att kunna kontrollera sin inre miljö?
Det är viktigt för att alla processer ska gå som de ska och vara så effektiva som möjligt och inte slösa energi.
Ge ett par exempel på hur olika nervsystem ser ut i olika djurgrupper.
De allra simplaste djuren har simpla nervsystem. Hos nässeldjuren har i princip enstaka nervceller som utökar sig delvis i ett nätverk, men är inte specialiserade.
Plattmaskar är lite mer komplexa, de har en klump nervceller längst fram har en “minihjärna”, ett ganglion. Kan reagera på både inre och yttre stimuli.
Leddjur och mollusker har ett centralt nervsystem som oss, en mer komplex ganglion men långt ifrån våra hjärnor. Bläckfiskar har ett nervsystem som är likt vårt eget.
Många nervsystem hos djur har en central punkt och sedan ett mindre nervsystem.
Alla ryggradsdjur har en ryggrad för att skapa en stabilisitet för att skapa muskulatur men också för att skydda det vi kallar ett nervrör. En väldigt bred och tjock nerv som vi kallar ryggmärg. Detta kan vi kalla nervsystemets motorväg eftersom det går väldigt fort i ryggmärgen när man ska kommunicera. Den skyddas av ryggraden.
Vad har cerebrospinalvätskan för funktion?
Både hjärnan och ryggmärgen omges av en vätska, cerebrospinalvätska vars uppgift är att fungera som stötdämpning men också en koppling mellan blodkärlen och nervceller. ATP och många andra saker som sker i kroppen så som kontakt med blodkärlen kan transporteras bättre i den här vätskan.
Dessa anpassningar behövs för att vi får mycket information som måste flöda till hjärnan fort så bra som möjligt. Därför måste vi evolvera ryggmärg och cerebrospinalvätska för att vi ska vara så komplexa.
På vilka två sätt kan överföring av information ske mellan och inom nervceller?
Överföringen mellan nervceller sker på två sätt. Kemiskt och sker oftast mellan nervceller, men kan också ske elektriskt inom nervcellen.
Vilka delar består det centrala nervsystemet av?
Centrala nervsystemet (cns) som består av hjärnan och ryggmärgen. Det är här som de flesta uppgifter sker och tar hand om information och bearbetar den. CNS består även av interneuroner som är mindre och starkt förgrenade nervceller. Man kan även se CNS som “bossen” över alla nervceller.
Vilka delar består det perifera nervsystemet av?
Perifera nervsystemet (PNS) som är alla övriga nerver som direkt eller indirekt är kopplat till CNS. PNS består av sensoriska som tar emot signaler från yttre världen och motoriska som skickar signaler till vår muskulatur. Det består av sensoriska nervsystemet och motoriska nervsystemet.
Förklara hur sensoriska, motoriska och interneuroner samarbetar.
När man testar reflexer brukar man testa vid knäskålen eftersom vi måste ha dem för att gå. De är otroligt viktiga att skydda. Först är det en sensorisk nervcell som tar emot signalen och det här är en reflex som inte kommer till hjärnan utan ryggmärgen. I ryggmärgen finns interneuroner som tar emot signalen och tar ett beslut att knäet skadas som skickar en signal till motoriska neuroner som säger till dem att spänna eller ta bort faran. Interneuroner kan ibland inte behövas beroende på vilken typ av reflex.
Förklara hur det perifera nervsystemet delas upp och vilka delar som hanterar vad i kroppen.
Perifera nervsystemet (PNS) som är alla övriga nerver som direkt eller indirekt är kopplat till CNS. PNS består av sensoriska som tar emot signaler från yttre världen och motoriska som skickar signaler till vår muskulatur.
Det sensoriska nervsystemet är en del av PNS som tar in alla intryck. Intryck kan komma från känselceller i huden eller ljusreceptorer i ögonen. Den tar även hand om intryck i våran kropp såsom koldioxidhalten i blodet eller hur spänd en muskel är. I de flesta fall skickas informationen till centrala nervsystemet för att de inte kan ta hand om informationen.
Det motoriska nervsystemet får en signal från det centrala nervsystemet som oftast handlar om att man ska röra en muskel. Dessa signaler kan vara signaler vi själva styr som kallas somatiska. Det behöver dock inte vara medvetet, det kan fungera av sig själv och detta kallar vi autonoma signaler. Reflexer är också autonoma signaler.
Det autonoma nervsystemet finns i två lägen. Antingen sympatiska eller parasympatiska nervsystemet. Det handlar om om du är i en stressad eller en lugn situation. Sympatiska nervsystemet tar hand om sådant som sker under stress, till exempel när pulsen behöver öka, andningsfrekvens och ökad blodcirkulation. Detta ska ske för att du ska kunna springa och inte dö. Det parasympatiska nervsystemet är när man vilar, så minskad puls, minskad andningsfrekvens och blodtillförsel till tarmarna för att hjälpa till vid matspjälkning.
Dessa är varandras motsatser och hamnar ibland i konflikt med varandra om man till exempel plötsligt blir rädd eller uppjagad.
Beroende på situation så påverkar parasympatiska och sympatiska vilka organ de påverkar, fysiologiska effekter. Till exempel parasympatiska, stimulera saliv, pupill, dra ihop luftrören. Sympatiska vidgar pupillen osv.
Vad består det centrala nervsystemet av?
Centrala nervsystemet består av hjärnan, lillhjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen. Det kan kännas som att vi bestämmer över vad vår kropp gör men de flesta processer är autonoma.
CnS har olika hinnor som skydd. Det finns tre hinnor, den yttre hårda hjärnhinnan, en mellanliggande spindelvävshinna samt en inre mjuk hjärnhinna. Dessa finns för att det är känsliga organ som inte får skadas. Dessa hinnor är lager av fetter och vatten. Ser också till att cerebrospinalvätskan inte flyter ut. Stora blodkärl löper genom vätskan som förser hjärncellerna med näring och syre. Majoriteten av ATP går till hjärnan.
Hur kan hjärnan delas in?
Hjärnan kan delas in i hjärnstammen, mellanhjärnan, lillhjärnan och storhjärnan.